janekp 516 #1 Napisano 30 Czerwca 2013 Ladna pogoda skusila mnie do wypadu z a miasto i tak dotarlem do malej miejscowosci Arras we Francji (dosc skupisko polonii) gdzie w miejscowym muzeum mialy byc piekne okazy karoc i bryuczek a jak sie okazalo byly raptem trzy ale najokazalsze we francji(jedna ktora wieziono Napoleona na slub,druga na chrzciny jego dziecka a trzecia pogrzebowy karawan jakiego Charlesa) no ale do rzeczy : 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #2 Napisano 30 Czerwca 2013 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #3 Napisano 30 Czerwca 2013 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #4 Napisano 30 Czerwca 2013 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #5 Napisano 30 Czerwca 2013 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #6 Napisano 30 Czerwca 2013 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #7 Napisano 30 Czerwca 2013 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #8 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) KURCZE. I TUTAJ TEŻ. NIE ZAMIESZCZAJCIE ZDJĘĆ PRZEZ SRAPATALKA!!!! Edytowane 22 Marca 2017 przez tarant 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9 Napisano 30 Czerwca 2013 To którym jechał Napoleon do ślubu? Konkrety proszę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #10 Napisano 30 Czerwca 2013 Nazywala sie La Cornaline i wygladala tak : 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #11 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki za zdjęcia.Naprawdę zazdroszczę Ci tego,że możesz oglądać w realu takie ładne zegary .Bryczki i karoce mnie nie interesują Chociaż kiedyś jedną podróżną bryczkę kupiłem i nieżle nz niej zarobiłem. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #12 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Ładna rzecz i fajnie zachowana. Czyli cóż... tu będziemy zamieszczali zegary podróżne? Edytowane 30 Czerwca 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #13 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Hmmm, zadziwiające jak kunsztownie potrafili kiedyś ozdabiać wnętrza zegarów. Cudne! Aż Ci Janku zazdroszczę tej wycieczki. A swoją drogą to chyba dobry pomysł żeby tutaj podróżne. Jakoś nam się tematycznie poukładają te zegary Edytowane 30 Czerwca 2013 przez kasiaMF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #14 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) No to ja pierwszy pokaże swoją kolekcję budzików podróżnych lata 30 - 70 Edytowane 30 Czerwca 2013 przez klonsi1995 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #15 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) następne : Kareciak miniaturowy freres Edytowane 30 Czerwca 2013 przez klonsi1995 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #16 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) kareciak japy freres Edytowane 30 Czerwca 2013 przez klonsi1995 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #17 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Tygodniówka freres Edytowane 30 Czerwca 2013 przez klonsi1995 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #18 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Zegar podróżny - kareciak - lenzkirch Edytowane 30 Czerwca 2013 przez klonsi1995 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #19 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) kareciak kienzle Edytowane 30 Czerwca 2013 przez klonsi1995 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #20 Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) kareciak Badische Uhrenfabrik Edytowane 30 Czerwca 2013 przez klonsi1995 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #21 Napisano 30 Czerwca 2013 Sorry , że tak dużo na raz , ale to jest mój dominujący temat w zegarach / budzikach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #22 Napisano 30 Czerwca 2013 To ja też dołączę z moim ulubieńcem 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #23 Napisano 30 Czerwca 2013 I jeszcze detal: 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #24 Napisano 1 Lipca 2013 Fajna kolekcja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #25 Napisano 22 Grudnia 2013 (edytowane) A to mój najnowszy zegar (ma się rozumieć, że budzik kareciak firmy Union Clock Furtwangen., dotarł do mnie dzięki uprzejmości Dascoli. Niewiele jest na rynku zegarów tej firmy, produkowano je głównie na rynek amerykański i angielski. Zachwycił mnie w nim kształt obudowy, piękne ornamenty i zdobienia. Firma UCC słynęła z pięknych obudów budzików. Zgodnie z radą Franka przeczyściłam ją tylko benzyną i lekko wypolerowałam. Mechanizm oczywiście pójdzie do czyszczenia, ale wykazuje wyraźne oznaki życia (chodzi dzwoni)Podejrzewam, że będzie to najstarszy z moich budzików. Mam jednak problem z ustaleniem roku produkcji.Z sygnatury na tarczy i mechanizmie (UUU) wynikałoby że pomiędzy rokiem 1885 a 1894 (jak pisze Schmidt) natomiast nie pasuje mi do tych lat niklowana płyta.Może było tak, że już po roku 1900 korzystano z wcześniejszych sygnatur. Firma działała do 1910.A jak Wy myślicie? Skoro nikt nie wiedział postanowiłam zapytać w muzeum w Furtwangen, i tam niestety nihil novi. Dr Johannes Graf podejrzewa (jak i ja), że zapewne starą sygnaturę (UUU) używano już po 1894 roku, choć zarejestrowana była juz nowa. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez kasiaMF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach