Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

astelix

Pilot do 1500 zl

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Choroba postepuje więc proszę Was o pomoc w poszukiwaniach.

Podoba mi się ponizszy oris

www.syohbido.co.jp/oris/73576404164/73576404164-300-5.jpg

Cenowo jednak jeszcze nie moj poziom. Nie znam wszystich marek zegarkow ktore produkuja taki styl.

Mialbym takie wymagania:

- tarcza czarna(ewentualnie inna) rozmiar 41- 44

- pask skora

- przeszklony dekiel

- automat lub mechanik

- koperta stalowa (ale nie taka swiecaca tylko taka surowa, nie wiem jak się to nazywa)

- duza sekunda

- zegarek w miare porzadny nie zabawka

- bez marek Seiko, Lorus itp oraz. Modowych.

Bardzo Was proszę o pomoc w wyorze i ewentualnych podpowiedziach.

Napisałem z BlackBerry 9900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.steinhart-zegarki.pl/pl/p/NAV-B-UHR-automatik-44-mm/9  - jedynie dekiel nie spełnia wymagań, jest pełny. A koperta taka, jak chciałeś - szczotkowana  ;) 

Piloty to z założenia zegarki o sporej średnicy. Myślę, że nie skłamię jeśli powiem, że 44-47mm to takie standardowe widełki w zegarkach tego typu.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi.

Steinhart ladny, zaluje zenie ma przeszklonego dekla. Aviator również ladny ale mala sekunda.

Uda się znalezc z duza sekunda przeszklonym deklem i data?

Swoja droga to nie przeszkadza Wam ze zegarek automatyczny czy nechanik, nie ma czasami przeszklonego dekla. Ja chyba takiego nie che. To zabiera polowe uroku zegarkom.

Bardzo Was proszę o inne sugestie w typie PILOT.

Napisałem z BlackBerry 9900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłem na stronę Russtime. Czy to wiarygodna strona z zegarkami?

Druga sprawa - niemal każdy zegarek mi się podoba. Wybór pilotów jest spory.

Ktoś mi powie dlaczego te zegarki są względnie tanie, w porównaniu do znanych marek, gdzie zegarek potrafi kosztować 10 tysięcy zł.

Szczerze, nie bardzo rozumiem w czym tkwi szkopuł?

Czy to że wschodnie, że szkiełko mineralne, a może mają mankamenty w wykonaniu których ja, laik, nie potrafię dostrzec.

Poniżej przykłady które wpadły mi w oko. Czy takie zegarki wypada nosić w pracy do

koszuli i dzinsów? Nie do garnituru.

http://www.russtime.com/pilot-classic-black-p-1754.html?cPath=132_126

http://www.russtime.com/sturmanskie-gagarin-retro-26091701695-p-1431.html?cPath=132_130

http://www.russtime.com/sturmovik-3602-05031165-p-1612.html?cPath=132_131

http://www.russtime.com/aeronavigator-automatik-2416-04061164-p-1735.html?cPath=134_88

powyższy chętnie bym zobaczył na czyimś nadgarstku, szczególnie w rozmiarze 17,5

http://www.russtime.com/vodolaz-automatik-2416b04331019-p-1245.html?cPath=134_90

http://www.russtime.com/vostok-europe-expedition-trophy-2009-24265914117-p-1000.html?cPath=134_83_156

Powyższy zaintrygował mnie najbardziej. Również pooglądałbym go na nadgarstku.

Co myślicie o jego kolorach i jakości. Czy złoty kolor nie wygląda tandetnie?

Proszę o szczere komentarze i wyjaśnienie rosyjskiego zauroczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyskrobiesz jeszcze 3 stowki, to bedzies mial stenka z szafirowym deklem. Jak Ci na tym zalezy to warto, bo zegar w tej konfiguracji i w tej cenie to dobry deal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyskrobiesz jeszcze 3 stowki, to bedzies mial stenka z szafirowym deklem. Jak Ci na tym zalezy to warto, bo zegar w tej konfiguracji i w tej cenie to dobry deal.

zgadza sie nic dodac nic ujac, i masz bardzo ladnego pilota!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten steinhart jest ok oprócz stalowego dekla. Nie chcę zegarka mechanicznego gdzie tego mechanizmu nie

widać. Mam zeppelinka w automacie i aż miło go czasem obrócić i popatrzeć. A dekielek w Steincharcie

wygląda jak w moim karcowym Tissocie (swoją drogą, droższym niż stenek). Więc prócz płynącej wskazówki

nic go nie odróżnia od kwarca.

Chyba że się mylę z tymi przeszklonymi deklami. Ewentualnie poniższy model, tylko szkoda że mała sekunda. czy ona też nie psuje całej frajdy mechanika?

http://www.steinhart-zegarki.pl/pl/p/NAV-B-UHR-II-Stalowy-44mm/34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek w klasycznym lotniczym stylu B Uhr z czasów II Wojny Światowej powinien mieć centralną sekundę i stalowy dekiel.

Przeszklone dekle są fajne (oczywiście to kwestia gustu), jednak w klasycznych zegarkach lotniczych wyglądają mało autentycznie.

Co do Steinharta; B Uhry z centralną sekundą mają w standardzie stalowy dekiel a z małą sekundą dekiel przeszklony, jednak o ile dobrze kojarzę, jest możliwość zamówienia opcjonalnego dekla przeszklonego lub stalowego.

Edit:

Napisz do forumowicza SIRLUKE1, on udzieli Ci wyczerpujących informacji na temat oferty Steinharta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że nie ma takiej możliwości. Taką informację dostałem ze sklepu.

Nie jestem specem od zegarków, ale przeszklony dekiel bardzo mi się podoba.

Może poszukam jeszcze innego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie również podobają się przeszklone dekle, ale w klasycznych zegarkach lotniczych nie są zgodne z oryginalną specyfikacją, podobnie jak mała sekunda na godzinie 9 w niektórych modelach Steinharta. Nigdzie nie jest jednak powiedziane, że trzeba mieć lotniczy zegarek w 100% zgodny z II wojenną specyfikacją.

Na Twoim miejscu przemyślałbym zakup tego Steinharta, do którego zresztą sam się przymierzam:

http://www.steinhart-zegarki.pl/pl/p/NAV-B-UHR-II-Stalowy-44mm/34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To napksz do Łukasza, może coś pokombinuje z tymi deklami, zapytać nie zaszkodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wielu wyraźnie droższych zegarkach nie ma w automatach przeszklonych dekli, mimo dużo bardziej zaawansowanych mechanizmów, i jakoś klientów i fascynatów nie brakuje. Piszę, bo może wymóg przeszklonego dekla jest do przemyślenia. Zawsze można zdjąć dekielek i popatrzeć jak cyka ;)

--> historyczna Stowa na unitasie 2821, dekiel leży obok :)

beobachtungsuhren-stowa-retro.jpg

Rozważ jeszcze Laco, bądź co bądź jeden z 5ciu dostawców dla Luftwaffe.

Chciałem jeszcze zaproponować zegarek militarny w zupełnie odmiennej estetyce od powszechnie dyskutowanych niemieckich pilotów, a mianowicie inspirowany zegarkami z II WŚ Tokkotai od G.Gerlach, ale widzę, że się wyprzedał. Może gdzieś z drugiej ręki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne to wnętrze. A nie mogło to być przeszklone?

Mam poważny dylemat. Steihart jest bardzo ładny ale ma kilka braków które sobie założyłem że będę mieć.

Za to wszystko ma ORIS DAY DATE, chyba sportsman - tak mi się wydaje. Niestety cena przekracza budżet o cały 1k. Na chwilę obecną nie do przejścia.

Może znajdzie się jeszcze coś z innych marek, których ja nie znam. Nie ważne czy to będzie japoniec, szwajcar, niemiec czy rusek, a może amerykaniec. Ma mi się podobać i spełniać pokładane w przyszłym zegarkuoczekiwania.

A te ruski które pokazałem są gorsze ze względu na szkło mineralne? Czy po prostu są gorszej jakości niżomawiany Sreinhart.

Panowie, to nie jest łatwy wybór i decyzja. Dlatego chciałbym jak najwięcej się od Was dowiedzieć.

U mnie, w Bielsku to nawet nie ma co przymierzyć i pooglądać, a galeria na galerii stoi. Jedynie Jubitom trzyma poziom ale i cenowy również. Tam oglądałem Orisa (tego za drogiego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem Laco, również ładne.

Są jeszcze zegarki mianowane jako Marine czy Navy. Czy w tych zegarkach podstawową różnicą jest kolor tarczy? Czy są jeszcze inne różnice. Spodobał mi się LACO Navy 42 ze względu że tarcza nie jest biała.

Patrzyłem również na Steinhart ale tam tarcza jest bialutka.

Może w tym typie się rozejrzę. Tylko żeby tarcza miała 44, 45 mm. Przedział cenowy taki sam.

Czy i tutaj możecie mi wskazać jakieś ciekawe marki lub konkretne typy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to duża część tych samychmarek co piloty, klasyczne ma steinhart , stowa , hamilton (ale dwa ostatnie raczej poza budżetem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, wizja Steinharta się powoli oddala. B-uhr może faktycznie okazać się za duży. Ja chodzę

przeważnie w koszulach z długim rękawem i tu może być pierwszy problem (jest po prostu zbyt duży).

Druga sprawa to wiele niepochlebnych opinii o tych zegarkach (że się psuje, a nawet jako nowy potrafi

być zepsuty. Na moim nadgarstku może leżeć nie wygodnie, podobno seryjna koronka potrafi uwierać

i dokuczać.

Szukam dalej. Nie wiem co macie do tych rosyjskich zegarków. Nie wydają się być gorsze od Stenka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Poszukałbym jeszcze tutaj:

http://www.archimede-uhren.de/archimede-uhren-kollektion-pilot-deckwatch-klassik-taucher-outdoor-automatik-handaufzug-chronograph-2824-6498-7750/pilot-automatik-2824-handaufzug-6498-chronograph-7750-b-uhr-fliegeruhr.html

Modeli i rozmiarów sporo, o ile zaakceptujesz cenę. O chińskiej produkcji wiem niewiele,  ale też ma swoich fanów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

To tylko moje subiektywne zdanie - ale żadnego bym nie wziął.

Oris - jakiś taki nijaki, jak na pilota "pełną gębą".

Steinhart owszem, ale nie w tym rozmiarze. Chyba, że 44 jest dla Ciebie akceptowalne.

Jeszcze raz podkreślam - to tylko subiektywne odczucie, ale szczere.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.