Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Sisqo napisał(-a):

Koledzy, czy ktoś z tego grona miał styczność z rowerami Marin?

Planuję sie przesiaść z klasycznego górala XC (merida big.seven) na coś o charakterystyce gravelowej. Przestałem juz tak mocno jeżdzić po górach i lasach, gdzie Merida sprawdzała sie bardzo dobrze, a chciałbym wydłużyć dystans pokonywany podczas wycieczki. Trafiłem na rowery Marin DSX 2 lub 3, które są w moim zasiegu cenowym i nie mają kierownicy z barankiem, z którym nigdy nie jeżdziłem.

Planuję głównie eksploatować ten rower po mieście, w parkach i na szutrowych, ubitych trasach.

Z góry wielkie dziei za wszelakie opienie.

Czuwaj! 

To bardzo znana Marka już od kilku lat (rodowód niby USA). Syn miał, sprzedałem bo wyrósł. Mają znajomi i też jeżdżą. Nie słyszałem jakiś złych opinii, żeby cos się z nimi działo w typie pękających ram - przynajmniej tych aluminiowych.

Podsumowując dla mnie to po prostu poprawna marka, bez wodotrysków w kształtach rurek ram i spawów. W niektórych modelach nadrabiają ciekawym malowaniem ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Artur74 napisał(-a):

Panowie wymieniłem wczoraj łańcuch i kasetę 10 ze 105 na Ultegrę, najmniejsza zębatka to przeskok z 11 zębów na 14 i nie mogę się odnaleźć. Brakuje mi prędkości nawet na płaskim, nie wiedziałem, że to zrobi taką różnicę. Nie wiem czy się przyzwyczaić czy szukać nowej. Może komuś zalega? I jeszcze prośba o polecenie jakiegoś forum rowerowego do wymiany doświadczeń i porad. Pozdrawiam. Artur 

A jakie masz blaty w korbie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

A jakie masz blaty w korbie? 

53-39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Artur74 napisał(-a):

53-39

No to męska znaczy...

I pewnie przy napędzie 10s niewiele już z blatami w korbie można pokombinować (pewnie nie ma 54/40 - taka jest, no ale to nowa DA 12s)... No to albo zostawić tą kasetę i jakoś próbować z kadencją, albo jednak powrót do kasety stopniowanej od 11. Niby tu by pomógł jeden ząbek więcej na blacie, ale jak wyżej, nie wiem, czy taka korba jest do 10s dostępna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

No to męska znaczy...

I pewnie przy napędzie 10s niewiele już z blatami w korbie można pokombinować (pewnie nie ma 54/40 - taka jest, no ale to nowa DA 12s)... No to albo zostawić tą kasetę i jakoś próbować z kadencją, albo jednak powrót do kasety stopniowanej od 11. Niby tu by pomógł jeden ząbek więcej na blacie, ale jak wyżej, nie wiem, czy taka korba jest do 10s dostępna. 

Troszkę jeszcze pomęczę, ale nie wiem czy pomoże 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Artur74 napisał(-a):

Troszkę jeszcze pomęczę, ale nie wiem czy pomoże 🙂

A skąd pomysł na zmianę kasety? Kwestia mniejszej wagi tej Ultegry? Czy o coś innego chodzi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

A skąd pomysł na zmianę kasety? Kwestia mniejszej wagi tej Ultegry? Czy o coś innego chodzi? 

105 tka miała już sporo najechane, wymieniałem też łańcuch, a że reszta osprzętu to dura ace i korba ultegra to zrobiłem upgrade. Tylko że akurat taką kasetę miałem możliwość teraz kupić.

Na wagę roweru przestałem już dawno temu patrzeć. Muszę swojej pilnować😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Artur74 napisał(-a):

105 tka miała już sporo najechane, wymieniałem też łańcuch, a że reszta osprzętu to dura ace i korba ultegra to zrobiłem upgrade. Tylko że akurat taką kasetę miałem możliwość teraz kupić.

Na wagę roweru przestałem już dawno temu patrzeć. Muszę swojej pilnować😀

Jasne, wszystko rozumiem. Myślę, że w tej sytuacji, skoro tak się sytuacja przedstawia, to po prostu warto dać sobie trochę czasu i pojeździć na tym. Najwyżej przy kolejnej okazji, kiedy kaseta będzie do wymiany, wrócić do 105ki. Na pewno to nie jest tak, że jest jakaś kolosalna różnica w wadze między 105ką a Ultegrą. To nie DA, gdzie część koronek jest z tytanu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

Jasne, wszystko rozumiem. Myślę, że w tej sytuacji, skoro tak się sytuacja przedstawia, to po prostu warto dać sobie trochę czasu i pojeździć na tym. Najwyżej przy kolejnej okazji, kiedy kaseta będzie do wymiany, wrócić do 105ki. Na pewno to nie jest tak, że jest jakaś kolosalna różnica w wadze między 105ką a Ultegrą. To nie DA, gdzie część koronek jest z tytanu. 

Na razie będę się przyzwyczajał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250822_185316.jpg

Ależ dzisiaj wiało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pierwsze w życiu 100km przejechane rowerem szosowym, teren był mieszany góry, zjazdy, proste ogólnie przyznaję, że padam na ryj 🥵 ale więcej takich wypadów na dniu wolnym i będzie coraz lepiej trzeba organizm przyzwyczaić do takiego wysiłku

IMG_4032.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Moje pierwsze w życiu 100km przejechane rowerem szosowym, teren był mieszany góry, zjazdy, proste ogólnie przyznaję, że padam na ryj 🥵 ale więcej takich wypadów na dniu wolnym i będzie coraz lepiej trzeba organizm przyzwyczaić do takiego wysiłku

IMG_4032.jpeg

Brawo, pierwsza setka zostaje w głowie 👍😜

No to teraz czekamy na 200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walka z wiatrem i zimnem, ale Wilga zdobyta 💪🚴

1755958060419.png

IMG_20250823_155126.jpg

IMG_20250823_155053.jpg

IMG_20250823_155148.jpg

IMG_20250823_155024.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, sanik napisał(-a):

Walka z wiatrem i zimnem, ale Wilga zdobyta 💪🚴

1755958060419.png

IMG_20250823_155126.jpg

IMG_20250823_155053.jpg

IMG_20250823_155148.jpg

IMG_20250823_155024.jpg

Fajna ekipa do jeżdżenia :) widzę w oddali jakieś Bianchi :D i nawet Pinarello ogólnie za dobry rower szosowy trzeba zapłacić tyle co za samochód :D miałeś już jakiś wypadek na rowerze ? tzn czy się przewróciłeś na swoim ? Ja wczoraj kiedy wracałem do domu, poleciałem na bok cale szczęście rower na mnie ale pierwsze co zacząłem oglądać to nie swoje zdarte kolano a rower :D jest delikatna ryska na obręczy kola i minimalny ślad na klamkomanetce, kuźwa jak ja to przeżywałem wczoraj teraz już mi przeszło :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Fajna ekipa do jeżdżenia :) widzę w oddali jakieś Bianchi :D i nawet Pinarello ogólnie za dobry rower szosowy trzeba zapłacić tyle co za samochód :D miałeś już jakiś wypadek na rowerze ? tzn czy się przewróciłeś na swoim ? Ja wczoraj kiedy wracałem do domu, poleciałem na bok cale szczęście rower na mnie ale pierwsze co zacząłem oglądać to nie swoje zdarte kolano a rower :D jest delikatna ryska na obręczy kola i minimalny ślad na klamkomanetce, kuźwa jak ja to przeżywałem wczoraj teraz już mi przeszło :D 

W zeszłym roku była solidna gleba, bo drogowcy wycieli długi pasek asfaltu i złapałem krawędź.

Kosztowo to była wymiana przedniej obręczy, opony i owijki, porysowane klamki sam pomalowałem.

Podarty rękaw kurtki Danielo (tu firma dała d*py co do naprawy, więc też mam ich w d*pie), a co ciekawe spodenki Castelli całe, choć jakby wyłuszczone w miejscu szlifu.

A zdrowotnie krwiak na biodrze i obity bark, na szczęście nic poważniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, sanik napisał(-a):

W zeszłym roku była solidna gleba, bo drogowcy wycieli długi pasek asfaltu i złapałem krawędź.

Kosztowo to była wymiana przedniej obręczy, opony i owijki, porysowane klamki sam pomalowałem.

Podarty rękaw kurtki Danielo (tu firma dała d*py co do naprawy, więc też mam ich w d*pie), a co ciekawe spodenki Castelli całe, choć jakby wyłuszczone w miejscu szlifu.

A zdrowotnie krwiak na biodrze i obity bark, na szczęście nic poważniejszego.

Jejku to ile ty miałeś na liczniku ? obrażenia ciała konkretne rower tez nieźle oberwał, ja się uczę póki co i takie wypadki jaki miałem wczoraj nauczył mnie żeby nie pchać się w zatłoczone miejsca, w butach z klipsami ciężko jest wybrnąć z kiepskiej sytuacji i ostatecznie zaliczamy glebę :( 

Najlepiej jeździć z dala od aut i wybierać tylko ścieżki rowerowe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Jejku to ile ty miałeś na liczniku ? obrażenia ciała konkretne rower tez nieźle oberwał, ja się uczę póki co i takie wypadki jaki miałem wczoraj nauczył mnie żeby nie pchać się w zatłoczone miejsca, w butach z klipsami ciężko jest wybrnąć z kiepskiej sytuacji i ostatecznie zaliczamy glebę :( 

Najlepiej jeździć z dala od aut i wybierać tylko ścieżki rowerowe 

Prędkość nie była jakaś wysoka, zwykła przelotowa, pewnie gdzieś ok 35km/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, sanik napisał(-a):

Prędkość nie była jakaś wysoka, zwykła przelotowa, pewnie gdzieś ok 35km/h.

Farbę tez znalazłem i zamówiłem muszę ta rysę ładnie zamalować bo mi spokoju nie daje :D nawet nie wiedziałem, ze istnieją takie farby https://www.francesconibike.com/it-gb/products/vernice-nera-lucida-per-ritocco-per-componenti-shimano-dura-ace-12v-10-ml?srsltid=AfmBOooEQZaVWhQisgwzACB-V8CNAB8EUgGJyPHdUNftZUTmsB9gNaml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.08.2025 o 09:28, Sisqo napisał(-a):

Koledzy, czy ktoś z tego grona miał styczność z rowerami Marin?

Planuję sie przesiaść z klasycznego górala XC (merida big.seven) na coś o charakterystyce gravelowej. Przestałem juz tak mocno jeżdzić po górach i lasach, gdzie Merida sprawdzała sie bardzo dobrze, a chciałbym wydłużyć dystans pokonywany podczas wycieczki. Trafiłem na rowery Marin DSX 2 lub 3, które są w moim zasiegu cenowym i nie mają kierownicy z barankiem, z którym nigdy nie jeżdziłem.

Planuję głównie eksploatować ten rower po mieście, w parkach i na szutrowych, ubitych trasach.

Z góry wielkie dziei za wszelakie opienie.

Czuwaj! 

Miałem DSX 2 z 2013r.

Bardzo fajny rower, miło wspominam, do kręcenia się po mieście i wokół komina bardzo dobra opcja. Na dłuższe i szybsze przeloty jednak lepszy baran. Bardzo kiepski lakier.

Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam obecnie DSX2, używam do krecenia kilometrów w zimie. Rower generalnie bardzo fajny, ale nie obyło się bez drobnych modyfikacji;
Koła (kowadła) wymieniłem bo miałem drugi komplet od szosy. Opony WTB były tragiczne w terenie i złapałem po ok. 200km kapcia. Teraz mam tubeless na vittoriach. Domyślna korba miała straszne luzy i notorycznie odpadało lewe ramie- zmieniłem na GRXa. Kasetę 11-51 wymieniłem na 11-36- nie potrzebuje takiego szerokiego zakresu. 22da522783a939cc706605ad6f083d7a.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi