Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

O co chodzi z tymi endlinkami bo nie rozumiem? Patrzę na swojego i nic nie widzę :)

O grubość się też bałem ale jest naprawdę dobrze. W codziennym użytkowaniu nie ma to znaczenia poza tym wyraźnie grubszy to jest DeepSea.

Większą grubość rekompensuje fajna matowa tacza, szkiełko i ciekawy bezel. Ale wiadomo, kto co lubi :) Godny uwagi jest jeszcze starszy SD 11660

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszy faktycznie mogłyby być subtelniejsze i dziurki mogłyby mieć.

Zgadzam się w 100%, a jak ktoś się nie zgadza to niech pomyśli czy chciałby mieć kobietę z dużymi uszami i bez dziurki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek,to mam na myśli:

post-52196-0-87632300-1405150596_thumb.jpg

Na żywo prawie od razu rzuca się to w oczy ale nie twierdzę,że to go dyskwalifikuje.

Ja jednak wolałbym nieco cofnięte albo licujące.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę te uszy to przez tą ciągłą modę na powiększanie zegarków.

Całe szczęście, że przy 116610 Rolex się jej nie poddał, ale za to powiększył optycznie zegarek nowym profilem uszu. Coś za coś :)

Mi to na początku przeszkadzało, ale już się przyzwyczaiłem. A ostatnio, gdy przymierzałem 16610, to uszy wydawały mi się rachityczne i nie na miejscu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Mariusz za wyjaśnienie. W życiu bym tego nie zauważył a to znaczy, że mi nie przeszkadza :)

We wcześniejszych SD też tak chyba te endlinki wyglądały.

Edytowane przez Bartek79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wybór. SeaDweller. Dużo skromniej w tym zakresie :)

Jest, faktycznie całkiem fajny wybór. Niestety według mnie jego cena jest zdecydowanie przerysowana. Za tyle to wolałbym już tego SUBa z opasłymi uszami + SMPc niebieską :)

Dzięki a "co" to jest fllipper ?

Satynowanie to akurat dla mnie banał a Rolex robi w dodatku najbanalniejszą formę satyny.

Uszy faktycznie mogłyby być subtelniejsze i dziurki mogłyby mieć.

Flipper to gość co często zmienia-wymienia zegarki :) (tzn nie tylko zegarki, ale w naszym wypadku o nie chodzi)

Edytowane przez kroll_czarli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest, faktycznie całkiem fajny wybór. Niestety według mnie jego cena jest zdecydowanie przerysowana. Za tyle to wolałbym już tego SUBa z opasłymi uszami + SMPc niebieską :)

To prawda jest za wysoka ale mogę Tobie w razie "w" pomóc co nie co ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, choc ciężko mi to przychodzi, że nieco pojawia się gdzieś w głowie zakup kolejnego Rolka... Na chwilę obecną, do pary z Pepsi, widziałbym Hulk`a lub też zegar, który uwielbiam od dawna....

rolex-cosmograph-daytona.jpg

:wub:

Edytowane przez kroll_czarli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Mariusz za wyjaśnienie. W życiu bym tego nie zauważył a to znaczy, że mi nie przeszkadza :)

We wcześniejszych SD też tak chyba te endlinki wyglądały.

A proszę bardzo :)

Karol,myślisz o tym

nivnx.jpg

Edytowane przez mikolaj78

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol, Daytona to jest to. Mój Tata ma już ok 20 lat Daytone( jeszcze na werku Zenitha) i mam wrażenie, że ten zegar nigdy się nie zestarzeje. Teraz kupiłem Tacie jeszcze RubberB do niej na lato i jest bajka. Absolutnie ponadczasowy, piękny zegar. Jak masz możliwości, nie zastanawiaj się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek, to już plan nie na teraz, musiałbym znowu przemeblowania totalne robić :)

1. Z ciekawości, jaki ma kolor Daytony i jaki RubberB ?

2. Kiedyś to były werki Zenitha, a teraz są Rolexowe? Sorki, ale kompletnie nic nie wiem o mechanizmach chrono w Rolexie  :ph34r:

Mariusz, dokładnie taki zieleniak :) Pasowałby idealnie do Pepsi. Później już tylko Daytona biała i masz 3 zegarki na każdą okazję. No może jeszcze tylko jakaś cienka garnitura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ten kolor musi Ci się strasznie podobać skoro przebolałbyś uszy :)

Moim zdaniem ten zielony jest super.

vlgj.jpg

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, bodajże w marcu 2000 roku Rolex zaczął wyposażać Daytony we własny werk cal.4130. Wcześniej kupowali werk od Zenitha (cal.El primero 400) modyfikowali go  dostosowując do mocno własnych standardów (min. redukcja z 36000vph do 28000, likwidacja modułu daty itp )

Poproszę Tatę o zdjęcie i wstawię. Ma złotą kopertę, perłową tarczę a oryginalny brązowy pasek zastąpiliśmy kolorem Navy Blue. Było co prawda trochę rzeźby bo RubberB jest dostosowany do nowych modeli ale p.Doliński ogarnął temat wzorcowo, choć troszkę się podenerwował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze Daytony były na VJ 72. Karolu, Tobie chyba pasowałby zielony sub :)

Również z chęcią zobaczę fotki starej Daytony :) i może dekielek nowego SD ?

Za mną cały czas chodzi stary SD, i to raczej kwestia czasu...

Jeśli starsza Daytona na werku Zenitha to biała jest niezła i godna uwagi.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Galierii Mokotów nie masz po co jechać jeśli nastawiasz się na Daytone.

Najlepiej zadzwoń do Kruka i spytaj czy jest w ich sieci w kraju.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież pisał Darek (chyba w tym temacie) na jednej z ostatnich stron, że 2 Daytony leżą u Pieśkiewicza

Tak BTW u Pieśkiewicza leżą Daytony stalowe do wyboru ( czarna , biała ) a więc chyba czas list oczekujących na 2 lata już się chyba skończył :)

Edytowane przez Krystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Edycja - No i proszę czyżby nadprodukcja Dayton? To i może ceny spadną ; )

Koledze Staruszkowi gratuluję SUBa choć wszystkie zabiegi optycznego powiększania tego zegara sprawiły że nie jest on już taki " subtelny " jak jego poprzednicy . O ile w ogóle diver może być subtelny. Dlatego ja poszukałem 14060 M. Ale nawet ten wygrywa z diverami Omegi ; )

post-55792-0-15306300-1405172251_thumb.jpg

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ja poszukałem 14060 M. Ale nawet ten wygrywa z diverami Omegi ; )

W czym? :D

Co do Daytony to patrz wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oczywiście subiektywna opinia oparta na emocjach bo na tym poziomie nie dyskutuję już o jakości wykonania ale z twardych danych choćby "resale value" też przemawia za Rolexem.

Też jestem zaskoczony że tak nagle Daytona SS zaczęła być dostępna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Panowie, dzięki m.in. wpisom w tym wątku przekonałem się, że Rolex, załóżmy, że DJ z lat 80-90-tych, na mechanizmie 3135 ze szkłem szafirowym nadaje się na EDC, który jak żaden inny zegarek nie będzie zbytnio tracił na wartości.

Mam jeszcze jedno pytanie - która bransoleta jest wygodniejsza i trwalsza: jubilee, czy oyster?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi