Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Raymond

Longines - bransoleta

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

kupiłem niedawno Longinesa Hydroconquesta i zauważyłem nosząc go przez pierwsze dni, że jego

stalowa bransoleta strasznie się rysuje podczas takiego zwykłego, codziennego użytkowania. Czy

one tak mają? Czy może ja jestem przewrażliwiony?

Pozdrawiam,

Ray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety polerowane elementy tak mają, że szybko łapią ryski. Nic na to nie poradzisz ;) Można na szczęście szybko szybko przywrócić im świetność za pomocą ściereczek do polerowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

Tak, to prawda co napisał Chorwat. Nie przejmuj tym się jednak po to "atrybut" większości metali robionych na połysk, z których produkuje się zegarki. Sam jestem posiadaczem takiego samego Leosia od około 2 lat i część bransolety przy zapięciu jest juz faktycznie porysowana (przesuwająca się ręka na blacie stołowym biurka, itp). Ogólnie poza tym nie mam z nim żadnych najmniejszych problemów. Jedną rzeczą , jaki mi jeszcze została jest wyregulowanie jego chodu. Po okresie 18 miechów spieszy skubany o ponad 1.15-1.25 na dobę, gdzie początkową wartością było 15 sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Czyli widzę, że nie ma się czym przejmować. Męski, zużyty zegarek ;) Ale 1.15 (?)  minuty w zegarku kwarcowym to chyba strasznie dużo?

Mój jest bowiem kwarcowy, i jak nadejdzie 1 października, pora zmiany kalendarza to podreguluję mu chód. Do tej pory jeszcze tego nie robiłem.

Ten ustawiany był w Szwajcarii (serio) i dopiero przy mnie ekspedientka pokazywała jak ustawia się datę.

Zadowolony jesteś ze swojego, jak Ci się sprawuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

No mój to automat, nie kwarc  ;) A sprawuje się dobrze. Kąpiele, szaleństwa itp. Wszystko znosi dzielnie. Czeka teraz na wysyłkę do Warszawy w celu regulacji(puki jeszcze gwarancja). Aktualnie mam na ręku świeży nabytek, także z tej samej "stajni" bardziej klasyk i do koszuli (La grande classique) również w automacie i na bransolecie. Cudeńko zegarek, cudownie się nosi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mój to automat, nie kwarc  ;) A sprawuje się dobrze. Kąpiele, szaleństwa itp. Wszystko znosi dzielnie. Czeka teraz na wysyłkę do Warszawy w celu regulacji(puki jeszcze gwarancja). Aktualnie mam na ręku świeży nabytek, także z tej samej "stajni" bardziej klasyk i do koszuli (La grande classique) również w automacie i na bransolecie. Cudeńko zegarek, cudownie się nosi....

Mój ma to wszystko przed sobą, w te wakacje już nie zdążę. La grande classique jest piękny, początkowo zastanawiałem się, czy takiego nie kupić. Bardzo klasyczny, z rzymskimi cyframi, na czarnym pasku. Pokaż zdjęcie tego cudeńka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Posek

Bardzo proszę. Nie znam sie kompletnie na fotografii i nie mam sprzetu pozwalającego robic lepsze ujęcia, więc wybacz mi jakość fotek. 

Kilka luźnych i nadgarstkowych fotek masz poniżej. Pełny obraz masz klikając w zdięcie.

Acha, jeszcze jedno. Pewno będziesz chciał wiedzieć rozmiar mojego nadgarstka  :P 17,5 cm.

Z zegarka tego jestem bardzo zadowolony i mam wrażenie, że lepiej sie z nim czuję jak z Hydro. Wiem, że to dwa zupełnie inne produkty ze względu na przeznaczenie, jednak do codziennego noszenia(preferuję ładne koszulę + dżinsy&sztruksy) wygodniej nosi mi się La Grande... Wynika to z prostego faktu; średnica zegarka wynosi 35 mm bez koronki, 6 mm grubości. Pomału zaczynam odkrywać dobrodziejstwa płynące z takiego rozmiaru i to jak najbardziej męskiego(kiedyś ten rozmiar był na porządku dziennym i tylko moda na wsio powyżej 40 mm wyparła fajne, wygodne i praktyczne rozmiary, ale to się zaczyna zmieniać i do łask powracają pomalutku rozmiary 34-38 mm dla mężczyzn, na rzecz "patelnianej" mody) Przestałem wreszcie haczyć ręką o niektóre elementy pomieszczeń(futryna i inne) zegarkiem odkąd noszę La Grand... 

Pozdrawiam  :)

00186299238144447396_thumb.jpg
52580936046787675824_thumb.jpg
60434632857629559596_thumb.jpg
90659107301424425702_thumb.jpg
12200679122399663470_thumb.jpg
49287997215974603480_thumb.jpg
50928387327113833204_thumb.jpg
77951082425072760922_thumb.jpg
17480198543023732518_thumb.jpg
98540148380120472044_thumb.jpg
83083279591993857244_thumb.jpg
68566912705639173137_thumb.jpg
22232175558781957160_thumb.jpg
43648624170368781084_thumb.jpg
14903209450945173825_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę. Nie znam sie kompletnie na fotografii i nie mam sprzetu pozwalającego robic lepsze ujęcia, więc wybacz mi jakość fotek. 

Kilka luźnych i nadgarstkowych fotek masz poniżej. Pełny obraz masz klikając w zdięcie.

Acha, jeszcze jedno. Pewno będziesz chciał wiedzieć rozmiar mojego nadgarstka  :P 17,5 cm.

Z zegarka tego jestem bardzo zadowolony i mam wrażenie, że lepiej sie z nim czuję jak z Hydro. Wiem, że to dwa zupełnie inne produkty ze względu na przeznaczenie, jednak do codziennego noszenia(preferuję ładne koszulę + dżinsy&sztruksy) wygodniej nosi mi się La Grande... Wynika to z prostego faktu; średnica zegarka wynosi 35 mm bez koronki, 6 mm grubości. Pomału zaczynam odkrywać dobrodziejstwa płynące z takiego rozmiaru i to jak najbardziej męskiego(kiedyś ten rozmiar był na porządku dziennym i tylko moda na wsio powyżej 40 mm wyparła fajne, wygodne i praktyczne rozmiary, ale to się zaczyna zmieniać i do łask powracają pomalutku rozmiary 34-38 mm dla mężczyzn, na rzecz "patelnianej" mody) Przestałem wreszcie haczyć ręką o niektóre elementy pomieszczeń(futryna i inne) zegarkiem odkąd noszę La Grand... 

Pozdrawiam  :)

Hej,
jest piękny, bardzo klasyczny, pozazdrościć. La Grande to naprawdę elegancki zegarek. Ja mam teraz HC i staram się do niego przyzwyczaić. Jako że mam drobną rękę, to 39 mm koperta jest już dla mnie "duża". Przez bardzo wiele lat nosiłem Cymę wielkości monety 5 zł i do takiego zegarka się przyzwyczaiłem. HC jednak jest od niej dużo większy i sporo grubszy. Do tego zaczepia o co się da koronką i uszkami koperty :) .
Ale nie zawadza o mankiet, czego się obawiałem ;) Dzisiaj z emocjami przeżywałem ustawianie kalendarza, połączone z odkręcaniem koronki.Cały dzień chodziło za mną, czy przypadkiem nie dokręciłem jej zbyt słabo. I faktycznie, pozostał jeden lub dwa ruchy. Na szczęście nic się nie stało, podczas mycia rąk itp.
Jednak nowy zegarek, to nowe emocje.
Pozdrawiam,
Ray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez SPS
      Longines Avigation BigEye Tytanowy, numer ref; L2.816.1.93.2
      Opis:
      - Z zegarkiem jest cały komplet widoczny na zdjęciu,
      - koperta; średnica  41 mm, , Lug-to-Lug 48 mm, wysokość 14 mm, rozstaw uch 20mm, dekiel zakręcany, wodoszczelność 3bar,
      - wykonany z tytanu, lekki 78 g, idealny na co dzień,
      - szkło szafirowe, antyrefleks, tarcza petroleum – gradient niebiesko czarny, Super-Lumionova,
      - automat cal. 688, chronograf z antymagnetycznym krzemowym wychwytem, 66 godzin rezerwy chodu,

Ocena 9,5 / 10 - zegarek jest praktycznie nowy.
      Cena – 11890 zł (cena regularna 19000 zł) 
      Sposób i koszt wysyłki:
      - Odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej - na Śląsku mogę podjechać lub
      - Wysyłka kurierem w cenie

• Przez PistolPete
      LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH

Do sprzedania oferuję zegarek LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH  L3.835.4.32.6. DO zegarka dokupiona została oryginalna guma z zapiępciem oraz dodatkowymi endlinkami (koszt ponad 400EUR).

„Conquest, najlepszy zegarek na co dzień, był również pierwszą kolekcją LONGINES, której nazwa została chroniona przez Szwajcarski Federalny Instytut Własności Intelektualnej w 1954 roku. Od tego czasu kolekcja ewoluowała pod względem wzornictwa i technologii, ale pozostała wierna swojej pierwotnej tożsamości, emanując harmonijną mieszanką śmiałości, współczesnego designu i sportowej elegancji. Każdy zegarek Conquest Chronograph jest świadectwem nieustannego zaangażowania firmy LONGINES w osiąganie doskonałych wyników i dążenie do doskonałości w zegarmistrzostwie. W tych eleganckich zegarkach zastosowano kalibry LONGINES wyposażone w krzemową sprężynę balansową.”

Zauważyłem, że spośród licznych zegarków, które przez kilkanaście lat (będąc już zagarkowo „świadomym”) przewinęły sie przez mój nadgarstek, niektóre wiele droższe, to właśnie Conquest Chrono w wersji szampańskiej zwracał największą uwagę. Nigdy nie oytzrymałem tylu szczerych komplementów i zapytań na temat zegarka co w przypadku tego Conquesta i to zarazem od ludzi obytych w temacie zegarkowym jak i też tych nie interesujących sie na co dzień zegarkami. Zegarek na żywo naprawdę robi wrażenie stylistyką i kolorem tarczy. Dodam też moim zdaniem  o ile na bransolecie zegarek wgląda świetnie to gumie jest fenomenalny. Myślę, że dla fanów chrono i braku daty, szukających jakiegoś zegarka z żywą tarczą jest o świetna propozycja.

https://www.longines.com/de-at/p/watch-conquest-chronograph-l3-835-4-32-6

Dane techniczne:
      Referencja:                   L3.835.4.32.6
      Średnica:                      Ø 42mm
      Grubość:                      14,3mm
      Waga:                          172g (bransoleta) / 143g (kauczuk)
      Koperta:                       Stal
      Bezel:                           Ceramiczny
      Szkiełko:                       Szkło szafirowe, płaskie z powłoką AR 9obustronnie)
      Dekiel:                          Szkło szafirowe
      Napęd:                         Automatyczny, Chronograph, L898
      Rezerwa chodu:            59h
      Data:                            Nie
      Wodoszczelność:          10 ATM, zakręcana koronka

Stan techniczny:
      Sprawny i na należytym chodzie. Zegarek zakupiony 04/01/2024 u oficjalnego sprzedawcy Longines w Niemczech. Od tego czasu biegnie 5 letnia gwarancja producenta. Jestem pierwszym właścicielem.

Stan wizualny:
      9,0/10   Świetny. Osobiście nie zauważyłem żadnych znaczących śladów użytkowania poza płytkimi mikroryskami na polerowanych elementach bransolety (troche na zapieciu) wynikajacymi ze zwykłego użytkowania. Te delikatne ryski nie są widoczne podczas zwykłego noszenia a pod konrketnym kontrastowym światłem. Starałem się je ukazać na zdjęciach.

Koperta:           Bez skaz.
      Bransoleta:       Bardzo dobry
      Kauczuk:          Świetny (na zapięciu wciąż folia)
      Szkiełko:           Bez skaz.
      Dekiel:              Bez skaz.

Cena: 10.100 PLN z wysyłką z Austrii

Istnieje ograniczona możliwość odbioru zegarka z Polski, do ewentualnego ustalenia.
      *Z zachowaniem zdrowego rozsądku i wzajemnego poszanowania.

• Przez Horizon
      Sprzedam zegarek Longines Silver Arrow.

W pełni sprawny, na prawidłowym chodzie, w bardzo dobrym stanie.

Nie był uderzony, nie spadł, trudno mi się dopatrzeć nawet mikrorysek - staram się szanować zegarki. Założony kilkanaście razy, ślady używania widać praktycznie tylko na pasku. 

Technikalia i recenzje szeroko dostępne w sieci.

Bardzo fajnie układa się na nadgarstku, jest dość cienki. Moim zdaniem idealnie spełnia się w roli zarówno garniturowca jak i daily.

Zakupiony w Kruku rok temu, więc pozostają jeszcze 4 lata gwarancji. Pełen zestaw sklepowy.

Wystawiam na sprzedaż tylko dlatego, że wystąpiły priorytety życiowe, które są w tym momencie ważniejsze niż hobby.

Cena: 5000 PLN + przesyłka kurierska DHL w Polsce po mojej stronie. Możliwy i mile widziany odbiór własny w Szczecinie.

Na życzenie mogę sprzedać zegarek przez OLX lub Allegro. 

• Przez R00nie
      Cześć,

Chciałem Szanownych Ekspertów i Pasjonatów poprosić o poradę - Czy według Was ten zegar jest oryginalny?
      Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!

*Edit: literówka.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.