Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lapor

ETA 6498-2 i 7750

Rekomendowane odpowiedzi

Co możecie powiedzieć o tych dwóch mechanizmach ETY, czyli 6498-2 i 7750? Chodzi mi o takie bardziej „miękkie”, uznaniowe spostrzeżenia. Parametry czysto techniczne są mi znane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka zegarkow na VJ7750. Uwielbiam ten mechanizm z trzech powodow - od niego zaczela sie moja przygoda z mechanikami, czyli Sentyment, 2 - niezawodnosc, 3 - dokladnosc chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba sprawdzone i bardzo bardzo szeroko stosowne, unitas ładnie wygląda za szkiełkiem , a vj troszku hałasuje wahnikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co możecie powiedzieć o tych dwóch mechanizmach ETY, czyli 6498-2 i 7750? Chodzi mi o takie bardziej „miękkie”, uznaniowe spostrzeżenia. Parametry czysto techniczne są mi znane.

Proste, sprawdzone, solidne, łatwe w serwisowaniu. Tak się składa, że gdy chodzi mi po głowie nowy zegarek, to zazwyczaj szukam z jednym z tych dwóch mechanizmów, albo Seiko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba sprawdzone i bardzo bardzo szeroko stosowne, unitas ładnie wygląda za szkiełkiem , a vj troszku hałasuje wahnikiem

Czy dobrze rozumiem, że vj stwarza bardziej staroświeckie/klasyczne wrażenie podczas użytkowania, czy jest po prostu nadmiernie głośny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o hałas tykania, a o hałas wahnika w jałowym pędzie. Nie jest to jakoś specjalnie głośne/irytujące, ale jest słyszalne.

Bardziej klasyczny wydaje mi się unitas (osobiste odczucie, pewnie przez naciąg ręczny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś rozwinąć wątek wahnika? Akurat automatu nigdy nie używałem i poza ogólną zasadą niewiele o nich wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taki wycinek koła, który dzięki nieosiowemu rozkładowi masy obraca się przy ruchach ręki i nakręca sprężynę :) :) .

W vj obrót w jedną stronę nakręca sprężynę, a obrót w przeciwną stronę jest na "luzie" i wówczas wahnik potrafi zasuwać głośno i szybko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przez ten mechanizm samonakręcania automaty są bardziej awaryjne od klasycznych? Choć właściwie chodzi mi tylko o awaryjność tych dwóch mechanizmów z tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoc tak. Natomiast VJ7750 jest na prawde trudny do zabicia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

VJ-to mechanizm z chronografem(jak ktoś potrzebuje i używa chronografu-to VJ)

Unitas z małą sekundą(6498 na godz 6,a Unitas 6497-na godz 9tej)

Wszystkie w/w są trwałe,chociaż teoretycznie bardziej niezniszczalny powinien być Unitas(brak "latającego" wahnika.:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mowa o prywatnych odczuciach:

- ja akurat lubię ten szum latającego wahnika w VJ :)

- wspomniany unitas jest wdzięcznym obiektem do zdobień, jest wiele przykładów naprawde eleganckiej roboty jubilerskiej na bazie tego mechanizmu w stosunkowo przystępnych cenowo zegarkach.

Że tak wprawdzie jest obecnie, jak jest, ale nikt nie powiedział, że tak koniecznie być musiało ani że tak zawsze być musi, ten wyścig opętańczy, w którym człowiek, który sobie siądzie i się zagapi, stał się przestępcą wobec epoki swojej, bo nie powinien ani posiedzieć na przyzbie, ani się zagapiać, ani herbatkę wypić spokojnie, tylko zaraz lecieć i coś rozwijać.

Mrożek do Lema AD 1963 (sic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęsliwym posiadaczem 7750.

Jako człowiek raczej mało rozgarnięty w mechanizmach zapewne w mojej wypowiedzi nie wniose nic nowego ale..

Na zdrowy rozum zegarek z naciągiem ręcznym z racji braku wahnika powinien wytrzymac najdłużej, następny powinien być standardowy automatyk z obustronnym naciągiem i na końcu VJ 7750 z "jałowym biegiem".

Dlaczego na zdrowy rozum tak sądze? Własnie dlatego ze mechanizm powinien w trakcie swojego szalonego kręcenia - w czasie którego prze cudownie czuć i słychać zegarek na ręce - bardziej sie zużywać.

To tylko tak na mój prosty chłopski rozum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.