Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Centurio

Grand Seiko Spring Drive

Rekomendowane odpowiedzi

Czaję się na Grand Seiko SBGA 029 http://www.grand-seiko.com/collection/9r-springdrive/SBGA029.html

Za zakupem przemawia do mnie design, rozmiar który wg moich preferencji jest "ideałem rozmiaru" 44,2 mm Czytelność tarczy. 

Przeciw zakupowi podszeptuje gdzieś mi coś z tyłu głowy ... aż wstyd się przyznać nazwa, brand a właściwie "brak brandu" SEIKO to dla mnie coś jak Lacoste Za moich młodzieńczych czasów każdy element odzieży dostępny poza Pewexem nosił dumnie metkę Lacoste :-) Podobnie jak "każdy" zegarek sprzedawany na stolikach i w szczękach na bazarach nazywał się Seiko. 

Powiedzmy że z tym dam sobie jakoś radę bo nie szukam w noszeniu zegarka nobilitacji społecznej :-) Ale zastanawia mnie jeden z parametrów: 

Co to jest spring drive i dokładność chodu +- 1 sek/ 24 h ??  Jak to się ma to mechaników szwajcarskich z certyfikatem chronometru które mają problem z utrzymaniem stabilności chodu na poziomie +- 10 sek / 24h ? ( Moja Omega która przez 8 miesięcy tułała się między serwisem a sklepem nie ustabilizowała się nawet na tym poziome, ostatecznie odmówiłem odebrania jej z serwisu i gdzieś tam sobie leży) 

Wracając do senda, o co chodzi z tym spring drive ? Czy to jakiś zakamuflowany kwarc? Lub czy te +- 1sek/24h to fakt? 

Czy warto wydać niemałą jakby nie było kasę na ten zegarek? Jeżeli tak to gdzie można kupić go w PL ? Dokładność +1 sek nie jest mi  do niczego potrzebna ale mechaniczność zegarka to warunek konieczny. Czy Seiko go spełnia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej zapomnij żeby kupić GSa w Polsce , jak już się gdzieś pojawiają to w pojedynczych egzemplarzach , w Polsce to dopiero pomału ludzie poznają co to GS

Najlepiej pomyśleć o sprowadzeniu z Japonii - bezpośrednio

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w EU są jakieś sprawdzone miejsca zakupu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem prawie pewien, że w Arkadii są/były jakieś egzemplarze GS.

O spring drive było trochę na forum, wystarczy poszukać. Np. ten temat http://zegarkiclub.pl/forum/topic/81253-seiko-spring-drive/?hl=%2Bspring+%2Bdrive ale i wiele innych, w których pojawia się temat GSa z tym mechanizmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem wątek z podanego linka i wygląda na to że to taki mechaniczny kwarc ale jednak kwarc. W takim razie muszę jeszcze przemyśleć sprawę :-( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem prawie pewien, że w Arkadii są/były jakieś egzemplarze GS.

Są na pewno GSy w Arkadii w Warszawie. Ogladałem nawet w ten weekend.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej ściągać bezpośredniu z Japonii...w PL skasują Cię masakrycznie za GS's.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.