Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Recommended Posts

Nic nie napisałem o przekłamywaniu odległości, kreskę na mapie liczy dobrze, porównuję też z tradycyjnym licznikiem, nie rób dramy o nic ;) A przewyższenia że mi tu kłamie mój własny prywatny Garmin, to mnie szczerze irytuje ;)

Teraz, ecipeci napisał(-a):

ok, a przewyższenia ? bo dyskusja powyżej głównie o przewyższeniach była 

Ta dyskusja o przewyższeniach na Pomorzu, to w mojej ocenie ...z d*py taka 😉 Ja oczywiście samych okolic Trójmiasta i w szczególności TPK nie znam, bo tam nie jeździłem. To raczej trasy na gravela, którego ja nad morze, jak jeżdżę do rodziców, zabieram niezwykle rzadko. Od czasu, kiedy jeżdżę na szosie, to ją zabieram w rodzinne strony i generalnie kręcę w okolicach jeziora żarnowieckiego. I nie mam wątpliwości, że takie przewyższenia jak Ty podałeś, na Pomorzu spokojnie są do zrobienia. Na moich trasach (szosa), tych nad morzem właśnie, zrobić 1000-1100 m up na 100 km to nie problem. 

nie robię dramy, tylko zaczęło mnie to ciekawić jak zaczęliście pisać, że mogą to być błędne wartości

a jak będę jechał w kilka rowerów i każdy będzie miał podobny odczyt to co wtedy ? :)

To nie jest tak, że się upieram, że liczy źle żeby komuś tu dopiec i udowodnić że źle jeździ czy coś ;) No ale jak biorę rower, robię rundkę wokół kanału, jedynie wzniesienia to jak na mostek wjeżdżam, a potem dostaje wynik 71m wzniosu, no to jednak coś mi tu nie gra ;) 

3 minuty temu, ecipeci napisał(-a):

nie robię dramy, tylko zaczęło mnie to ciekawić jak zaczęliście pisać, że mogą to być błędne wartości

a jak będę jechał w kilka rowerów i każdy będzie miał podobny odczyt to co wtedy ? :)

To chyba znaczy, że wszyscy będą mieli błędne odczyty 🤣🤣🤣

1 minutę temu, uminus napisał(-a):

To nie jest tak, że się upieram, że liczy źle żeby komuś tu dopiec i udowodnić że źle jeździ czy coś ;) No ale jak biorę rower, robię rundkę wokół kanału, jedynie wzniesienia to jak na mostek wjeżdżam, a potem dostaje wynik 71m wzniosu, no to jednak coś mi tu nie gra ;) 

Ja się pytam, gdzie ten mostek??? Jadę tam 😉

2 minuty temu, uminus napisał(-a):

Holandia jest w "depresji" jak Żuławy więc GPS musi zgłupieć ;) 

8 minut temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

Ta dyskusja o przewyższeniach na Pomorzu, to w mojej ocenie ...z d*py taka 😉 Ja oczywiście samych okolic Trójmiasta i w szczególności TPK nie znam, bo tam nie jeździłem. To raczej trasy na gravela, którego ja nad morze, jak jeżdżę do rodziców, zabieram niezwykle rzadko. Od czasu, kiedy jeżdżę na szosie, to ją zabieram w rodzinne strony i generalnie kręcę w okolicach jeziora żarnowieckiego. I nie mam wątpliwości, że takie przewyższenia jak Ty podałeś, na Pomorzu spokojnie są do zrobienia. Na moich trasach (szosa), tych nad morzem właśnie, zrobić 1000-1100 m up na 100 km to nie problem. 

następnym razem bierz gravela i dawaj na pagórki w TPK - zrobimy parę metrów w górę ;)

Z ciekawości sprawdziłem ilość przewyższeń na trasach Wanogi, które wyznaczone są po szutrach Kaszub i Pomorza, w tym również przebiegają przez TPK. I tak w zależności od dystansu wynoszą odpowiednio 3250m (dla 350km) i 5200m (dla 600km) - wg strony organizatora. Oczywiście po drodze należy wjechać np na Wieżycę, co mocno podbija wynik, ale jednak daje to pewien obraz o ukształtowaniu terenu w tym rejonie. Dla porównania kilka dni temu jechałem z Karwin do Rewy i tu mam przewyższenia ok 400m w jedną stronę. Więc przy tym dystansie, który zrobił kolega @ecipeci myślę, że ok 1000m jest dość realne, może nawet i te 1500m w zależności jak trasa dokładnie przebiegała.

Wojtek

Kontynuując, ja każdorazowo jeżdżąc w okolicach jeziora żarnowieckiego pokonuję podjazd do Kaszubskiego oka. Dane z climbfander.com pokazują ok. 1,5 km, średnio 6,8 % (max. 13,4 % na 100 m) i w sumie 99 metrów przewyższenia na tym odcinku. Wklejam zdjęcie parametrów tego podjazdu z mojego Garmina. Pewne różnice są, ale generalnie się to pokrywa z ogólnie dostępnymi danymi. 

1725307019677.jpg

14 minut temu, wojtech napisał(-a):

Z ciekawości sprawdziłem ilość przewyższeń na trasach Wanogi, które wyznaczone są po szutrach Kaszub i Pomorza, w tym również przebiegają przez TPK. I tak w zależności od dystansu wynoszą odpowiednio 3250m (dla 350km) i 5200m (dla 600km) - wg strony organizatora. Oczywiście po drodze należy wjechać np na Wieżycę, co mocno podbija wynik, ale jednak daje to pewien obraz o ukształtowaniu terenu w tym rejonie. Dla porównania kilka dni temu jechałem z Karwin do Rewy i tu mam przewyższenia ok 400m w jedną stronę. Więc przy tym dystansie, który zrobił kolega @ecipeci myślę, że ok 1000m jest dość realne, może nawet i te 1500m w zależności jak trasa dokładnie przebiegała.

Kolega na Karwinach mieszka ? :)

no prawie, w okolicach wyschniętego (albo osuszonego) jeziorka. Kiedyś chyba nawet wrzucałeś zdjęcie z okolic :)

Wojtek

Teraz, wojtech napisał(-a):

no prawie, w okolicach wyschniętego (albo osuszonego) jeziorka. Kiedyś chyba nawet wrzucałeś zdjęcie z okolic :)

czyli przy starym dworcu na Kacku, to my się pewnie gdzieś na trasach mijamy jak po lasach śmigasz :)

Raczej bym z daleka dostrzegł żółtą Orbeę. U mnie jest problem z czasem wolnym, więc jeżdżę dość nieregularnie, ale gdy tylko mam okazję to wsiadam na rower, średnio wychodzi raz-dwa w tygodniu niestety. W okolicznych lasach zwykle zaczynam swoje trasy, bez względu na kierunek, raczej sam wiesz ile tego tu jest. Przy starym dworcu to nie, bardziej chodzi mi o dzielnicę. Karwiny kojarzą osoby, które są spoza Trójmiasta, zaś Wielki Kack już nie koniecznie, więc często żeby naprowadzić rozmówcę mówię o Karwinach.

Wojtek

4 minuty temu, wojtech napisał(-a):

Raczej bym z daleka dostrzegł żółtą Orbeę. U mnie jest problem z czasem wolnym, więc jeżdżę dość nieregularnie, ale gdy tylko mam okazję to wsiadam na rower, średnio wychodzi raz-dwa w tygodniu niestety. W okolicznych lasach zwykle zaczynam swoje trasy, bez względu na kierunek, raczej sam wiesz ile tego tu jest. Przy starym dworcu to nie, bardziej chodzi mi o dzielnicę. Karwiny kojarzą osoby, które są spoza Trójmiasta, zaś Wielki Kack już nie koniecznie, więc często żeby naprowadzić rozmówcę mówię o Karwinach.

a na jakim rowerze śmigasz ? bo nie kojarzę zdjęć tu z forum 

Bo nawet nie mam zdjęć u siebie 😕 W tym roku sprawiłem sobie zielonego Eskera 6,0 na GRX 810, taki jak Janek testował w Hiszpanii

Wojtek

8 godzin temu, wojtech napisał(-a):

Bo nawet nie mam zdjęć u siebie 😕 W tym roku sprawiłem sobie zielonego Eskera 6,0 na GRX 810, taki jak Janek testował w Hiszpanii

dawaj fote ! :)

co do zasady się nie udzielam i nie zamieszczam nigdzie zdjęć 😏 ale rower przy okazji wrzucę, choć uważam, że nie ma w nim nic szczególnego 🙃

Wojtek

W dniu 2.09.2024 o 12:47, satanic napisał(-a):

Kornel zobacz Unibike crossfire.

Już zamówiłem właśnie ten więc podziękuję Przemek w temacie. 

Obejrzałem recenzję i myślę, że będzie wygodnie. Wziąłem 19 ramę po poradach sklepu.

Panowie a co polecacie do oświetlenia też coś sensownego

ale może nie bardzo drogiego. Mi to wyskoczyło.Co sądzicie ??

https://allegro.pl/oferta/oswietlenie-rowerowe-specter-prolight2-1200lm-tyl-13993409192

albo to  ??

https://allegro.pl/oferta/zestaw-oswietlenia-lezyne-mini-drive-400-przod-400-13571237514

Edited by kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

6 minut temu, satanic napisał(-a):

Fajnie że pomogłem.

Oświetlenie jedna i druga firma bardzo dobra.

Dzięki jeszcze raz Przemek. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Wlasnie wpadl topowy i najwyzej oceniany pod wzgledem bezpieczenstwa kask Giro Aries.

Niezalezne wyniki testow wykonywane przez Uniwerek w Virgini mozna znalezc tutaj:

https://www.helmet.beam.vt.edu/bicycle-helmet-ratings.html

Kask oczywiscie ma system Mips, ale Spherical. Znaczy to tyle, ze nie jest zamontowany w srodku kasku jako dodatkowa wkladka, a cala konstrukcja kasku jest zbudowana z dwoch czesci, ktore sie poruszaja wzgledem siebie.

Co najwazniejsze dla mojej kanciastej glowy jest super wygodny 😊

E3AEF02F-7A03-4291-A60E-3CEF69CBB253.thumb.jpeg.0bb444d55ddda28a17cf9063673d26a9.jpeg26DA7A10-BA8D-498C-99C6-A71A80A7B1E8.thumb.jpeg.df1f620742b72f4eb619978efe22c5cb.jpegF79CC1B9-C9C8-470C-BC07-ECC8C72A5128.thumb.jpeg.4f7d6de273f4ee4cc53ab495354d4719.jpeg