Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
otho

Piękny tourbillon...

Rekomendowane odpowiedzi

@ Vianney Halter:

[...] strictly limited to 135 pieces, to be delivered from end of 2006 up to the beginning of 2008. Hour, minutes, secondes, tourbillon and power reserve will take place inside this time vessel, selling for around 220,000 dollars. One functional prototype will be presented at Baselworld 2006 [...].

TUTAJ jest artykuł o nim.

cabestan_1.jpg

cabestan_2.jpg

cabestan_3.jpg

Zaprawdę :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Otho, wracaj jak najszybciej, bo potrzebuje kilka Twoich propozycji co do kupna zegarka :( :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się ta kasa podoba :shock:

Otho, co Ty do dżungli wyjeżdżasz, że netu tam nie będzie?

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :!:

Jakiś czas temu pytałem o Robert Tourbillon i otrzymałem odpowiedź od otho o pseudo tourbillonach i karuzelowych wychwytach oraz o czarnej liście.

Jednakże teraz znalazłem zegarek Trias Tourtbillon, sprawdzałem na publikowanej u nas czarnej liście nie ma tej firmy.

Mam pytanie co wart jest ten tourbillon, na zdjęciu bardzo przypomina wlaściwe tourbillony i jak zapewnia informacja (jeśli dobrze zrozumiałem) ma to być tourbillon minutowy.

www.trias-uhren.de :?:

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

...należy chyba uaktualnić listę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :!:

Dziękuję za odpowiedź, ale nie satysfakcjonuje mnie ona wcale. Nie mnie dyskutować z takim spescjalistą od tourbillonów jakim jest otho a pytam się dlatego aby uczyć się.

Nie mniej dany odnośnik do dyskusji o tourbilloonie innych firm m.in. Trias jest nie trafiony, a to dlatego, że przedstawia zdjęcie zegarka firmy Trias, który jest jak inne modele z tej samej serii firmy nazwany: mit offener Unruh. Tak więc nie udaje on wcale tourbillona jak napisano, a świadomie nazywa to, co Koledzy określili dziurą w tarczy przez którą widać wrzeciono.

Oprócz tych modeli jest również taki, który nazywa się tourbillon.

I o to właśnie pytałem, mając nadzieję o fachowa odpowiedź.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że coś co u innych kosztuje kilkadziesiąt tysięcy Euro nie powimmo u innych kosztować na poziomie 2 000 Euro. ( Ale wiemy też doskonale, że ceny zegarków nie odpowiadają często ich realnej wartości jeżeli chodzi o zakup markowego zegarka, płacimy często haracz za MARKĘ)

Jednakże w dyskusji znajdowali się również Koledzy, którzy jak mi się zdaję, chcieli znaleźć odpowiednik za bardziej dostępne środki.

Tak już jest, że jak wynika z dyskusji, to raczej może nielicznych ( nie chcę napisać, że nikogo z nas) nie stać na prawdziwy tourbillon, natomiast stać nas tylko na zachwyty nad orginałem i ocztwiście na ogromną i miażdżącą krytykę tego co udaje tourbillon ( jest tylko odkrytym wrzecionem) albo też takich modeli, które mogą choć w jakiś sposób zbliżyć się do jego funkcji.

Dlatego mam ogromną prośbę do otho aby w swojej wiedzy zdobył się nie tylko na wyszydzanie tego co nie jest torbillonem, ale aby mógłby podzielić się wiedzą na temat i odwrócić formę dyskusji w taki sposób, aby przekazać informację czy można znaleźć modele, które nie kosztują kilkadziesiąt tysięcy Euro, a mimo to w jakiś choć przybliżony sposób mogą spełniać funkcję tourbillona, tak aby i nasi Koledzy mogli nabyć taki model za mniejszą kasę.

Z pozdrowieniami: Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie : co ma oznaczać

przybliżony sposób mogą spełniać funkcję tourbillona

jaka funkcję.

moim zdaniem lepszy jest solidnie zrobiony i wyregulowany zegarek z klasycznym mechanizmem, niż twór, który udaje jedynie tourbillon lub jest jego zubożoną poprzez redukcje kosztów produkowaną w chnach wersją.

trzeba również zaznaczyć że wspomniana przez Ciebie główna funkcja tej komplicacji ma niewielki (jeśli nie marginalny) wpływ na dokładność noszonego na codzień zegarka.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć:!:

Piotrku, dziękuję za odpowiedź, mam takie samo zdanie na ten temat, co Ty.

Jednakże kusi chęć choć trochę, zbliżenia się do tego co kosztuje fortunę.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomasz Sitkowski:

1. Nie wyszydzam, staram się jedynie informować.

2. Znawcą / specjalistą się nie czuję i nim nie jestem. Znawcą jest np. R. Meis.

3. Pisałem już kiedyś (opcja ---> Szukaj), że najtańszym tourbillonem na rynku jest obecnie Jacques Chevalier w stalowej kopercie i tourbillonem STT / Progress Watch. Najtańszym, nie znaczy, że tanim - kosztuje 17.300 euro. Ale to w przeciwieństwie do Triasa itd. prawdziwy tourbillon, a nie jego naśladownictwo / imitacja.

4. Tourbillon jest de facto komplikacją estetyczną, a jego wpływ na precyzję chodu mechanizmu nie jest rozstrzygający (choć pamiętajmy, że to właśnie zegarki z tourbillonem wygrywały masowo zawody w precyzji chodu).

Nie ukrywajmy: stosowanie tourbillona jest o tyle anachronizmem, iż za kilka złotych mamy zegarek elektroniczny, któremu żaden mechanik nie dorówna.

Ostatnio czytałem nawet, iż z racji ciężaru klatki tourbillona - przeciętnie 0,4 - 0,6g (mało, ale zawsze), może ona mieć negatywny wpływ na trwałość całego zespołu wychwytu i balansu! Dotyczy to jednak wyjątkowych, ekstremalnych przypadków, kiedy niewłaściwie skontrolowano jakość mechanizmu całego zegarka.

5. Zegarki mechaniczne kupujemy (raczej) ze względu na ich walory estetyczne, a nie dokładność pomiaru czasu. To samo dotyczy i tourbillona.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny ten Genta...

Tyle się pisze o tourbillonach na 2 i więcej osiach...

Teraz trochę historii.

Walter Prendel był uczniem słynnej Deutches Uhrmacherschule / Glashuette. Uczył go nie mniej znany Alfred Helwig. Prendel jako zaledwie 1 z 5 uczniów skończył z wyróżnieniem glashucką szkołę.

W 1927 r. (!) Prendel stworzył prawdziwe cudo - latający tourbillon 6-minutowy z... poruszającym się skośnie do osi klatki kołem balansu (pod kątem 30° od poziomu płytki)!

Fotki oraz unikalny tekst samego twórcy poniżej.

post-330-0-31945300-1330481946.jpg

:shock: :shock: :shock:

PS. Prendel pisze: "TOURBILLION"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cartier "Tortue XL Ascensional Tourbillon Double Retrograde" w platynie:

Tortue.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się nazywa miłość do mechaników :lol:

4401a2aed2c28.jpg

- spójrzcie na jego spinkę :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:shock: :lol:

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@

Taką spinkę podłącza się cieniutkim wałkiem giętkim do mechanizmu zegarka i uzyskujemy w ten sposób dodatkowe kilkadziesiąt godzinb rezerwy chodu :wink:

Można podłączyć także spinkę z drugiego mankietu lecz wtedy trzeba trzymać dłonie blisko siebie zewzględu na utrudnienia związane z plączącym się wałkiem(giętkim :lol::D:D ) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:lol::D Niezłe! A może to pomysł na nowy patent :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@

Skądiniąd bardzo fajne spinki-ekstrawagancja w wesolym i dobrym stylu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi