Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MichałZet

Longines?

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/om...3595306875.html

"Ocena zegarka jak można zauważyć "marna" :( , podejrzewam że MichałZet chciał zapytać o ogólną ocenę, czy to oryginał itp...a uzyskał odpowiedź "trudno powiedzieć" "cena poszybuje wysyko" "pudełko mogło się zapodziać"

Co Ty kolego "podejrzewsz" i o co pytał MichałZet to wasza tajemnica-bez insynuacji,ok?

Dziś dzwoni do mnie klient w sprawie tego zegarka i stwierdza że jest on chyba nieoryginalny, bo i w tym wątku nic nie mówią że oryginalny  i że w oryginalnym stanie "a przecież  widać"

A co nas interesuje kto do kolegi dzwoni i o co pyta?,i od kiedy to obowiązek potwierdzanie autentyczności???,i co to za pretensje że zegarek się nie sprzedał?

Czy już nie ma na tym forum osób które się znają na zegarkach? sorki dla tych którzy nie czytali tego wątku... :)

Wyobraż sobie że są ,i wypowiedzieli się w temacie,np ja napisałem że pudełko moglo się zapodziać bo zegarek relatywnie "stary"...... ;) ,a i cena "poszybuje".....

p.s. przepraszam jeśli kogoś uraziłem

Nie obrazaj ,to i przepraszać nie będziesz musiał.....

A bo zapomniałem -zarzucanie komuś niekompetencji jak samemu się nie wie która godzina?-Problem z aktualną godziną - FORUM ŹLE DZIAŁA - USTERKI, PROBLEMY

TECHNICZNE - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków

Ocenę pozostawiam innym....

MOD

Ten groch z kapustą, który tu ugotowałeś poraził moje kubki smakowe, dlatego pozwoliłem sobie na edycje tego Twojego postu. Gdybyż chciał się dowiedzieć jak to się robi napisz na PW.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, transakcja niestety nie doszła do skutku. Okazalo sie ze zegarek byl jednak poddany renowacji, co nie zmienia faktu ze w bardzo dobrym stanie, ale niekoniecznie N.O.S. Odnosnie mechanizmu to 1141 byl wprowadzony w serii speedmaster w 1996, wiec trudno oczekiwac aby znalazl sie w zegarku z 1995 roku - to tak a propos kompletnego braku wiedzy :) Zegarek jest najprawdopodobniej z 1996 roku albo nawet 1997 roku a informacja podana przez sprzedajacego byla nieprecyzyjna w tym wzgledzie. Mimo wszystko jednak bardzo dobry kontakt. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, transakcja niestety nie doszła do skutku. Okazalo sie ze zegarek byl jednak poddany renowacji, co nie zmienia faktu ze w bardzo dobrym stanie, ale niekoniecznie N.O.S. Odnosnie mechanizmu to 1141 byl wprowadzony w serii speedmaster w 1996, wiec trudno oczekiwac aby znalazl sie w zegarku z 1995 roku - to tak a propos kompletnego braku wiedzy :) Zegarek jest najprawdopodobniej z 1996 roku albo nawet 1997 roku a informacja podana przez sprzedajacego byla nieprecyzyjna w tym wzgledzie. Mimo wszystko jednak bardzo dobry kontakt. Pozdrawiam.

Jak rozumiem Antonow to co napisałeś pochodzi od rzeczoznawcy, który dziś miał robić ekspertyzę.

Napiszę jaka jest moja opinia w tej sprawie - niestety kolejny handlarz okazał się stereotypowym handlarzem, a szkoda... 

Forumowicze (ja również) szukający używanego zegarka mają kolejny przykład, że trzeba uważać.

Antonow dziękuję za wpis.  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem Antonow to co napisałeś pochodzi od rzeczoznawcy, który dziś miał robić ekspertyzę.

Napiszę jaka jest moja opinia w tej sprawie - niestety kolejny handlarz okazał się stereotypowym handlarzem, a szkoda... 

Forumowicze (ja również) szukający używanego zegarka mają kolejny przykład, że trzeba uważać.

Proponuję wstrzymać się z opinią do czasu odpowiedzi kolegi @obserwator.....i nie wyciągać daleko idących wniosków....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak spotkalismy sie dzis ze sprzedajacym w serwisie Strojny w Krakowie na Slawkowskiej - miejsce zaproponowane przez sprzedajacego :). Zegarek obejrzalo dwoch fachowcow i kazdy jednoglosnie stwierdzil ze zarowno koperta jak i bransoleta byly poddane polerowaniu co troche przeczylo wczesniejszym zapewnieniom sprzedajacego o braku jakiejkolwiek ingerencji.

Nie udalo sie znalezc punktu wspolnego w negocjacjach cenowych w zwiazku z ta niescisloscia i do transakcji nie doszlo.  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a taki się podoba?41mm z koronką.

piekny zegarek, ja mam niestety mocno sprecyzowany cel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak spotkalismy sie dzis ze sprzedajacym w serwisie Strojny w Krakowie na Slawkowskiej - miejsce zaproponowane przez sprzedajacego :). Zegarek obejrzalo dwoch fachowcow i kazdy jednoglosnie stwierdzil ze zarowno koperta jak i bransoleta byly poddane polerowaniu co troche przeczylo wczesniejszym zapewnieniom sprzedajacego o braku jakiejkolwiek ingerencji.

Nie udalo sie znalezc punktu wspolnego w negocjacjach cenowych w zwiazku z ta niescisloscia i do transakcji nie doszlo.  :(

I tylko z tego powodu[polerki]nie kupiłeś zegarka? :blink:

I polerkę nazywasz renowacją?,ja raczej "odświeżeniem" przed sprzedażą bym nazwał.. ;) .

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddane szlifowaniu będąc precyzyjnym, i najprawdopodobniej niekoniecznie w serwisie omegi z uwagi na, jak to jeden z panów określił, drobne niedociągnięcia. Ale to mi nawet tak nie przeszkadzało gdyby udało się uzgodnić cenę w takiej sytuacji. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddane szlifowaniu będąc precyzyjnym, i najprawdopodobniej niekoniecznie w serwisie omegi z uwagi na, jak to jeden z panów określił, drobne niedociągnięcia. Ale to mi nawet tak nie przeszkadzało gdyby udało się uzgodnić cenę w takiej sytuacji. Pozdrawiam.

Panowie, nie jestem adwokatem Sprzedawcy, ale proponuję trochę powściągliwości w tym, co się pisze.

Polerka koperty a renowacja zegarka to subtelna różnica...

Ja wiem, że najlepiej byłoby, gdyby ktoś kupił zegarek, przetrzymał go w pudełku przez 30 lat i sprzedał za grosze, ale takich rzeczy to nawet w Erze nie oferują

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam jasność, bo jak stwierdził "Strojny" zabieg odświeżenia koperty robi podczas przeglądu serwis Omega i to normalne(zegarek z 1996 roku ma prawo mieć mikroryski), mało tego, serwis bierze za to dużą kasę , a to że jest tak zadbany zegarek świadczy o tym że był szanowany. Dla mnie to idealny stan zegarka po serwisie.

"Strojny" stwierdził że mechanizm chodzi idealnie bo to też sprawdzał, więc tylko pozazdrościć nowemu właścicielowi.

Aha, kolega z którym się spotkałem, stwierdził że kupi taki zegarek w takim samym stanie za 1000 USD w USA i że będzie szukał, więc się uśmiechnąłem pożyczyłem powodzenia i odjechałem w swoją stronę, po drodzę otrzymałem SMS-a że dołoży jeszcze 100zł do ceny, ale nie będę pisał do jakiej ceny bo szkoda gadać...

Z całej tej sytuacji wywnioskowałem że kupującemu nie chodziło o to że nie powiedziałem mu że zegarek ma odświeżoną kopertę (i to tylko na szlifach lustrzanych, bo maty są nieruszane), ale znalazł idealny powód do bicia ceny o 1000zł :)

...bo jak stwierdził "że nie może dać takiego zegarka na prezent" ale jak sprzedam taniej to da ? no coś tu nie gra...

Zegarek wrócił na aukcję i czeka na swojego właściciela...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję kupowanie zegarków nowych u polskich przedstawicieli, za odpowiednio wysoką cenę. Zniknie problem z ocenianiem stanu, będzie nowy i kupujący będzie w 100% zadowolony z wizualnej strony.

Zegarek używany nie jest nowy a NOS z pudełkiem i papierami nie zawsze jest idealny!!! Tak więc jeżeli ktoś od kilkunastoletniego zegarka oczekuje stanu fabrycznego, to proponuję udanie się do salonu i kupienie zegarka za 17K PLN zamiast pięknej używki za 5K. I jeszcze prośba do kolegów oceniajcie zegarki merytorycznie a nie ich ceny, bo możecie mi wierzyć za nowe zegarki też przepłacacie i to dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję kupowanie zegarków nowych u polskich przedstawicieli, za odpowiednio wysoką cenę. Zniknie problem z ocenianiem stanu, będzie nowy i kupujący będzie w 100% zadowolony z wizualnej strony.

Zegarek używany nie jest nowy a NOS z pudełkiem i papierami nie zawsze jest idealny!!! Tak więc jeżeli ktoś od kilkunastoletniego zegarka oczekuje stanu fabrycznego, to proponuję udanie się do salonu i kupienie zegarka za 17K PLN zamiast pięknej używki za 5K. I jeszcze prośba do kolegów oceniajcie zegarki merytorycznie a nie ich ceny, bo możecie mi wierzyć za nowe zegarki też przepłacacie i to dużo.

A ja proponuje kupowanie używanych zegarków, bo tak jak napisałeś za nowe przepłacamy i to dużo. Zgadzam się. :)

Na forum bazarek ma bardzo mądrze skonstruowany system oceny stanu zegarka. Brak tam tego bezsensownego bełkotu o zegarkach

Dla przykładu - mam kilkuletni zegarek, który gości na nadgarstku zaledwie kilka razy do roku. Gdybym miał go wystawić na sprzedaż szczerze napisałbym, że wygląda jak nowy. Moim zdaniem za 10 lat nadal będzie w świetnej kondycji. Dlatego wiem, że mogą być zegarki kilkunastoletnie, sporadycznie noszone. Mam również divera, którego noszę niemal codziennie. Łapie ryski, normalna sprawa, ale uważam, że nie fair byłoby wypolerować i udawać, że NOS, niemal nie noszony itd.

Chodzi mi o ZASADY. Ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o ZASADY. Ok?

Zawsze chodzi o zasady, choć jeszcze częściej (czyli częściej niż zawsze ;) ) o pieniądze.

Profesjonalny sprzedawca z ZASADY przygotowuje swoje zegarki do sprzedaży. Takie zegarki z ZASADY są wyczyszczone, nasmarowane, mają pousuwane rysy, nowe paski, koronki, klamerki itp bo mają przyciągać klienta i dać sprzedawcy dobrą cenę. Z ZASADY są też starannie i efektownie wyeksponowane na zdjęciach oraz opisane tak, żeby zachęcić do kupna. Tak postępują sprzedawcy używanych zegarków, samochodów, sprzętu rtv, ciuchów itp. Jeśli komuś ten system nie odpowiada, to po prostu nie kupuje na takich aukcjach, tylko szuka zegarków w stanie naturalnym, albo kupuje nowe.

Ja się w zupełności zgadzam, że opis na aukcji powinien być rzetelny i w pełni zgodny ze stanem faktycznym. Ale trzeba też umieć opisy czytać

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze chodzi o zasady, choć jeszcze częściej (czyli częściej niż zawsze ;) ) o pieniądze.

Profesjonalny sprzedawca z ZASADY przygotowuje swoje zegarki do sprzedaży. Takie zegarki z ZASADY są wyczyszczone, nasmarowane, mają pousuwane rysy, nowe paski, koronki, klamerki itp bo mają przyciągać klienta i dać sprzedawcy dobrą cenę. Z ZASADY są też starannie i efektownie wyeksponowane na zdjęciach oraz opisane tak, żeby zachęcić do kupna. Tak postępują sprzedawcy używanych zegarków, samochodów, sprzętu rtv, ciuchów itp. Jeśli komuś ten system nie odpowiada, to po prostu nie kupuje na takich aukcjach, tylko szuka zegarków w stanie naturalnym, albo kupuje nowe.

Ja się w zupełności zgadzam, że opis na aukcji powinien być rzetelny i w pełni zgodny ze stanem faktycznym. Ale trzeba też umieć opisy czytać

Myślę że lepiej tego nie można było przekazać...brawo, a najbardziej podoba mi się ostatnie zdanie "Ale trzeba też umieć opisy czytać"

Co innego gdy mamy do czynienia z zegarkiem z lat 30-tych, 50-tych, unikatem kolekcjonerskim to oczywiście nie można go nawet za bardzo czyścić, największą wartość będzie miał nieruszany, z ryskami itp.

Pozdrawiam i zapraszam do zakupów wszystkich niezawiedzionych :)  i zadowolonych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.