mkl1 6525 #4976 Napisano 27 Marca 2021 Dobrze, że jusz jest objęty ochrona czynną ( przynajmniej w Polsce) 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4977 Napisano 27 Marca 2021 Czynna ochrona to ostateczność ... Ostatni Cietrzew zginął na Górnym Śląsku z rąk myśliwych w 1994 na polanie Paśkówka koło miejscowości Tworóg ( okolice Tarnowskich Gór) Od tego czasu nie zaobserwowano, a w połowie XX wieku było ich tam kilka tysięcy. Na południu pozostały pojedyncze tokowiska na Podhalu, Beskidzie Żywieckim, i Karkonoszach, obserwuje się w Beskidzie Niskim ... ale to pojedyncze miejsca. W sumie w całej Polsce populację szacuje się na 3-4 tyś osobników ... i pomyśleć że w Skandynawii jest ich blisko 1,5 mln , w Rosji blisko 3 mln... 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6525 #4978 Napisano 27 Marca 2021 Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale widziałem blisko lublińca parkę.. zgłosiłem do PZŁ i nadleśnictwa... może?.... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #4979 Napisano 28 Marca 2021 2 godziny temu, LESKOS napisał(-a): Czynna ochrona to ostateczność ... Ostatni Cietrzew zginął na Górnym Śląsku z rąk myśliwych w 1994 na polanie Paśkówka koło miejscowości Tworóg ( okolice Tarnowskich Gór) Od tego czasu nie zaobserwowano, a w połowie XX wieku było ich tam kilka tysięcy. Na południu pozostały pojedyncze tokowiska na Podhalu, Beskidzie Żywieckim, i Karkonoszach, obserwuje się w Beskidzie Niskim ... ale to pojedyncze miejsca. W sumie w całej Polsce populację szacuje się na 3-4 tyś osobników ... i pomyśleć że w Skandynawii jest ich blisko 1,5 mln , w Rosji blisko 3 mln... Przy takiej głębi ostrości i rozmyciu, to nie byle jaki obiektyw. Przyznaj się jaki? (Canon, czy Nikon? Czuję, że Canon ,) Nawiasem amerykańcy najlepsi, z 50 mln bizonów zostawić około 1k Z drugiej strony pierwsi do naprawiania ,Yellostone pzdr p 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4980 Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Mirek wiem , ale to z inicjatywy prywatnej reintrodukcji mojego kolegi spod Kluczborka - prowadzi/prowadził w kooperacji z Niemcami... tak są tacy . Ale to prywatna hodowla - możesz kupić - para kosztuje tyle co dobry dachluhr (zegar 😉) na zatoce... Czasami kilka mu "ucieka". Genetycznie to jednak inne ptaki i teoretycznie nie wolno wypuszczać. W Wiśle jest ośrodek hodowlany LP. Prowadził pan Żońca (ale czy prowadzi teraz, nie wiem ) przy okazji reintrodukcji głuszca mieli trochę cietrzewi w hodowli. Wypuszczali na stokach Baraniej Góry ... a te przenosiły się bliżej Pilska lub na Słowację ... Syzyfowa robota była ... Ostatnio powstało kilka nowych ośrodków (np Leżajsk) ale nie znam szczegółów... Co do fotografii to fotografowałem ( ...i czasami mi się zdarza jeszcze) linią canonowską . Do dziś mam 1 MARK IV staruszka, a z obiektywów ma 600/4; 500/4; 300/2,8; 70-200/2,8 ... o trochę do makro i krajobrazu. Jest tego do noszenia... wolę już obserwować w terenie. Dobra lornetka zdecydowanie mniej waży Ps dla wszystkich śpioszków ... Edytowane 28 Marca 2021 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #4981 Napisano 28 Marca 2021 W fotografie też się bawiłem zupełnie inną. Teraz szukam średniego formatu (miałem kiedyś Hasselblady, poszły sobie) może być KIEV 88 sprawny. Coś do obejrzenia Dodam Jeszcze Strzebińsko-koszęcińskie lasy, niedaleko Toszeckich 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4982 Napisano 28 Marca 2021 No tak dlatego potrzebne są szybkie aparaty... 10 klatek/s to minimum , albo trzeba liczyć na przypadek ... hasslbladem bawiłem się trochę przy krajobrazie ... ale niewiele z tego wyszło . To aparaty studyjne, wolne i wymagające studia a nie terenu... miałem wypożyczony ( ceny koszmarne) więc oddałem 😉 . Ale jakość super z nich szła...😄. Robiłem trochę na potrzeby bilbordów wielkoformatowych i tam to się przydało. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #4983 Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Portrety, uliczne kadry, konie, jeźdźcy , zawody MTB, tym się zajmowałem i coś jeszcze robię. Jak piszesz o swoim sprzęcie . Nawet się nie zabieram za ptaszki i dzikie zwierzątka . Może kiedyś na rykowisko ruszymy w okolicach Koszęcina, tam często odpoczywam. To kiedyś. Pozdrawiam Edytowane 28 Marca 2021 przez kumite dodatek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4984 Napisano 28 Marca 2021 Spooting ... masa moich znajomych się tym zajęła ... na fb jest mistrz nad mistrze 😉 ksywa LEON PLUGAWY. A kiedyś na plenerach nie mógł zrobić zdjęcia ptaka w locie ... a tera czapka z głowy. 