Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

@mrovka 

to trasa z Szyndzielni na Klimczok

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytaliście kiedyś czemu nie chce carbonu pewnie średnio wierząc, że to nie jest kwestia pieniędzy. Poniżej moje zdjęcia jako obraz sytuacji.

Co się stanie gdy spadnie łańcuch ? (Jak widać prześwity znikome, tyle co kot napłakał) 

Obecny rower w wersji AL, który nie ma jeszcze 2 tygodni  :(  :(  :(  

73310615_417016162344701_358013264456371

74464361_501742860686133_240482043176576

73237340_428458974507758_238738497766791

I to samo wydarzenie dla wersji carbon:

73323736_988265788179829_284456247513789

74958637_559831721487239_530164704537372

74632419_709601109543094_805282773167662

74475750_774706709617138_743352450020697

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zdarza się

Ale takiemu spadnięciu dobre ustawienie przerzutki bardzo dobrze zapobiega.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zdarza się

Ale takiemu spadnięciu dobre ustawienie przerzutki bardzo dobrze zapobiega.

Dla zobrazowania powagi sytuacji dodam, że wystarczyło mycie łańcucha w benzynie z firmowej breji (smaru czy co to tam nakładają) i ponowne oliwienie. Więc śruba ograniczająca zakres przerzutki zrobiła z pół obrotu ? - w życiu do głowy by mi nie przyszło ....

Na pierwszym zdjęciu widać odstęp łańcucha od wahacza - moim zdaniem przesadzają z tak minimalistycznymi odstępami, później to wymaga aptekarskiej precyzji, a przypomnę, że to sprzęt do ciężkiego jebudu ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety im więcej biegów tym bardziej aptekarska precyzja przy regulacji.

Szkoda że nie zrobiłeś foty ukazującej linie- kółko przerzutki ostatnia zębatka.

Najlepiej bez łańcucha założonego. Albo z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety im więcej biegów tym bardziej aptekarska precyzja przy regulacji.

Szkoda że nie zrobiłeś foty ukazującej linie- kółko przerzutki ostatnia zębatka.

Najlepiej bez łańcucha założonego. Albo z.

co masz na myśli ?

przerzutka srama ma blokadę serwisową wózka, ale uwierz mi zwolniłem ją sprawdzić jak mocna jest sprężyna i jak bardzo składa wózek. Środkowe kółko przerzutki było w linii z najmniejszą zębatką kasety bo jeszcze się tym bawiłem czy jedno kręci drugim bez łańcucha, no ale suwmiarką tego nie mierzyłem - aż takiej paranoi nie mam! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O taką fote.

Przerzutka jak nowa to minimalnie lubi stracić nastaw. I często wymaga 1 razowej korektyba8cfe4249a6db3f3c59ae504e12ffea.jpg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

@mrovka 

to trasa z Szyndzielni na Klimczok

o matko..pamiętam czas gdzie tam było pełno drzew i nikt nie widział z tego miejsca Skrzycznego - Aż nie chce widzieć jak wyglada trasa z Szyndzielni na Błatnią - bo tam o wiele wcześniej zaczeli wycinac drzewa

A że tak dopytam.na Klimczoku dalej jest ten prywatny dom ? Czy już ma nowych sąsiadów ?

Tam musiała być niezła korupcja że na szczycie góry wybudował sobie ktoś przywatny domek

Pytaliście kiedyś czemu nie chce carbonu pewnie średnio wierząc, że to nie jest kwestia pieniędzy. Poniżej moje zdjęcia jako obraz sytuacji.

Co się stanie gdy spadnie łańcuch ? (Jak widać prześwity znikome, tyle co kot napłakał) 

Obecny rower w wersji AL, który nie ma jeszcze 2 tygodni  :(  :(  :(  

Nie wiem jakim cudem ktoś dopuścił się do wypuszczenia tego czegoś w świat - z całym szacunkiem,ale jak dla rama do przeprojektowania lub po prostu zmniejszenie ilości biegów.

Ogólnie to podejrzewam że sama rama jest ok,tyle że w ramch  marketingu wciśli tam więcej biegów niż było to zakładane przy projektowaniu ramy.

Ja też unikam swiadomie karbonu,także nie jesteś sam :)

PS.Ale czego my oczekujemy ??? Ot 2019 rok,teraz liczy sie bezwzględny zysk - nic tylko czekac po ile będą

kasować za oddychanie :P

Z ciekawostek to napisze że firma nestle juz dawno mówiła iż  woda na ziemi powinna być sprywatyzowana /po części już wiem dlaczego np za oceanem jest zakaz zbierania deszczówki/

Edytowane przez mrovka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to rama ze standardem boost projektowana pod 12s.

Ja mam ramę szosową cinelli i tak wygląda prześwit na 10s.

Kaseta sram nx ma taką samą szerokość jak kasety 11.

Ilość biegów, to nie tyle kwestia ramy, co kół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są te niuanse, błędy konstrukcyjne, których kupując rower dla siebie w internecie nie da się rozkminić. Tam w jednym i drugim rowerze jest plastik ochronny i widać go na zdjęciu - niestety kończy się 3cm wcześniej przed feralnym punktem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Sprawdziłem u siebie...co prawda ja mam 10s,ale łancuch do ramy ma lekko 5mm i według mnie tak to powinno wygladac..nie ważne jaka jest ilość biegów,4-5mm powinno być norma

-biorąc pod uwage to,iż łańcuch im bardziej zużyty,tym bardziej zachowuje sie 'nieracjonalnie' to aż ciekawi mnie co bedzie później...

Co masz na myśli Egzo pisząc że ilośc biegów to kwestia kół ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając każdą ramę, chodźby przykład mojego gt.. albo cokolwiek innego czy to z q9 czy sztywne. Z przewagą sztywnych bo standard qr9 w mtb umiera.

To zmieniając bęben można montować na tą samą ramę kasety

-7-8-9-10s.

-11s i nx 12 i sx 12

-xd 12.

-Shimano micro spline 12

I to nie zależy od ramy.

Przesunięcia kasety względem ramy często jest pokłosiem zaplotu koła na danej piaście.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Egzo, nie te czasy, nic tutaj nie przesuniesz na piaście, każdy jej element ma ściśle określony wymiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słowa o przesuwaniu nie napisałem.

Piasty nie ruszysz. Odległość może zależeć od modelu piasty. O tym pisze.

W żadnej piaście bębna nie przesuniesz. Starej, czy nowej.

Kończymy temat bo się nie możemy zrozumieć :)

@TeJot jak u Ciebie prześwit na najcięższym biegu w spectralu?

W gt czy w cienlli za wiele nie mam. Na milimetry łańcuch leci. Hornet kolegi podobne.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Aaaa :) Czyli wszystko zgodne z sztuką.

Ciesze się ze nie jestem na etapie kupna rowera dla siebie,bo miałbym straszny dylemat co do firm,ram,napędów.

Swoją drogą Burns,dzieki za zdjęcia bo razem z Egzo nakreśliliście mi dość istotny mankament - choć może to niezbyt trafne określenie

Na szczęście rowerowo jestem na razie spełniony :P ale na przyszłość,przy jakimiś grubszym zakupie,napewno zwróce na to uwage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o matko..pamiętam czas gdzie tam było pełno drzew i nikt nie widział z tego miejsca Skrzycznego - Aż nie chce widzieć jak wyglada trasa z Szyndzielni na Błatnią - bo tam o wiele wcześniej zaczeli wycinac drzewa

A że tak dopytam.na Klimczoku dalej jest ten prywatny dom ? Czy już ma nowych sąsiadów ?

Tam musiała być niezła korupcja że na szczycie góry wybudował sobie ktoś przywatny domek

Są tam jakieś zabudowania ale czy prywatne to nie wiem.

@TeJot jak u Ciebie prześwit na najcięższym biegu w spectralu?

Sprawdzę przy okazji i dam znać.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mankamentu nie widzę. Co to za różnica, czy jest tam 2mm czy 6mm? Wg mnie nawet lepiej, że nie ma miejsca na łańcuch pomiędzy kasetą a ramą z prostej przyczyny - na fotach Burnsa łańcuch wskakuje i ślizga się po ramie - kwas ale do przeżycia. Jeśli znalazł by więcej miejsca to siłą się wgryzie pomiędzy kasetę a ramę. W alu - mamy paskudne głębokie rysy, węgiel - po zawodach. Z tego powodu alu ramy nie mają osłon na dolnej rurze zaraz za suportem - nawet jeśli korba zaciągnie łańcuch - rama przeżyje. Węglowe ramy mają tam blachę, która ma osłaniać węgiel. Mój fuel jest najlepszym przykładem na to - w x-calibrze kilka razy zaciągnęło łańcuch i skończyło się na zablokowanej korbie - kręcisz do tyłu i rower jedzie dalej. W fuelu pech chciał, że zawias był wtedy dość mocno złożony i łańcuch dostał się pomiędzy blat a wahacz - 2km pchania roweru po lesie, zdejmowanie korby żeby uwolnić łańcuch

Z kasety - w x-calibrze raz łańcuch spadł mi na szprychy - w fuelu nigdy mi się nie zdarzyło, żeby łańcuch opuścił kasetę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

hmmm...Chyba musze zmienić zdanie co do tej szczeliny

Własnie sobie przypomniałem że za młodych lat,podczas jazdy po lesie,wszeła mi tam jakaś gałązka.

także cytując

WIEM,ze nic nie wiem :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciągnięcie łańcucha tam, to naprawdę pech..

W moich 2 rowerach co sam składałem, nie zdarzyło się nidgy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...Chyba musze zmienić zdanie co do tej szczeliny

Własnie sobie przypomniałem że za młodych lat,podczas jazdy po lesie,wszeła mi tam jakaś gałązka.

także cytując

WIEM,ze nic nie wiem :)

masz drugą stronę na dobicie psychiczne, kolejna szczelina, którą sam wiatr z tarczy szlifuje (po słupkach, co widać na pierwszym zdjęciu)  :P

75279204_1996508430452066_12092523199762

76609835_475854553280563_845896196519519

74330081_2841286635902977_69501916139770

:ph34r:  :ph34r:  :ph34r:

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fat:

IMG-4506.jpg

spectral:

IMG-7593.jpg

obie kasety 12-tki