Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie fajna :)

Sławek, bierz go. Szkoda, żeby w obce ręce poszedł. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz że to oryginał ? Coś ta tarcza ma Lux stan ale tak to fajny Ty już w górach ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest model z grupy bardzo często spotykanych właśnie w Argentynie. Nie będziesz pewien nim jej nie weźmiesz do ręki. Mam pewne obawy że tarcza jest jednak poddana renowacji, żadnej pewności, ale mam takie wrażenie, że ktoś tam zajmuje się profesjonalnie odnawianiem i umieszcza je na ebay`u. Bardzo długo wahałem sie przed zakupem takiej, ale jednak odpuściłem.

post-57210-0-67194000-1439239431_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też Mi sie wydaję że coś nie jest tak , Zauważyłem białą kreskę koło indeksu godzinowego 8 że wychodzi biała kreska po za oring i subsekunda jakoś dziwnie umiejscowiona powinna być nad okręgiem , albo jak wszędzie i u Ciebie na zdjęciu Stachu  przykrywać prawie całkowicie 6

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie stan tych zegarków jest bardzo dobry. O wiele lepszy niż wielu spotykanych u nas. Trudno tu dywagować, jak słusznie Staszek zauważył, do puki nie weźmie się go do ręki. A i w takim wypadku może nie być łatwo, bo nie mamy z czym porównać.

Sam zegarek jest raczej oryginalny. Pozostaje otwarta kwestia jego ewentualnej renowacji.

Jeszcze nie w Bieszczadach. Jadę w czwartek ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam że się załamałem 24 godziny  Negocjowałem z gościem z USA ten zegarek Uzgodniliśmy cenę 100 $ + wysyłka . Gość się ciągle pytał dlaczego nie nie akceptuję tej super oferty , a Ja nie rozumiałem o co mu chodzi bo na polskim Stronie zatoki wciąż było 160$ + wysyłka i opłaty importowe , razem 220 $ Co się okazało Na polskiej stronie Ebay nie wyświetla się:  make offer,- czyli Twoja oferta :wacko:  i dziś ktoś sobie wziął za 160$ ten piękny zegarek  :( Nadal Nas Polaków traktują jak coś gorszego . Na ebay .com i uk wyświetla się  a na pl.  nie. Wytargowałem komuś piękna ofertę , jeszcze Mnie telepie z nerw . Dlaczego na naszej ebay .pl nie jest to samo co na innych stronach przy tej samej ofercie . Ale to nauczka na przyszłość , mogłem to szybciej sprawdzić a tak dzień oby tylko, bez humoru  :angry:  :angry:  :angry:

Kupuj go już jest za 160$

http://www.ebay.com/itm/DELBANA-BLACK-FACE-MENS-WATCH-/111740328778?&_trksid=p2056016.m2516.l5255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli przyjmiemy że zewnętrzny krąg jest oryginalny to uważam że środek został pomalowany na zlecenie jakiejś firmy  , Cuervo i siostrzeńcy unikalny  importers ,

tak mniej więcej brzmi tłumaczenie napisu pod logo ,

poza tym podziałka sekundowa jest nałożona z przesunięciem .

Można by przyjąć 50 % za oryginalnością , lez puki łapki tego nasze nie dotkną to tylko możemy gdybać .

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się czy warto dać te 160$ + 50$ wysyłki , czy nie , poprosiłem o 130 $ na make offer ale nie odpowiada 50$ za wysyłkę i opłaty celne to jakieś zdzierstwo Jak myślicie ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej ocenie, pomimo tego , że jest to fajny egzemplarz, to trochę za drogo, uwzględniając nawet współczynnik napalenia kupującego i chęć posiadania wyjątkowego egzemplarza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie debatowaliśmy nad oryginalnością tarczy i chyba w tym przypadku dyskusja nie potoczy się w tym kierunku, ale warto dla celów porównawczych przyjrzeć się pewnym szczegółom które w malowanych tarczach zostają zatracone. Zwróćcie uwagę na ostrość krawędzi indeksów na styku z farbą, wyraźne odcięcie pierścieniem pomiędzy dwoma kolorami, wyrazistość giloszowanej części, równomierność starzenia się napisów i podkładu na wszystkich częściach tarczy, kształt i kolor lumy przy indeksach, spójny kolor podziałki, przy dobrym ustawieniu światła kolor lumy na tarczy jest taki sam jak we wskazówkach. kolor indeksów odpowiada kolorowi wskazówek i wiele innych szczegółów o których możemy pogadać.    

post-57210-0-71364900-1439623634_thumb.jpg

post-57210-0-23533600-1439623638_thumb.jpg

post-57210-0-66816700-1439623640_thumb.jpg

post-57210-0-30024300-1439623643_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze kilka zdjęć.

Po kliknięciu zdjęcie się powiększy.

post-57210-0-89428900-1439623708_thumb.jpg

post-57210-0-25979600-1439623712_thumb.jpg

post-57210-0-09933000-1439623714_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny egzemplarz Staszku , mam też go na liście . :wub:

A teraz pytanko do kolegów . ;)
Czy ktoś widział na tarczy Delbany napis RUBYSHOCK .
Jaki może to być werk ?
:):ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pokazanej powyżej mechanizm standardowy, ale w przyzwoitym stanie.

post-57210-0-42649400-1439628310_thumb.jpg

post-57210-0-77551800-1439628313_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny egzemplarz Staszku , mam też go na liście . :wub:

A teraz pytanko do kolegów . ;)

Czy ktoś widział na tarczy Delbany napis RUBYSHOCK .

Jaki może to być werk ?

:):ph34r:

Na zegarkach z Ameryki Południowej nigdzie nie widzę takiego napisu Przy tłumaczeni to słowo razem pisane wylatuje że to po Czesku a osobno że to po angielsku , ale nie da sie przetłumaczyć <_<

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek, świetny materiał do porównań dla nas wszystkich. Faktem jest, że podczas analizowania oryginalności tarczy, powinnismy zwrać uwagę na wiele czynników i pamietać, że spełnienie nawet kilu warunków opisanych przez Ciebie nie gwarantuje jeszcze 100% pewności, że tarcza nie została poddana renowacji. Czasem może się okazać, że tarcza jest bardzo starannie odnowiona i dopiero jakiś niewielki szczegół może nam to zdradzić. Także dobrze, że wymieniłeś tak wiele czynników, które mają na to wpływ. I dzieki za dokładne zdjęcia do porównań.

Jerzy, ja też nie spotkałem Delbany z zabezpieczeniem Rubyshock. Samo zabezpieczenie jest bardzo podobne do Unishock, czy Rufarex i można go łatwo pomylić. Jest szansa na jakąś fotkę tego mechanizmu?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie trochę do porównań.

post-57210-0-97901600-1439637748_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek, świetny materiał do porównań dla nas wszystkich. Faktem jest, że podczas analizowania oryginalności tarczy, powinnismy zwrać uwagę na wiele czynników i pamietać, że spełnienie nawet kilu warunków opisanych przez Ciebie nie gwarantuje jeszcze 100% pewności, że tarcza nie została poddana renowacji. Czasem może się okazać, że tarcza jest bardzo starannie odnowiona i dopiero jakiś niewielki szczegół może nam to zdradzić. Także dobrze, że wymieniłeś tak wiele czynników, które mają na to wpływ. I dzieki za dokładne zdjęcia do porównań.

Jerzy, ja też nie spotkałem Delbany z zabezpieczeniem Rubyshock. Samo zabezpieczenie jest bardzo podobne do Unishock, czy Rufarex i można go łatwo pomylić. Jest szansa na jakąś fotkę tego mechanizmu?

Zgadzam się z obiema wypowiedziami ;)

Czy jest to dopiero powiem jak dojdzie :) do mnie

Tu macie trochę do porównań.

Właśnie zapomniałem o tym :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do mojej Delbany, to dekielek ma wyglądać tak czy na matowo?

post-57210-0-39704600-1439645801_thumb.jpg

post-57210-0-12611600-1439645804_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobają mi się te Twoje błyszczące, ale jednak matowa będzie bliższa oryginału :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny efekt trudno osiągnąć gdyż tam szlif był nie wzdłuż dekielka, prostopadle do napisów w środkowej jego części. Któryś z kolegów, chyba JT albo chronofil pokazywał wyśmienicie zachowany. Musze pomyśleć jak osiągnąć taki efekt i poćwiczyć na czymś. Ponieważ poprzedni dekielek był w macie ten zostanie na błyszcząco. ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tego napisałem, że bliższy oryginałowi, a nie taki jak oryginał :)

Mam sporo dekielków, na których zachowały się ślady oryginalnego szlifu.

I rownież nie nam pomysłu w jaki sposób osiągnąć taki efekt w zadowalającym stopniu.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to taka szlifierka taśmowa

6cf9a8ecc3860862f73e6d361a16bf09.jpg

I jakiś miękki docisk od góry.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do mojej Delbany, to dekielek ma wyglądać tak czy na matowo?

Chyba mat , a jakby Ci zabrakło dekielków do testów daj znać to coś podeślę . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzućcie kilka oryginalnych dekielków. Czy wszystkie mają tą sama strukturę szlifu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam zapytanie, jak oglądam na ebayu Delbanki, sporo jest ofert z Argentyny, a i ceny kosmiczne, czy według Was w większości to są kombinowane zegarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi