kiniol 2281 #951 Napisano 22 Marca 2014 Mosiężny, numerowany wypalacz kształtu podeszwy na doopie. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #952 Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) stopka od karabinu francuskiego raczej nie nabijano daty produkcji w tym miejscu.To byly numery przydzialowe ,ewidencyjne ,itp.Jesli to elelment broni to datowanie na podstawie katalogu ,wygladu ,kalibru,zaplonu itd.Jesli. Edytowane 22 Marca 2014 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #953 Napisano 22 Marca 2014 Wyglada na stara strzelbe skalkowa, jednak sama lufa swiadczy ze to stara bron gladkolufowa- mam z tym problem???. Zamiescil bym wiecej fotek jak moze by z was ktos byl by zainteresowany zidentyfikowac co to za bron?. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #954 Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Jaki jest kaliber? To na muszkiet wygląda. Pod lufą w jej połowie masz takie dzyndzele chyba do podpórki, tzw. forkietu. Edytowane 22 Marca 2014 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #955 Napisano 22 Marca 2014 Szczegóły to u Janka, ale z pewnością nie jest to broń z XVII wieku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #956 Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Krzysiek, to kapiszonówka jest. Dzyndzle są pod pas.Trzeba by poszukać jakichś znaków na zamku, może kabłąku spustu... Edytowane 22 Marca 2014 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #957 Napisano 22 Marca 2014 Wyglada na kal.12 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #958 Napisano 22 Marca 2014 Aaaa, jak tak to spoko... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #959 Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Fibo - zdjecia kablaka-uPodobny problem mialem z mauzerem, nie wygladal na to czym w rzeczywistosci jest. Edytowane 22 Marca 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #960 Napisano 22 Marca 2014 To bardziej na iglicówkę Lefaucheux wygląda... A łamie się lufa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #961 Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Nie, tzn. mozesz zlamac, jednak tylko do odlaczenia od kolby. Mysle ze ladowana byla podobnie jak muszkiet? Edytowane 22 Marca 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #962 Napisano 22 Marca 2014 A taśmy do niego nie było ? Jeśli nie, to odprzodowo... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #963 Napisano 22 Marca 2014 A taśmy do niego nie było ? Jeśli nie, to odprzodowo...tez mysle ze odprzodowo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #964 Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Tarant pomyslal bys ze to shotgun!!!- nie strzelba, w dodatku z zamkiem powtarzalnym Edytowane 22 Marca 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #965 Napisano 22 Marca 2014 Wiesz, ja się na broni palnej antycznej specjalnie nie znam, ale ten kurek uderzający w środek komory, a nie w boczny kominek... I wycięcie na wystający z naboju scalonego trzpień by sugerował, że broń powinna być łatwo łamana do ładowania odtylcowego. Nigdy się tym jednak jakoś poważniej nie zajmowałem. Takie hipotezy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #966 Napisano 22 Marca 2014 Fajnie dzieki, przynajmniej jest o czym pogadac 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #967 Napisano 22 Marca 2014 No. I nie o zegarach wreszcie.A może macie jakieś białe żelastwo ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #968 Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Jeszcze nie, ale bedzie jak Politija wyda zgode. Edytowane 22 Marca 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #969 Napisano 22 Marca 2014 Resztki sromotne: dwa Shingunto (bo uwielbiam), polska paradna wz. 21 Borowskiego (po dziadku), pałasz pruskiej dragonii wz. 1889 (bo to pierwszy złom jaki przytaskałem do domu w dwunastej wiośnie życia), paradna 3 Rzesza piechoty z racji kompletności ze skórami i temblakiem, ze 30 bagnetów i sztyletów wojskowych. Lepsze i cenniejsze się wymieniły na odznaki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #970 Napisano 22 Marca 2014 Ładnie.2 wakizashi w koshirae (jednemu brakuje 0,5 cm do katany początek Edo, drugie prawdopodobnie z czasu rewolucji Meji), 1 ostrze (złom, ale uroczy) wakizashi, 1 kusarigama, 2 szpady (wojskowa austriacka z XVIII w. i diamentówka), krótki pałasz austriacki, rapier o nieustalonym okresie powstania (kopia XIX w ?), abisyński shotel z czasów Menelika II, dha birmańskie i trochę noży... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #971 Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Uszanowanie dla Dziadka Fibo-mojego mi bardzo brakuje. Z umundurowania mam tylko to- nie po moim: Edytowane 22 Marca 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #972 Napisano 22 Marca 2014 Ladna kolekcja te wakizashi , et cetera. To twoje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #973 Napisano 22 Marca 2014 Miecze robią wrażenie!Mam jakieś stare zdjęcia swoich, ale to nie ta liga . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #974 Napisano 22 Marca 2014 Pierwsza z brzegu planszka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #975 Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Wyglada na stara strzelbe skalkowa, jednak sama lufa swiadczy ze to stara bron gladkolufowa- mam z tym problem???. Zamiescil bym wiecej fotek jak moze by z was ktos byl by zainteresowany zidentyfikowac co to za bron?. IMG_1758.JPG Bron skalkowa ma z boku lufy otwor zapalowy i tzw panewke gdzie sypie sie proch do zaplonu ladunku ,tutaj nie wystepuje ten przypadek. Pozniej byla konwersja skalki na kapiszonowy system i czesto w otwor zapalowy wstawiano kominek do kapiszonow zeby calej broni nie wyrzucac,nastepnie kominki juz fabrycznie umieszczano we wlasciwym miejscu ,kurek od kapiszonowki ma zaglebienie zeby w momencie uderzenia w kapiszon umieszczony na kominku na tenze cala moc inicjowanej reakcji poszla poprzec kanal w kominku do lufy i ladunku.W Twojej broni jest podgiety kurek od Lefaucheux bo ma plaska lapke ,koncowke do zbijania trzpienia.Jest to niestety skladaczek ,osada od karabinu lufa od strzelby pojedynki systemu Lefaucheux ( patent z 1832 roku)czyli na naboje z trzpieniem u gory.Ale ja takie tez lubie i mi sie podobaja bo pokazuja radosna tworczosc.System Lefaucheux wymuszal konstrukcyjnie czeste lamanie lufy w celu umieszczenia naboju .Warkocz (ta czesc koncowa lufy na osadzie ) wyraznie od innej lufy obciety,Jako tako nie istniala iglicowka Lefaucheux ,on mial patenty na naboje trzpieniowe.Mimo iz udowodnilem i znalazlem jego rysunki techniczne na naboje scalone do broni gladkolufowej.Po prostu nie zdazyl tego opatentowac.Spotyka sie rzadko bron mysliwska na naboje trzpieniowe i zaplon centralny jednoczesnie.To efekt nagromadzenia duzej ilosci amunicji i powolne przystosowywanie sie glownie mysliwych do nowinek typu centralny zaplon ,bo w sumie musieliby zmienic sposob elaboracji naboji, bron etc. a byla to bron kultowa we Francji i nie tylko.Spotyka sie tez samorobki lamane pod osada wlasnie z taka pojedyncza lufa jak ta z fotki kolegi.System Lefaucheux to tez co najmniej trzy podobne w dzialaniu sposoby oddzielania lufy od baskili za pomoca dolnego ryglowania hakow na stale przylutowanych do lufy ,czasem tez drewniane czolenko ,czasem obie czesci metalowe itp.Kiedys to zbieralem a nawet nawiazalem kontakt z wydawca ksiazki o Kazimierzu Lefaucheux ,pozniej jego syn kontynuowal zastosowanie naboi trzpieniowych do rewolwerow i pojawily sie rewolwery Lefaucheux popularna u nas w powstaniu styczniowym 1863.Nie mam teraz zdjec swoich dawnych zabawek ale poszukam.Lefaucheux to oczywiscie bron ladowana odtylcowo na naboje scalone .Na Twoim zdjeciu jest jedna dwulufka ryglowana w ten sposob ale z odsuwanym od gory mocowaniem.Fajna . Jezeli chodzi o kaliber to podejrzewam wagomiar 16 u Ciebie ale pomierz dokladnie srednice wg tych tabelhttp://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=662234 Fibo zbierasz carska Rosje ? Ja kiedys zbieralem takie mineraly Edytowane 23 Marca 2014 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach