Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Ja muszę nieco zrehabilitować Rolexa ... :huh: Omega może buty czyścić w tym wypadku Rolexowi -_- wiem, że Krystianowi się to nie spodoba :D

Jest przepaść pomiędzy starszymi Rolexami a nowymi i pomiędzy Omegą (która jest naprawdę super zegarem - np. SMP, czy 2254) PO a Rolexem.

10 punktów za subtelność nowego Suba, 10 punktów za wygodę noszenia (bransoleta jest naprawdę niezła !).

Okienko z lupką czyli lupka to masakra w dobrym tego słowa znaczeniu, AR robi niesamowitą robotę, wygląda jak dziura w szafirze a datę widać z 5 metrów (albo ja mam na razie za dobry wzrok). Dokładność chodu na razie super - odchyłka zero zero.

Bezel znakomity i w porównaniu do Omegi..., nie ma co porównywać, szkoda czasu.

Dzięki wielkie dla Bartka 79, że udostępnił mi na wciąż ten zegar, było warto !

Zdjęcia telefoniczne i malutki polski akcencik - pierwsza polska etykieta przedwojenna z ... Błonia :D, tak to tam gdzie były robione polskie zegarki.

rol_022.jpg
image hosting 5mb

rol_024.jpg
image hosting 5mb

rol_027.jpg
upload gif from url

rol_035.jpg
upload images free

rol_039.jpg
forum image hosting

EDIT: największa "wada" w porównaniu do Omegi to ustawienie korony na koronie - jest poziomo, nie wiem czy tak ma być czy to przypadkowe ustawienie ale Omega tutaj jest zdecydowanie lepsza :)

Edytowane przez STARUSZEK

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Piotr, dobry zegarek za rozsądne pieniądze 

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, chociaż nie zazdroszczę :D

Czy mi się wydaje, czy właśnie porównujesz zegarek sprzed kilkunastu lat z ceramicznym Rolexem?

Piotrze chwyć nowe Omegi (obojętnie, którą) i wtedy napisz o czyszczeniu butów ;)

Ps. Skoro nie chcesz zostać pucybutem to ja chętnie zostanę i kupię Twoją 2254, bo ten model nie daje mi spokoju ;)

Edytowane przez Krystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje dobrego gustu, a porównywanie Omego do Rolexa jest wg. mnie sporym nadużyciem.

Omega nie jest warta nawet połowy ceny którą każe sobie płacić za dobry ale nie wyrózniający się produkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech się nosi Piotrze ;)

Krystian, nowa Omega tylko (a może "aż") werk może pokazać do porównania i godnie powalczyć. Bransoleta, zapięcie, bezel (ceramika i platyna) i jego praca, koronka, tu wszędzie Submariner lepszy. Porównuję do nowej PO. Przyznaj racje, pokaż, że nie jesteś fanboy-em :lol:  ;)

Aha korona jest poziomo więc się ciesz bo łanie to wygląda ;)  Ja we wszystkich mam koślawo, w SD też. Tu rzeczywiście mogliby popracować aby każda dokręcała się tak jak np w AP RO.

Edytowane przez Bartek79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny sub. Gratulacje.

"Rozłąka osłabia mierne uczucie, a wzmaga wielkie,

tak jak wiatr gasi świece, a rozpala ogień" - Francois de la Rochefoucauld

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównuję do PO, którą miałem dwa tygodnie temu jeszcze, ale była rozczarowaniem.

Omegi zostawiłem u Roberta - jest zachwycony nimi :) , staram się utrzymywać stałą bardzo niską ilość zegarków do noszenia, najchętniej zostałbym jednozegarkowcem ale nie wiem czy potrafię :(

Omegi nowe są baaardzo krzykliwe i baaardzo grube, jak dla mnie to je kompletnie dyskwalifikuje. Grubego i dużego można mieć, poza tym co wszyskim przychodzi na myśl to jeszcze Paneraia. Tutaj znowu zaczynają się schody, nowe werki OP mają swoje mankamenty i ja mam za drobną rękę, musiałbym coś 42 mm wymyślić sobie ale jakoś po klamerkach to mnie odrzuca od OP przyznam się szczerze ...

Niech się nosi Piotrze ;)

Myślę , ze zostanie na długo a zazwyczaj wiem co mówię :D

PS: dzięki Kolegom za gratki !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie jestem fanbojem, ale bardzo lubię Omegę. Wiem, że ma minusy, ale do czyszczenia butów to jej daleko w porównaniu z SUBem.

Jeżeli mają być sprawiedliwe porównania to niech będą porównania według generacji. Stara PO moim zdaniem jest pod każdym względem lepsza od 14060, nowa PO na pewno nie jest gnieciona przez 114060. Dla mnie niestety skreśla ją w 100% z listy zakupowej grubość.

Edit: ok Piotrek, ale co według Ciebie w wykonaniu nowych Omeg stawia je w roli pucybutów Rolexa?

Edytowane przez Krystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krystek to była lekka prowokacja, bardzo lubię Omegi do noszenia bo do kolekcji to jest ich zbyt wiele.

Nie bierz wszystkiego na poważnie, to tylko zabawa :)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, powiem szczerze, ze ja również wybrałbym starą PO niż starego Suba Date. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2254 jest lepsza moim zdaniem od starej PO a gdyby ta miała AR to nawet nie byłoby co porównywać, nosiłem obie i komfort jest nieporównywalny na korzyść 2254.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeszcze w ramach zabawy to najfajniejsze jest to wychwalane zapięcie w SUBie

asequmuh.jpg

Sam system bardzo fajny, ale wizualnie z tą dziurą to porażka. Więc potwierdza się tylko, że wszystko ma swoje plusy i minusy.

Dla mnie bransoleta DJ jest o wiele lepiej wykonana niż ta z SUBa, ale tu minusem są polerowane elementy,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dziura to fakt, mogliby coś z tym zrobić do pełni szczęścia, to Omega jest lepiej pomyślana w tym względzie, masz rację.

Polerowane elementy absolutnie odpadają jak dla mnie.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, problem tej dziury jest rozdmuchany przez Krystiana.

Poza tym ja sobie wypraszam, proszę nie używać zdjęcia mojego Suba do tak niecnych celów :)

Staruszek gratuluję, to najładniejszy Rolex i jeden z lepszych zegarków jakie miałem i mam. Omegi 300m i PO to jednak inna klasa, miałem, wiem.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dziura to fakt, mogliby coś z tym zrobić do pełni szczęścia...

Ogólnie samo zapięcie jest jak dla mnie za grube w stosunku do grubości ogniw bransolety tego zegarka. Podsumowując - system jest fajny, ale proporcje tam leżą.

Polerowane elementy absolutnie odpadają jak dla mnie.

Dla mnie też i wkurza mnie, że Omega poszła tą drogą.

Poza tym ja sobie wypraszam, proszę nie używać zdjęcia mojego Suba do tak niecnych celów :)

Zdjęcie jest moje :P

Edytowane przez Krystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Sub mój !!!  ;)  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Sub mój !!!  ;)  :D

Nie martw się bo Twój egzemplarz nie jest jedynym brzydalem na świecie, jest ich dużo więcej :P:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze, a możesz zrobić zdjęcie porównawcze nowego suba z 2254? Na suba jeszcze muszę poczekać, ale Omega mógł bym sobie zafundować.

Edytowane przez jogi91

"Rozłąka osłabia mierne uczucie, a wzmaga wielkie,

tak jak wiatr gasi świece, a rozpala ogień" - Francois de la Rochefoucauld

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę bo bałem się,że 2254może wygrać z Subem i została w Poznaniu po ostatnim wypadzie.

Jeśli masz możliwość nabycia 2254 to nawet się nie zastanawiaj !

Krystek Rolex faktycznie ma grube, za grube zapięcie ale kolejna zaleta w porównaniu do Omegi : bransoleta miała kilka rysek od normalnego noszenia i koperta na boku też, wystarczyło 30minut aby przywrócić stan fabryczny, z Omegą nie jest aż tak prosto a odtworzenie szlifów fabrycznych moim zdaniem nie jest w ogóle możliwe nawet w serwisie autoryzow.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przywróciłeś stan fabryczny bransolety? Polerowane elementy wiadomo jest łatwo ale satyne?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Satyne to akurat Staruszek robi po mistrzowsku :)

Graty Piotrek, zaskakujesz i powoli dolaczasz do grona "flipperow" :D

PS: zeby te nowe suby nie mialy tych paskudnych, opaslych uszu :(

Edytowane przez kroll_czarli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: zeby te nowe suby nie mialy tych paskudnych, opaslych uszu :(

Jest wybór. SeaDweller. Dużo skromniej w tym zakresie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki a "co" to jest fllipper ?

Satynowanie to akurat dla mnie banał a Rolex robi w dodatku najbanalniejszą formę satyny.

Uszy faktycznie mogłyby być subtelniejsze i dziurki mogłyby mieć.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wybór. SeaDweller. Dużo skromniej w tym zakresie :)

W tej kwestii tak ale inne cechy nie każdemu do gustu przypadną.

Na myśli mam dziwnie odstające ponad krawędź uszu endlinki i wyraźnie większą grubość.

Brak lupki także podzieli społeczność :D

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi