Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Ten kumpel co ma w krosie siodelko wbite w rame ? :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Dziękuję Koledzy za pojaśnienie. Jak się nie siedzi w temacie to pewne rzeczy omijają człowieka. Fajna rzecz, ale dla mnie raczej niepotrzebna. Ponieważ z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na komfort, bardziej oglądam się za sztycą amortyzowaną. Mam takową w Giancie - teleskopową, jakoś daje radę. Teraz rozglądam się za jakimś wynalazkiem do swojego X-calibra, najlepiej pantografowa. Póki co badam w co warto zainwestować. Ciśnienia nie ma, bo jednak w nowym rowerze dość dobrze amortyzują opony. Ale kombinować trzeba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze tez przydac sie na starosc. Latwiej sie wsiada i zsiada z taka sztyca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze tez przydac sie na starosc. Latwiej sie wsiada i zsiada z taka sztyca :)

true  :lol:  ja teraz jeżdżę jak emeryt, potwierdzam przydatność myk-myka  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

true  :lol:  ja teraz jeżdżę jak emeryt, potwierdzam przydatność myk-myka  B)

W motórze by się taka kanapa przydała, bo w swoim DL ledwo sięgam nogami do ziemi. Mam nawet kości obniżające zawieszenie, ale to jest rozwiązanie na stałe i jak mi się zdaje, zmniejsza jednak skok amortyzatora tylnego.

Jak zatrzymuję się na jezdni z koleinami baczę żeby nie stanąć na garbie, bo nogi w koleinach stracą podparcie i może być ZONK :unsure:

Edytowane przez Blunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello,

W motórze by się taka kanapa przydała, bo w swoim DL ledwo sięgam nogami do ziemi. Mam nawet kości obniżające zawieszenie, ale to jest rozwiązanie na stałe i jak mi się zdaje, zmniejsza jednak skok amortyzatora tylnego.

Jak zatrzymuję się na jezdni z koleinami baczę żeby nie stanąć na garbie, bo nogi w koleinach stracą podparcie i może być ZONK :unsure:

Możesz rozważyć oddanie kanapy do tapicera, żeby wybrał trochę gąbki lub wsadził inną, ewentualnie wkładkę żelową - można zawsze coś tam zyskać dodatkowo. Skok amortyzatora raczej jest mniejszy, no bo na "dzień dobry" przy dłuższych kościach amortyzator jest już trochę"ściągnięty" w stanie spoczynku.

Pozdrawiam

"Życie jest pasmem straconych okazji"

"Dzień w którym kupię karabin nadchodzi"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ostatniej chwili go zauważyłem i odbiłem....!

farciarz z niego :D

IMG_20170901_002631_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ostatniej chwili go zauważyłem i odbiłem....!

farciarz z niego :D

A nie z Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łańcuch hg95 przy przebiegu 1820km wyzionął ducha

d16d41902cb2673b02c94252676c2647.jpg

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Łańcuch hg95 przy przebiegu 1820km wyzionął ducha

Bo pewnie stawałeś na pedałach ... sorry, podestach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pedałach. To normalna nazwa tego elementu. :) I tego się trzymajmy.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na platformach  :P kiedyś też powiedziałem "podesty" to kolega się ze mnie śmiał  :P

ja dzisiaj byłem na małych zakupach - wentyle do tubelesów, jakiś powertape z OBI (będzie gheto tubeles, zaryzykujemy) i kosz bontragera ale ładowany od boku. Całe 20g cięższy niż standardowy  :P (zważone 35g vs 55g)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gheto? Uszczelnianie obręczy dętką? Nie masz tam kół tr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie wiem jak to tam dokładnie wygląda - niby w opisie jest, że taśma uszczelniająca jest w komplecie - czy jest na obręczy nie wiem, może jutro zrzucę oponę to się dowiem. Jak nie ma to kleję obręcz taśmą i tyle, zakładam wentyl, leje mleko i będzie grać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli robisz standard, a nie żadne getho.

Jak masz już taśmę ( a jest taka szansa), to wentyl, opona, strzał do wskoczenia opony, mleko ( najlepiej przez wentyl) , drugi strzał, amen. Jak nie masz taśmy to okleić jeszcze i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

kosz bontragera ale ładowany od boku.

Co to za kosz ? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no takie gheto nie gheto ale jak nie ma taśmy na obręczy to będzie oklejona jakimś "pałertejpem" za 13 zł  ;)  

pogoda się spaprała i na razie nie zanosi się na poprawę, jutro pewnie zrzucę opony

kosz był taki

300_300_productGfx_5e5b2105e34886e557c4c

a jest taki

Bontrager%20Sideswipe%20RL0.jpg

bidon 550ml w ramę fuela wchodzi "na styk", teraz będzie wygodniej. Pierwszy kosz pójdzie do x-calibra

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny koszyk RL w Canyonie i wchodzi mi tam bez problemu bidon 750 ml.

Tu mam zdjecie bez bidonu, ale widac, ze miejsca jest sporo

post-60090-0-12227600-1504305407_thumb.jpg

Musisz miec chyba bardzo nisko poprowadzona gorna rure :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Dzięki za info. Mam w x-calibrze pierwszą z pokazanych wersji i sprawdza się. Natomiast ten drugi prezentuje się okazale :rolleyes: Ma jakiś zawias czy jest tak elastyczny że bidon wkłada się bokiem ?

Tu mam zdjecie bez bidonu, ale widac, ze miejsca jest sporo

Fajne zdjęcie, pewnie z kwietnia ? Podparcie roweru też nieźle wykombinowane, kamień i patyczek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fuel ma mniej miejsca w ramie, 550ml w tym uniwersalnym koszu podczas wkładania ślizga się po ramie, można mocniej nagiąć kosz i bidon wchodzi bez kontaktu z górną rurą ale jedna i druga opcja słaba - albo rysy na ramie albo ułamany kosz. Drugi jak widać na foto ma rozcięcie nie na środku (jak w standardowym) tylko z boku. Kosz jest dwuczęściowy, obraca się samą obejmę na prawą lub lewą stronę. W tym momencie do fuela bidon da radę włożyć tylko z prawej strony. Tutaj bidon można włożyć pod większym kątem ale dalej od góry, zasada "działania" jest taka sama w obydwóch koszach ;)

z tym koszem nie wiem czy 750ml wejdzie, kumpel ma duży bidon, jak będę kiedyś z nim jeździł to zrobimy test  ;)

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd kupiłem camelbaka, to bidonu użyłem może raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wokół komina mało kiedy mam plecak a zestaw hydro biorę tylko gdzieś dalej. Masz przewód jakoś zabezpieczony przed światłem? Ja za mało jeździłem z bukłakiem żeby coś zaczęło w nim żyć ale czytałem w necie że bywa z tym różnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Camelbak ma wężyk przyciemnianiy i z cząsteczkami srebra. Także antybakteryjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to bezproblemowo :)

ja wziąłem się za koła w fuelu - zrzuciłem oponę z przodu, taśma na obręczy jest - czyli dalej będzie już z górki :D wkręciłem wentyl, założyłem oponę i zabrałem się za tył. Jak tylna opona była już na miejscu - kompresor, opona od razu wskoczyła na obręcz, nabiłem 3atm i cisza  :D  mleka jeszcze nie mam, kumpel jutro przywiezie więc na razie opona jest na sucho ale chyba do jutra nie powinno nic zejść. Biorę przednie koło, strzał i opona na miejscu. Tylko jak zwykle - zawsze musi być jakiś problem. Przednia opona ma dziurę  <_<  Musiałem mieć wcześniej szczęście w nieszczęściu - coś przebiło oponę ale nie dętkę. Teraz pytanie - liczyć że mleko to załatwi czy jakoś załatać tą dziurę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi