Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odzew :)

Wygląda na to ,że pójdę w kierunku Protreka 3500 , gdyż ma podobne funkcje ,ale z bezpośrednim dostępem do każdego sensora oddzielnie.Tak samo z dedykowanym przyciskiem podświetlenia a jeszcze na dodatek szybszymi i precyzyjniejszymi sensorami trzeciej generacji. Musi to zrekompensować brak

G-shocka , bo taki mankament to jedyna niedogodność porównując z 9400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to ,że pójdę w kierunku Protreka 3500 , gdyż ma podobne funkcje ,ale z bezpośrednim dostępem do każdego sensora oddzielnie.Tak samo z dedykowanym przyciskiem podświetlenia a jeszcze na dodatek szybszymi i precyzyjniejszymi sensorami trzeciej generacji. Musi to zrekompensować brak

Mam PRW-3500-1ER nowego na sprzedaż. Jest na bazarku grupy czasoholicy.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna różnica to dostęp do sensorów w oddzielnych przyciskach.

Roman też ma nowe sensory.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno o gustach się nie dyskutuje, ale ten Protrek wygląda jak jakiś niedorobiony :P, o ochronie związanej z G shock nie wspomnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem PRW-3500, a obecnie mam PRW-2500 w tym zestawieniu 2500 wypada zdecydowanie lepiej, bo:

bardziej dopracowany, moim zdaniem, kształt - zegarek absolutnie nie przeszkadza w niczym nie haczy, nie wystaje spod rękawa jeśli tego nie chcesz, no i ma kilka dodatkowych funkcji np "pływy" które są potrzebne absolutnie do niczego, oraz fazy księżyca które mogą się przydać np w planowaniu nocnego wędkowania, czy jakiejś wycieczki "po ciemku".

Niemniej u mnie oba przegrały z GW-9430 bo ten g-shock ma najlepszy, pod względem czytelności, kontrastu wyświetlacz z wszystkich "G" i Protrek z LCD jakie kiedykolwiek miałem, czytelność ta w pełni rekompensuje brak przycisków "A, B, C" które posiada Protrek... 

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno o gustach się nie dyskutuje, ale ten Protrek wygląda jak jakiś niedorobiony :P, o ochronie związanej z G shock nie wspomnę.

To fakt ,ale o gustach się nie dyskutuje :D  Decyduje pragmatyzm i..szybkość dostępu dla danego użytkownika :)

A co do ochrony mechanicznej to jak czytam , userzy rzadko narzekają w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne.

Ciśnienie atmosferyczne zmienia się tak szybko, że musisz mieć do niego dostęp w ułamku sekundy.

O wysokościomierzu, czy czujniku temperatury nawet nie wspomnę!

Od tego zależy przecież Twoje życie! :lol:

Nikt nie narzeka... bo wszyscy mają Rangemana :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Protrek PRW-3100 po upadku z 1 metra wyzionął ducha.

Do tej pory traktowałem tę serię na równi z G, ale okazało się, że legendarna wytrzymałość to nie jest tylko chwyt marketingowy. Teraz męczę GW-9400 i mimo, że Protreki nadal bardziej mi się podobają, to do ostrego katowania będzie bezpieczniejszym wyborem.

Ale jeśli nie zabierasz zegarka na samo dno piekieł, a oczekujesz odrobiny elegancji, to Protrek będzie właściwszy.

Edytowane przez meXy

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem PRW-3500, a obecnie mam PRW-2500 w tym zestawieniu 2500 wypada zdecydowanie lepiej, bo:

bardziej dopracowany, moim zdaniem, kształt - zegarek absolutnie nie przeszkadza w niczym nie haczy, nie wystaje spod rękawa jeśli tego nie chcesz, no i ma kilka dodatkowych funkcji np "pływy" które są potrzebne absolutnie do niczego, oraz fazy księżyca które mogą się przydać np w planowaniu nocnego wędkowania, czy jakiejś wycieczki "po ciemku".

Niemniej u mnie oba przegrały z GW-9430 bo ten g-shock ma najlepszy, pod względem czytelności, kontrastu wyświetlacz z wszystkich "G" i Protrek z LCD jakie kiedykolwiek miałem, czytelność ta w pełni rekompensuje brak przycisków "A, B, C" które posiada Protrek... 

Czytelność wyświetlacza to jeden z najważniejszych elementów w użytkowaniu.

Czy jednak w protreku jest to silnie odczuwalny mankament ?

I jeśli dobrze pamiętam to w 2500 są sensory starsze niż w 3500 , mniej dokładne i wolniejsze . :mellow:

Każdy model ma swoje wady ,ale  i zalety . szuka się zbliżonego do ideału

wg własnych potrzeb. Dobrze ,że są pomocni userzy , którzy dodają swe uwagi

i pozwalają na zastanowienie się w doborze zegarka.

Im więcej spostrzeżeń i porad , tym lepiej dla mniej zorientowanego :)

Będę wdzięczny za linka do polskiej instrukcji do 3500 i 9400 :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Protrek PRW-3100 po upadku z 1 metra wyzionął ducha.........

Ale jeśli nie zabierasz zegarka na samo dno piekieł, a oczekujesz odrobiny elegancji, to Protrek będzie właściwszy.

Nie zabieram a szyku też nie ma zadawać ..więc liczę ,że się sprawdzi :)

Jasne.

Ciśnienie atmosferyczne zmienia się tak szybko, że musisz mieć do niego dostęp w ułamku sekundy.

O wysokościomierzu, czy czujniku temperatury nawet nie wspomnę!

Od tego zależy przecież Twoje życie! :lol:

Nikt nie narzeka... bo wszyscy mają Rangemana :D

Trafnie ujęte , chociaż konkluzja dosyć subiektywna :o Nigdy nie wiadomo..kiedy Rangeman  zechce do mnie zawitać . Może wreszcie w wersji

z dystansem i pulsem B)  Czekam na taki wypasiony model :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością. Kupuj i wstawiaj fotki ;-)

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeśli dobrze pamiętam to w 2500 są sensory starsze niż w 3500 , mniej dokładne i wolniejsze . :mellow:

3500 ma triple sensor III generacji a 2500 generacji II - co do cech wspólnych tych dwóch sensorów to:

1. w obu przypadkach termometr mierzy temperaturę obudowy zegarka a nie powietrza, czyli pomiar na ręce jest nie możliwy

2. kompas cyfrowy wymaga częstej kalibracji - kilka pomiarów z rzędu często potrafi pokazać północ w innym miejscu. 

3. praca barometru w zasadzie w ogóle się nie różni.

Różnica jest taka że wersja II jest nieco wolniejsza, ale nie na tyle żeby to komuś mogło przeszkadzać, nawet sądzę że ktoś kto o tym nie wie nie zauważy tej "wolniejszej" pracy II-giej generacji.

Podobne różnice są gdy porówna się pracę sensora w GW-9200 z GW-9400.

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym dodać, że patrzenie na napis G-SHOCK mnie uspokaja.

To zegarek, któremu nie da się zrobić krzywdy...

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za indywiduum chciałoby się pastwić nad  "bezbronnym" zegarkiem :huh:

Różnica jest taka że wersja II jest nieco wolniejsza, ale nie na tyle żeby to komuś mogło przeszkadzać, nawet sądzę że ktoś kto o tym nie wie nie zauważy tej "wolniejszej" pracy II-giej generacji.

Spróbuję to przetestować , bo jak się doczytałem i dokładność pomiaru ma być większa.

Edytowane przez cacumen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym dodać, że patrzenie na napis G-SHOCK mnie uspokaja.

A wiesz że mam tak samo... ;)

Spróbuję to przetestować , bo jak się doczytałem i dokładność pomiaru ma być większa.

Tego typu zegarki z założenia nie są perfekcyjnymi urządzeniami pomiarowymi a jedynie dają jakiś pogląd na sytuacje - wiem że w reklamie Casio pokazało kolesia który niemal biegun zdobył na podstawie wskazań nowego Rangemana, ale ten zegar ma GPS to po pierwsze a po drugie to tylko reklama :)

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za indywiduum chciałoby się pastwić nad  "bezbronnym" zegarkiem :huh:

Po to się kupuje "DŻI" aby się nad nim pastwić!!! :angry: Mając takiego G-SHOCK'a  nie przejmujesz się za bardzo o jego "bezpieczeństwo". I właśnie dlatego te zegarki są takie wygodne. Ja swoje ciorałem na budowie, kułem młotem w betonie mając zegarek na ręku, pływałem w oceanie, wymieniałem koła w samochodzie i raczej zegarkiem się nie przejmowałem! ....tylko czasami w szafach serwerowych i rozdzielnicach zawadzają... i grzebaniu w silniku!

A co do dokładności wskazań...to całe elaboraty już na ten temat powstały.

1. GW-9400 ma sensory III generacji według mojej wiedzy.

2. barometr jest b.precyzyjny i jemu możesz wierzyć.

3. termometr też jest precyzyjny (jak zdejmiesz zegarek z ręki na 20 minut) Orientacyjnie możesz wykalibrować do wskazań przy noszeniu na ręce, ale wg. moich obserwacji to jest +/- 2 stopnie do rzeczywistej temp.( ja jestem zadowolony)

4. kompas w moim egzemplarzu o dziwo jest też b.dokładny"  (porównując z analogowym)

5. wysokościomierz - porażka, trzeba kalibrować przy każdym znaczniku wysokości, lepiej sprawdza się takie ustrojstwo:

https://www.euro.com.pl/zegarki-sportowe/sunroad-fr-500.bhtml?gclid=EAIaIQobChMInP742t7u2wIVhYbVCh2CnApiEAQYBiABEgJxkvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJ74gd_e7tsCFQKZdwod56sNFw

... i muszę cię zmartwić, nie licz na lepsze działanie sensorów w PRO-TREK'ach, to jeden..ten no...a zresztą GW-9400 w trybie serwisowym "zgłasza" się numerem modułu z... PRO-TREK'a.

Edit: Z PRO-TREK-ów to zdecydowanie wybrałbym PRW-3100, jakiś taki zgrabny mi się wydaje, tylko podobno ma delikatny pierścień wokół wyświetlacza, więc raczej nie do ostrego ciorania.

Edytowane przez NIN76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę tylko jedną rzecz, w której Protrek może być lepszy: duży, czytelny wyświetlacz, przez co odczyt godziny czy obsługa kompasu jest wygodniejsza.

Pozostała setka punktów przemawia za Rangemanem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza wiekszy wyświetlaczem to moim zdaniem są też wygodniejsze. Ostatnio wymieniłem Rangemana na PRW-270 i jeśli chodzi o wygodę noszenia to odczuwam znaczną różnicę na korzyść Protreka.

Edytowane przez Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza wiekszy wyświetlaczem to moim zdaniem są też wygodniejsze.

Też tak myślę - choć niektórzy tu płakali że im "skrzydełka" futro z łapska depilują :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza wiekszy wyświetlaczem to moim zdaniem są też wygodniejsze. Ostatnio wymieniłem Rangemana na PRW-270 i jeśli chodzi o wygodę noszenia to odczywam znaczną różnicę na korzyść Protreka.

Ale nosząc G mam większą wygodę psychiczną! :P

BTW: PRW-270 to co to za model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślę - choć niektórzy tu płakali że im "skrzydełka" futro z łapska depilują :D

Z tym depilowaniem to sprawa indywidualna, jak się nie przekonasz, to nie będziesz wiedział.

Edytowane przez artsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To o mnie mowa :D

Model 3500Y mnie tym strasznie wkurzał.

Wcześniej miałem 270 i nie było z tym większego problemu.

270 to podstawowy model, Solar, ale bez WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nosząc G mam większą wygodę psychiczną! :P

BTW: PRW-270 to co to za model?

Też tak miałem, i nawet pewne obawy do Protreka w tym względzie. Ale wytrzymał nieplanowaną kąpiel w drobnych wiórach po szlifowaniu drewna i raz mi spadł z szafki. Nic mu się nie stało i działa prawidłowo. A że kupiłem go głównie na rower to już mi większej wygody psychicznej nie trzeba. :P

To o mnie mowa :D

Model 3500Y mnie tym strasznie wkurzał.

Wcześniej miałem 270 i nie było z tym większego problemu.

270 to podstawowy model, Solar, ale bez WC

Ja wiem czy taki podstawowy, funkcjonalnie to Rangeman tylko bez WC.

Edytowane przez Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż czytając wszelkie powyższe wypowiedzi dochodzę do kilku wniosków :

1. Casio produkuje całkiem niezły sprzęt ,szkoda ,że nadal mało perfekcyjny i wszechstronny , bo tego oczekuję jako przyszły użytkownik od każdego urządzenia kupowanego w określonej cenie :unsure:

2.Mogę bez żadnego "ale" przełknąć brak GPS i BT , bo domyślam się ,że solar siadłby ..zbyt prędko :( , jednakże brak pomiaru tętna ,ale przede miernika przebytego dystansu są zastanawiającym mankamentem w wyrobach firmy o takiej renomie. :o

3.W sprawie ergonomiki noszenia zegarka i niewygód z tym związanych , to proponuję sprawdzić "Pine'a" , który ma "wszystko" ..poza : wydajnym aku ,czytelnym ekranem , zabezpieczeniem użytkowania i wątpliwym "komfortem" :P ...blokowania nadgarstka , choćby z uwagi na rozmiar :huh:

4.Czy są inne różnice funkcjonalne między GW 9400 ( brak pierścienia kierunkowego  oraz pomiaru różnicy wysokości) a PRW 3500 ( brak G-Shocka) ?

5.Wybrałem Casio z uwagi na Wc+solar , bo tą są atuty zdecydowanie przemawiające do mnie na tle sporej konkurencji , mającej dużo do zaoferowania ,ale mniej przekonywująco pod tym względem , chociaż nie wykluczam ,że być może jestem ..słabo poinformowany :mellow:

Edytowane przez cacumen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 1. To znaczy czego dokładnie oczekujesz jako ten przyszły użytkownik w kwestii precyzji? Pomiaru ciśnienia z dokładnością do 4 miejsca?

Ad. 2. Nie wiem skąd wniosek, że solar by "siadł" prędko, gdyby funkcji było więcej.

Ad. 4. Rangeman ma opcje mierzenia różnicy wysokości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi