Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.
Rekomendowane odpowiedzi
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez kob.kamil
Witam, posiadam zegarek Breitling Colt z mechanizmem B17 (ETA 2824-2). Zegarek ma już 5 lat, więc postanowiłem oddać go do serwisu, skierowałem się do polecanego tutaj Pana Edmunda z Chorzowa (firma Chronos, autoryzowany serwis Omegi). Pan Edmund po zmierzeniu odchyłki dobowej, która wynosi około 3-4s na dobę, powiedział, że na obecną chwilę zegarek nie wymaga serwisu i należy wykonać go za około 2 lata. Tutaj pojawia się moje pytanie, czy serwis po 7 latach nie będzie zbyt późny? Spotkałem się z wieloma pozytywnymi opiniami na temat wspomnianego zegarmistrza, jednak wiem również że opóźnianie serwisu zegarka może mieć destrukcyjny wpływ na mechanizm, dlatego chciałbym poznać Wasze zdanie
-
Przez GiovanniGiorgio
Szanowni,
Jestem tu nowy, od dziecka jestem fanatykiem szwajcarów, 5 lat temu kupiłem sobie automata RADO Coupole, z tego co słyszałem warto automaty serwisować.
Ostatnio mam wrażenie że zegarek minimalnie się spóźnia więc tym bardziej postanowiłem się tym zająć.
Zadzwoniłem do oficjalnego serwisu Swatch Group na Marynarskiej w Warszawie i spadłem z krzesła - za serwis tego zegarka (zapłaciłem w Kruku za niego 4400pln) życzą sobie 990pln w tym nawet wymieniają wskazówki.....
Prawie 1/4 wartości zegarka za serwis, chyba ktoś na głowę upadł, wymieniać wskazówki w niewiele używanym szwajcarze.... mam kwarca Tissota PRC200 z 2006 roku, dużo używany i jest niezniszczalny.
Jaki (nieoficjalny) serwis automatów szwajcarów polecacie w stolicy?
Pozdrawiam,
Grzegorz
rado-coupole-classic-xl-white-dial-automatic-men_s-watch-r22877025_1.webp.crdownload
-
Przez albiNOS 01
Już jakiś czas temu wpadł mi do głowy taki pomysł:
Subkonto ,,Mój Zegarek". Tak nieco puszczając wodzę fantazji wyglądać mogło by to tak. Rejestrujemy każdy ze swoich zegarków. Wpisujemy wszelkie dane na jego temat, takie jak marka, model, rok produkcji, numer seryjny,który właściciel, dane techniczne, historia serwisowa, wymiana paska, szkiełka, zdjęcie, może byłaby dostępna w przyszłości wizualizacja zegarka. Obok wyświetlane są statystyki, takie jak ile czasu do kolejnego przeglądu, wymiany baterii. Potwierdzenie serwisu przez zarejestrowanego na forum zegarmistrza lub po prostu firmowy serwis. Taka trochę elektroniczna książka serwisowa ale i nie tylko.
Idąc dalej, aplikacja ,,Chód zegarka" czyli wpisujemy dowolną godzinę, minutę i sekundę, następnie gdy nasz zegarek wyświetli/pokaże taką właśnie godzinę, wciskamy ,,enter" i po chwili mamy już wynik jego dokładności chodu, również dodany do statystyk zegarka. Oczywiście bazowało by to na czasie oficjalnym, zależnym też oczywiście od strefy czasowej, letni/zimowy.
Można by sobie porównać chód naszego do podobnego innego. Można by stworzyć katalog zegarków, do którego się podpinamy, od razu widać by było kto i ilu zarejestrowanych ma taki sam, jak jemu chodzi, czy ma jakieś problemy.
A może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł. Wiem, wiem, znajdą się tacy, którzy powiedzą, że to nie potrzebne, głupie i do działu ,,żarty żartami" powinno trafić.
Więc nie pytam czy to głupi pomysł, bo skoro mój, to wiadomo, że ja go za głupiego nie uznam :-) Ja chętnie czyjeś czasomierze pooglądał bym.
-
Przez tomich
Witam!
Jestem w posiadaniu naręcznego zegarka Hamilton z automatycznym naciągiem. Kupiłem go kilka lat temu, działa bez zarzutu, ale czas już na okresowy przegląd/ czyszczenie. Sam nie mam odpowiedzniego doświadczenia żeby się za to zabrać, szukam więc zakładu zegarmistrzwoskiego (Toruń/Bydgoszcz i okolice) który wykonał by taki przegląd. Znacie jakiegoś godnego polecenia zegarmistrza? Ile mniej więcej może kosztować taka usługa?
Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam.
-
Przez asree
Na początek mojej działalności na forum filmik który znalazłem na youtube. Czyli jak rozebrać Poljota. Jak ktoś nie zna włoskiego i chciałby tłumaczenie...
http://www.youtube.com/watch?v=61R88szcYcE część 1
http://www.youtube.com/watch?v=xpUNYXKyDas cześć 2
http://www.youtube.com/watch?v=aR5C2Q1Wdf8 część 3
...to ja tez nie znam
Mam nadzieję, że nikt tego nie wstawił wcześniej
-