Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Neo1972

OMEGA Geneve Blue Solar Dial Vintage 1978r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów,

Mam pytanie do znawców Marki Omega,interesuje mnie Zegarek który pojawił się na allegro z linku poniżej.

http://allegro.pl/omega-blue-37mm-vintage-1978r-rzadki-model-od-1zl-i3594355279.html

Mechanizm kaliber 1030, 28800A/h,

Czy w/g was warty jest uwagi i ile za  taki zegarek można max zapłacić.

Za wszelkie informacje w rzeczonym temacie będę bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ceny to nie długo zobaczysz ;) mało raczej nie będzie bo podpicowana dla klijenta! Mechanizm nie specjalny chyba jeden z najsłabszych jakie wyprodukowali!

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ceny to nie długo zobaczysz ;) mało raczej nie będzie bo podpicowana dla klijenta! Mechanizm nie specjalny chyba jeden z najsłabszych jakie wyprodukowali!

Dzięki za informację tak też i myślałem że podpicowana w końcu to handlarz sprzedaje... :) .....co do mechanizmu powiadasz niespecjalny.

A na jaki kaliber Omegi z tamtych lat warto zwrócić uwagę.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie mechanizmu pozwolę sobie się nie zgodzić ;) -mechanizmy z naciągiem manualnym z serii 10xx wcale nie są słabe....

Powszechnie uznany za jeden ze słabszych mechanizmów Omegi jest-: Omega 1480

Z mechanizmów godnych polecenia napewno będą wszystkie "30".....

P.S Słowo "handlarz" w Twojej wypowiedzi ma hm,dziwny wydzwięk-że gorszy? :blink:

No i zegarek jest z 1978roku a za vintage uznajemy wyprodukowane przed 75rokiem...... :D:) ,no ale niech by był..... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie mechanizmu pozwolę sobie się nie zgodzić ;) -mechanizmy z naciągiem manualnym z serii 10xx wcale nie są słabe....

Powszechnie uznany za jeden ze słabszych mechanizmów Omegi jest-: Omega 1480

Z mechanizmów godnych polecenia napewno będą wszystkie "30".....

P.S Słowo "handlarz" w Twojej wypowiedzi ma hm,dziwny wydzwięk-że gorszy? :blink:

No i zegarek jest z 1978roku a za vintage uznajemy wyprodukowane przed 75rokiem...... :D:) ,no ale niech by był..... ;)

"Cook" nic nie mam do handlarzy po prostu w wielu przypadkach a sam się już wielokrotnie przekonałem że nie do końca są uczciwi,niestety nie mówią  prawdy w imię wszech obecnie pojętego biznesu.... :D.

Co do rzeczonej Omegi ile w/g Ciebie jest warty ten zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast "handlarz" lepiej brzmi "profesjonalny sprzedawca" ;) -trochę się czepiam :)

Co do ceny -PW

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale seria 10... Nie cieszy się najlepsza sława. Masz racje ze 1480 jest dużo słabszy! I to nie podlega wątpliwości!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale seria 10... Nie cieszy się najlepsza sława. Masz racje ze 1480 jest dużo słabszy! I to nie podlega wątpliwości!

A który z mechanizmów Omegi cieszy się dobrą sławą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odpicowany to dobrze, czy źle? ;)

Bo jak brudny, podrapany i ogólnie zasyfiony - to źle. A jak ładny - to też źle :D

Żartuję sobie - kazdy widzi zegarek i sam ocenia stronę wizualną. Sprzedawca jest też Klubowiczem - śmiało można go pytać o wszystko, co budzi wątpliwości

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo ze miło mieć odpicowany zegareczek i do tego dążymy by każdy tak wyglądał! Bo wtedy nas najbardziej cieszą! Ale wiadomo ze za takie rodzynki się więcej płaci! Wiec nie kiedy lepiej dopłacić pare groszy i mieć odrazu fajny stan niż samemu kombinować. Ale jak ktoś jest zdolny jak nie jeden na tym forum to potrafią sobie takiego zrobić za 50% mniej kasy niż taki na aukcji z ladnymi fotkami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ceny to nie długo zobaczysz ;)

W takim razie poobserwuję tą aukcję zobaczymy jaką cenę osiągnie.

Niestety czasami sprzedawcy używają tzw. klakierów do podbijania ceny.

Ale może w tym przypadku tak nie będzie.

W każdym bądż razie mam nadzieję że prędzej czy póżniej coś trafię z logo  'Omega'  za rozsądne pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym bądż razie mam nadzieję że prędzej czy póżniej coś trafię z logo  'Omega'  za rozsądne pieniądze.

Na pewno :)

Sprawa jest bardzo prosta - pomijając jakies spektakularne okazje, usmiechy losu i dzikie farty, to cena danego modelu jest w silnej korelacji z jego stanem.

Jesli coś jest ładne, wychuchane, wyczyszczone, w pełni sprawne, z pudełeczkiem, klamerką, gwarancją itp, a do tego ładnie obfocone i chwytliwie opisane, to na pewno tanio nie pójdzie.

Z kolei te tanie na ogół wymagają szeregu zabiegów, żeby nabrały blasku, a to są dodatkowe koszty i starania.

Kazdy sam musi ocenić, co woli i jak mu jest wygodniej.

Niektórzy miewają tez farta ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A który z mechanizmów Omegi cieszy się dobrą sławą ?

Już pisałem wyżej-wszystkie "30"-to jeśli chodzi o naciąg manualny

Z naciągiem automatycznym-z rodziny Omega 500,564 ..........i inne ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dzięki za informację na ten temat.

Będę uważnie obserwował rynek a nóż widelec coś ciekawego się trafi.

W każdym bądż razie brakuje mi do mojej skromnej kolekcji zegarka z logo  Omega..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 1481 w Tissocie (jako Tissot 2481) i mam mieszane odczucia. Czas trzyma bdb, chodzi cichutko i pięknie, ale niestety awarie się pojawiły dwie i to całkiem spore...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze zeby bylo bardziej jasne dla kolegi ze rodzina 30 to nie tylko mechanizmy oznaczane ta cyfra np 30 T2 ale tez zaczynajace sie od 2, ostatni mechanizm z tej rodziny to byl 269 jak mi sie kojarzy.

To jakby poszerza poszukiwania.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.