murcins 35553 #12026 Napisano 5 Lipca 2018 Temat o rangemanie jest nie do wyczerpania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #12027 Napisano 5 Lipca 2018 @Jacek K.Zwróć uwagę, że praktycznie przy każdym stałym znaczniku występuje taka przerwa, kiedy kreska na nim jeszcze się nie pojawiła (np. 3:17, 3:22 w Twoim filmie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12028 Napisano 5 Lipca 2018 @clusca Tak, ale jak się już pojawi to zostaje, a tu znika. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #12029 Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Tam też znika, tylko na końcu Nie przejmuj się, w G-9300 też tak jest Edytowane 5 Lipca 2018 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12030 Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Zobacz sytuację dokładnie w 3min.23sek. , minęło dokładnie 30sek. i cały zakres od 0 do 30 powinien być wypełniony kreskami ... "brakuje" 1 kreski w 1 sek. Edytowane 5 Lipca 2018 przez Jacek K. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #12031 Napisano 5 Lipca 2018 3:53 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12032 Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) To może być kwestia sterowania/oprogramowania wyświetlacza LCD i przy zmianie trybu na godz.12 nie da się tego inaczej zaprogramować.Oczywiście jakoś to przeżyję Pzdr. edycja: po dwóch dobach bez synchronizacji, widzę ułamek sekundy na plus ... hmm, to już rozczarowuje przy tej klasie zegarka. Zadowolenie z zakupu trochę spadło Edytowane 6 Lipca 2018 przez Jacek K. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemysław Sagała 1 #12033 Napisano 5 Lipca 2018 Ja na swoim BJ nie mam takich problemów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 29 #12034 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Znaczniki (te stałe) na wyświetlaczu są co 5 sek., a kreski wyświetlacza są dokładnie pod nimi i ni jak nie idzie tego obejść. Mnie też się wydaje, że stałe znaczniki powinny "dzielić" wskazania sekund LCD. Te wyświetlane znaczniki powinny dochodzić do stałych kresek z jednej i drugiej strony. Jednak ktoś wpadł na pomysł, że będą "jak wskazówka zatrzymywać się na indeksach". Więc gdyby "świeciła się" ta kreska na indeksie "12-ki", to po 5-ciu sekundach mielibyśmy "zaświeconych" sześć kresek....Taką koncepcje mieli "inżynierzy" projektujący LCD ....i "nic Pan na to nie poradzisz..."Zrobiłem zdjęcia tak adhoc, sorry za jakośc Edytowane 6 Lipca 2018 przez NIN76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12035 Napisano 6 Lipca 2018 @NIN76 Ja u Ciebie nie widzę problemu , ale masz negatywowy wyświetlacz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 29 #12036 Napisano 6 Lipca 2018 Zobacz sytuację dokładnie w 3min.23sek. , minęło dokładnie 30sek. i cały zakres od 0 do 30 powinien być wypełniony kreskami ... "brakuje" 1 kreski w 1 sek. No właśnie jak policzysz te kreski to będziesz miał 30-ci, gdyby świeciła się ta na indeksie "12-ki" miałbyś 31 @NIN76 Ja u Ciebie nie widzę problemu , ale masz negatywowy wyświetlacz.Zobacz pierwsze zdjęcie, też jest ta przerwa o której pisałeś. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12037 Napisano 6 Lipca 2018 Nie liczyłem skupiłem się tylko na wyglądzie.Screen z linkowanego wcześniej filmu. No właśnie jak policzysz te kreski to będziesz miał 30-ci, gdyby świeciła się ta na indeksie "12-ki" miałbyś 31 Zobacz pierwsze zdjęcie, też jest ta przerwa o której pisałeś. A możesz zrobić zdjęcie, jak wygląda wyświetlacz po upływie dokładnie 30s.? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 29 #12038 Napisano 6 Lipca 2018 A możesz zrobić zdjęcie, jak wygląda wyświetlacz po upływie dokładnie 30s.?Wypstrykałem całą rolkę filmu... ale proszę:(dodałem jeszcze 29-tą sekundę, tak promocyjnie ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12039 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Dziękuję bardzo .Też jest niedoskonale, ale trochę mniej to widać na Twoim wyświetlaczu.Pzdr. edycja: przy okazji spytam - jaką masz odchyłkę chodu bez synchronizacji? Edytowane 6 Lipca 2018 przez Jacek K. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7222 #12040 Napisano 6 Lipca 2018 To może być kwestia sterowania/oprogramowania wyświetlacza LCD i przy zmianie trybu na godz.12 nie da się tego inaczej zaprogramować.Oczywiście jakoś to przeżyję Pzdr. edycja: po dwóch dobach bez synchronizacji, widzę ułamek sekundy na plus ... hmm, to już rozczarowuje przy tej klasie zegarka. Zadowolenie z zakupu trochę spadło Ty tak serio, czy robisz sobie jaja? 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 29 #12041 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) . przy okazji spytam - jaką masz odchyłkę chodu bez synchronizacji?..."niezauważalną"... Nie wiem, nie sprawdzałem... mieszkam w Krakowie i czasami występują takie warunki że przez 3, 4 dni nie ma synchro. A taki okres bez synchra to mi nie przeszkadza . Zegarek z WC noszę od 10 lat i nigdy nie wpadło mi do głowy aby zmierzyć odchyłkę kwarcu... ...toś mi teraz "zadł bobu"... Edytowane 6 Lipca 2018 przez NIN76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12042 Napisano 6 Lipca 2018 Ty tak serio, czy robisz sobie jaja? Przepraszam, o jakie "jaja" Ci chodzi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 85654 #12043 Napisano 6 Lipca 2018 O takie, że po to jest synchronizacja żeby jej nie było Poprzedni Rangeman raz go nie synchronizowalem miesiąc złapał z 15 s na plus. DCJ nie sprawdzałem a g 9300 chodzi jak atom ułamek sekundy różnicy po miesiącu czy półtora jak go ustawiłem 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 29 #12044 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Co do odchyłek chodu, to nie zawsze cena odpowiada za dokładność. Miałem kiedyś DIVERA marki BOSCH, reklamówka znaczy się, w środku siedział najtańszy, malutki werk MIOTY, i to cholerstwo miało odchyłkę ok. 1 s/miesiąc! (sorry, dalej go mam, ale nie noszę). Mam też EDIFiCE'a na jakiejś lepszej MIOCIE i ma ok 5s/miesiąc tak to niestety jest z tymi kwarcami... Ale i tak lepiej niż z mechanikami Edytowane 6 Lipca 2018 przez NIN76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12045 Napisano 6 Lipca 2018 O takie, że po to jest synchronizacja żeby jej nie było Dla jednego "jaja" dla drugiego nie ...Synchronizacja jest nie zawsze, a jak współczesny zegarek kwarcowy (czytaj w założeniu dokładny) i to za prawie 1000zł. łapie kilka sekund na tydzień, to dla mnie to są JAJA.Te sekundy nie mają oczywiście wpływu na moje życie > oceniam parametry techniczne.Podobnie jak NIN76 mam kilka tanich zegarków kwarcowych o zdecydowanie większej dokładności niż ten Rangeman ... to trochę irytuje, jak widać nie każdego, nieprecyzyjny wyświetlacz też PZdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23217 #12046 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Ty tak serio, czy robisz sobie jaja?Jajcarz bez dwóch zdań Przypomniał mi się kolega od prania i wirowania GWG Edytowane 6 Lipca 2018 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5914 #12047 Napisano 6 Lipca 2018 Jakby to kogoś strasznie drażniło to w DW-5600 nie ma żadnej niesymetrycznej przerwy w sekundniku :D :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12048 Napisano 6 Lipca 2018 Jajcarz bez dwóch zdań Cóż, gratuluję i zazdroszczę wszystkim "niejajcarzom" wygodniejszego podejścia do życia = niezwracanie uwagi na drobiazgi i niewnikanie w szczegóły. Walczę z tym "jajcarstwem" , ale zawodowo była mi bliska mechanika precyzyjna i wszelkie "niedoskonałości", mimo już dość zaawansowanego wieku nadal mnie rażą.Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5914 #12049 Napisano 6 Lipca 2018 Cóż, gratuluję i zazdroszczę wszystkim "niejajcarzom" wygodniejszego podejścia do życia = niezwracanie uwagi na drobiazgi i niewnikanie w szczegóły. Walczę z tym "jajcarstwem" , ale zawodowo była mi bliska mechanika precyzyjna i wszelkie "niedoskonałości", mimo już dość zaawansowanego wieku nadal mnie rażą.Pzdr. Nie obrażaj się bo nikt Ci za złe nie ma faktu że zauważyłeś tą sprawę - ale ten temat ma 603 strony, masa ludzi tu piszących, albo tylko czytających ma albo miała GW-9400 - sam mam czwartą sztukę obecnie i nikt tak wnikliwie się nie wpatrywał w ten sekundnik, a jeśli nawet to jest to g-shock, czyli raczej nie do oglądania pod mikroskopem zegarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1474 #12050 Napisano 6 Lipca 2018 Nie, nie obrażam się mam dużą tolerancję dla młodszych Kolegów , ale też drwiny nie są zbyt eleganckie.Nie potrzeba mikroskopu, żeby to zobaczyć. Owszem to G-shock, ale taki wyświetlacz, posiadający całą masę wskaźników (np. mikroskopijne jednostki) został do niego zaprojektowany ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach