Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

A potem przyleci jeszcze jeden ,( na zatoce ma status nowy bez metki ) caliber ADOLF SCHILD 1130 podobny ale inny ,już mi ślinka na Niego cieknie . Stan jak w opisie- bajka  :)  :P . Na zatoce była ostra walka , ale i tak kupiłem za cenę niższą niż niektóre modele na naszych portalach

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wehrmachtswerk - jest to określenie dobrego i trwałego mechanizmu choć generalnie zwykłego woła roboczego.

Odnawianie Recordmastera ?!?! - Sawcio, jako purysta mogę Ci obiecać, że nie jedna, ale cała ławica przypłynie. A na poważnie - jesteś bardzo niecierpliwy, daj sobie czas na szukanie - czasem lepiej poczekać, teraz będziesz miał koszty a efekt nigdy nie będzie zadowalający.

Co do pseudo-odnawiania starych zegarków - Staszek, ileśmy już na ten temat przegadali? Ładna jest, no i świeci się jak ......., ale decyzja zawsze należy do właściciela - nie muszę się z nią zgadzać, ale, choć z trudem, zakceptuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dziś u zegarmistrza , powiedział żebym mu dał więcej czasu , bo wiadomo takie czyszczenie jest pracochłonne . Zobaczymy co z tego wyjdzie, jeżeli będzie widać pozytywne efekty to zostawię go tak jak jest 

Edit Co do cierpliwości to masz rację mam z tym problem . Ale po tym szalonym starcie i przylocie tych perełek obiecuję się ustatkować i równać do reszty 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw...

jaki by nie był :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw...

jaki by nie był :)

Mam Twój problem , tylko trochę mniejszy , sekundnik nieoryginalny . Jak zapytałem zegarmistrza to spojrzał na Mnie jak na kosmitę  :)  :blink:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Twój problem , tylko trochę mniejszy , sekundnik nieoryginalny . Jak zapytałem zegarmistrza to spojrzał na Mnie jak na kosmitę  :)  :blink:

hehe. Bo dla nich ważne, żeby była i żeby się kręciła. A czy jest taka czy śmaka to im ganz egal :D

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pseudo-odnawiania starych zegarków - Staszek, ileśmy już na ten temat przegadali? Ładna jest, no i świeci się jak ......., ale decyzja zawsze należy do właściciela - nie muszę się z nią zgadzać, ale, choć z trudem, zakceptuję.

Niektórzy twierdzą, że do pewnych zachowań się dorasta, również w "zbieractwie". Inny, że podejście do kolekcjonowania zegarków ewoluuje w kierunku coraz to doskonalszych, wartościowszych, ciekawszych czy też rzadszych  modeli i zapewne oba spojrzenia są poprawne. Moje podejście też zmieniało się  i chyba dalej zmienia, ale oryginalność stanu tarczy jest zawsze najwyższym wyznacznikiem w ocenie pozycji zegarka w zbiorze. Pamiętam, że nasze podejście do problemu renowacji koperty jest odmienne, ale ..... może z biegiem czasu i tu będę bardziej ortodoksyjny ;). Oczywiście pełna zgoda, że właścicielowi wszystko wolno.  :D  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do cierpliwości to masz rację mam z tym problem . Ale po tym szalonym starcie i przylocie tych perełek obiecuję się ustatkować i równać do reszty 

Nie no, nie zrozumiałeś mnie - absolutnie się nie ustatkowuj, jedynie lepsze "laski" wyrywaj :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Moim Modelem jestem związany już 24 lata  :( Tu też może czas na jakąś renowację lub lepszy model  :)  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D :D chyba za szybko pisałem - nie o wszystkie Twe piękności chodziło, bo część to prawdziwe damy. Oczywiście mówię tu tylko o zegarkach, bo w innych kwestiach nie mam prawa się wypowiadać, ale,  jak nadmienił Staszek, właścicielowi wszystko wolno :lol: :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu zawsze istnieje ryzyko, że można trafić na jeszcze gorszy Model  :rolleyes:  :) Ale dajmy spokój tym smutnym tematom , cieszmy się życiem  :D  :lol:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z odnawianiem jest tak jak z zabiegami upiększającymi w kobiet :)
Jedni wolą inni nie tolerują , tak samo jest z odnawianiem zegarków ,http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/4810-atlantic-po-renowacji-koperty/, model nie z naszej paczki :P  ale możemy ocenić co się fajniej prezentuje .
Temat rzeka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja prócz Mojej nieszczęsnej delbany , na razie też tego nie robiłem ( tam zadecydowali za Mnie) , wiem że można zepsuć całokształt oryginału przez chęć zysku ,niewiedzę ,lub głupotę 

najlepszy przykład- http://allegro.pl/piekna-zlocona-delbana-murzynek-lata-50te-ideal-i5414711435.html

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bywały lepsze, Np pokazywana kiedyś przez Jerzego piekna ultramarynka z oelixa... :D

EDYTA

Ooo... jeszcze jest

0a42a9ee28ec0c7b3b2536e4c4ae3192.jpg

Ale to chyba nie dziwne jest :D

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja prócz Mojej nieszczęsnej delbany , na razie też tego nie robiłem ( tam zadecydowali za Mnie) , wiem że można zepsuć całokształt oryginału przez chęć zysku ,niewiedzę ,lub głupotę 

najlepszy przykład- http://allegro.pl/piekna-zlocona-delbana-murzynek-lata-50te-ideal-i5414711435.html

Sławku ten gość robi cuda, szkoda na to patrzeć,

A czy wiecie że murzynki nie są czarne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....  oczywiście, jak są młode "murzynki", to są brązowe... :D  :D  :D sorry za żart. Spotkałem się z ogólnym określeniem, że Delbana murzynek to taki, który ma wewnętrzną część tarczy czarną lub brązową.

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałeś raczej napisać " rzadki egzemplarz " ;) . Wcale nie sądzę by był to rzadki egzemplarz, chyba, że chodzi Ci o fakt, iż był poddany renowacji.

Dzięki za korektę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ostatnio na zatoce widziałem dziwną tarczę do Delbany , i chciałem żeby zobaczyć zegarek w całości, i w końcu znalazłem jest odlotowa do kolekcji , ale cena Mnie zamurowała , ( może kiedyś  <_< ) Ale warto chociaż popatrzeć i po podziwiać

http://www.chrono24.pl/all/delbana-breitling-delbana---triple-date--venus-204--id3267848.htm?query=delbana&dosearch=true&searchexplain=1&dosearch=true&urlSubpath=/search/index.htm

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie ładny.

I faktycznie cena powala i to przy, bądź co bądź, kiepskiej kopercie.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś tak stan tarczy nie za bardzo mi koresponduje ze stanem wskazówek i koperty. Cena zabójcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie nie chodziło o stan zegarka , tylko pokazanie fajnego niespotykanego modelu, dla mnie jest wśród tylu Delban modelem nietuzinkowym bardzo rzadkim.( Na forum chyba go nikt nie ma ) Stan traktuję tu jako sprawę drugorzędną jak i tą cenę  :blink:

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zastanawia osadzenie śrubek mocujących mechanizm. Coś mi tam nie gra. :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt że niespotykany model ,
A mnie Piotrze zastanawia nie tylko mocowanie werku ale i sama koperta? :blink:
Tarcza według mego skromnego zdania jest malowana , ( a cena też :P )
Zauważcie że na kopercie ( piąte zdjęcie ) są jakieś pozostałości :o  , a i według mnie koperta jest nie od tego modelu , powinna chyba być podobna do tej post-48480-0-03881500-1433927171_thumb.jpg
Bo do niej w obecnej chwili nie pasuje ani Felsa ani AS 1187/94 , 1002 , chyba będzie coś pasowało ok 10,5 a nie jak mam wszystkie 11,5
Druga sprawa to werk , to nie jest Venus tylko Eta ale nie wiem jaki model Ety .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi