Marian72 70 #1426 Napisano 10 Listopada 2017 Marian72, a mógłbym Cię prosić o zrobienie dobrego zdjęcia tego napisu i zamieszczenie w tym wątku? Nawet z niekompletnego może coś się uda odcyfrować.[/quote Na zdjecia trzeba jeszce poczekacz, zegar jescze nejest u mna w domu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1427 Napisano 12 Listopada 2017 OK, spróbuję cierpliwie i bez zbędnych podskoków poczekać. Kup go, proszę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1428 Napisano 12 Listopada 2017 Kolega w pierwszym poście nieprecyzyjnie napisał ,stąd jak widać,zamieszanie. Kupić, nie sprzedawać i cieszyć się najstarszym znanym Reschem, póki do "muru nie przyciśnie". Kupuję, rozstaję się z zegarami, ale , nie handluję. Sytuacje są płynne. Jedno jest pewne, jak z samochodem, człek cieszy się dwa razy. Pozdrawiam.P. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1429 Napisano 12 Listopada 2017 Ne jestem polakem,jestem že Slowaciji!Jezyk polski dopiero sa ucze?Przeprazsam Marián! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1430 Napisano 20 Listopada 2017 Zegar juž mam w domu.Tutaj objecane zdjencie napisu na tarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1431 Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) F (?) Hrofs (Hross) in Wien.Być może podpis tożsamy z Franz Hrosz, Hauptstrasse 37, notowany od 1862. Jeżeli to ten Hross/Hrosz, to mamy zarazem i dowód na datę początków zegarmistrzowskiej działalności Lorenza Rescha. Edytowane 20 Listopada 2017 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1432 Napisano 21 Listopada 2017 F.Hrosz byl zegarmistrz,albo tylko handlowiec? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1433 Napisano 21 Listopada 2017 F.Hrosz byl zegarmistrz,albo tylko handlowiec? Z ostatniego wpisu wynika, że nie produkował zegarów (przynajmniej w 1885 roku). Zatem handlował i naprawiał.Ale w 1885 roku znakomita większość wiedeńskich zegarmistrzów przestała już wytwarzać własne zegary. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1434 Napisano 21 Listopada 2017 Z ostatniego wpisu wynika, że nie produkował zegarów (przynajmniej w 1885 roku). Zatem handlował i naprawiał.Ale w 1885 roku znakomita większość wiedeńskich zegarmistrzów przestała już wytwarzać własne zegary. Dzienkuje,tak ten moj zegar jest wyprodukowany w roku 1862,a Mariusz na urlopie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1435 Napisano 21 Listopada 2017 Mariusz nie jest, o ile mi wiadomo, na urlopie. I jak się spodziewam, ma odmienne zdanie Co do "produkcji" jedno jest pewne. Napis na tarczy nie został zrobiony przed 1862 rokiem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1436 Napisano 21 Listopada 2017 Przeprszam,jakie jest to Mariuszowe"odmienne zdanie"? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1437 Napisano 21 Listopada 2017 Przeprszam,jakie jest to Mariuszowe"odmienne zdanie"? A to się Mariusza zapytaj 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1438 Napisano 22 Listopada 2017 Na "1" stronie jest układanka numerów zarchiwizowanych. Będzie zaktualizowana, czy to już koniec wiedzy ? Numeracja mogła się zaczynać od 001, albo od 100, różnie to przecież bywało. Sądzę,że na początku nikt nie przewidywał większych produkcji jak setka w roku Pozdrawiam piotr:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1439 Napisano 22 Listopada 2017 można dopisać na pierwszą stronę dwa mechanizmy 1550612995obydwa kwadransowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin_cobra 3 #1440 Napisano 22 Listopada 2017 proszę też dopisać dwa kwadranse142114 251721 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1441 Napisano 22 Listopada 2017 Tu i orginálna korbka do kompletu Rescha . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1442 Napisano 23 Listopada 2017 Prędzej od GB korbka ale mogę się mylić???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1443 Napisano 23 Listopada 2017 Wydaje mi się że korbki tego typu były produkowane masowo. Podobną mam, faktycznie jako oryginał w GB , ale i Endlerze oraz zbliżoną w Reschu.Myślę, że mogły być w ramach "obrotu towarowego" zamieniane na rynku wtórnym - patrz załącznik zdjęciowy - z powietrza się nie wzięły.Wydaje mi się się, że pochodzi z tamtego okresu . To jedyne co mogę stwierdzić. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1444 Napisano 23 Listopada 2017 Ładny pakiet. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1445 Napisano 24 Listopada 2017 Cziekawe, wskazuwki bez tulejek,ale myszle že orginálne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1446 Napisano 24 Listopada 2017 Mam ten typ wskazówek w kilku GR, jak pokażesz swoje, to porównamy. Jeszcze do końca tygodnia jestem okropnie zajęty, ale w weekend zrobię fotki. Z korbką mam pewne kłopoty, bo to rzecz przechodnia, a Twoja na bank stara, jednak ja zwykle widziałem u Rescha takie z łukowatym ramieniem. Też spróbuję dać zdjęcie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1447 Napisano 25 Listopada 2017 Oto wskazowki bez tulejek na mojom zegare GR. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1448 Napisano 25 Listopada 2017 Wskazówki bez tulejek, jak najbardziej w stylu tego zegara , wiedeńskie w większości na wczesnym etapie takowe miały. Korbki , jakie miałem do Reschy z wygięciem ramienia i z metalowym uchwytem,a le przy tym wcześniaku drewniana mogła być, ale nie taka jaką pokazujesz. pozdrawiampiotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1449 Napisano 25 Listopada 2017 Wskazówki bez tulejek, jak najbardziej w stylu tego zegara , wiedeńskie w większości na wczesnym etapie takowe miały. Korbki , jakie miałem do Reschy z wygięciem ramienia i z metalowym uchwytem,a le przy tym wcześniaku drewniana mogła być, ale nie taka jaką pokazujesz. pozdrawiam piotrTaka ta korbka,taku pan mial na myszli? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1450 Napisano 25 Listopada 2017 Odpowiednia, dobra korbka. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach