Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dommir

Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
nie o internecie "komórkowym", ale o routerku dostępowym (np. adsl do neostrady) z wifi. Działa jak po kablu, ale można na leżaczku z piwkiem w dłoni latem sobie surfować, czy "leżąc" na fotelu z koniaczkiem. A ostatnio najczęściej w pokoju na środku podłogi szukając z Marysią różych misiów i kotków via google :D

Ale ja leń jestem i korzystam z tego co otrzymałem od TPSA :oops:. Nie jest to jednak żaden drastyczny problem, bo w końcu producent napisze sterowniki i będzie po problemie. Na miano porażki Apple zasługuje wszystko to co jest zawarte w zapodanych przeze mnie linkach czyli problemy z przegrzewaniem, sypiące się płyty główne itd. itp..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jazzband... dobry router, dobra karta, dobra konfiguracja routera i w czym problem? Chyba, że ktoś router potraktuje jako pudełko "plug & play", wtedy hmmm... bez komentarza :D

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Jest tylko jedno ale...

Trudniej (czasami znacznie trudniej) zabezpieczyć to. A w pewnych sytuacjach niezabezpieczony dostęp do internetu to zły dostęp.

a Giertych prawda! :D zabezpieczyc mozesz na kilka sposobow- poprzez szyfrowanie/ klucz 128 bitowy, a dodatkowo przyjmowanie polaczenia tylko z okreslonej karty wg adresu MAC (mozna sklonowac ale trzeba go najpierw znac)

nie mowie, ze nie da sie tego zlamac ale na pewno prosta sprawa to nie jest i ewentualne koszty duzo wyzsze od polencjalnych zyskow jakie mozna w ten sposob odniesc (szczegolnie jak mowimy o sieci domowej)- jestem prawie pewien, ze zaden nastoletni haker takiego zabezpieczenia nie zlamie... a spec sluzby i tak nas podsluchuja :wink:

inna sprawa, ze wielu uzytkownikow swoich sieci wogole nie zabeczpiecza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W przypadku Apple nie będziesz musiał niczego zabezpieczać, bo notebook i tak będzie leżał w serwisie :twisted:. Dzisiaj oglądałem też "dzieło" spod znaku znaku HP - model Pavilion. Matryca w tym notebooku to nieporozumienie :?. Na placu boju został już tylko Dell.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a Giertych prawda! :D zabezpieczyc mozesz na kilka sposobow- poprzez szyfrowanie/ klucz 128 bitowy, a dodatkowo przyjmowanie polaczenia tylko z okreslonej karty wg adresu MAC (mozna sklonowac ale trzeba go najpierw znac)

nie mowie, ze nie da sie tego zlamac ale na pewno prosta sprawa to nie jest i ewentualne koszty duzo wyzsze od polencjalnych zyskow jakie mozna w ten sposob odniesc (szczegolnie jak mowimy o sieci domowej)- jestem prawie pewien, ze zaden nastoletni haker takiego zabezpieczenia nie zlamie... a spec sluzby i tak nas podsluchuja :wink:

inna sprawa, ze wielu uzytkownikow swoich sieci wogole nie zabeczpiecza

Zyski z włamanie do sieci domowych są oczywiste:

1. Zrobienie komputera zombie,

2. Uzyskanie dostępu do haseł, kont (np. bankowych)

3. itd.

Ja nie mówię, że się nie da zabezpieczyć tylko że jest to trudniejsze do zrobienia. A w przypadku niektórych routerów jeszcze trudniejsze, ze względu na błędy softu.

Ilu użytkowników domowych sieci bezprzewodowych ma pojęcie, że sieci te należy zabezpieczyć i jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jazzband... dobry router, dobra karta, dobra konfiguracja routera i w czym problem? Chyba, że ktoś router potraktuje jako pudełko "plug & play", wtedy hmmm... bez komentarza :D

Większość użytkowników traktuje ruter jako pudełko plug & play i nawet nie zmienia domyślnych haseł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ilu użytkowników domowych sieci bezprzewodowych ma pojęcie, że sieci te należy zabezpieczyć i jak to zrobić?

O, to jest własciwe pytanie. Dziesięć procent? Może...

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
traktuje ruter jako pudełko plug & play i nawet nie zmienia domyślnych haseł.

przy roterze z WiFi LinkSys WRT54GL ktrego goraco polecam sprawa jest prosta jak budowa cepa i poradzi sobie z tym nawet srednio rozgarnieta blondynka :D na obudowie jest guziczek ktorym za pierwszym razem akceptujemy polaczenie z wlasnym komputerem, a sprzet konfiguruje sie praktycznie sam (oczywiscie recznie mozna go duzo lepiej zabezpieczyc); zakup o tyle wart przemyslenia, ze router automatycznie stanowi sprzetowy firewall i zabezpiecza komputer przed atakami z zewnatrz... i kosztuje tak na prawde grosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Można też na stacjonarnym kopie skonfigurować Linuksa w taki sposób, aby komputer pełnił rolę Firewalla. To również całkiem niezły sposób na zabezpieczenie sieci. Natomiast na pojedynczym kompie wystarczy porządne oprogramowanie (na przykład Kaspersky Internet Security 6.0) i też będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Można też na stacjonarnym kopie skonfigurować Linuksa w taki sposób, aby komputer pełnił rolę Firewalla. To również całkiem niezły sposób na zabezpieczenie sieci. Natomiast na pojedynczym kompie wystarczy porządne oprogramowanie (na przykład Kaspersky Internet Security 6.0) i też będzie OK.

pewnie ze mozna, ale to drugi komputer ktory cos kosztuje, zre prad, halasuje i zajmuje miejsce w domu (no i trzeba juz cos sie na tym znac), czysto sofwarowe zabezpieczenie nigdy nie jest tak dobre jak fizyczne, bo komputer caly czas jest widoczny w sieci- a co bardzo wazne, te ostatnie dziala niezaleznie od uzytkownika ktory potrafi czesto sam jakiegos "babola strzelic" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
a co bardzo wazne, te ostatnie dziala niezaleznie od uzytkownika ktory potrafi czesto sam jakiegos "babola strzelic" :wink:

To akurat nie jest zaletą. Ruch sieciowy musi być kontrolowany (nie tylko przez urządzenie), inna sytuacja jest dla mnie nie do przyjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
To akurat nie jest zaletą. Ruch sieciowy musi być kontrolowany (nie tylko przez urządzenie), inna sytuacja jest dla mnie nie do przyjęcia.

a kto powiedzial, ze nie mozesz go kontrolowac? mozesz i to duzo skuteczniej, bo "poziom wyzej" od komputera :D zreszta zapewne niezlym pomyslem jest zdublowanie zabezpieczen i na routerze i na samym komputerze- te rzeczy sie nie wykluczaja ale uzupelniaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
WiFi LinkSys WRT54GL ktrego goraco polecam sprawa jest prosta jak budowa cepa i poradzi sobie z tym nawet srednio rozgarnieta blondynka

A ta średnio rozgarnięta blondynka raczej nie zmieni domyślnych ustawień i sieć jest dziurawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
A ta średnio rozgarnięta blondynka raczej nie zmieni domyślnych ustawień i sieć jest dziurawa.

w jakim sensie dziurawa? wiesz jak to dziala czy tylko tak sobie medrkujesz? :D pewnie, ze to tylko najprostsze zabezpieczenie ale dla 99% uzytkownikow wystarczajace i wcale nie latwe do zlamania; sprzet jest zrobiony tak, ze na uzytkowniku wymusza zabezpieczenie sieci- duzo trudniej jest go odpalic bez klucza WEP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...wiesz jak to dziala...

Akurat Jazzband wie 8)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Akurat Jazzband wie 8)

ok, to ja sie juz nie odzywam 8) :wink:

wg mnie juz najprostszy 64bitowy klucz WEP to wystarczajace zabezpieczenie do domu (nie do banku :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, należy dobrać ochroną proporcjonalnie do ryzyka. Rozsądek jest zawsze wskazany.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ale Wy cudujecie. Cała ta dyskusja to przerost formy nad treścią. Dla domowego użytkownika pracującego na jednym kompie, zabezpieczenie programowe w zupełności wystarczy. Zapora ogniowa Symanteca czy Kasperskiego, poradzi sobie z większością zagrożeń internetowych. Tyle w tym temacie. Sieci korporacyjne to już zupełnie odrębny temat, a co za tym idzie, inne spojrzenie na zagadnienie bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dla zainteresowanych... rozmowy o Maku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krell,

Zrobisz stronę o notebookach Dell'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Krell,

Zrobisz stronę o notebookach Dell'a?

:lol: Skąd takie pytanie :?: 8).

PS. Mam nadzieję, że Dell mi nie wybuchnie :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DeeMeSZ

Co do DELLi: Jestem ich mocnym przeciwnikiem. Używałem Della (D510, D520 i D610)

Przeciwko:

- są wielkie,

- nieporęczne

- ciężkie,

- brzydki design,

- część baterii wybucha 8).

- brakuje im "cycka" pomiędzy klawiszami"

- posada tylko "taczpada" bleeee

Za:

- zamiana modelu d510 (golaska) na troszeczkę ulepszony D520,

- d520 (wbudowany bluetooth, wi-fi, lepsza rozdzielczość, ładniejszy design - kolor czarny)

- d610 - posiada wszystko co jest potrzebne jak i mniej potrzebne - ale nadal brzydki, ciężki i nieporęczny)

Natomiast IBM - jest nieduży, ładny, dobrze wyposażony i przede wszystkim LEKKI!

Używałem t23 - na dzień dzisiejszy odradzam - oldboy.

Obecnie posiadam IBM t41 - bardzo dobry i przystępnej cenie...

Jeżeli chodzi o lapa do ok. 7000 pln to polecam IBM T61. Miałem go na testach - jest EXTRA!

Bije wszystkie inne swoje modele na głowę :twisted:

można porównać pod względem funkcjonalności: d610 = t60.

Polecam tego ostatniego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem nowego Macbook'a 2 Ghz i z czystym sumieniem każdemu mogę go polecić... Trochę inny system od Windows'a, ale intuicyjny i bardzo łatwo się do niego przyzwyczaić:) No i wyjątkowo szybki, długo trzyma bateria przy "niegigantycznej" wadze i całkowity brak wirusów:)

Drugi raz bym sie nie zastanawiał!

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

DeeMeSZ,

a ja właśnie kupiłem Della Latitude D820. Pracuję na nim od dwóch dni i jak na razie - podoba mi się. W mojej opinii jest lekki, praca komfortowa choć rzeczywiście przyznaję, że klawiatura nie jest jakaś super rewelacyjna, ale pracuje się całkiem przyzwoicie. Matryca panoramiczna, odwzorowanie kolorów bardzo dobre, kąty widzenia szerokie. Latitude D820 pomimo wielogodzinnej pracy prawie w ogóle się nie nagrzewa. Co do baterii, to problem został już wyeliminowany i dotyczył notebooków ze starszej linii (nie było jeszcze wtedy Core 2 Duo). Zresztą i Apple (którego osobiście lubię i cenię) również borykał się z problemem baterii (zarówno Dell jak i Apple, mają baterie od tego samego producenta czyli firmy Sony). Poza tym, Dell jest cichy, poręczny i ładnie wykonany. Na ten moment nie mam żadnych zastrzeżeń. Na pełną ocenę przyjdzie jednak poczekać jeszcze kilka miesięcy. Notebook jest nowy więc muszę na nim dłużej popracować żeby poznać też jego wady. A, no i konfiguracja całkiem niezła:

procesor - Intel Core 2 Duo 2 GHz

dysk - 80 GB

pamięć - 1024 MB 667 MHz

karta - NVidia Quadro 512 MB

nagrywarka DVD...

...a oprócz tego porty USB, Wi-Fi, Bluetooth itd..

Trudno się do czegokolwiek przyczepić. Co do linii Think Pad, to zakończy ona swój rynkowy żywot w momencie, gdy wygaśnie licencja na wykorzystywanie logo IBM przez Lenovo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Ja od paru dni jestem posiadaczem Dell Latitude 131L, bardzo fajny model za rozsadne pieniadze.

Konfiguracja:

- AMD Turion 64 X2 TL-56 (1.8GHz 512K)

- 1GB 533MHz DDR2

- 60GB serial ATA 5400 rpm

- DVD+/-RW 8x.

Ojciec posiada Dell Latitude D420 od 2 miesiacy i bardzo sobie chwali( za bardzo mala wage i mocna baterie )

Konfiguracja:

- Procesor Intel® Core™ Duo U2500 (1.2 GHz) z 12.1" WXGA LCD i czytnikiem linii papilarnych UPEK®

- 1,5GB DDR2 SDRAM

- 80GB 4200rpm

- Zewnętrzny D/Bay z nap. 8 X DVD/24 X CD-RW Combo

+ WI-Fi i Bluetooth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.