Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

daniel faraday

Problem z automatem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno kupiłem zegarek automatyczny Timex t2m977. Jest to mój pierwszy zegarek, nigdy wcześniej nie nosiłem, także jestem zielony w temacie.

Na początku było wszystko ok, nie zwracałem uwagi na poziom naciągnięcia sprężyny. Ostatnio jednak zaczęły się problemy. Mimo codziennego noszenia zegarka, co kilka dni muszę go nakręcić, żeby nie stanął. Pan w sklepie, śmiejąc się, zapewniał, że z zegarkiem jest wszystko w porządku, że to wina tego, że zostawiam go na noc na półce. Nie przekonało mnie to zbytnio, jednak nie miałem argumentów, bo się po prostu nie znam na tym.

Czy ktoś miał może do czynienia z tym modelem i może pomóc? Czy możliwe, że zegarek ma za mało ruchu? Noszę go średnio 16 godzin na dobę! Dodam, że czasami podczas gwałtownych ruchów jest słyszalny dźwięk, jakby przeskakiwała jakaś zapadka. Czy to normalne?

Prosże o pomoc i z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Tą "przeskakującą zapadką" jest wahnik, którego obrót naciąga sprężynę. Cechą zegarka automatycznego jest, że jak się go nie nosi, przestaje działać. Ma określoną rezerwę chodu - powiedzmy 40 godz. i po ich upływie najnormalniej w świecie zatrzymuje się. Jeśli chcesz tego uniknąć, noś go codziennie lub zaopatrz się w rotomat.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co ja zrozumiałem, to Kolega nosi go codziennie, po kilkanaście godzin, a i tak bez dokręcania czasem potrafi stanąć - czy dobrze zrozumiałem?. Jeśli tak, to zdecydowanie nie jest to normalne i w takiej sytuacji ja bym reklamował. Szczególnie, że Timexy z bezawaryjności nie słyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie można zrobić mały eksperyment - nakręcić go na max i obserwować ile czasu będzie chodził.

Codzienne noszenie zegarka nie zawsze gwarantuje pełny naciąg sprężyny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, jak napisał rafi. Noszę codziennie zegarek. Sytuacja wygląda tak, że wskaśźnik naciągu sprężyny w ciągu dnia utrzymuje się mniej więcej na tej samej pozycji. W nocy naturalnie spada przez te 7-8 godzin. Dlatego po 4, maksymalnie pięciu dniach konieczne jest dokręcenie.

A jeśli chodzi o ten dźwięk, to nie jest to dźwięk obracającego się wahnika, tylko taki jakby krótki zgrzyt. Słychać go czasami przy gwałtownym ruchu ręką.

Wydaje mi się, że przez pierwsze dni sprężyna naciągała się w ciągu dnia, choć nie zwracałem na to uwagi, więc nie dam sobie ręki uciąć :P

Po trzech dniach noszenia, zegarek wylądował na dobę w szafce. Wskaźnik spadł nieco poniżej połowy i do tego momentu zaczęły się problemy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 16h noszenia dziennie przyczyny zasadniczo mogą być dwie. Albo za mało ruszasz ręką i pomimo noszenia zegarek słabo się nakręca, albo też automat jest uszkodzony i nakręca za słabo (bo ze nakręca, to świadczy fakt, ze wskaźnik rezerwy stoi w miejscu w ciągu dnia. Powiedz tylko, który masz mechanizm, bo Timex stosuje dwa, St-16 i St-25 o skrajnie różnej konstrukcji automatu :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia :P Gdzieś na forum znalazłem informację "bodajże st-16" :P

Jeśli chodzi o ilość ruchu, to ze względu na pracę i studia, dużo czasu spędzam przed komputerem. Jednak trochę się ruszam :P Sam dojazd do pracy - codziennie około godziny marszu. Z resztą nawet wieczorny trening hantlami (kilka serii po kilkanaście uniesień) nie naciągnęło zbytnio sprężyny :P

Teraz zauważyłem, powoli obracając zegarek w dłoni, że wahnik nie obraca się płynnie, tylko casami delikatnie się blokuje w pozycji skośnej. Nie miałem nigdy automatu, więc nie potrafię stwierdzić czy to normalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym raczej stawiał na uszkodzenie automatu, bo żeby przez 16h nie nakręcić w pełni mechanizmu, to trzeba by chyba nosić zegarek na ręku, którą się ma na templaku... Chociaż ja jestem przyzwyczajony do automatów Orienta, które mają bardzo dobrą efektywność naciągu. Nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzisiaj staram się nawet celowo machać ręką i minimalnie sprężyna się naciągnęła. Ale chyba bym musiał pół dnia tak machać, żeby się naciągnęła maksymalnie.

Nikt się nie odniósł do mojej uwagi o dziwny dźwięku podczas gwałtownych ruchów.

Liczyłem, że otrzymam fachową informację w sklepie, zamiast tego zostałem niemal wyśmiany i zapewniony, że z zegarkiem wszystko jest w porządku. No ale z drugiej strony można się było tego spodziewać. No nic, pewnie przejdę się znowu tam i tym razem nie dam się zbyć.

Dzięki wszystkim za pomoc, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś interesujące uwagi, to chętnie przeczytam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem automata Timexa z rezerwą chodu i bardzo go sobie chwaliłem. Żadnego zgrzytu wachnika podczas pracy nie powinieneś słyszeć. Poziom rezerwy chodu jeżeli nie spadł do zera wskazuje, że zegarek powinien chodzić. Zdecydowanie z zegarkiem coś jest nie tak. Wachnik nie może się blokować, przy pełnym naciągu sprężyny owszem chodzi z oporem ale się nie blokuje. Przypuszczalnie jest krzywo osadzony mechanizm w kopercie i wachnik ociera się w jednej pozycji o dekiel, który go przyblokowuje lub wachnik jest krzywo osadzony, dokręcony. Ja bym reklamował zegarek. Automaty Timexa pomimo chińskiego pochodzenia są dobrej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas obserwacji, zauważyłem jeszcze, że wahnik łatwo rozpędzić w kierunku przeciwny do ruchu wskazówek (patrzac na tarczę), a w drugim kierunku sprawia to trudności. Wtedy też blokuje się i wydaje ten dziwny dźwięk. To jest najpewniej powód niedostatecznego naciągu sprężyny w ciągu dnia. Jutro oddaję go do reklamacji.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te mechanizmy są nakręcane przy ruchu wahnika tylko w jedną stronę. W drugą wahnik nie ma żadnego oporu i dlatego kręci się jak wściekły. No i jeszcze jedno. O ile są sprawne, werki seagulla nakręcają się błyskawicznie. Dosłownie godzina - dwie noszenia i chodzą całą dobę.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli że co? Ja nawet nie wiem jaki tu jest mechanizm :D

Przy obrocie w jedną stronę, wahnik czasami się momentalnie zatrzymuje, wydając przy tym taki cichy zgrzyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli według Ciebie dźwięki te brzmią niepokojąco, udaj się z nim do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te mechanizmy są nakręcane przy ruchu wahnika tylko w jedną stronę. W drugą wahnik nie ma żadnego oporu i dlatego kręci się jak wściekły. No i jeszcze jedno. O ile są sprawne, werki seagulla nakręcają się błyskawicznie. Dosłownie godzina - dwie noszenia i chodzą całą dobę.

Jeśli to ST-16, to jest dwukierunkowy, jeśli st-25, to jednokierunkowy. Ponadto ST+25 nie wydaje zgrzytów przy nakęrcaniu, a ST-16 wydaje pewne odgłosy. Jeśli wahnik ST-16 daje się rozkręcić w jedną stronę z łatwoscią, a w drugą nie, to coś jest z ty, automatem nie tak, choć biorąc pod uwage jego konstrukcję, jest to dość dziwne...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, zegarek oddałem. Tym razem pan w sklepie nie próbował mnie przekonywać, że wszystko jest w porządku. Za jakieś 2 tygodnie powinien wrócić z serwisu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.