Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

hezio

Parnis Automatic portugalczyk - kto posiada? Czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.

Spodobał mi się wizualnie ten model.

Widziałem, że forumowicze posiadają ten model stąd pytanie do Was.

Czy ten zegarek jest wart swojej ceny? Na stronie http://www.tomsky.com.pl/?1,zegarek-parnis-43mm-sea-gull-st-25 widzę 359 pln.

Pomijam fakt skopiowania stylistyki IWC - oryginału na pewno nie kupię ;)

Jak wygląda sprawa z trwałością, niezawodnością, wykonaniem tego modelu?

Jeśli ewentualnie odradzacie zakup - to czy jakaś normalna fima produkuje zegarek "inspirowany" czy zbliżony stylistyką do tego wyglądu?

Pozdrawiam serdecznie

20101218204923890.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek napewno warty swojej ceny. Jeżeli nie przeszkadza ci, że to china będziesz zadowolony. Im dłużej interesuję się tematem zegarków tym bardziej dochodzę do wniosku, że kupowanie bardzo drogich zegarków nie ma nic wspólnego z psają raczej snobizmem. Jeżeli nie zależy ci na tzw. prestiżu - piramida dla ludzi z kompleksami:), a chciałbyś tani, ładnie wykonany zegarek insporowany na klasycznym portugalczyku to polecam. Tym bardziej, że nie ma problemu z odsprzedaniem tego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im dłużej interesuję się tematem zegarków tym bardziej dochodzę do wniosku, że kupowanie bardzo drogich zegarków nie ma nic wspólnego z psają raczej snobizmem. Jeżeli nie zależy ci na tzw. prestiżu - piramida dla ludzi z kompleksami:), a chciałbyś tani, ładnie wykonany zegarek insporowany na klasycznym portugalczyku to polecam. Tym bardziej, że nie ma problemu z odsprzedaniem tego modelu.

Ale pie*dolenie, rany boskie.

Odpowiadając na pytanie autora - mechanizm dość trwały i niezawodny, tylko zdarzają się egzemplarze, gdzie wahnik jest głośny. Jeśli poszukasz na sąsiednim forum CW, znajdziesz temat na kilkadziesiąt stron, dotyczący tego zegarka, wtedy wszystkie wątpliwości powinny być rozwiane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

hezio,

Bierz spokojnie. Za te pieniądze całkiem fajnie zrobiony zegarek. Tak jak napisał meinard - wahnik może głośno pracować, ale jest to rzecz, do której można się przyzwyczaić.

Polecam kupić na ebay, a nie ze sklepu który wkleiłeś, bo będziesz go w stanie wyrwać za jakieś 80usd. (z darmowa wysyłką).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - dzięki za odpowiedzi.

Nie mam żadnych problemów, że to china. Oczywiście najlepiej byłoby gdyby to był produkt robiony w PL, wtedy z chęcią zakupiłbym wyrób polskiego producenta i wspierał polski przemysł... Może kiedyś uzbieram na Chronos-Art ;)

Piramida prestiżu dla mnie osobiście nie istnieje... Jeszcze jestem w stanie zrozumieć wydanie kwoty kilku tys. no moooooże nastu tys. za zegarek, ale znaczek/marka sama w sobie nie robi jakoś na mnie wrażenia.

Zegarki to odbieram i kategoryzuje jak kobieta ;) albo mi się podoba albo nie. Oczywiście druga kwestia - jakość/niezawodność stąd moje uwielbienie na razie do Citków - kolejne zachcianki zegarkowe zaczynam zawsze od przeglądania ich strony www.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Panowie - dzięki za odpowiedzi.

Nie mam żadnych problemów, że to china. Oczywiście najlepiej byłoby gdyby to był produkt robiony w PL, wtedy z chęcią zakupiłbym wyrób polskiego producenta i wspierał polski przemysł... Może kiedyś uzbieram na Chronos-Art ;)

Piramida prestiżu dla mnie osobiście nie istnieje... Jeszcze jestem w stanie zrozumieć wydanie kwoty kilku tys. no moooooże nastu tys. za zegarek, ale znaczek/marka sama w sobie nie robi jakoś na mnie wrażenia.

Zegarki to odbieram i kategoryzuje jak kobieta ;) albo mi się podoba albo nie. Oczywiście druga kwestia - jakość/niezawodność stąd moje uwielbienie na razie do Citków - kolejne zachcianki zegarkowe zaczynam zawsze od przeglądania ich strony www.

Chronos Art to zegarki naprawdę na poziomie światowym. Miałem okazję pooglądać na żywo i zbierałem szczękę z podłogi. Niestety jest to duży wydatek (przynajmniej moim zdaniem), ale to co dostajesz jest bez wątpienia dziełem sztuki. Póki co Chronos Art jest zegarkiem stylistycznie zbyt poważnym dla mnie (pomijając już kwestie finansowe), ale też mam nadzieję, że w przyszłości zagości w moim pudełku  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im dłużej interesuję się tematem zegarków tym bardziej dochodzę do wniosku, że kupowanie bardzo drogich zegarków nie ma nic wspólnego z psają raczej snobizmem.

Zastanawiam się skąd się tacy ludzie biorą na forum, które w nazwie ma "klub miłośników zegarków", zero kolego w Tobie pasji i zainteresowania zegarkami - pisząc takie głupoty tylko to potwierdzasz.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hezio

Parniaki maja taka wade ze nie ma tam powtarzalnosci jeden bedzie w miare dopracowany iny luzno zlożony i bedzie chodzil jak chcial, wszystko zalezy jaki egzemplarz trafisz. Ja bym poszukal jakiegos Orienta czu Seikacza.

@carlito1

Pasjonat na pewno znajdzie chwile czasu aby zatrzymac sie przy bardzo drogich zegarkach jak i tanich nie zaleznie od tego jakim majatkiem dysponuje,  ot tyle bo OT sie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOD:

Panowie, proszę o trzymanie się tematu. Jeśli wdamy się tutaj w prestiże, pasje i wzajemne przepychanki, to zrobi się kolejny magiel.

Ad rem:

Kilka lat temu chciałem sobie wyrobić własne zdanie na temat budzącego wówczas wiele kontrowersji tegoż parnisa. Nabyłem więc i poddałem wnikliwej obserwacji.

Kwestię "twórczej inspiracji" w tym miejscu celowo pomijam, bo nie o tym jest ten temat.

Jeśli chodzi o sam zegarek, to właściwie trudno się do czegoś przyczepić, przy czym patrzeć na niego trzeba oczywiście uwzględniając cenę. Wykonanie oceniam jako poprawne, a użytkowanie nie sprawiało problemu.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@carlito1

Pasjonat na pewno znajdzie chwile czasu aby zatrzymac sie przy bardzo drogich zegarkach jak i tanich nie zaleznie od tego jakim majatkiem dysponuje

Otóż to, nic dodać i nic ująć. Ale pisanie o snobiźmie moim zdaniem mija się tutaj z celem i tylko pokazuje na ile człowiek interesuje się zegarkami.

Z mojej strony oczywiście to wszystko.

Pzdr.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takiego http://www.tomsky.com.pl/?8,zegarek-parnis-open-heart-white Kupilem z ciekawosci. Zastanawialem sie tez nad portugalczykiem ale nie chcialem czegosc kompletnie skopiowanego stylistycznie. Wykonanie zegarka oceniam bardzo pozytywnie. Brak problemow z uzytkowaniem a do tego chodzi niesamowicie punktualnie. Oczywiscie jak bylo wspomniane, poniewaz kontrola jakosci o ile istnieje to jest sprowadzona do minimum, to mozna tez trafic egzemplarz ktory duzo slabiej sie spisuje. Ogolnie zegarek jak najbardziej wart swej ceny. Kupowalem na ebayu i musze przyznac, ze bardzo sympatyczna obsluga, szybki transport. Generalnie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję Panowie za rzeczowe wypowiedzi. 

To chyba spróbuje zrobić sobie psikusa pod choinkę - niechaj żona poniesie koszta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parniaka warto spróbować - portugalca co prawda nie mam, ale kilku znajomych jest mocno zadowolonych. Osobiście mam diverka parnisa (recenzja jest na forum) i uważam, że za takie pieniążki warto zaryzykować bo można bardzo miło się zaskoczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem i zachwytu nie było. Ale może taki się egzemplarz trafił. Mechanizm, o ile go dobrze nasmarują, dobry, z reguły nie sprawia problemów. Choć od portugalczyka wolałbym również diverka. Tak czy inaczej - miłej zabawy :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portugalskiego mam (w wersji z subtelniejszą rezerwą chodu), divera miałem. Oba wykonane nieźle, diver chyba nawet ładniejszy, choć wizualnie oba te zegarki są moim zdaniem świetne. Z wad mojego portugalskiego: głośny rotor, brak wodoszczelności, jeden indeks godzinowy lekko odstaje. Zegarek jest dla mnie troszkę za duży, ale trzeba przyznać, że jest całkiem wygodny. Chodzi przyzwoicie, wszystko w nim działa, mam go w miarę długo. Czy warto to brać? Lekki ryzyk zawsze z takimi wynalazkami jest, pieniądz niby nie jakiś wielki, ale pewniejsze będą jakieś J Springsy albo Lorusy, jeśli chodzi o podobny poziom cenowy i nowe zegarki. Tylko te Japońce nie są takie ładne. Ja dawałem coś koło 2 stów za używkę (ale w świetnym stanie), 350 zeta za to bym na pewno nie dał, 300 też nie.  Ale ja w ogóle jakoś straciłem serce do współczesnych zegarków, więc mogę nie być obiektywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sąsiednim forum CW

Sorry, że nie w temacie, ale co to jest za forum?

Orły latają samotnie. Barany chodzą stadami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czwarty-Wymiar  :) ...Parnisa miałem i za tą cenę jest bardzo dobry. Fakt mechanizm jest głośny, ale nie sprawia żadnych problemów
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czwarty-Wymiar  :) 

Rozumiem, że uśmiech oznacza robienie sobie jaj?  B)

Bo nic takiego związanego z zegarkami na guglu się nie pojawia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, znalazłem  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może chodzi o China Watches?

A tak poważnie to jest podróba portugalczyka i tyle :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portugalczyka nigdy w takiej wersji nie było - co najwyżej było chrono z takim układem subtarczek. Co nie zmienia faktu, że inspiracja jest widoczna gołym okiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.