Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś widziałem film na youtube w którym powiedzieli że nie jest możliwa wymiana bezela w Rolexie ale nie odnajdę pewnie tego linku bo nie pamietam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rzeczywiście zmienili coś w ostatnich modelach z początkiem ref. 12... bo widzę tylko bezele do tych z początkiem ref. 11...

Przez to że złoty jest karbowany pewnie, aż tak tego nie widać, ale z czasem co widać po niektórych używanych egzemplarzach to karbowanie też przestaje być aż tak wyraźne bo się ściera. Stalowy jak to nie są jakieś wgniotki, zawsze można przepolerować cape cod ;)

https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=486231

tu to widziałem czyli może cały wątek jest o ref. 11...

Kurcze ale customa jakoś zrobili:

Ciekawy wątek, jak będę kiedyś u AD to spytam.

Edytowane przez vvv

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoto jest metalem miększym niż stal. Jeśli rysowanie jest problemem, to zamiana chyba nie rozwiąże problemu.

Złoto to też stop.

Bywają równie twarde jak stal.

Mieszanka tytanu i złota jest 4 razy twardsza od stali np...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Tak, są różne możliwe stopy, także złota i tytanu. Natomiast o ile mi wiadomo Rolex używa 18k złota na bezelu, które twardsze od stali nie jest.

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Xpovoc

Żaden autoryzowany serwis nie zamieni bezela, ponieważ to by oznaczało zmianę podstawowej referencji zegarka (z 126300-xxxx na 126334-xxxx lub odwrotnie), więc tym samym dokumenty straciłyby ważność. Nikt się nie będzie bawił w duplikaty czy zamienniki karty gwarancyjnej etc. Jeszcze kilkanaście lat temu jedyne co było możliwe to wymiana tarczy w Datejustach na inny kolor, gdzie zmieniała się tylko referencja dodatkowa np. "Black Dial Stick Index" o ref: 116234-0085 na "Silver Dial Stick Index" o ref: 116234-080 etc. Obecnie i tego już chyba nie można zrobić.

Edytowane przez Xpovoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, są różne możliwe stopy, także złota i tytanu. Natomiast o ile mi wiadomo Rolex używa 18k złota na bezelu, które twardsze od stali nie jest.

Mylisz się ;)

Są różne dodatki do złota, to nie 99,99%, przy stopach można użyć innych metali, utwardzających.

Złoto 18k, to jest takie jakie zostało użyte do produkcji zawiera 75% czystego kruszcu, inne domieszki jakich użyto producent nie podaje.

Miedzi, palladu, niklu....czy innego metalu?

A o ile mi wiadomo firma ma swoją odlewnie...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Zgadza się, nie znam dokładnego składu. Ale nie sądzę, żeby użyli czegoś wyjątkowego. Znasz jakiś przykład 18ct złota w zegarmistrzostwie, gdzie ten stop byłby twardszy od stali?

Edit: dogrzebałem się, że Hublot opracował jakiś stop 18k złota, które ma mieć wysoką twardość. Rolex nic się nie chwali. W sumie całkiem ciekawe temat, może kiedyś przestaną nam się rysować zegarki. Ale jak pisać na nich historię wtedy? ;)

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, nie znam dokładnego składu. Ale nie sądzę, żeby użyli czegoś wyjątkowego. Znasz jakiś przykład 18ct złota w zegarmistrzostwie, gdzie ten stop byłby twardszy od stali?

Nie sądzisz, a na jakiej podstawie?

Tak, znam, wykonuje się z nich mechanizmy zegarkowe.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/51546-klub-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-zegark%C3%B3w-omega/?view=findpost&p=2444487

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Na podstawie tego, że byłby to walor marketingowy wart wykorzystania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, co miałem do powiedzenia, napisałem, nie chce mi się brnąć we "flirt towarzyski" :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden autoryzowany serwis nie zamieni bezela, ponieważ to by oznaczało zmianę podstawowej referencji zegarka (z 126300-xxxx na 126334-xxxx lub odwrotnie), więc tym samym dokumenty straciłyby ważność. Nikt się nie będzie bawił w duplikaty czy zamienniki karty gwarancyjnej etc. Jeszcze kilkanaście lat temu jedyne co było możliwe to wymiana tarczy w Datejustach na inny kolor, gdzie zmieniała się tylko referencja dodatkowa np. "Black Dial Stick Index" o ref: 116234-0085 na "Silver Dial Stick Index" o ref: 116234-080 etc. Obecnie i tego już chyba nie można zrobić.

Co do wymiany tarcz w DJ41 to jest to możliwe . Kosztuje ca 2000-2500 w AD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Czy Suby się tylko nadają do ubioru casual? Wydaje mi się że nie tylko

6435a7b2cf2c2e4d63ca3050fad7c9ee.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Andreas, 5513 to nie jest Sub, to jest The Sub...i jego można nosić do wszystkiego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andreas, 5513 to nie jest Sub, to jest The Sub...i jego można nosić do wszystkiego ;)

Można...ale do ciężkich prac ogrodowych bym go nie ubrał ;)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Też tak uważam....nie gryzie się, jak dla mnie, a wręcz bije z niego ten klasyk

Można...ale do ciężkich prac ogrodowych bym go nie ubrał ;)

Całe szczęście że nie mam ogrodu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całe szczęście że nie mam ogrodu ;)

Żałuj, tam dopiero można strzelać cudowne fotki :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Tzn mam taki „mały” ogród na codzień...tylko że nie pod domem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny jest ten sub, az mi sie moj ceramiczny mniej podoba... 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Suby się tylko nadają do ubioru casual? Wydaje mi się że nie tylko

Oczywiście że nie tylko, zwarta, klasyczna konstrukcja, dobrze dobrana koronka powoduje że nawet pod mankietem koszuli i rękawem marynarki prezentuje się świetnie.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@vvv

Ceramiczne też są bardzo fajne, jednak stare mają to „coś”...czego nowemu jest trudno uzyskać, porównując ich koło siebie

Zawsze możesz sobie starszego zafundować..do kolekcji lub w zamianie, na pewno warto

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Oczywiście że nie tylko, zwarta, klasyczna konstrukcja, dobrze dobrana koronka powoduje że nawet pod mankietem koszuli i rękawem marynarki prezentuje się świetnie.

Prezentuje się równie dobrze, co trampki w zestawieniu z garniturem. Kto Wam wmówił te pierdoły? Chyba sam James Bond.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt - to nie jest zegarek do bialej koszuli i marynarki, jednak taki vintage robi robote - super awi  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezentuje się równie dobrze, co trampki w zestawieniu z garniturem. Kto Wam wmówił te pierdoły? Chyba sam James Bond.

A to nie wiesz że trendy w modzie kreują znani, nie leśne dziadki w wędkarskich kamizelkach?

Wspomniany Bond jest wg mnie ikoną stylu, bez trampek :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Xpovoc

Zgadzam się w pełni z Mariuszem. To co w kinie i na "ściankach" to jedno, ale kanony mody i elegancji nie zmieniają się aż tak szybko. Elegancja i stalowa bransoleta nijak do siebie nie pasuje. Jeśli jednak ktoś się upiera to OK, śmiało, ale wtedy kopiujcie Bonda 1:1, czyli: Submariner na kolorowym nato + biała marynarka, mucha i koszula z plisą, bo tak właśnie się nosił  :P  Czekam na Wasze zdjęcia z niecierpliwością...  :D

648b4a0b1d30e653eabbf53ebe3eaa34.jpg

Edytowane przez Xpovoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi