Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dommir

Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jw_amigowiec

Spokojnie, to, ze nie mam wirusow moge stwierdzic bez obaw i z czystym sumieniem - w informatyce siedze nie tylko z wyksztalcenia ale i po czesci zadowowo :) (po czesci dlatego, ze poszedlem teraz bardziej w strone audio).

Bardzo dokladnie analizuje jaki proces co i gdzie wysyla, oraz co odbiera. Co do firewalla mam odblokowane tylko niezbedne procesy, te ktore nie wymagaja do dzialania internetu - dostep maja zablokowany :). Co do ADSL, mam, ale nie jest nim neostrada. Mam tez wlasna siec (prywatna) w ktorej kontroluje ruch, a udostepniam czasem przez routing, albo proxy polaczenie z internetem :D. I na zadnym komputerze nie odnotowalem wirusa :). No ale trzeba zrozumiec uzytkownikow, ktorzy wiedzy takowej nie posiadaja - bo nie potrzebuja, dla nich komputer ma dzialac i tyle.

Odnosnie "psioczenia" - moim zdaniem prawda zawsze lezy gdzies po srodku - ja jestem zwolennikiem przekonywania sie na wlasne oczy :). Wlasne doswiadczenie :). Zreszta dla kazdego cos innego, kazdy ma swoje indywidualne preferencje - inne wymagania, inaczej eksploatuje sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DeeMeSZ

według przeprowadzonych testów można dowieść, że "maszyna" bez antywirusowego softu i bez firewalla po ok. 10-12 sec. jest już atakowana przez ROBALE!!! Tak więc Panowie uczulam Was :twisted: 8)

PS: aha no i był to oczywiście Win bez łatki na blastera (czyt. z PS1)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja powiem, ze od ponad roku jade na XP SP2 bez ZADNEGO antywirusa, w tle tylko zone-alarm (przyzwyczajenie sprzed SP2). A reinstalowalem tylko dlatego, ze zmienialem bebechy... Nie rozumiem skad ta panika, przez 2 lata nie zlapalem ZADNEGO wirusa, pomimo, ze programu antywirusowego nie posiadam :shock: . Co jakis czas sprawdze np mks online, czy innym - 0 wirusow. Komputer mam 24h/dobe podlaczony do internetu, publiczne IP. Jedyne co robie - zawsze instaluje najnowsze latki, jakie sie pojawia (a raczej robie to korzystajac z "automatu" :)).

Myślę, że ignorancja może Ciebie drogo kosztować. Nie doceniasz kreatywności twórców obecnego softu zarówno typu spy-ware, trojan oraz zwykłych wirusów.

W zasadzie co druga strona stara się przesyłać w tle jakiś syf, który może pomóc wychwycić jedynie połączone oprogramowanie.

Nawet nie wiesz (choć mam nadzieję, że może jednak nie) ile w tle Twoje kompy wymieniają informacji z siecią. Informacji, których zapewne nie chciałbyś ujawniać :)

Gdzieś widziałem takie hasło "Internet Explorer służy do przeglądania internetu i na odwrót". Myślę, że problem dotyczy większości przeglądarek, że o sofcie nie wspomnę. Trzeba być czujnym i tyle :D

ale moim zdaniem zdawanie się jedynie na firewalla i własne umiejętności blokowania i przeglądania treści in/out - to ignorancja.

pozdrawiam,

Peacemaker.

Panerai Luminor PAM 112---Maurice Lacroix Pontos Day&Date---G-Shock's

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
milosnicy makow sa strasznie kaprysni. na ibooka g4 tez psioczyli, ze obudowa sie rysuje od samego myslenia o patrzeniu na nia, ze klawiatura sie sciera, ze plyty glowne padaja, ze matryce nierownomiernie swieca itp.itd.

Mają do tego pełne prawo. Biorąc pod uwagę ceny Apple, ich oczekiwania są jak najbardziej zasadne. Sam zastanawiałem się czy nie kupić MacBook Pro, ale ostatecznie zdecydowałem się na sprzęt Della. Po części wynikało to z mojego bardzo pozytywnego odbioru tej marki, ale przede wszystkim z konieczności korzystania z Windows. W swojej pracy zawodowej piszę sporo aplikacji w Access więc wybór był dla mnie oczywisty. Sam notebook jest świetny - konfiguracja, matryca, wykonanie. Jedyne zastrzeżenia mam w odniesieniu do klawiatury, która mogłaby być wykonana nieco staranniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec
Nawet nie wiesz (choć mam nadzieję, że może jednak nie) ile w tle Twoje kompy wymieniają informacji z siecią. Informacji, których zapewne nie chciałbyś ujawniać :)

Kontroluje ruch po sieci, a jednym z komputerow jest miedzy innymi... Amiga :D.

Co do Windowsa bez SP1, to wiem doskonale, ze po 12 sekundach ;). Dlatego moim zdaniem Windows XP bez SP2 i wszystkich niezbednych uaktualnien to ignorancja :D. Windows ma wbudowane, samoaktualizujace sie oprogramowanie anty-spyware/adware. Od czasu do czasu kontroluje innym softem oczywiscie, ale zawsze wychodzi "0" :). To nie jest tak, ze ja problem kompletnie olewam, bo to nie prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
fakt iz 95% sprzedawanych notebookow acera wraca w pierwszym roku do serwisu z awaria nikogo nie dziwi i jest tak "normalne" i typowe, ze nawet sie o tym nie slyszy...

Acer to nie jest najlepszy przykład. Notebooki tej firmy to nieporozumienie.

byl czas, ze byly znacznie drozsze niz markowy pc o wzglednie zblizonych parametrach. od wielu lat nie sa - maja ceny bardzo zblizone do markowych pecetow. w porownaniu z supermarketowym badziewiem w typie optimusa, acera czy della - owszem - sa drogie... ale jest takie powiedzenie - ile pieniedzy, tyle muzyki... ;)

Jeżeli Della stawiasz obok Optimusa, Acera i nazywasz tą firmę badziewiem, to znaczy, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Co do prawa i przyzwyczajeń, to ujmę to w następujący sposób - na poziomie cenowym na jakim funkcjonuje Apple klienci mają prawo oczekiwać wszystkiego co najlepsze. Z tak wysoko postawionymi wymaganiami, Apple nie zawsze daje sobie radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
to jest doskonaly przyklad, bo 99% niemarkowych komputerow dostepnych w sklepach "z polki", nie tylko w polsce ale na calym swiecie dorownuje acerowi klasa, jakoscia, trwaloscia i niezawdonoscia. wiekszosc ludzi ma w domach skladaka noname w obudowie codegen, z plyta glowna ecs i karta graficzna noname. i oczekiwania i wymagania proporcjonalne do "jakosci" tego sprzetu...

Jak ja nie lubię uogólnień. Komputer składałem sobie sam. Obudowa to Chieftec, płyta Abita, procesor Intel Pentium, dysk Seagate, grafika Asusa, pamięć GeIl, nagrywarka Plextor, klawiatura i mysz Logitech. Złożyłem też komputery dla kilku swoich znajomych i każdy z tych kompów był wyposażony w markowe i dobre komponenty.

fakt iz dell byl najwiekszym a jest jednym z najwiekszych producentow komputerow na swiecie nie zmienia faktu, ze to badziewiarze jak optimus. i do klasy hp, czy apple'a brakuje im lat swietlnych...

Teraz już wiem, że naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Widać jakie HP jest "świetne" po serii Pavilion. Już dawno nie widziałem tak kiepskich matryc w jakie zostały wyposażone te notebooki. O poluzowanych zawiasach i całej masie niedoróbek nie będę pisał, bo każdy może przekonać się o tym sam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
ty za to poslugujesz sie logika pieciolatka (chociaz po czesci obrazam w ten sposob swojego dzieciaka). apple tez zrobilo felernego ibooka g4 i imaca g5 i powermaca g5 - stad zapewne wyciagniesz wniosek, ze apple tez jest gorsze od della... rotfl!

Linia Pavilion, to był tylko przykład. Problemów z HP jest znacznie więcej, a wraz z tymi problemami mamy wątpliwą przyjemność poznania jakości obsługi klienta w ramach serwisu. Della do Apple porównywał nie będę, bo firmy te działają na różnych rynkach w sensie oczekiwań klientów. Ale mam znajomego, który pracuje w serwisie firmy dostarczającej między innymi sprzęt Della do firm oraz instytucji rządowych. Do działu serwisowego najczęściej trafia sprzęt Cisco, Zyxel natomiast Dell bardzo sporadycznie. Jeżeli moje argumenty Ciebie nie przekonują, to możesz pogadać z ludźmi na forum IDG. Jest tam kilka osób zajmujących się profesjonalnie notebookami i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie zrównywał Della z Acerem czy Optimusem. A to cytat z jeszcze innego forum...

Jakiś czas działałem również na HP NW8240 - fajna maszyna, ale dość zawodna (jest ich trochę w firmie, zdarzają się ciągle drobne usterki - napęd CD, dyski twarde, problemy ze stacjami dokującymi...).

http://www.cad.pl/wwwboard/post-145348.html

Jeżeli oceniasz HP przez pryzmat swojego notebooka, to w swoim rozumowaniu nie wykazujesz się nawet poziomem pięciolatka - to moja odpowiedź na Twoją uszczypliwą uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DeeMeSZ

Panowie, a co myślicie o notebookach IBM z serii X? np. model x30?

pracuje obecnie na t41 i zmiana na x30 (mniejszy, lżejszy i nowszy) nie wiem czy oznacza coś dobrego (?).Ich parametry nie robią na mnie super wrażenia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eremas

Nawet starszy model (tanszy) bedzie lepszy od najlepszej widy.

Soft do wyboru i do koloru.

Wiem co pisze bo sam mam dwa Apple a mialem i winde i linuxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zapytać, czy znacie jakieś miejsce, gdzie można kupić nowego notebooka, ale starszej generacji (np: na P3 albo wczesne modele P4). Nie zależy specjalnie na parametrach, za to chciałbym kupić nieużywany sprzęt (wiadomo - gwarancja, matryca, hdd etc.). Mam do wydania 1500 zł.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

A ja dodam taka ciekawostke - o ile matryca moze sie zuzywac, to najczesciej padaja nowe matryce :(. Bo w tych uzywanych sa te, co nie padly w 1 roku uzywania, a gdy Ci na nowej wyskoczy jakis bac, czy hot pixel to nie zawsze uwzglednia reklamacje, choc nie wiem jak to jest teraz przyznam szczerze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chciałbym zapytać, czy znacie jakieś miejsce, gdzie można kupić nowego notebooka, ale starszej generacji (np: na P3 albo wczesne modele P4). Nie zależy specjalnie na parametrach, za to chciałbym kupić nieużywany sprzęt (wiadomo - gwarancja, matryca, hdd etc.). Mam do wydania 1500 zł.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. :-)

Też bym się dowiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dziś kupiłem Compaqa nx 7400. Chyba dobra oferta jak za 3 kafle z kawałkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A, jedno pytanko: jaki jest najlepszy darmowy konkurent Offica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Open Office

...Dominic

Tempus Fugit jak jasna cholera!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tsuki, jaki system masz zamiar instalować na tym sprzęcie?

OpenOffice 2.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziś kupiłem Compaqa nx 7400. Chyba dobra oferta jak za 3 kafle z kawałkiem?

Hm, czy może kupowałeś w MM? Masz tam Intel CoreDuo T2250 czy jakiś inny procesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba dobra oferta jak za 3 kafle z kawałkiem?

Aż taki rabat dostałeś? ;) Bo ze strony, do której podałeś link wynika, że kosztuje 4,5k zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

heh, miałem na myśli cenę netto. Podeślijcie jakiegoś antyvira bo symantec (którego ktoś mi bez pytania zainstalował) znowu niszczy mi kompa :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

Tsuki gratuluję zakupu. HP to mój ulubiony. Sam używam Compaqa nw8240. Rewelacja. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.