Piotr Ratyński 407 #1426 Napisano 5 Grudnia 2014 A co to za róznica czy pyry, czy orzechy, U nas wszystkiego dostatek... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1427 Napisano 5 Grudnia 2014 Nie rozumiem, dlaczego w Poznaniu obchodzi się święta ziemniakami ? 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1428 Napisano 5 Grudnia 2014 A dlaczego by nie?Dlatego też nie jesteś pyrusem. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #1429 Napisano 5 Grudnia 2014 Uprawiałem ziemniaki na poletku w środku Puszczy Noteckiej. Tuż za miedzą przebiegała kiedyś granica, poza którą uprawiało się kartofle. Gleba była tam tak piaszczysta, że można powiedzieć: uprawiałem ziemniaki na plaży (wydmy). Zbiór ziemniaków wyglądał tak, jak na obrazku powyżej. Wychodziły z ziemi czyściutkie, gotowe do sprzedaży. Nie pamiętam natomiast, aby ziemniaki mogły być pomarszczone. W kwestii świętowania, chyba lepiej pyrami niż kostką brukową i dymem? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #1430 Napisano 5 Grudnia 2014 Sowy są smaczniejsze ale się dłużej gotują 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1431 Napisano 5 Grudnia 2014 Sowy są smaczniejsze ale się dłużej gotują Szczególnie razem z piórami. :-D 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1432 Napisano 5 Grudnia 2014 I trzeba mocno posolić, ale to i tak są orzechy 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1433 Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) W miejscu z którego ja pochodzę, nazywano te bulwy kartoflami. I tak; zbierało się kartofle, kupowało się kartofle, jadło się kartofle i świnie futrowało się kartoflami. Jak zamieszkałem w Kongresówce to; kupuje ziemniaki, jem ziemniaki i świnie tu karmią ziemniakami.Obecnie jak robimy zakupy, to żona w sklepie kupuje ziemniaki, a ja kupuje kartofle. A Wy w Poznaniu co kupujecie i jecie, kartofle, ziemniaki, pyry, czy pyrki? PS. Przez 8 lat mieszkałem w dzielnicy o nazwie Warszawa-Pyry. PS. A czy ktoś z Was wie co znaczy słowo, szla? Albo, kana? . Edytowane 5 Grudnia 2014 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1434 Napisano 5 Grudnia 2014 kartofle, ziemniaki, pyry, czy pyrki? Oto jest pytanie. Poznanioków jest coraz mniej w Poznaniu, tak jak masła w maśle, więc mieszkańcy przeważnie kupują ziemniaki, kartofle rzadziej, a pyrki to już mało kto. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1435 Napisano 5 Grudnia 2014 W miejscu z którego ja pochodzę, nazywano te bulwy kartoflami. I tak; zbierało się kartofle, kupowało się kartofle, jadło się kartofle i świnie futrowało się kartoflami. Jak zamieszkałem w Kongresówce to; kupuje ziemniaki, jem ziemniaki i świnie tu karmią ziemniakami.Obecnie jak robimy zakupy, to żona w sklepie kupuje ziemniaki, a ja kupuje kartofle. A Wy w Poznaniu co kupujecie i jecie, kartofle, ziemniaki, pyry, czy pyrki? PS. Przez 8 lat mieszkałem w dzielnicy o nazwie Warszawa-Pyry. PS. A czy ktoś z Was wie co znaczy słowo, szla? Albo, kana? . "Kana'to na "mliko" była.....:-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1436 Napisano 5 Grudnia 2014 "Kana'to na "mliko" była.....:-) :-)Trafiłeś w 10 - to bańka na mleko 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pilot353 22 #1437 Napisano 5 Grudnia 2014 Ja lubię makaron. Czy ktoś wie gdzie rośnie makaron?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1438 Napisano 5 Grudnia 2014 Ja lubię makaron. Czy ktoś wie gdzie rośnie makaron?? Jak to gdzie? Na drzewie makaronowym. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1439 Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Ja lubię makaron. Czy ktoś wie gdzie rośnie makaron??Ja wiem-we wrzątku:-)Włóż reke a sam poczujesz ....:-) Edytowane 5 Grudnia 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1440 Napisano 5 Grudnia 2014 Trafiłeś w 10 - to bańka na mleko Tej ,a u Was w ty Warsiawie to na szele mówią cybant, czy na cybant szela? A wew ogórdku to podlewacie pyry szlauchem czy szlaufem? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1441 Napisano 5 Grudnia 2014 A masz sklep pod domem? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1442 Napisano 5 Grudnia 2014 Tej ,a u Was w ty Warsiawie to na szele mówią cybant, czy na cybant szela? A wew ogórdku to podlewacie pyry szlauchem czy szlaufem? Podlewamy wezem ogrodowym....:-) A to co wspomnialeś to to młodzi nazywają pewien typ kobiet......:-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #1443 Napisano 5 Grudnia 2014 PS. A czy ktoś z Was wie co znaczy słowo, szla? Albo, kana? .Mieszkaliśmy chyba gdzieś w podobnym rejonie Polski Tylko ja nie wiem co to jest ta szla? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1444 Napisano 5 Grudnia 2014 A masz sklep pod domem?Ta, a po sprawunki chodzę do składu... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1445 Napisano 5 Grudnia 2014 Moja kuzynka została kiedyś wysłana pod koniec obiadu do sklepu po dwa słoiki kompotu. Wróciła po godzinie z informacją, że w niedziele wszystkie sklepy w okolicy są zamknięte 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1446 Napisano 5 Grudnia 2014 Bo poszła do składu, a nie do sklepu 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1447 Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Mieszkaliśmy chyba gdzieś w podobnym rejonie Polski Tylko ja nie wiem co to jest ta szla? Ja pochodzę z najpiękniejszego regionu Polski, czyli z przepięknej Ziemi Lubawskiej. Szla, to uprząż konna tylko taka jak na obrazku poniżej. Bo w Kongresówce koniom zakłada się chomąto. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #1448 Napisano 5 Grudnia 2014 W takim razie to inny rejon. Ja pochodzę z kujaw a dokładnie z Torunia.Fajnie tutaj jest więc pośmiejmy się ze mnie. Co mówi się w Toruniu...... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1449 Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Jo, no jo, jo jo, itd. u nas też obowiązywało. Albo coś takiego - Ón durch leży pympym do góry. Albo - póćno ajf to dum ci burke. Albo było takie powiedzenie, my mawa, my dawa, my powiat Lubawa. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1450 Napisano 5 Grudnia 2014 No jo. Ja miałem u dziadków mix poznańsko - pomorski 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach