kwb3rdu 0 #26 Napisano 3 Lipca 2013 Kolega KINIOL niech sie wiecej w moich tematach nie wypowiada , bo do tej pory jak sie nie myle nic madrego z wiedzy kolega nie wniosl .Patrzac po innych postach to koledze Kiniolowi chodzi tylko aby licznik postow bil ........... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #27 Napisano 3 Lipca 2013 Jakby tu rzec, kolego kwb3rdu.... Znasz kawał o turyście na bagnach ? Szedł facet przez bagna i w pewnym momencie zaczął się topić. Gdy widoczna mu była już tylko głowa , facet zauważył siedzącą przed nim na liściu i wpatrującą się w niego żabę.- Spie......j powiedział i utopił się.Po chwili zastanowienia żaba zdziwiona mówi do siebie:- Spie.....j ? , przecież ja tu mieszkam. Pobądź tu kilka lat, spotkaj się z nami, pogadaj, napij, napraw kilkadziesiąt zegarów wielkich i małych, a zaczniemy uwzględniać Twoje rady. Mieszkańcy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #28 Napisano 4 Lipca 2013 Kolega KINIOL niech sie wiecej w moich tematach nie wypowiada , bo do tej pory jak sie nie myle nic madrego z wiedzy kolega nie wniosl .Patrzac po innych postach to koledze Kiniolowi chodzi tylko aby licznik postow bil ...........KAWUBETRZYRDU , pozdrowionka 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #29 Napisano 4 Lipca 2013 Witam!Nie ma co się denerwować. Kolega Kiniol lubi sobie pożartować. Ma dużą wiedzę - poszukaj tematu o cetralnej sekundzie jak dorobił do zegara brakujący mechanizm centralnej sekundy.Jestem jemu wdzięczny za opis jak pokrywać szelakiem płyty zegara. Dzieki opisowi, który zamieścił przemogłem się i zacząłem eksperymentować z pokrywaniem metalu szelakiem. Nawet mi to zaczęło ładnie wychodzić. Mam nadzieję, że kiedyś się z nim spotkam i pogadamy na żywo. Pozdrawiam ps. Zawsze można nas wysłać do przedszkola. Miłego dnia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #30 Napisano 4 Lipca 2013 Ja bardzo lubie nasze spotkania w realu i nie ukrywam zaczyna kiełkować myśl o kolejnym. Wtedy się pewnie wszyscy spotkamy i miło pogwarzymy 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #31 Napisano 4 Lipca 2013 Reakcja tylko potwierdza moje zdanie na ten temat a przyklad o zabie to moze i racja ale takim prawem rzadza sie wszystkie fora . Nowego kogos nalezy najperw sprowadzic do szeregu . Mysle ze gdyby moja wiedza na temat zegarow byla odpowiednia to nie potrzebowal bym rad na ten teamt .W tej chwili nie mam juz ochoty juz o cokolwiek pytac zegary poweisze tam gdzie wisza od lat - bo mi juz chyba cosik tak mi sie wydaje przeszlo .Chyba wroce do moich lamp tych mam troche wiecej niz zeagrow i moja wiedza na ten temat jest tez inna .[/img]Uploaded with ImageShack.us[/img]Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #32 Napisano 4 Lipca 2013 Jednak ośmielę się zaprotestować.Ustawiać do szeregu i poganiać sam zacząłeś. Trudno było nie zareagować. Otrzymałeś jednak także zaproszenie i tyle merytorycznych porad, ile było to możliwe. Nie chcesz, trudno. Nie napiszę łaski bez, bo strata może być obopólna.To są wszystko lampy górnicze ? Jakie są najstarsze i na jakie paliwo ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #33 Napisano 4 Lipca 2013 Witam. Widzę że jesteś specjalistą od starych lamp, więc mam do Ciebie prośbę. Ponieważ kompletuję sobie warsztat zegarmistrzowski i chcę go urządzić w starym stylu, więc do kompletu poszukuję starej lampy zegarmistrzowskiej, takiej lub podobnej jak na załączonym zdjęciu. Ta lampa z załączonego zdjęcia była dystrybuowana przez Georga Jacoba z Lipska, późniejszego głównego dystrybutora tokarek zegarmistrzowskich produkowanych w dawnej NRD. Gdybyś kiedykolwiek widział taką lub podobną lampę oferowaną do sprzedaży, to bardzo proszę daj znać na PW. A tak przy okazji, to bardzo proszę nie zrażaj się tak szybko do tego forum i do ludzi tu piszących. Daję Ci słowo ''dziadka'', że prawie wszyscy tu piszący mają nieodpartą i bezinteresowną chęć niesienia pomocy w udzielaniu wszelkiego rodzaju porad w zakresie ogólnie pojętego zegarmistrzostwa. Ale wszyscy pracują, więc nie zawsze mają czas i czasem trzeba poczekać na odpowiedź lub dopytać o szczegóły. Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #34 Napisano 4 Lipca 2013 Moje lampy to 95% lampy gornicze 4% kolejowe 1% inne napedzane karbidem lub benzyna . Lampa umieszczona na fotografi to pewnie lampa naftowa z typowym zbiornikiem na nafte po prawej stronie . Jaki byl producent tej lampy jest trudno powiedziec byly to produty masowo robione . Zeby dokladnie sie dowiedziec co to za lampa trzeba by miec wglad do list przewozowych czy do folderow reklampwych tego pana z Lipska . Sadze ze lampy tego typu miale tez inne przeznaczenie jak warszaty zegarmistrzowakie , czyli mogly to byc lampy stolowe czy biorkowe .Mysle ze przy odrobinie cierpliowsic na Allegro czy Ebay.de powinno sie taka czy podobna lampe trafic . Wiele lamp tego typu zostalo po wprowadzeniu pradu elektrycznego przerobionych ito trzeba przy wszukiwaniumiec na uwadze .Na szybko znlazlem podbna sytlem nowa lampe elektryczna ktora podalem jedynie jako przyklad ew. do przerobki gdyby nic innego sie nie trafilo .http://www.ebay.de/itm/Schone-alte-Petroleumlampe-Schreibtischlampe-/360689331547?pt=Mobiliar_Interieur&hash=item53fac26d5b 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #35 Napisano 5 Lipca 2013 Kolega KINIOL niech sie wiecej w moich tematach nie wypowiada , bo do tej pory jak sie nie myle nic madrego z wiedzy kolega nie wniosl .Patrzac po innych postach to koledze Kiniolowi chodzi tylko aby licznik postow bil ...........No tak, najpierw obrazić, potem machnąć ogonkiem, strzelić focha i pocałujta w .... wójta. Lampy masz fajne, zbiór imponujący... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #36 Napisano 5 Lipca 2013 Te, żaba... Dokończycie sobie na żywo. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #37 Napisano 6 Lipca 2013 Przychodzac do waszej spolecznosci nie przyszedlem po to aby kogos albo sie na kogos obrazac - daleki jestem od tego . Chcialem sie poropostu czegos dowiedziec lub nauczyc , a ze jeste czlonkiem innych for wiec znam zasady ich dzialania .Ponizej reszta moich lamp . Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #38 Napisano 6 Lipca 2013 Z lampami to chyba musimy przenieść się do Maryny, czy masz lampy z Thoreza? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #39 Napisano 6 Lipca 2013 Nie znam lapy gorniczej ktora by sie nazywala Thorez ani firmy o takiej nawzie ktora by lampy takowe produkowala . Thorez to byla koplania antracytu w Walbrzuchu Alet o nie forum gornicze ani lampowe wiec mysle ze na tym zakonczymy ten temat . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #40 Napisano 6 Lipca 2013 Właściwie chodziło mi o lampy tam używane, późniejsza kopalnia Julia. Prowadziliśmy tam prace konserwatorskie przy eksponatach z tamtejszego muzeum. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #41 Napisano 6 Lipca 2013 Do tego tragicznego wypadku http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_g%C3%B3rnicza_w_kopalni_Makoszowy_w_Zabrzuglownym oswietlniem osobistym byly lampy karbidowe i wyskaznikowe benzynowe . Po tym wypadku wprowadzono zakaz uzywania otwartego ognia na dole a w szczegolnosci w kopalniach wegla kamienengo (byly jakies wyjatki ) i zaczeto wprowadzac lampy akumulatorwe ktore sa w uzyciu do dnia dzisiejszego . Do 1945roku lampy karbidowew Polsce byly produkowane w Katowicach w firmie Friemann& Wolf to taki odpowiednik Gustawa Beckera , w Warszawie w fabryce garnkow i naczyn emaliowanych Pelikan oraz prawdopodobnie w Krakowe u Sulikowskiego ale ja jeszcze takiej lampy nie widzialem. .Po wojnie w Fabryce w Faser najpierw w Katowicach a potem w Tarnowskich Gorach gdzie sa te lampy robione jako lampy okolicznosciowe do dnia dzisiejszego na Barborke a potem lataja na allegro tak po 400zl . Lampy benzynowe-wskaznikowe pochodza z Cieszyna na bazie Friemann &Wolf 400 jako LB1a i i robione sa do dnia dzisiejszego , ale zostaly calkowice wyparte przez czujniki elektroniczne takie jak te dwa lata temu na Wirku ....a lampy tak jak zegary zaczynaja sie od 1zl a koncza sie na 5000€ taka zostala sprzedna rok temu na ebay.dea tu przyklad takiego lampowego Gustawa Beckerahttp://www.ebay.de/itm/Untertage-Bergbau-Grubenlampe-Benzinlampe-um-1890-1900-K-42-/251167104635?hash=item3a7ab9de7b 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #42 Napisano 6 Lipca 2013 Dzięki za interesujący wywód. Znowu wiem coś więcej... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mdbiker 0 #43 Napisano 7 Lipca 2013 Do tego tragicznego wypadku http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_górnicza_w_kopalni_Makoszowy_w_Zabrzu glownym oswietlniem osobistym byly lampy karbidowe i wyskaznikowe benzynowe . Po tym wypadku wprowadzono zakaz uzywania otwartego ognia na dole a w szczegolnosci w kopalniach wegla kamienengo (byly jakies wyjatki ) i zaczeto wprowadzac lampy akumulatorwe ktore sa w uzyciu do dnia dzisiejszego . Do 1945roku lampy karbidowew Polsce byly produkowane w Katowicach w firmie Friemann& Wolf to taki odpowiednik Gustawa Beckera , w Warszawie w fabryce garnkow i naczyn emaliowanych Pelikan oraz prawdopodobnie w Krakowe u Sulikowskiego ale ja jeszcze takiej lampy nie widzialem. .Po wojnie w Fabryce w Faser najpierw w Katowicach a potem w Tarnowskich Gorach gdzie sa te lampy robione jako lampy okolicznosciowe do dnia dzisiejszego na Barborke a potem lataja na allegro tak po 400zl . Lampy benzynowe-wskaznikowe pochodza z Cieszyna na bazie Friemann &Wolf 400 jako LB1a i i robione sa do dnia dzisiejszego , ale zostaly calkowice wyparte przez czujniki elektroniczne takie jak te dwa lata temu na Wirku ....a lampy tak jak zegary zaczynaja sie od 1zl a koncza sie na 5000€ taka zostala sprzedna rok temu na ebay.de a tu przyklad takiego lampowego Gustawa Beckera http://www.ebay.de/itm/Untertage-Bergbau-Grubenlampe-Benzinlampe-um-1890-1900-K-42-/251167104635?hash=item3a7ab9de7b 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mdbiker 0 #44 Napisano 7 Lipca 2013 Witam. Nie wiem czy wzmianka o lampach SS -Stanisław Sulikowski-Kraków dotyczy tylko karbodowych czy w ogólności lamp.Posiadam "latarkę" SS z 1937 roku oczywiście nie karbidową ale naftową.Prosze o grarść informacji.Wiem ,że temat jakby z boku ale nie ja skręciłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mdbiker 0 #45 Napisano 7 Lipca 2013 No, ciekawe, ciekawe. 1867 - 1935: 68 lat działalności (z pretensjami do roku założenia 1831 wychodzi 104), 350 pracowników w roku 1913, jeden z najdłuższych opisów w książce Schmida... PS. Zakładam, że żartowałeś. Ale jeżeli nie, to pozwoliłem sobie na sprostowanie. Sprostowanie do sprostowania-- a gdzie przerwa w działalności z powodu upadłości... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #46 Napisano 7 Lipca 2013 Sulikowski to taki polski G.Becker jezeli chodzi o lampy karbidowe i chyba naftowe . Musialo tego byc dosc sporo wyprodukowane bo kolejowe lampy karbidowe czy ostatnio byla lotnicza w bardzo dobrym mosieznym wykonaiu mozna spotkac na targach staroci no i Allegro dosc czesto . Natomiast nie widzialem typowej lampy karbidowej przeznaczonej dla gornictwa . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #47 Napisano 21 Lipca 2013 Jednak ośmielę się zaprotestować.Ustawiać do szeregu i poganiać sam zacząłeś. Trudno było nie zareagować. Otrzymałeś jednak także zaproszenie i tyle merytorycznych porad, ile było to możliwe. Nie chcesz, trudno. Nie napiszę łaski bez, bo strata może być obopólna.To są wszystko lampy górnicze ? Jakie są najstarsze i na jakie paliwo ?W ferworze walki nie doczytalem twojego postu z zapyatniem ..sory ... Teraz na spokojnie moge cos napisac .Lampy sa w 99% lampami gorniczymi - takimi sie intersuje . Pozbylem sie juz czesci typu RAD i innych lamp bo bym musial ,miec glowe jak slon !!!!Lampy dzeila sie na lampy osiwietleniowe i wskaznikowe ...Lampami osiwtleniowymi byly w 95% lampy karbidowe aczkolwiek byly wyjatki ... ale to inym razem .... ktorymi gornicy oswietlali sobie miejsce pracy ....Lampami wskaznikowymi byly lampy benzynowe a wczesniej olejowe ktore maily za zadnie ostrzegac pracujacych ludzi przed metanem i dwutlenkeim wegla aczkolleik .........Nie moge dokaldnie sprecyzowac ktora jest moja lampa najstarsza bo brak literatura na ten temat ale mysle ze 1880 z bledem do 10 a jest to zwiazane z wykryciem karbidu ( weglika wapnia CAC2) . Przed era karbidu stosowane byly lampy olejowe typu Pickwick i kaganki olejowe .Kaganki olejowe to wyzsza szkola jazdy a za dobry kaganek mozna zonie kupic samchod na zakupy dla zony lub wtopic w rumunska podrobke warta 10 $ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale tak jest ze wszytskim Sam posiadam dwie Pillerki za ktore dalem 300 DM za sztuke a po latach sie okazalo ze to wyrob z okolicy Radlina Traz musze trzymac fason i twierdzic ze to oryginaly lub poszukac kogs glupiego i je sprzedac w "" dobrej wierze "" . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach