Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

4it8.png

Uploaded with ImageShack.us

Moje spostrzeżenie i pytanie. Tak jak w poprzednio prezentowanym Atlanticu linia podziału i w tym nie grają z indeksami. Czy to nie przypadłość oryginalnych tarcz czy ta jest malowanką?

Może ktoś odpowie na nurtującą mnie kwestie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek wydaje się być w niezłym stanie - mama warszawianek - sekundnik niewłaściwy, ale może gdzieś trafisz.

Ja również mam taki model tzn. SPECIAL z tym samym sekundnikiem. Czy na 100% jest on wymieniony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś odpowie na nurtującą mnie kwestie. 

Możesz pokazać lepsze zdjęcie twojego Worldmastera, bo patrzę na swojego i linie wydają się być proste równo ułożone.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również mam taki model tzn. SPECIAL z tym samym sekundnikiem. Czy na 100% jest on wymieniony?

Na 100% to śmierć i podatki, ale ....

W zegarku RTK-WGM sekundnik przede wszystkim odbiega odcieniem od pozostałych wskazówek. Mam tego typu trzy i w każdym (no, nie do końca, bo jeden miał sekundnik uszkodzony a poprzedni właściciel dał go w kopertce montując wcześniej zastępczy - może kiedyś zlecę jego naprawę) jest fasolka i grot a kolor sekundnika zbliżony do pozostałych wskazówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz pokazać lepsze zdjęcie twojego Worldmastera, bo patrzę na swojego i linie wydają się być proste równo ułożone.

to zdjęcie z aukcji, nie mam lepszego a piszę apropos zegarka który wcześniej był analizowany pod kątem autentyczności. Ktoś tam stwierdził iż krzywe linie świadczą o malowaniu tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% to śmierć i podatki, ale ....

W zegarku RTK-WGM sekundnik przede wszystkim odbiega odcieniem od pozostałych wskazówek. Mam tego typu trzy i w każdym (no, nie do końca, bo jeden miał sekundnik uszkodzony a poprzedni właściciel dał go w kopertce montując wcześniej zastępczy - może kiedyś zlecę jego naprawę) jest fasolka i grot a kolor sekundnika zbliżony do pozostałych wskazówek.

postaram się wstawić zdjęcie mojego zegarka. Tam kolory-odcień wskazówek grają idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy czym tu nie chodzi o odcień a o "manie" lub "nie manie" grota i fasolki - takie moje mniemanie w tej kwestii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, wstawię zdjęcia po południu. Wg mnie wskazówka jest idealnie dobrana. Pytanie czy była tam od początku czy nie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, wstawię zdjęcia po południu. Wg mnie wskazówka jest idealnie dobrana. Pytanie czy była tam od początku czy nie? ;)

1d59296a2565561amed.jpg

51d03a84d40c85b4med.jpg

Edytowane przez puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz001

A co Wy na taki model jakieś sugestie przed kupnem na razie cena 450 pln.

post-65726-0-12780500-1385572610.jpg

post-65726-0-08655900-1385572611.jpg

post-65726-0-86428400-1385572611.jpg

Edytowane przez Mateusz001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Wy na taki model jakieś sugestie przed kupnem na razie cena 450 pln.

kiepskie zdjęcia - raczej nikt nie odważy się na wypowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, lekko zgłupiałem, ale to może wynikać z mojej niewiedzy (pewnie tak jest).

poniżej zdjęcie zegarka którego kupiłem i na którego czekam Atlantic Worldmaster Super:

http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/37/03/55/36/3703553647

A tu aukcja Atlantic Worldmaster Specjal...

http://allegro.pl/zegarek-atlantic-worldmaster-special-17-jewels-i3747471773.html

Pytanie pierwsze czym te zegarki poza wskazówką i stanem zużycia się różnią, bo wyglądają praktycznie tak samo.

Czy cena 150 zł sugeruje że to może być wałek, czy to po prostu była dobra okazja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Sekunda ważna rzecz, znalezienie takiej z grotem zwykle wymaga kupna dawcy, co podraża inwestycję.

Ale czy u ciebie nie ma czasem oryginalnej koronki z A?

Bo ta jest znacznie rzadsza niż sekund z grotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak moja jest oryginalna z A ;)

Ale to normalna cena za Specjala i czy Specjal i Super tak się od siebie nie różnią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że w tym Twoim powinna być sekunda z grotem i fasolką. Co do podobieństw to faktycznie tarcze obu są identyczne, pomijając nazwę modelu. Uważam, że różnicą są zastosowane koperty, przy czym w Twoim jest właściwa, ale w tym z aukcji, moim zdaniem, niekoniecznie (wygląda jak z Primy z żłobieniem na łączeniu ucha z pierścieniem koiperty).  W Super uszy wyglądają jak przytwierdzone pod kątem - czyli jak w Twoim (właściwy sekundnik będzie Ci raczej trudno znaleźć, ale warto aby był kompletny):

post-53152-0-77039300-1386142831_thumb.jpeg

Natomiast w Special'ach uszy łagodnie odchodzą od pierścienia koperty:

post-53152-0-64089500-1386142899.jpg

post-53152-0-16567200-1386142945.jpg

Jest to jedynie moja opinia, bo niestety zegarki z tym typem tarczy zazwyczaj wyglądają na bardzo umęczone, czyli pewnie intensywnie używane i zapewne dlatego mogły uległszy awarii podlegać modyfikacjom z zakładach zegarmistrzowskich co dziś powoduje kłopoty z ustaleniem rzeczywistego wyglądu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo:)

Czy wskazówka powinna być taka jak w tym specjalu z aukcji? Spróbuję gdzieś kupić trupka z dobrą wskazówką.

Mój już przyszedł i wygląda bardzo ładnie. W najbliższym czasie zrobię mu ostre zdjęcia i pochwale się. Ma trochę porysowane szkiełko czy jest problem z wymianą na nowe a nie odbiegające od oryginału?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wskazówka taka jak w aukcji

szkiełko to nie problem - zwróć uwagę aby zegarmistrz nie założył za wysokiego, bo będzie wypaczać indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego z allegro również... ktoś chciał zrezygnować, a właściciel chciał koniecznie sprzedać...

Poniżej zdjęcia moich trzech Atlantic-ów.

Chętnie poczytam Wasze opinie na ich temat i sugestie co z nimi zrobić, odrestaurować, umyć, a może pozamieniać im wskazówki, coś dokupić, a może się pozbyć:P

Milano:

Xt0yyUyh.jpg

http://imgur.com/a/2fLqS

SUPER:

Ppe9dC2h.jpg

http://imgur.com/a/rZQvH

SPECJAL:

to chyba jakaś totalna pomyłka i składak;P

OsEJO6nh.jpg

http://imgur.com/a/HSCnI

SPECJAL I SUPER

bXSeqCxh.jpg

http://imgur.com/a/gqtI9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W super to chyba sekundnik nie taki. Ale niech szpece się wypowiedzą, grot czerwony chyba zgubił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. już się wypowiadali;) ten ze specjala do super powędruję. 

W specjalu chyba wszystko nie od kompletu... werk lata w kopercie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. już się wypowiadali;) ten ze specjala do super powędruję. 

W specjalu chyba wszystko nie od kompletu... werk lata w kopercie...

I chyba koperta nie od Speciala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam tym razem w temacie poświęconym Atlantic'om.

Mam kilka pytań dotyczących tychże zegarków.

Przepraszam za nie najlepszą jakość zdjęć, ale były robione naprędce u zegarmistrza telefonem komurkowym.

Pierwsze to prosiłbym o podpowiedzenie mi jaki to jest konkretnie werk:

fw79.jpg

po drugie prosiłbym Was o określenie oryginalności poniższych tarcz:

ufn3.jpg

kruc.jpg

oaav.jpg

cenu.jpg

Tego ostatniego po prawej zegarka nie bierzcie pod uwagę, gdyż jest to mój egzemplarz (werk powyżej) z tarczą "warszawką", którą chcę podmienić na oryginalną. Stąd pytanie o werk i oryginalność tarczy.

A może ktoś z Was ma taką tarczę w dobrym stanie na sprzedaż?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez Mietek21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to AS1188, a tarcze imho są oryginalne.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem popularne zegarki z lat 50-60. Wymien szkielka, daj paski i zakobserwuj werki. Za wszystkie zapłacisz około 350 złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to oczywiście AS 1188

Co do tarcz - szkiełka zegarków są tak porysowane, że to wypacza ocenę (na drugi raz lepsza byłaby prezentacja samych tarcz), ale w tym typie występowały oryginalnie, ale po pierwsze te są bardzo umęczone a po drugie przy pierwszej ktoś już majstrował przy logo. Ponadto same zegarki to składaki. Jednak jeśli dobrze rozumiem to szukasz tarczy do swojej koperty a ten typ tarcz nie znajdował się w kopercie Twojego zegarka. Oczywiście musisz pokazać dekiel, ale sądzę, że właściwą byłaby tarcza z ringiem.

Kolejna sprawa to zdjęcia - nie muszą mieć po 2MB bo to utrudnia odświeżanie (dotyczy to tego tematu i Delban), ale przede wszystkim muszą być wyraźne , bo to trochę wygląda jak striptiz przez mleczną szybę B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi