hento 0 #1 Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam, Chciałbym kupić Casio Dw5600...Zastanawiam się, czy warto dopłacać (powiedzmy, że mam okazję kupić m5610 relatywnie taniej) do wersji z baterią słoneczną i synchronizacją radiową. Od początku myślałem o tych dwóch funkcjonalnościach jak o czymś zbędnym, gadżecie. Zegarek i tak nie będzie działać do końca świata. Chyba, że są jakieś inne argumenty za? Czy bateria słoneczna zapewnia bezawaryjne działanie? I ile lat działa zanim padnie (nie chodzi o czas po naładowaniu tylko o żywotność samego ogniwa). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tomaliusz #2 Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam, Chciałbym kupić Casio Dw5600...Zastanawiam się, czy warto dopłacać (powiedzmy, że mam okazję kupić m5610 relatywnie taniej) do wersji z baterią słoneczną i synchronizacją radiową. Od początku myślałem o tych dwóch funkcjonalnościach jak o czymś zbędnym, gadżecie. Zegarek i tak nie będzie działać do końca świata. Chyba, że są jakieś inne argumenty za? Czy bateria słoneczna zapewnia bezawaryjne działanie? I ile lat działa zanim padnie (nie chodzi o czas po naładowaniu tylko o żywotność samego ogniwa).Oczywiście (dla mnie) że warto. Teraz już niewyobrażam sobie zegarka bez WC (napis na cyferblacie RCVD mnie uspokaja ), a Solar to znaczy: nieroszczelniamy zegarka, brak zużycia: śrubki, gwint w plastiku i.t.p.Zegarek z ogniwem jeśli jest dobrze eksploatowany (nie dopuścimy do całkowitego rozładowania baterii, to posłuży lata (ok. 10-ciu) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #3 Napisano 20 Kwietnia 2013 Same ogniwa są bezawaryjne, gorzej z akumulatorami, ale przy odpowiedniej eksploatacji (unikanie całkowitego rozładowania) bez problemu posłużą przez długie lata. Pierwsze G-Shocki z solarem (Raysman) potrafią działać do dziś na oryginalnych akumulatorach, a mają już po kilkanaście lat. Z drugiej strony awarie zdarzają się w 2-3 letnich egzemplarzach, ale to nie dzieje się "samo z siebie", musi się do tego przyczynić niewłaściwa eksploatacja. Przyjmując "normalną" cenę, którą powinien mieć na metce GW-M5610, czyli max 400 pln to moim zdaniem warto jest do niego dopłacić. Nie chodzi tylko o dodatkowe funkcje - 5610 ma w mojej opinii o wiele lepszy i ładniejszy wyświetlacz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tomaliusz #4 Napisano 20 Kwietnia 2013 Przyjmując "normalną" cenę, którą powinien mieć na metce GW-M5610, czyli max 400 pln to moim zdaniem warto jest do niego dopłacić. Nie chodzi tylko o dodatkowe funkcje - 5610 ma w mojej opinii o wiele lepszy i ładniejszy wyświetlacz.A gdzie kupić za max 400 pln GW-M5610? Na alledrogo u daymona po 499 pln ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #5 Napisano 20 Kwietnia 2013 Chwilowy wzrost, jeszcze niedawno były za około 400. Na brytyjskim amazonie od czasu do czasu trafiają się promocje i można kupić jeszcze taniej, poniżej 4 stówek. Poprzednik (GW-M5600) swojego czasu kosztował około 350 pln, na tego też przyjdzie pora. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tomaliusz #6 Napisano 20 Kwietnia 2013 Chwilowy wzrost, jeszcze niedawno były za około 400. Na brytyjskim amazonie od czasu do czasu trafiają się promocje i można kupić jeszcze taniej, poniżej 4 stówek. Poprzednik (GW-M5600) swojego czasu kosztował około 350 pln, na tego też przyjdzie pora. Będę czekał bo mam na "Niego" chrapkę . Wystarczy tylko zakombinować 400 pln-ów i powiedzieć Żonce że kosztował jakieś 120 złociszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laryngoskop 273 #7 Napisano 20 Kwietnia 2013 Kup 5610 ! Kupiłem mojego w styczniu-ciągle nie mogę się od niego oderwać.RCVD-faktycznie uspokaja 0 GW 9110 , DW 5600c 901 , GW 9400 1er , DW 9052 1659 , GS 1050 B , GS 1150 , Casio 31 QR-12 ,GS 1200 B , DW 9000 1659 , Atlantic Worldmaster ,Tissot Antimagnetique , Zenith 28800 ,Orient patelnia, Orient tristar , Orient Ray 2 blue , DW 6900 x 2 , Orient Chrono Ace , Orient quartz ,Orient Triton I . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #8 Napisano 21 Kwietnia 2013 Będę czekał bo mam na "Niego" chrapkę . Wystarczy tylko zakombinować 400 pln-ów i powiedzieć Żonce że kosztował jakieś 120 złociszy Albo że dodali do płatków śniadaniowych czy coś w ten deseń :-) Widze że mamy podobne problemy :-D 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hento 0 #9 Napisano 5 Maja 2013 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie...Słyszałem, że jest model zbliżony jak nie identyczny do DW5600 tylko, że dekiel jest zakręcany a nie mocowany na śrubki. I podobno koperta (zapewne pod bezelem - przynajmniej tak to sobie wyobrażam) zrobiona z metalu a nie plastiku jak w dw5600.Czy Ktoś może potwierdzić i napisać co to za model oraz czy jest jeszcze produkowany? Pozdrawiam, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #10 Napisano 5 Maja 2013 Byly takie modele ale nie powiem jakie dokladnie bo nie pamietam. Na allegro jest aktualnie na sprzedaz taka limitka za 599 pln i to jest chyba DW-5000SL o ile dobrze pamietam. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #11 Napisano 6 Maja 2013 Moim zdaniem nie warto niedoladowany szybko moze wymagac wymiany akumulatora, poza tym u nas pol roku jest ciemno i mamy dlugi rekaw na sobie wiec nadgarstek schowany.Za 230zl kupic zwyklego DW5600 te zegarki sa dokladne tak wiec synchronizacja radiowa nie jest zbyt potrzebna, a przy zwyklej baterii nie trzeba pamietac zeby klasc zegarek w zime na parapecie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hento 0 #12 Napisano 6 Maja 2013 Dzięki Ptaku! Diego04, czy te zegarki są jeszcze produkowane seryjnie? Może Ktoś wie coś więcej? Pozdrawiam, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tomaliusz #13 Napisano 6 Maja 2013 Moim zdaniem nie warto niedoladowany szybko moze wymagac wymiany akumulatora, poza tym u nas pol roku jest ciemno i mamy dlugi rekaw na sobie wiec nadgarstek schowany.Za 230zl kupic zwyklego DW5600 te zegarki sa dokladne tak wiec synchronizacja radiowa nie jest zbyt potrzebna, a przy zwyklej baterii nie trzeba pamietac zeby klasc zegarek w zime na parapecie Fakt. Dopłata jest znaczna, ale nic tak nie cieszy jak napis RCVD na blacie. Wiesz że jesteś równiutki i nikt nie powie - Twój zegar śpieszy lub późni. Pokazujesz RCVD i wskazujesz "gościowi" na drzwi .Jeśli chodzi o solar to bez przesady z tym rękawem i długą zimą, już tyle o tym było że szkoda się rozpisywać. Dla mnie ładowanie (jeden dzień ładowania i trzy miesiące pod rękawem) to frajda, zabawa, jego nocne usypianie i budzenie - piękna sprawa . Używam podświetlenia kilkanaście razy na dobę z ustawieniem na 3 sek., wszystkie alarmy i dźwięki, na zwykłej baterii szybko by kopytnął. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #14 Napisano 6 Maja 2013 czy te zegarki są jeszcze produkowane seryjnie? Może Ktoś wie coś więcej? Już od dawna nie są produkowane i mniej więcej od jakiegoś roku trudno je znaleźć w rozsądnej cenie. Ostatnio pojawił się jubileuszowy model na 30-lecie - DW-5030C, ale to "limitka" w pełnym znaczeniu tego słowa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juh 2 #15 Napisano 10 Maja 2013 Używam podświetlenia kilkanaście razy na dobę z ustawieniem na 3 sek.,Możesz coś więcej napisać jak ustawić podświetlenie na 3 sekundy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepek 0 #16 Napisano 10 Maja 2013 Możesz coś więcej napisać jak ustawić podświetlenie na 3 sekundy? hehe pisałem już o tym wcześniej... jedną z wad m5610 jest brak możliwości ustawienia podświetlenia na 3sec... można tylko 1.5s... do tego dochodzi brak zapetlania timera czy też tylko jeden timer co ogranicza jego funkcojalność...Nie wiem z kolei dlaczego ludzie się boją solarów.. mam 2 od casio(co prawda staż pół roku i lekko ponad rok) i od momentu gdy pokazało się naładowanie na HI nie ma opcji by spadło poniżej tego poziomu... jak kolega pisał... jedno wyjście na słońce i 3 miesiące pracy ale z tym podświetleniem to faktycznie kiszka... pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1638 #17 Napisano 10 Maja 2013 hehe pisałem już o tym wcześniej... jedną z wad m5610 jest brak możliwości ustawienia podświetlenia na 3sec... można tylko 1.5s... do tego dochodzi brak zapetlania timera czy też tylko jeden timer co ogranicza jego funkcojalność...Nie wiem z kolei dlaczego ludzie się boją solarów.. mam 2 od casio(co prawda staż pół roku i lekko ponad rok) i od momentu gdy pokazało się naładowanie na HI nie ma opcji by spadło poniżej tego poziomu... jak kolega pisał... jedno wyjście na słońce i 3 miesiące pracy ale z tym podświetleniem to faktycznie kiszka... pzdrDokładnie, co z tego że masz długi rękaw, co z tego że jest pochmurno, bateria zawsze na haj. Trzeba schować zupełnie przed światłem dziennym żeby przestało ładować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tomaliusz #18 Napisano 11 Maja 2013 Możesz coś więcej napisać jak ustawić podświetlenie na 3 sekundy?Mam GW-2310 i tam jest taka możliwość. Ustawia sié jak godzinę, przytrzymaj "adjust" aż zaczną migać sekundy, potem naciskasz "mode" aż pojawi się tryb "LT1",następnie przyciskiem "forward" zmieniasz na "LT3" lub odwrotnie, guzikiem "adjust" wychodzisz z ustawień. Natomiast Koledzy już napisali, nie wszystkie modele dają taką możliwość.LT1=1,5sek. LT3=3sek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tomaliusz #19 Napisano 16 Maja 2013 hento dokonałeś wyboru?Wracam do tematu ponieważ czekam na swojego DW-5600, powinien jutro dotrzeć.Wbrem temu co pisałem wcześniej, kupiłem tańszy model bez WC i TS.Dlaczego? ...Jak to mówią, "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" lub "swoje chwalicie cudzego nie znacie" (wiem to przysłowie na opak)Każdy chwali co ma, wertując krótko ale intensywnie forum (to już choroba, która postępuje ) zaczynam poznawać po Nicku, kto jaki zegareczek posiada, a kto ma to chwali , oczywiście ja też A teraz do setna moich wypocin. Kupiłem tym razem bez TS i WC ponieważ dobre 2 paki drogą nie chodzą, a po drugie i chyba to jest najważniejsze mam już "G" z tymi funkcjami.Reasumując, jak miałbym mieć tylko jeden czasomierz to brałbym z tymi "bajerami". Dla mnie jeden musi to mieć, tkz. bezobsługowy wzorzec czasu Narazie w następnym nie będzie, nie ma takiej potrzeby, ale w kolejnym kto wie? ... jak będzie kasiora Pozdrawiam miłośników " G"Tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tomaliusz #20 Napisano 17 Maja 2013 Dotarł : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/1669-podforum-milosnikow-zegarkow-casio-g-shock/page__st__7580 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cykacz 1 #21 Napisano 31 Maja 2013 Napisano 20 kwiecień 2013 - 14:14 ''Oczywiście (dla mnie) że warto. Teraz już niewyobrażam sobie zegarka bez WC'' ok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mber 26 #22 Napisano 6 Czerwca 2013 podpowiedzcie mi, bo sam się nie mogę zdecydować: g-5600 (z solarem bez wc) z zatoki za 100 USD (+ryzyko cła), czy gw-m5610 z polskiej dystrybucji za ok. 540 zł? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 2 #23 Napisano 6 Czerwca 2013 sześćset dziesiątka 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tomaliusz #24 Napisano 6 Czerwca 2013 A dlaczego nie DW-5600? Jak już możesz zrezygnować z WC to z TS też zrezygnuj i będziesz miał fajnego "G" za małą kasę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 2 #25 Napisano 6 Czerwca 2013 Ano, kto co lubi. Mam jednego kwarca z TS, co prawda chyba najtańszy Casio z tą funkcją ale jako wół roboczy i przy wypadach na rowerze świetnie się sprawia, gdyby miał WC to w ogóle miodzio. 540 złociszy za 5610 to niezła cena, ja wybrałbym tego. Ale jeśli dodatkowe funkcje nie są tobie potrzebne to bierz 5600. 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach