Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dommir

Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Bartku - kwestia gustu. Moim zdaniem to co pokazałeś jest ... jakby to delikatnie napisać........ bardzo nieładne.

Ale ja lubie turkusowy kolor, więc w kwestiach gustu nie jestem autorytetem :rolleyes:

Adrian,

ale turkusowe jest tło na potrzeby reklamy ;)

ekran jest matowy/czarny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
doładowując baterię co chwila można ją załatwić, to fakt, ale od czego soft? ja mam ustawione, że ładowanie zaczyna się dopiero poniżej pewnego poziomu, jak jest powyżej, to choćby na kablu był - nie doładowuje się. Wyklucza to zdarzenie, że spada do 99%, podładowuje o 1%, i dla baterii to był kolejny cykl.

A jaki masz komputer jeśli można wiedzieć? czy był to soft już w standardzie czy go dogrywałeś?

normalnie Toshiba ma też taki programik Power Saver,ale u mnie po przeinstalowaniu systemu nie udało mi się go na nowo dograć, nie wiem co było tego przyczyną, być może do XP powinna być inna wersja, ściągałem ze strony Toshiby ale coś nie trybi.

Teraz zbieram na coś -)) nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ThinkPad x61, a soft w standardzie. Lenovo daje akurat przydatne narzędzia, do Tosiek za to dużo shitu pakują i większość trzeba wywalać. Zdaje się że nie wszyscy producenci lapków dają narzędzia programowe do baterii mające takie funkcjonalności jak u Lenovo. Ale można znaleźć jakieś zastępstwo, chwilowo nie pamiętam jakie, jak znajdę, się odezwę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ThinkPad x61, a soft w standardzie. Lenovo daje akurat przydatne narzędzia, do Tosiek za to dużo shitu pakują i większość trzeba wywalać. Zdaje się że nie wszyscy producenci lapków dają narzędzia programowe do baterii mające takie funkcjonalności jak u Lenovo. Ale można znaleźć jakieś zastępstwo, chwilowo nie pamiętam jakie, jak znajdę, się odezwę

Ok, w takim razie czekamy, z góry dzięki !

Teraz zbieram na coś -)) nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzisiaj sprzedaje sie ich sporo mniej - bo cenowo przegrywają z Acerem, a opinia kiepska aby konkurować z innymi markami. Do tego dochodzi fatalny wg. mnie design - ale chyba jakośc poprawili w ostatnich seriach.

PS

Zaproponuj jakiś sensowny program do zarządzania energią - Tosia i Hpek mają słabe

kupiłem jednak wystarczająco wypasionego acera w okresie "najsilniejszej" złotówki bo kosztował jedyne 1400 zł

a miał na pokładzie o wiele więcej niż fujistu-siemens za droższą cenę. Moja filozofia jest taka, że za 3 lata wejdą nowe technologię bluerray czy coś innego i tak trzeba będzie kupić nowy (a gwarancja jest dwa lata). Tak to wychodzi, że laptopy to nie szwajcarskie zegarki i nie kupuje się na całe życie. Co więcej w laptopach nie ma "swiss made" i możesz kupić fujitsu-siemens całkowicie wykonane na Tajwanie.

Otóż mój poprzedni laptop, który spadł i mechanicznie uszkodził się dysk za namową moich przyjaciół informatyków postanowiłem zreanimować. Kupiłem nowy dysk (z tym nie było trudno) - pamięci mi nikt nie chciał sprowadzić a 128 MB, które miał na pokładzie było za mało. Zaryzykowałem więc i kupiłem na allergo kość 512 i jakie było szczęście gdy zobaczyłem, że działa. Jak zobaczyłem, że jest to całkiem sprawny laptop i zrobił się na prawdę szybki (teraz właśnie z niego piszę) to dokupiłem kartę do wi-fi - bo to mam w domu (kartę sieciową miał już na pokładzie) i zacząłem szukać baterii. I tutaj zadziwiłem się - mój laptop Spectec acy-23 (a propos spectec już nie produkuje laptopów pod własną nazwą) jest identyczny do Fujistu-Siemens Amilo CY-23. Nawet obudowa wygląda tak samo, wszystko jest takie samo, byłem w domu - wiedziałem, że spectec to nie tak egzotyczny wyrób a baterię trzeba kupic do fujistu - oczywiście działa.

Innymi słowy ww. Fujitsu-Siemens w nomenklaturze zegarkowej należałoby nazwać "Fujistu-Siemens Amilo CY-23 by Spectec" bo jestem przekonany, że wszystkie te amilo były robione przez tajwańską firmę na zamówienie siemensa a to co zostało sprzedali pod własnym znakiem markowym. (Zresztą potem znalazłem więcej laptopów mniej znanych firm występujących pod tym znakiem). Podkreślam, że ten laptop z 2002 roku po dodaniu pamięci jest całkiem ok.

Zespsuł się jedynie dysk bo laptop spadł, poza tym wszystko idealnie działa. Ani razu nie było z nim żadnego problemu wynikającego z uszkodzenia czegoś (poza tym dyskiem z mojej winy). Przez lata padały o wiele lepsze komputery.

Rozszerzenie kosztowało mnie ok 500 zł i mam coś, co jest lepsze od netbooka, bo zabieram to z sobą a mam jeszcze dodatkowo cd-roma. Oczywiście ten laptop z 2002 roku ma także 2 porty USB (co prawda 1,0 ale całkiem sprawne)

więc wszystko na te porty moża podłączyć, ma kartę sieciową wbudowaną, i windows xp na pokładzie

W ten sposób nie mając nic za 1900 zł kupiłem nowy laptop acera, który oczywiście póki co (już rok) pracuje bez zarzutu -

z kartą, wi-fi i bluetooth na pokładzie i oczywiście dvd i kartą graficzną z własną pamięcia procesor core-duo i 4 GB RAM

oraz mam po renowacju stary laptop też chiński (tajwański) który jest laptopem do noszenia wszędzie bo jest mniejszy no i z racji na wiek to już tak nie szkoda.

Pozdrowienia

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spectec produkuje raczej komponenty - np karty bezprzewodowe - i to raczej Fujitsu Siemens bedący potentatem, jakby nie patrzeć, w branży IT produkował coś dla Spectec.

Tak ja swego czasu - a może nadal - kadłubki do LG dostarczał MSI. Bo to MSI jest mocny w branży IT a LG chciało kawałek ciasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba o pomoc!

Jakiego laptopa kupić? W cenie... tak do 2500,- zł.

Będzie używany do prac biurowych, drobnych przeliczeń, zestawień, internetu ... i to chyba wszystko. Do gier i filmów raczej nie będę używał.

Chciał bym coś w miarę "na czasie" (o dobrych parametrach), bezawaryjnego, firmy zapewniającej dobry serwis.

Będzie sporadycznie noszony, a w zasadzie wożony więc waga nie jest priorytetem.

Myślałem nad:TOSHIBA L300, Lenovo IdeaPad G550 T4200 , LENOVO ThinkPad R61 15,4''

Co wybrać?

Jaka teraz firma wzbudza zaufanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

temat akurat ostatnio bardzo mocno przerabiałem, więc:

- teraz już nie 15,4" a 15,6" z podświetleniem LED są na czasie (nie rozbija się o cenę ale o fakt, że te WLED są nowsze, lepsze, itd....)

- w tej cenie idzie wywalczyć coś więcej niż T4200, polecam notebookcheck.pl => rozpiska procesorów

- minimum 3GB RAM (nawet jak nie ma takiego w ofercie, można poprosić o dorzucenie kości bez utraty gwarancji)

- jeżeli potrzebujesz woła roboczego to wszedł właśnie nowy model Lenovo ThinkPad SL510, zamawiając przez internet w 2500zł będziesz miał T5870/4GB/4500MHD

- jeżeli będziesz obchodził się z komputerem delikatnie to w tej cenie wart zainteresowania jest Asus K50IN T6500/4GB/G102M przede wszystkim za kartę graficzną (nie żeby zaraz jakiś demon prędkości, ale przynajmniej wyeliminujesz g*wniane 4500M)

- są jeszcze Dell 1545, Asus K50IJ, Lenovo G550, parametry podobne aczkolwiek z 4500M bez HD, które słyszałem, że do odtwarzania filmów na full HD nie nadaje się

więcej nic ciekawego nie znalazłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie tworzyć nowego tematu podepnę się pod ten Mirkowy :)

Mój stacjonarniak za chwilę wyzionie ducha, nie chcę (ze względu na małe dziecko) modernizować tamtego, wolę laptopa, teraz pytanie (jestem laikiem) co kupić w cenie do 2,5 kPLN? Pomożecie?

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego ma Ci służyć.

Z marek mam zaufanie do Della - mam 2 szt, Lenovo ale wyłącznie linia Think Pad, na Tosie tez złego słowa nie powiem. Z doświadczeń znajomych i swoich odradzam Fujitsu Siemens, Acer, Asus, Hp pavilion, Vaio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fujitsu są ok ale tylko bardzo wysokie modele- rodzice maja. Z Lenovo mam T61 i na razie jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Służba domowa, żadnych zabaw grafiką (no może poza PS i obróbka zdjęć), gier, ma chodzić szybko i bezproblemowo, i właśnie nad Dellem albo Toshibą myślę

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem szukaj z prockiem I5, i grafiką jeśli ati to z końcówką w nazwie 600 - 650, a jśli nvidia to z końcówką 30. To ciut lepsze karty jeśli grafika i gry choć trochę. Core I3 to budżetowy procek - coś mi sie zdaje, że to odpowiednik dawnych Celeronów z hierarchii - więc trzymalbym sie daleko od nich.

Podobno Samsungi tez poozytywne recenzjie zbierają. Sam nie miałem, znajomi tez nie, ale naczytałem się o nich wiele dobrego - Seria R 580/780

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie popatrzyłem i wynalazłem takie, co myślicie?

Toshiba Satellite L505D-10J

DELL Studio 1737 T6600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 2500? :)

Na dell 1737 w tej chwili piszę. Procek mam P8700 + Ati 3650 (czy 4650, czy 5650 jest podobnie. Oprócz padniętej diody przy przycisku NumLk - bezproblemowy sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boję się ich... :) poza tym przekraczają założony budżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem markowy uzywany laptop za okolice 1000 zł - do sieci, pisania itp. Używka za 2500 - wyjątkowo nieracjonalne. Apple za te kase będzie miał przestarzały procek, 2 gb ramu, przedpotopową grafikę, dysk max 120 - nada sie do netu. Nie wiem czy Bartkowi o to chodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nowy :) Ten Dell mi chodzi po głowie coraz mocniej, w sumie to złego słowa o Dellach nie słyszałem, ta Toshiba juz wyprzedana jest, nie zauważyłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem markowy uzywany laptop za okolice 1000 zł - do sieci, pisania itp. Używka za 2500 - wyjątkowo nieracjonalne. Apple za te kase będzie miał przestarzały procek, 2 gb ramu, przedpotopową grafikę, dysk max 120 - nada sie do netu. Nie wiem czy Bartkowi o to chodziło.

Masz rację.

Przywieliście 2500 to za mało na jabłko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Tylko nowy :) Ten Dell mi chodzi po głowie coraz mocniej, w sumie to złego słowa o Dellach nie słyszałem...

No to posłuchaj :). Pracuję w Banku, w którym zamawiamy tylko kompy Della, bo Zrzeszenie podpisało z tą firmą umowę. Przez moje ręce przewaliła się masa sprzętu Della - od kompów stacjonarnych, poprzez lapki, a kończąc na serwerach. Jeden serwer nam już padł i mieliśmy z nich trochę problemów. Teraz serwery kupujemy tylko od IBM. W kompach padło trochę wiatraków, musieliśmy też wymieniać płyty główne. Zdarzało się też, że w nowym Dellu OS od razu nadawał się do przeinstalowania, bo nic nie działało jak należy. Jakość Della już nie ta co kiedyś. No ale czego oczekiwać od firmy, w której złożenie jednego laptopa zajmuje nie więcej niż trzy minuty ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co kupić? Toshiba? Asus? Lenovo? Sony tez ponoć be

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.