Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dawidzur

Wciskara do delki poszukiwana !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

uznalem, ze to odpowiedni dzial, jezeli nie to prosze o przeniesienie do innego ;]

Potrzebuje pilnie kupic wciskarke do dekli.

Mam kilka zegarkow z wciskanym deklem i po otworzeniu ich, mam problem aby

je znow zamontowac..

Szukalem w necie i ciezko cos trafic :/

Moze macie jakas sprawdzona stronke, gdzie moge cos takiego kupic ??

Albo !

Jakis domowy sposob (niekoniecznie kombinerki ;];]) abym sobie z tym poradzil ??

Pozdrawiam !!

..,.,..,...♫♪♫♪♪♪♫♫♪..,.,,.,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz w wyszukiwarkę-prasa zegarmistrzowska i coś tam wyskoczy z różnych stron. Domowe sposoby to silikon na uszczelkę i silne ręce. I takie tam... inne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla amatora doraźnie to najlepsza jest stołowa tokarka, nawet udostępniona na chwilę. Na tej tokarce dorabiamy pierścienie z drewna, aluminium lub podobnego materiału. Oparcie na ramce w pobliżu szkła i na krawędzi dekla. Po założeniu całego zespołu w tokarkę, z wyczuciem pokręcamy konikiem i całym zespołem, aż do zamknięcia dekla. Można również umiejętnie podpiłować krawędź dekla, wtedy już nie będzie problemu z deklem, tylko żeby po tej "obróbce" nie wypadał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakis domowy sposob (niekoniecznie kombinerki ;];]) abym sobie z tym poradzil ??

Siłownia? :D

Hmm... Zegarki z wciskanym deklem, które miałem w rękach, mogę liczyć w tysiącach, takich których nie mogłem zamknąć było zaledwie kilka (najczęściej dekiel był nieoryginalny).

Sposobem który opisał kol. Safinowski można również wspomóc zamykanie zwykłym imadłem, po dorobieniu odpowiednich pierścieni.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Piotr, siłownia, na tysiące zegarków które zamykałem palcami może było kilka które sprawiały kłopoty i to była wina albo pokrzywionego dekla albo zadziorów na kopercie, nie radzę natomiast piłować dekli lub koperty co najwyżej lekko podskrobać zadziory, bo może się okazać że dekiel jest zbyt luźny.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie tworzyć nowego wątku o tym samym...

Zauważyłem że niektórzy zegarmistrze korzystają zawsze z prasy (robiąc to powoli i nieinwazyjnie), niektórzy mocują się ręcznie z dekielkiem, zwykle z gwałtownym trzaskiem gdy się to w końcu uda (rodząc u klienta obawy o zachowanie geometrii dekla). Nie zależy to raczej od prestiżu zegarmistrza, bo w tych najlepszych salonach firmowych w użyciu widziałem ręce, a w malutkich tanich zakładach profesjonalną prasę.

Czy ręczne dociskanie dekielka (jeśli się da) ma jakąś przewagę (pewnie poza szybkością) nad mechanicznym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałem, że praska to jest do szkiełek a nie dekli, jeszcze się nie spotkałem, żeby dekla nie można było zamknąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie mam "szczęście inaczej", ale na 4 wymiany baterii  za każdym razem było dociskanie prasą albo mocowanie się paluchami aż "strzeli" :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ręczne dociskanie dekielka (jeśli się da) ma jakąś przewagę (pewnie poza szybkością) nad mechanicznym?

Przewagę? Hmm... Gdy trzeba użyć praski to ręczne dociskanie nie ma żadnej przewagi, a gdy wystarczy docisnąć ręcznie to po co używać praski...

Widocznie mam "szczęście inaczej", ale na 4 wymiany baterii  za każdym razem było dociskanie prasą albo mocowanie się paluchami aż "strzeli" :-/

Fakt, te zegarki z bateriami często mają pasowane dekle na wcisk niewspółmierny do potrzeb. 

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie żeby nie korciło samemu zmieniać baterie.

Dziękuję za wyjaśnienia od praktycznej strony, teraz wszystko jasne.

Całe szczęście że do tych zegarków bez baterii wystarczy zwykła suwmiarka* ;-)

*) wiem, wiem, wolę mieć sprawną suwmiarkę i sprawny klucz do kopert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.