tomasznowak244 93 #11526 Napisano 23 Marca 2018 Mam do Was pytanie, jaka bateria wchodzi do Rangeman'a? Jaki model? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShoRtie 1611 #11527 Napisano 23 Marca 2018 CTL1616 0 GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #11528 Napisano 23 Marca 2018 Mam do Was pytanie, jaka bateria wchodzi do Rangeman'a? Jaki model? Ale wiesz Tomek, że to Solar i nie trzeba jej zmieniać jak się za dużo bawi sensorami w nowym zegarku, tylko należy podładować? 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasznowak244 93 #11529 Napisano 23 Marca 2018 (edytowane) Wiem o tym doskonale i miałem o tym napisać, ale chciałem sprowokować dyskusję Ciekawość mnie wzięła po prostu, a szukałem w internecie tej informacji i nie mogłem jej znaleźć. Czyli wychodzi na to, że Casio ładuje te same modele baterii do wszystkich zegarków z panelem słonecznym? Edytowane 23 Marca 2018 przez tomasznowak244 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35472 #11530 Napisano 23 Marca 2018 (edytowane) Wiem o tym doskonale i miałem o tym napisać, ale chciałem sprowokować dyskusję Ciekawość mnie wzięła po prostu, a szukałem po Internecie tej informacji i nie mogłem jej znaleźć. Czyli wychodzi na to, że Casio ładuje te same modele baterii do wszystkich zegarków z panelem słonecznym?CTL1616 do większości z solarem ale są też wyjątki. Przykładowo ctl920 Edytowane 23 Marca 2018 przez murcins 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShoRtie 1611 #11531 Napisano 23 Marca 2018 Cyfrowe G z solarem maja CTL1616 a wszystkie analogowe z solarem maja CTL920 0 GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madhunt3r 0 #11532 Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) Witam. Wczoraj zostałem posiadaczem 2 gshocka czyli Romana. Choroba postępuje :-) mam pytanie jakie macie odczucia co do baterii? Jak go kupiłem ma M. Teraz ciężko o słońce, czy takie normalne dzienne światło tez w jakiś sposób ładuje ta baterie. Na M długo pociągnie? Rozumiem ze pod lampkę tez da radę położyć w domu i tez naładuje do H? Boje się ze padnie przy pochmurnych dniach. Od wczoraj męczyłem się aby załapało automatyczne skalibrowanie czasu, w domu ciężki dopiero na dworzu udało mi się po ok 5 min. I pytanie jeszcze mam odnośnie spasowania obudowy. U mnie jak dociśne dół i górę koło napisu triple to lekko skrzypi i jest lekki luz od tej lewej strony. Poza tym bajka. Używacie tych dodatkowych opcji sensora, termometr, barometr itp? Czy to taki tylko bajer dodatkowy dla Was? Rozumiem ze barometr i termometr mam skalibrować sobie z innym sprzętem mierzącym aby pomiary były ok. Bo jak na razie temp źle pokazuje. Pozdrawiam. Edytowane 24 Marca 2018 przez madhunt3r 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23148 #11533 Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) Najpierw przeczytaj instrukcję obsługi to nie powinieneś mieć już takich pytań.A jak jednak jeszcze będą to użyj szukajki lub przeczytaj ten temat od początku A żeby Cię już uspokoić to zapewne wszystkie czujniki pracują dobrze w Twoim zegarku, tylko musisz nauczyć się ich używać Edytowane 24 Marca 2018 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madhunt3r 0 #11534 Napisano 24 Marca 2018 Trochę dużo wątków, pozatym pytam o wasze doświadczenie, a nie formułki z instrukcji. Będę wdzięczny o konkretne odpowiedzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasznowak244 93 #11535 Napisano 24 Marca 2018 Trochę dużo wątków, pozatym pytam o wasze doświadczenie, a nie formułki z instrukcji. Będę wdzięczny o konkretne odpowiedzi.O baterię się nie martw. Jak miałem pierwszego Rangeman'a to była zima, pracowałem w ciemnym pomieszczeniu cały czas, a bateria przez miesiąc mi nie spadła na poziom L z poziomu M. Nosiłem go na wierzchu rękawa kurtki i nawet w pochmurny dzień zegarek się podładowywał.Jesli chodzi o termometr to pisze w instrukcji, że na ręce jego pomiar będzie niedokładny. Nie ma co go kalibrować , bo to wiele nie da. Kompas kalibrowałem, tak samo położenie geograficzne dla mojej miejscowości. Spasowanie bezela u mnie w pierwszym Romanie było podobne jak u Ciebie, coś się ruszało,skrzypiało ,ale taki urok tego elementu w Romanie. Ogólnie zegarek jest super i żałuję że sprzedałem dodatkowe ubranka do niego, bo na lato były by idealne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madhunt3r 0 #11536 Napisano 24 Marca 2018 Dziękuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23148 #11537 Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) ... formułki z instrukcji ...Pozwolą na zrozumienie ich działania i jak prawidłowo odczytywać pomiary i działanie baterii.Zrozum, jak nie wiesz co zegarek pokazuje to co chcesz kalibrować?Zaraz będziesz pytał o barometr że źle Ci pokazuje a w sumie nie wiesz co pokazuje.Poczytaj o ciśnieniu względnym a bezwzględnym i jego redukcji do poziomu morza.A na koniec zrozumiesz że to co w danej chwili pokazuję jest nie istotne a ważne jest to jaka jest tendencja jego zmiany.I się nie obrażaj bo tysiąc razy o tym było mówione/tłumaczone i ciągle te same pytania Edytowane 24 Marca 2018 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasznowak244 93 #11538 Napisano 24 Marca 2018 Dziękuje.Jeszcze Ci napiszę, że z termometra korzystałem jak pływałem w morzu i sprawdzałem temperaturę wody. Jeśli chodzi o inne czujniki to korzystam dużo z wysokościomierza jak wychodzę w góry. Oczywiście trzeba wtedy go skalibrować i można w miarę dobrze odczytać różnice wysokości. Barometr również w górach się czasem przydaje zwłaszcza w lecie jak są burze gwałtowne to kilka razy alarm barometru mnie ostrzegł przed nimi. Tak, że niby to są bajery niezbyt dokładne , ale mimo wszystko czasem przydatne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madhunt3r 0 #11539 Napisano 24 Marca 2018 Póki co nie jestem zadowolony z metalowej szlufki na pasku. Uwiera mnie i ciagne włoski. Macie jakiś sposób na to? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23148 #11540 Napisano 24 Marca 2018 Zgolić kudły 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madhunt3r 0 #11541 Napisano 24 Marca 2018 Chyba ze ręka się przyzwyczai bo to pierwszy dzień. Bardziej wbija mi się ta szlufka w rękę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tajson1 15 #11542 Napisano 24 Marca 2018 Póki co nie jestem zadowolony z metalowej szlufki na pasku. Uwiera mnie i ciagne włoski. Macie jakiś sposób na to?Ja zarzuciłem zwykłą gumową od innego paska i tyle Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84678 #11543 Napisano 24 Marca 2018 Właśnie rozpakowałem i przymierzyłem 20180321_163639.jpgSzedł 8 dni, płacone paypal bez żadnych ubezpieczeń Gratuluję. Jak tam kontrast wyświetlacza? 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madhunt3r 0 #11544 Napisano 24 Marca 2018 Ja zarzuciłem zwykłą gumową od innego paska i tyle Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu TapatalkaA jak ta blaszkę ściągnąć bez odginiania? I jak gumowa wsadzić bez uszkodzenia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tajson1 15 #11545 Napisano 24 Marca 2018 A jak ta blaszkę ściągnąć bez odginiania? I jak gumowa wsadzić bez uszkodzenia?Klamerka łatwa do ściągnięcia bo masz teleskopy, a potem z górki. Przyrząd do zmiany teleskopów lub cienkim czymś wypchniesz. Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84678 #11546 Napisano 24 Marca 2018 A jak ta blaszkę ściągnąć bez odginiania? I jak gumowa wsadzić bez uszkodzenia?Zdejmujesz kamerkę nawet igla i potem zdejmujesz metalowa i dajesz plastikowa. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buldoggg 4 #11547 Napisano 24 Marca 2018 zmieniał ktoś zapięcie(płaskie) na takie grubsze ? (występuje gdzieś w chromie ?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madhunt3r 0 #11548 Napisano 25 Marca 2018 Dst mam na auto, czemu sam się nie przestawił na czas letni? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artsky 52 #11549 Napisano 25 Marca 2018 Jak nie miałeś synchronizacji czasu przez waveceptor to się nie przestawił. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madhunt3r 0 #11550 Napisano 25 Marca 2018 No w domu nigdy nie łapie zasięgu, dopiero na zewnątrz bądź przy oknie się udaje, wiec w sumie opcje można wyłączyć żeby nie ciągła baterii? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach