Bake 1 #1 Napisano 21 Czerwca 2013 witajcie. mój syn niedługo będzie miał osiemnaście lat. planuję mu z tej okazji kupić zegarek. chcę wydać do 8 tyś pln. zegarek nie musi być nowy. może być używany. warunki to: średnica bez koronki max 42mm, zegarek może być w złocie, stali obojętne jest to. może być i na pasku i na bransoletce. co do koloru tarczy, może być i jasny i ciemny. osobiście zastanawiałem się nad rolexem datejust, oczywiście używanym. co wy na to? pozdrawiam was serdecznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AD_ex 283 #2 Napisano 21 Czerwca 2013 Dla mnie noszenie w wieku 18 lat Rolka to tak troche dziwne... Ale to moja opinia. Może lepiej:Omege Seamastera,Glycine Lagunare Chrono (ja bym sobie coś takiego życzył w wieku 18 lat ),Hamiltona X-Wind (http://www.chrono24.pl/hamilton/khaki-x-wind--id2444365.htm)Ewentualnie Breitlinga ColtOcean (używany) Dla młodego chłopaka to 100 razy lepsze zegarki niż Rolex na którego kiedyś sam sobie zapracuje Edt: Troche przeoczyłem ten szczegół dot. średnicy 0 Adrian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bake 1 #3 Napisano 21 Czerwca 2013 a ja zapomniałem napisać, że musi być to zegarek mechaniczny, a te breitlingi to chyba kwarcowe są, prawda? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AD_ex 283 #4 Napisano 21 Czerwca 2013 Sa i kwarce i automaty. A nie lepiej kupic synowi Hamiltona albo Glycine? Moze to u nas mniej rozpoznawalne marki niz Rolex Breitling czy Tag Heuer ale to porzadne zegarki i w podanym poziomie cenowym mozna cos na prawde fajnego wybrac. No chyba ze musi byc lansik 0 Adrian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patom 9 #5 Napisano 21 Czerwca 2013 Chyba byłoby ok z rolkiem. Chociaż te brajtki są bardziej "młodzieżowe". Kwestia gustu . Nie mniej jednak 18 latek z rolkiem to trochę dziwna sprawa. Tym bardziej, że jest to rozpoznawalna marka, więc łatwiej o kradzież... 0 Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
proki1971 761 #6 Napisano 21 Czerwca 2013 Jakos tez nie pasuje mi Rolex dla 18-latka. Jest tyle fajnych firm gdzie za 8k kupisz fajny zegarek dla chlopaka w tym wieku. Poszukaj czegoś z Eposa, Orisa, TH, Glycine, Fortisa,Hamiltona, Mido, Alpiny, FC. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosma 204 #7 Napisano 21 Czerwca 2013 Dla młodego, również był bym za chrono. Sportowy charakter zegarka, dla chłopaka w tym wieku będzie na 99% trafionym wyborem. TH Carrera Chrono lub Glycine Lagunare Chrono będzie pewnym hitem, tylko ten rozmiar Glycine... Może ML Pontos Chrono ? Trochę bliżej elegancji. EDYTA : Union D002.427.16.031.00 - raczej nierozpoznawalna marka wśród młodych ludzi Tag Heuer CAP2110.BA0833 0 Only Fools Do Not Fear The Sea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogi91 41 #8 Napisano 22 Czerwca 2013 Fajny diver też się nada. Jak lubi bonda może być omega. Popatrzył bym jeszcze na zenithy. 0 "Rozłąka osłabia mierne uczucie, a wzmaga wielkie, tak jak wiatr gasi świece, a rozpala ogień" - Francois de la Rochefoucauld Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
proki1971 761 #9 Napisano 22 Czerwca 2013 Z Zenithem, nawet używanym do 8k może być problem. No chyba, że jakiś bardzo stary model ale taki vintage raczej nie podejdzie 18-latkowi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalzkrakowa 3 #10 Napisano 22 Czerwca 2013 kup suunto do noszenia teraz, + jakiś fajny vintage; rolex, omega, zenith itd- doceni z czasem 0 Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom_tom 5 #11 Napisano 22 Czerwca 2013 Hej. Czy Twój syn interesuje się zegarkami, jaka jest jego wiedza na temat modeli, marek? Wiem, że pewnie chciałbyś zobaczyć konkretny model, ale zastanawiałeś się czy tak drogi prezent będzie się mu podobał? Czy chciałby zegarek?Poraz kolejny sorry, bo wiem, że pytasz o co innego, lecz też dołożę cegiełkę i zaproponuję Marvin Malton Cushion na zielonej tarczy - zegarek nietuzinkowy, mieszczący się w budżecie (ok. 4500 zł), link - http://shop.marvinwatches.com/collection/malton-161/mechanical/m119/m119-13-94-67.html, ewentualnie zapoznaj się z ofertą marki, może coś innego przypadnie do gustu. Sam nie miałem okazji mierzyć, lecz ponoć, z tego, co udało mi się obejrzeć i wyczytać, tarcza ma fajną przypadłość, zależnie od światła padającego zmienia odcień.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4336 #12 Napisano 22 Czerwca 2013 Seiko Marinemasterhttp://www.youtube.com/watch?v=fy99x1-zBGg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #13 Napisano 23 Czerwca 2013 Rolex na 18 urodziny?,z calym szacunkiem ale to nie najlepszy pomysł[moim zdaniem],chyba ze rzuci do szafki i przypomni sobie o nim kolo30....A moze jakaś Omega z 1995roku by lepiej pasowała? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bake 1 #14 Napisano 23 Czerwca 2013 Syn interesuje się zegarkami. Seiko odpada. Omega, tylko jaka? Seamaster to chyba średnio. pójdę do jakiegoś salonu i z nim i może mu się spodoba. Czemu tak wam się nie podoba pomysł z tym Rolexem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #15 Napisano 23 Czerwca 2013 Ja jako ojciec bałbym się o syna czy nie dostanie gdzieś "dychy" na Rolexa od miejscowych chłopaków Prędzej czy później pójdzie fama albo poprostu młody się pochwali nie tym osobom co trzeba i nie daj Boże mu łapę utną razem z zegarkiem. Rolex się rzuca w oczy, każdy głupi złodziejaszek będzie wiedział co to za zegarek. Zrobisz jak uważasz. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4336 #16 Napisano 23 Czerwca 2013 ja niestety, też widzę podtekst nijak mający się ze sztuką dlatego stąd spadam. A skoro syn się interesuje to ojciec powinien wiedzieć czym-to nie jest temat tabu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom_tom 5 #17 Napisano 23 Czerwca 2013 Brałeś pod uwagę Omegę Railmaster ref 2803.52.37? Średnica 39,2mm, przeszklony dekiel, moim zdaniem fajny design, nie rzuca się tak w oczy jak wspomniany Rolex.Jest jeszcze wersja z chrono, lecz wchodziłyby w grę tylko używki. Z tego co się cenowo orientuję mogłoby i tak wyjść ponad budżet, więc tu jest delikatny problem.http://www.omegawatches.com/collection/seamaster/railmaster-chronometer/28035237 Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bake 1 #18 Napisano 23 Czerwca 2013 burns, niby jaki podtekst? Nie rozumiem o co Ci chodzi w drugim zdaniu. doskonale wiem czym interesuje się mój syn... carlito, masz rację... chyba nie do końca przemyślałem ten pomysł. może pomyślę nad tym TH Carreratom_tom, nie jest zła ta omega, lecz chciałbym aby miała datę. czekam na dalsze propozycjedziękuję wszystkim za propozycje . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AD_ex 283 #19 Napisano 23 Czerwca 2013 Nie pomyslalem o tym Seiko, o ktorym pisal Burns - najlepszy wybor dla takiego chlopaka. Ale widze ze bardziej chodzi o 'lans' niz dobry zegarek. Jakby sie znal na zegarkach to by docenil Seiko/Hamiltona/Uniona... 0 Adrian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość iKrawiec #20 Napisano 23 Czerwca 2013 Według mnie najlpeszy wybór to tag heuer. np. http://allegro.pl/tag-heuer-carrera-chronograph-automatic-i3324928388.htmlhttp://allegro.pl/tag-heuer-carrera-1887-chronograph-automatic-i3340835870.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #21 Napisano 23 Czerwca 2013 Ale widze ze bardziej chodzi o 'lans' niz dobry zegarek.A Rolex to zły zegarek ? 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #22 Napisano 23 Czerwca 2013 Mysle, ze Rolex to niezbyt trafny wybor dla 18 latka. Kumple beda albo uwazali, ze sie wywyzsza i szpanuje albo bede mu po prostu zazdroscic. Ponadto uwazam, ze Rolex to troche jak Mercedes w samochodach czyli marka skierowana glownie do konkretnego klienta i nie jest nim na pewno nastolatek. Ja bym wybral jakies BMW poslugujac sie nadal aluzjami motoryzacyjnymi, czyli Tag Heuera ewentualnie Maurice Lacroix. Sa to tez marki rozpoznawalne a pewnie tez na tym twojemu synowi zalezy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #23 Napisano 23 Czerwca 2013 A Rolex to zły zegarek ?WitajZły to jestem ja bo jeszcze go nie ma w mojej szufladzie..... A kolega pytal o prezent dla syna a sam.....Nowe nabytki - chwalimy się tym co udało nam się upolo - strona 175 - ZEGARKI SZWAJCARSKIE i NIEMIECKIE - Klub Miłośników Zegarów i ZegarkówKupił bez pytania ....ale dla siebie....dziwne ,co? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #24 Napisano 23 Czerwca 2013 Witaj Marku, to akurat jestem sobie w stanie wytłumaczyć - dla siebie wiedział czego szukał i co mu sie podobało, a dla młodego jest niezdecydowany. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #25 Napisano 23 Czerwca 2013 Rolex dla 18 latka wg mnie pasuje jak ksiedzu stringi do sutanny..... Pierwsze wyjscie do klubu i trzeba bedzie pytac o radę na forum protez..... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach