Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Mowilem to juz przy budzetowym chrono, powiem i tu ;)

Przestancie sie czepiac nazwy, jest to marka, ktora QV chce promowac. Jakby nie bylo odwala kawal roboty przy tych projektach i uwazam, ze ma pelne prawo decydowania jak te zegarki beda sie nazywac.

No i z tym muszę się zgodzić... niestety... :unsure: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowilem to juz przy budzetowym chrono, powiem i tu ;)

Przestancie sie czepiac nazwy, jest to marka, ktora QV chce promowac. Jakby nie bylo odwala kawal roboty przy tych projektach i uwazam, ze ma pelne prawo decydowania jak te zegarki beda sie nazywac.

+1

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idźmy tą drogą :)

Nie idźmy tą drogą ;)

Napis taki, jak zaproponował QV jest dobry i nie ma już co dyskutować. Pasuje graficznie do całości, a poza tym wydaje mi się, że w ten sposób tworzymy coś w rodzaju naszej subforumowej marki (chrono, teraz bauhaus, może kiedyś jeszcze coś dodamy). I to jest moim zdaniem słuszny kierunek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz z zupełnie innej mańki.

Trafiłem na takie zdjęcie dekielka Mioty 9015 i... jestem pod wrażeniem. Gdyby u nas udało się zrobić coś podobnego to wydaje mi się, że byłoby super:

871985d1352529470-miyota-9015-im-impress

W sumie Miyota 8245 wygląda z tyłu podobnie:

Miyota8245%20%283%29.jpg?version=1&modif

A tu jeszcze rysunek złożeniowy:

http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/download/pdf/draw_8245.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest dekielek wysokiej serii zegarków Citizena. Nawiasem mówiąc polecam bo jakościowo kładą na łopatki wiele szwajcarskich produktów.

Mechanizm Miyota 9010 a nie 9015, grubszy i z komplikacją. Jak widać inny także rotor.

Nie wiem czy takie garbowanie na deklu było by możliwe ( nie jest to coś prostego do wykonania ) ale zapytać mogę. No i czy do koperty Oriona to pasuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chciałem poruszyć kwestię wahnika wrzucając to zdjęcie. Może te ząbki niekoniecznie będą pasować do reszty zegarka, ale wahnik z orłem (a jakże - możemy tu wykorzystać motyw naszego godła) byłby genialny.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chciałem poruszyć kwestię wahnika wrzucając to zdjęcie. Może te ząbki niekoniecznie będą pasować do reszty zegarka, ale wahnik z orłem (a jakże - możemy tu wykorzystać motyw naszego godła) byłby genialny.

Byłby. Zapomnij. Takie rzeczy jak zamówisz min 1000 mechanizmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam dla Was jeszcze jedną propozycję.

Mechanizm Miyota 9100. Rezerwa chodu na 12tej, 24h na 6tej i datownik który może być ale nie musi, możemy go przykryć.

Tak wygląda ten mechanizm w zegarku o kopercie 40mm :

6326_7454_a.jpg

Dość łatwo możemy do niego przenieść stylistykę z najnowszego Nomosa:

NOMOS-Lambda-Weissgold-1024x739.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nie lubię 24h wskazań, chyba, że i z tego zrezygnować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubię 24h wskazań, chyba, że i z tego zrezygnować.

Ja tez nie lubię bo są bezsensowne ale co poradzić takie mamy mechanizmy do dyspozycji. Traktujmy to jako element designu bardziej niż funkcjonalność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kolejna inspiracja na tarczę ( oczywiście wgłębioną tarczkę trzeba sobie wyobrazić w pozycji bardziej na prawo i bliżej centrum )

Junghans-Meister-Handaufzug.jpg

Detail-Sw-W.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miyota 9100 bez datownika oraz oszczędny i wyrazisty design nomosa bardzo mi odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1 brałbym :)

W inspirację nowym Nomosem też wchodzę. W kostkę na pewno nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm Miyota 9100. Rezerwa chodu na 12tej, 24h na 6tej i datownik który może być ale nie musi, możemy go przykryć.

Jak już jest to niech będzie ten datownik. W życiu jest z pewnością bardziej przydatny niż wskaźnik 24-godzinny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

desing tego Junghansa jest idealny. Do projektu proponowałbym  tarczę ze słoneczkiem, nakładane srebrne indeksy, polerowane srebrne wskazówki. Koperta w takim stylu albo Oriona. I jak by się dało to z sekundą na 6stej jak w tym Junghansie, czyli Miyota 8245...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

desing tego Junghansa jest idealny. Do projektu proponowałbym  tarczę ze słoneczkiem, nakładane srebrne indeksy, polerowane srebrne wskazówki. Koperta w takim stylu albo Oriona. I jak by się dało to z sekundą na 6stej jak w tym Junghansie, czyli Miyota 8245...

Na 4:30 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee teraz widzę różnicę...i chyba wolę na godzinie 6....chociaż do tej 4.30 bym się pewnie przyzwyczaił bo jest nie typowo :)
Na tej 4.30 nie burzyłaby trochę harmonii na tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee teraz widzę różnicę...i chyba wolę na godzinie 6....chociaż do tej 4.30 bym się pewnie przyzwyczaił bo jest nie typowo :)

Nie rozumiesz. Tu nie chodzi o to że my nie chcemy na 6tej. Ale ten mechanizm miyoty przy ustawieniu tarczy sekundy na 6tej ma koronkę na 4:30. Więc albo godzimy się meić koronkę w neistandardowym miejscu albo przesuwamy tarczę małej sekundy. Obracamy po prostu mechanizm w środku. Niestaty prócz UNitasa i spaślaka Sea-gulla nie ma innego dostępnego dla nas mechanizmu z sekundą na 6tej. A ten Junghans to kwarc :-) . Kwarcowe mechanizmy i owszem bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem o co chodzi z tą sekunda na 4.30 i rozumiem że to jedyny mechanizm z sekundą na 6tej, a reszta mechanizmów jest z centralnym sekundnikiem....Unitas fajny mechanizm, też nie bardzo gruby tylko nie zmieści się do 39mm koperty...niestety. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem o co chodzi z tą sekunda na 4.30 i rozumiem że to jedyny mechanizm z sekundą na 6tej, a reszta mechanizmów jest z centralnym sekundnikiem....Unitas fajny mechanizm, też nie bardzo gruby tylko nie zmieści się do 39mm koperty...niestety. 

Gruby, gruby, to mechanizm kieszonkowy, nie zapominajmy o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vratislavia, Varsovia, Cracovia, Vilna, Calisia etc. nie pasują do sterylnej z założenia tarczy bauhausowego zegarka. Po co pchać na tarczę łacińską nazwę Wrocławia?

Conceptum, czyli "pojęcie", które samo w sobie jest już abstrakcyjną ideą do takiego zegarka pasuje w 100%.

Albo bez nazwy, jak napisał wyżej lapor.

Conceptum brzmi fajnie. vratislavia wyjątkowo mi się nie podoba i psuje dla mnie całość (dla jasności: Varsovia i Breslau też)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda ten mechanizm w zegarku o kopercie 40mm :

Dołączona grafika

Dość łatwo możemy do niego przenieść stylistykę z najnowszego Nomosa:

Dołączona grafika

To też bardzo fajna koncepcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.