😄😉zobacz ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #4985 Napisano 28 Marca 2021 FB nie dla mnie, ale tylu tych mistrzów,że czapki z głów. Też mam niedoścignionych, a potrafią miesiąc przy jednej focie siedzieć. Nie ma co przynudzać , inne forum Pozdrawiam ps tą fotę, to mi w przedbiegach z forum wyrzucili naprawdę trzeba dużo umieć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4986 Napisano 28 Marca 2021 ... jasne 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #4987 Napisano 28 Marca 2021 A ja nie mogłem bażanta złapać w locie,piekne fotki Leskos. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4988 Napisano 28 Marca 2021 Dzięki Janku ... pokażę tylko jeszcze moje najtrudniejsze technicznie zdjęcie jakie zrobiłem . Zdjęcie nie jest przypadkowe i na jego zrobienie poświęciłem 2 tygodnie (noce) . Puszczyk uralski w środku Gór Słonnych (blisko Bieszczad)w nocy w locie na polowanie. Znałem trasę jego przelotu mniej więcej. Puszczyk dziki oczywiście i nie ustawiane. Kolega z którym robiłem tam zdjęcia opisał ładne wszystko w swojej książce . Polecam ... trochę można się dowiedzieć i trochę pośmiać ... 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #4989 Napisano 28 Marca 2021 Dopalane sztucznym światłem? P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4990 Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) O "dopalaniu" to nie ma tu mowy Zastosowany jest tu system 6 lamp błyskowych (można do 10) dających światło pośrednie i rozproszone , pracujących na 10-15 % mocy lamp sterowanych radiowo wyzwalanych synchronicznie zainstalowany na na powierzchni 150m2. Patent podpatrzony u największego fotografa sów Artura Tabora ...(niestety już nie żyje ). Polecam jego album. Trochę czasu spędziłem z Arturem podglądając jego pracę. Puszczyk Uralski poluje tylko w nocy i innego sposobu nie ma. Ptaki takie światło traktują jak samo jak naturalne błyski piorunów i nie reagują na nie, nie płoszą się. Trasę przelotu trzeba monitować przy pomocy noktowizorów i to jedna osoba nie daje rady ogarnąć samemu. Poza tym trzeba conajmniej drugiej albo trzeciej generacji noktowizorów a dobrze jest doświetlać monitorowany obszar podczerwienią. Popularne noktowizory (typu gogle) nie nadają się do tego. Dobrze jest mieć odbiornik termowizji - jak się szuka w nocy miejsc gdzie poluje ale dobrej klasy kamery termowizyjne to jest cenowy kosmos. W dzień możesz pooglądać śpiącego Puszczyka Uralskiego na gałęzi drzewa , jak masz dużo szczęścia (i nie tylko ) Ps w locie samiec , na gałęzi samica ... Edytowane 28 Marca 2021 przez LESKOS 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #4991 Napisano 28 Marca 2021 Faktycznie większe przedsięwzięcie, na poziomie fotografów z National G., o jednym koleżanka opowiadała jak przez ponad rok fotografował koniki polskie w stanicy na mazurach. Dostał na to zlecenie Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4992 Napisano 28 Marca 2021 Ano ... znam temat - kolega Paolo Valponi - spolszczony Włoch . No fakt miał cierpliwość ... ale się uparł 😄😉 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #4993 Napisano 28 Marca 2021 Tak, tak, za jego bytności w stanicy SGGW koleżanka doktorat tam pisała i pracowała, Gosia G. Stąd moja wiedza,a i sam tam byłem koniki oglądać. Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4994 Napisano 31 Marca 2021 (edytowane) Codziennie o 6:30 moje psy wyprowadzają mnie na spacer (dla zdrowia) . Dziś był piękny poranek ... nareszcie wiosna ... Edytowane 31 Marca 2021 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #4995 Napisano 1 Kwietnia 2021 No i Święta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #4996 Napisano 1 Kwietnia 2021 Wszystkiego dobrego ! Zdrowia !!!! 5 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #4997 Napisano 3 Kwietnia 2021 Smacznego dyngusu i wesołego jajka... A tak bardziej poważnie to życzę Zdrowych spokojnych Świąt W gronie najbliższych, bez zdradliwego wirusa... Jacek 6 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #4998 Napisano 4 Kwietnia 2021 ZDROWYCH WESOŁYCH ŚWIĄT 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #4999 Napisano 4 Kwietnia 2021 Na ten świąteczny wieczór, trochę inna wersja... Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #5000 Napisano 5 Kwietnia 2021 Dla Niego już zgasł... 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach