Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

hezio

Parnis Automatic portugalczyk - kto posiada? Czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadalem, polecam, tylko pasek do wymiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Parnisa Portugalczyka i choć noszę go sporadycznie, to uważam, że za tę cenę to naprawdę przyzwoity zegarek. Ładnie prezentuje się na nadgarstku, został wyposażony w stosunkowo trwały mechanizm Seagull ST25, dzięki któremu dobrze trzyma czas (mój "robi" ok. +3s dziennie bez względu na pozycję). Poza tym nie rysuje się tak łatwo z uwagi na szczotkowane boki koperty. Tarcza to kwestia gustu - mi akurat wygląd tarczy się podoba, chociaż wiadomo, że można by się trochę do wykonania przyczepić (np. do nakładanych indeksów). I potwierdzam - pasek do wymiany. Ja noszę na brązowym Diloy'u. Aha, wahnik faktycznie jest głośny, na tyle, że słychać go z odległości 1,5m.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na przykład chętnie nabył Parnisa, ale niestety troszkę za duży jak dla mnie ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostanio nabyłem takowego portugalca od Parnisa. Przeczytałem gdzieś że nakręca się go w jedną stronę w rotomacie. Powiecie mi w którą ? oraz czy dokręcanie koronką może uszkodzić lub chociaż wpłynąć źle na mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to, nic dodać i nic ująć. Ale pisanie o snobiźmie moim zdaniem mija się tutaj z celem i tylko pokazuje na ile człowiek interesuje się zegarkami.

Z mojej strony oczywiście to wszystko.

Pzdr.

każdy rozumiał z tego co napisałem co chciał. zabawne. Powściągliwość przyjdzie ci z wiekiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja odkopię trochę temat…mam pytanie do posiadaczy tego zegarka (lub innego z mechanizmem ST-25): 

czy po maksymalnym nakręceniu zegarka czujecie "opór" próbując dokręcać koronką???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale da się dalej przekręcić koronką mimo oporu?

W automacie chyba tak powinno być, co jest spowodowane zabezpieczeniem przed przeciągnięciem sprężyny podczas ciągłego nakręcania podczas noszenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się, da. Tak właśnie powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, tak właśnie jest - do tej pory bałem się przekręcić mocniej czując opór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obserwuj rezerwę chodu i nie ukręć wałka  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, tak właśnie jest - do tej pory bałem się przekręcić mocniej czując opór.

masz opór - kończ kręcenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne. Ale kontrola jakości i powtarzalność u Chińczyków... Stąd niskie ceny między innymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałbym kupi ćparnisa na tommsky, ale.... piszecie, że u Chińczyków marnie z kontrolą jakości. Przy moim szczęsciu (zawsze ustawiam się do takiej kolejki do kasy, gdzie jest albo wolna obsługa, albo jakiś upierdliwy pacjent-klient, albo inne czasowydłużacze) dostanę jak nic felera :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różne opowieści grozy można przeczytać na forach. Ja mam takiego Portugalczyka od kilku miesięcy i nie moge narzekać. Robi +5s na dzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bardzo dobry wynik. Tak naprawdę, to przeważają pozytywne komentarze, jestem skłonny uznać za bardziej prawdopodobne, że to solidne zegark, jeśli się trafi na dobry egzemplarzi. A automatu z dokręcaniem w tej cenie nie kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupisz. Skoro chcesz kupować od Polaka (czyli de facto przepłacać), to przecież za nic gość kasy od Ciebie nie weźmie. I to ewentualnie jemu będziesz odsyłał, za nieduży pieniądz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek z Wrocławia, możesz spróbować jeszcze tu: http://cadran.mywebzz.com

Ja u tego gościa kupowałem. Teoretycznie, po sprowadzeniu sprawdza każdy egzemplarz i dopiero sprzedaje klientowi.

Cenowo chyba była kilka dyszek taniej niż u Tomsiego…ale różnica raczej niewielka.

Co do Twoich obaw - też je miałem.

Na szczęście, poza drobnymi niedociągnięciami (wizualnymi) wszystko z zegarkiem jest OK.

Odchyłki dobowe mistrzowsko małe!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, w międzyczasie nabyłem parnisa, nie podpasował mi (dla mnie subiektywnie zbyt gruby, co rozwala cały efekt) i zamieniłem na orienta.... którego wystawilem na bazarku i pewnie na nim polezy, ponieważ koperty tonneau mają malo zwolenników ;)

Ostatecznie skonkretyzowalem zegraek, ktory chcę nabyć: Orient z power reserwe, może być curat, albo inny - arstek parniak nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.