Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tak samo jak przesiadam się z Gianta na GT :D

W tym tygodniu zamówię mykmyka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reverb czy znalazłeś coś innego?

Burns, pamiętaj, że ten xc to nie ścieżkowiec - nie ma prowadzenia wewn dla przewodu więc wybór jest teraz nieco ograniczony. Jest dużo sztyc z zewnętrznym prowadzeniem co nie zmienia faktu, że teraz każdy producent ram, nawet już w xc puszcza wszystko w środku i producenci sztyc idą za tym

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze stara manetka  ;)  Reverb jest już chyba legendarny, może nie bez wad ale cały czas jest dobrą sztycą 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta manetka mi pasuje.

Muszę to upchać na kierownicy 620 na której są 2 klamki , dwie manetki i rogi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu, trochę już pojeździłeś więc pewnie możesz powiedzieć też coś więcej. Jak ten Domane się spisuje poza utwardzonymi nawierzchniami? Bo na szosie to pewnie zapierdziela... Spoglądam w stronę Checkpointa ale ten Domane też fajny i do okazjonalnych wycieczek poza asfaltem podobno daje radę. Martwi mnie tylko, że na każdym filmie na YT wszyscy powtarzają uparcie iż opona 32c to maks dla tego roweru. Ciekawi mnie porównanie obu tych rowerów na asfalcie i poza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejrzewam, że w domane są różne ramy. Moja ma dopisek GRVL, fabrycznie jest na 35c a miejsca jeszcze jest w ramie i widelcu, może nawet upchnęłoby się 40c. Ale czy do "zwykłej" domane takie wejdą, nie wiem.

A w terenie - jeździłem po leśnych duktach, foty tutaj też wrzucałem. Ubite leśne drogi z wystającymi kamieniami, koleiny czy błoto rozjeżdżone przy wycince drzew. Daje radę, pierwsza jazda była ciężka - bardzo czułem nadgarstki i łydki, prawie poczułem co znaczy hasło "plomby lecące z z zębów"  :lol: Z każdą jazdą coraz lepiej, trzeba po prostu się przyzwyczaić i trzymać prędkość. Im wolniej tym bardziej telepie.

Na sztywniaku xc jest sporo wygodniej co nie znaczy, że na gravelu jest źle. Jak ktoś w terenie będzie traktował gravela jako rywala dla xc to albo będzie musiał się nieźle spinać albo od razu pogodzić się, że xc będzie jednak szybszy. Ale jako szosa, która poradzi sobie w terenie dla xc - to ma sens i ja właśnie wychodziłem z takiego założenia. Na gravelu nie ma wymówki "ee szutry i jakieś kamienie, ja nie jadę"  :P

plus wagi gravela - bardzo łatwo go poderwać do góry żeby nad czymś przeskoczyć. Ja odkąd mam fulla przestałem tego używać, bo koło 29 i zawias pochłonie wszystko  :lol:  ale na gravelu czasami można podskakiwać 

czasami się zastanawiałem po co checkpoint i domane gravel skoro te rowery są tak blisko siebie. Geo bardzo podobne, wyposażenia tak samo. Moja domane ALR5 a checkpoint ALR5 - w checkpoincie są lepsze heble bo hydraulika ale za to nie ma iso-speed. Heble zawsze można zmienić, zmienić coś w ramie - już nie. Checkpoint może być na singlespeed ale dla mnie byłoby to pomijalne. Opony - w obydwu 35c.

W domane alr bez "grvl" fabrycznie są opony 32c - na pewno nie jest to max, chyba nie ma producenta, który upychałby w fabrycznej konfiguracji max rozmiar opon więc 35c powinna przyjąć.

Mamy już drugą połowę listopada, trek latem zaczyna wymianę roczników modelowych - w checkpoincie są nawet modele ad 2020  :lol:  a graveli domane na 2019 brak. Bardzo możliwe, że domane zostanie tylko jako szosa endurance a teren modeli grvl przejmie chceckpoint. Checkpoint wszedł jako węglowy gravel, alu gravele były domane, później rozszerzyli gamę checkpointów na alu, domane zostały pewnie wygaszone

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy już drugą połowę listopada, trek latem zaczyna wymianę roczników modelowych - w checkpoincie są nawet modele ad 2020  :lol:  a graveli domane na 2019 brak. Bardzo możliwe, że domane zostanie tylko jako szosa endurance a teren modeli grvl przejmie chceckpoint. Checkpoint wszedł jako węglowy gravel, alu gravele były domane, później rozszerzyli gamę checkpointów na alu, domane zostały pewnie wygaszone

Też mi się tak wydaje, że checkpoint ma zastąpić domane grvl. Tymbardziej, że z domane widzę tylko modele ALR lub AL. Nawet nie kojarzyłem, że jest taki model domane jak grvl rozpatrując wyłącznie endurance.Jeśli mowa o różnicach to bardziej chodziło mi o to czy przewaga na asfalcie będzie odczuwalna na korzyść Domane ALR względem checkpointa ALR. Zwłaszcza dla kogoś kto zaczyna na szosie. Jeśli znikoma to postawię jednak na wszechstronność checkpointa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

checkpoint alr 5 a domane alr5 grvl przynajmniej wg mnie to tak podobne rowery, że ciężko powiedzieć, czy któryś ma gdzieś przewagę. Mi możliwość założenia singla nie potrzebna, za to chciałem mieć iso-speed. Dlatego mam domane a nie checkpointa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje są sztywne. Pytanie czy już się nie kwalifikują do wymiany. Miałem to zrobić na wiosnę... Przeciagnelo się. Poczekaja do następnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wsztko działa dobrze, to nie ma co wymieniać . Chyba, że przetarty gdzieś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy działa dobrze przekonam się po wymianie. Generalnie jak podreguluje to jakiś czas jest dobrze. Ostatnio jak zmieniać z 5 na 6 koronę to ujade dobre 10m zanim się przełączy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny rower w fajnych pieniądzach, tańszy osprzęt, ale raczej da radę. Obawiam się jednak,że to trochę klekot będzie - czyli po większych dystansach będziesz czuł się mocno wytrzepany i następnego dnia nie będzie się już na niego wsiadało z super chęcią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy działa dobrze przekonam się po wymianie. Generalnie jak podreguluje to jakiś czas jest dobrze. Ostatnio jak zmieniać z 5 na 6 koronę to ujade dobre 10m zanim się przełączy

To raczej wina linek nie jest .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w krossie przy obecnych temperaturach zdarza się, że tylny hamulec szwankuje. Cisnę klamkę a ona jakby nie miała siły przepchnąć. Pewnie czas na przelanie nowym płynem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Któryś niższy model hebla Shimano miał problem w niskich temperaturach .

Ale to raczej na mrozie . Przelać nie zaszkodzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowy Shimano mi szalał na mrozie przy -5. To był starszy wypust tych hebli 2013 rok .

Xt nie jest nic . Niżej niż -5 nie jeżdżę . A to i tak tylko do sklepu .

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje heble są sprzed 10lat... Sprawdzę później z ciekawości co to za model. Nigdy nie były serwisowane ale też nigdy nie jeździłem w tak niskich temperaturach. Problemy z hamulcami zaczęły się po pół godzinnej jeździe. Podczas przystanku komputerek zarejestrował -1,5stopnia C. Nigdy wcześniej żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przelewane przez 10 lat ..

No to może być to zabieg problematyczny teraz, jak się gluty w układzie porobiły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by tam nie było to właśnie może reagować na obniżenie temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi