Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Może jakoś nie zwracałem uwagi, ale ja tego nie czuję pod palcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Siodełko dopasowane do stylu jazdy, to ważna sprawa. ;):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i grunt to czerpać maksimum przyjemności z jazdy  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tamta dyskusja go zadusiła...

Gość jest ciut szalony. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świr jakich mało, w pozytywnym znaczeniu.

No i technikę ma nienaganną, trzeba mu przyznać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technikę ma wspaniałą. Prawda.

Najlelszy jest ten moment jak mu ta obręcz zapyla na boki w zakręcie :)

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domyślam się, że obręcze MTB są nieco sztywniejsze  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu czy twój trek ma sztywne osie?

Od jakiego przedzialu cenowego zaczynają się ramy z sztywna osią? Jakieś przykłady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rama, i mój fox, są pod standardowe dziewiątki.

Idę o zakład, że trollu też ma dziewiątki w przedzie i tyle.

Ramy? Jakieś 1200 wzwyż ( cena ramy) . Może są tańsze, nie paczyłem nigdy pod tym kątem. Jest to mi zbędne, mało ważę, a nie latam ogromniastych skoków.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, nie mam sztywnych osi. W treku sztywne osie zaczynają się chyba w superfly 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rama, i mój fox, są pod standardowe dziewiątki.

Idę o zakład, że trollu też ma dziewiątki w przedzie i tyle.

Ramy? Jakieś 1200 wzwyż ( cena ramy) . Może są tańsze, nie paczyłem nigdy pod tym kątem. Jest to mi zbędne, mało ważę, a nie latam ogromniastych skoków.

Ja ważne ponad 100kg. Ale widzę, że takie rarytasy zaczynają się w rowerach od 5k.

Spotkaliście gdzieś w internetach zestawienie ram pod kątem parametrów? Chodzi mi o przegląd po markach i ich modelach. Np. Z Trek'a rama xxx i Giant'a rama yyy mają zastosowana ta sama technologie. Np. cieniowanie rurki, zweżana główka itp.

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest pewien przyjęty standard tak jak wykorzystanie aluminium do budowy silników (kiedyś żeliwo) etc etc. To, że X firm stosuje hydroformowanie nie znaczy że ich ramy są takie same. Pomijając nawet to co widać gołym okiem (kąty, długości, średnice, kształt rur) to kluczowe jest to, gdzie firma zastosowała cieniowanie oraz w jakim stopniu a to już bardzo indywidualna sprawa wynikająca z know-how danej firmy. Taper to też pewien standard. Kiedyś hamulce były bębnowe, wymyślono jednak tarczowe, które okazały się po prostu lepsze. Z taperem jest podobnie - lepsze rozłożenie naprężeń, nic dziwnego że firmy w to idą. Tym bardziej, że tutaj muszą współpracować z producentami amortyzatorów - model X np Rockshoxa znajdziesz w wielu rowerach różnych firm, jeżeli RC wprowadził stożkową rurę sterową to nic dziwnego, że producenci ram się pod to podporządkowali (nie twierdzę że to właśnie RC wprowadził taper - nigdy się tym nie interesowałem). Ogólnie - ta sama technologia to nie takie same ramy. Równie dobrze można napisać, że giant czy trek wykorzystują spawanie do łączenia alu rur ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja. To jak rozstrzygnąć ten dylemat. Gdzie zasięgnąć rzecznych informacji? Ciężki jest wybór roweru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkaliście gdzieś w internetach zestawienie ram pod kątem parametrów? Chodzi mi o przegląd po markach i ich modelach. Np. Z Trek'a rama xxx i Giant'a rama yyy mają zastosowana ta sama technologie. Np. cieniowanie rurki, zweżana główka itp.

Moze poziom szczegolowosci nie jest zadowalajacy, ale cos tam mozna sobie na szybko porownac :)

http://mountain-bikes.gearsuite.com

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki jak syn zaśnie to sprawdzę. Generalnie rozglądam się za rowerem hak najbardziej uniwersalnym czyli xc. Tak w granicach 3k. Najważniejsza jest rama. Resztę zmienię jak zepsuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w przypadku treka byłby to x-caliber. Superfly jest droższy ale w kwestii ramy ma bardziej agresywną charakterystykę - tutaj trzeba by się przyjrzeć kątom ramy, długościom rur. Na pewno będzie wymuszał bardziej pochyloną sylwetkę, suport przesunięty bardziej do tyłu wymusza większą kadencję (ta przynajmniej czytałem w porównaniu roweru szosowego do czasowego - tam sztyca jest niemal w pionie a suport pod nią). Sylwetkę na rowerze sam możesz zmienić - sztyca bez offsetu, opuszczenie mostka na rurze sterowej i będziesz bardziej leżeć na rękach. 

nie mam teraz za bardzo czasu bo piszę w biegu, rzuciłem okiem na x-calibera i superfly'a w tym samym rozmiarze, główna różnica - długość tylnych widełek i obniżenie suportu 

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze poziom szczegolowosci nie jest zadowalajacy, ale cos tam mozna sobie na szybko porownac :)

http://mountain-bikes.gearsuite.com

Super strona!!! Bardzo mi pomoże w wyborze :)

Tyle, że opinia ekspertów nie jest do końca aż tak ważna. Ważnym jest to jak się będzie na nim śmigało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie polecam jakiegoś gt ( jeśli się podoba ich sposób na ramy). Jeśli chcesz 29era, to modele karakoram, jeśli 27,5, to avalanche

Ramy gt słyną ze świetnej sztywności i wytrzymałości.

Jak będziesz łapać jakąś używkę, to służę radą, w ogóle służę radą.

Pisz pw, lub tu. Rower można wybierać jak zegarek, jak pióro .... Bez końca

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Oglądam raczej aby nacieszyć oko. Póki nie kręcę dużo kilometrów ciężko będzie skarbnika przekonać Ale do czasu zakupu zdobędę wieksze rozeznanie rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko o rozeznanie rynku w rowerach.

Teraz będzie dobry okres na zakup, wchodzą roczniki 2017. Zeszłoroczne będą tańsze.

Co do marki:

Generalnie większość marek polecam, Giant, specjalized, Scott, itp z małymi wyjątkami ( kross), a niektóre lubię wyjątkowo ( superior, gt orba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, 

mysle nad zakupem roweru. Chcialbym kupic cos marki Kona. Rower - na miasto (moj srodek lokomocji do pracy), fajnie tez wjechac sobie lekko w las czy pojechac na szutrze.... raczej cienkie opony by jechalo sie szybciej i zwinniej... cena do 4500 PLN. Ktory model z ich stajni byscie polecili? 

dzieki i pozdrawiam

Daiwd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi