Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem zamiast uśmiechu kropeczki, perforację w tarczy o ile to jest w ogóle technicznie do wykonania (QV?).

Dodawanie +/-, a tym bardziej innych opisów do rezerwy chodu wg mnie bardzo psuło wygląd tarczy, więc pokazuję tylko opcję z delikatnym +/-. Kwestia jeszcze czy to ma być nadrukiem czy nanoszonym symbolem... Wg mnie jeśli nanoszone indeksy to też jakikolwiek opis do rezerwy chodu powinien być nanoszony.

Jedna opcja ma kolorystyczny gradient na skali rezerwy chodu.

Konsekwetnie okienko daty zmienione na kółko, lub eksperymentalnie na "wskaźnik googla" ;))) (nie wiem czy tak duże okienko byłoby możliwe)

Data umieszczona nieco niżej, choć nie wiem, czy nadal nie za wysoko.

Tarcza daty szara, liternictwo białe, lub na odwrót. Nie ma czerni.

Opcje bez sekundnika, bo na razie ta opcja bardziej mi przypadła do gustu, do dyskusji.

To tak dla przerobienia dostępnych wariantów, bo chyba nadal bardziej za mną przemawia opcja 1 od johndoe, i ten czerwony uśmiech pasuje mi do całości, zresztą widzę, że nie tylko mi się to podoba. Jeszcze w wolnej chwili coś pokombinuję, trzeba zobaczyć opcję z kwadratami/prostokątami zamiast kółek.

Te kółka zaczęły mi przypominać jakiegoś "wyścigowca" :)

6m34.jpg

bzhd.jpg

0ies.jpg

1. Zmieniłeś rozmieszczenie daty na bliżej krawędzi -  jest to technicznie nie możliwe :-) , grafiki john.doe były zwymiarowane i dostosowane do mechanizmu i jego parametrów ( odległości poszczególnych komplikacji itd )

2. Okno daty może być tylko czarno białe lub biało czarne. Nie może mieć szarego tła bo nie ma takiego mechanizmu z takim dyskiem daty a dysku daty nie zmodyfikujemy. Nie ma takich możliwości. To nie in-house. Bazujemy tylko na mechanizmach z półki.

3. Okno okrągłe to jest to !!! To bardzo dobry pomysł ale tutaj grafika nieco przekłamuje chyba, bo okno jest na tyle duże, że mogło by być widać krawędzie kolejnych cyfr.

A tak poza tym super !!! Dzięki za podsunięcie pomysłu okrągłej daty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak bedzie, Panowie? Znajdzie ktoś chwile i pokombinuje z rezerwa chodu, zgodnie z naszymi pomysłami z dnia?

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ciekawie. Ramka daty Imo prostokąt, a rezerwa chodu tylko cienki łuk żadne kreski, kropki i będzie ok :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę tylko wziąć pod uwagę, że cyfra 7 ładnie wyglądy w tym kółeczku, ale np. 27 to już może być gorzej.

Ja jestem za rezygnacją z daty.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 i 1 są za długie. 12 wg mnie powinna być np. podwójna, grubsza, jakoś wyróżniona? Sam nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 jak dla mnie w porządku ale okrągła data jakoś modowo dla mnie wygląda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okragle okienko daty fajnie sie komponuje, ale to ma byc bauhaus. Zrezygnowalbym calkiem z daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okrągła data trąci mi Jacykowem - dajmy klasyczne, męskie okienko ;)

I ponawiam pytanie - nie dało by rady spreparować redneru z tarczą w kolorze jasny krem?

Moim zdaniem zegarek stałby się przyjemniejszy w odbiorze a wcale nie mniej casualowy.

s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Położyłem lachę na tym projekcie, jak zobaczyłem, że nie ma szans na kostkę, ale jak widzę co tu się wyprawia, to szok! Bardzo ładne projekty!

Ale uważam, że błędem byłoby rezygnowanie z daty. Nawet myślę, że w kółku by ładnie wyglądała, jeśli tego okręgu by nie dopakować żadnymi ozdobnikami, rantami, itp. Sekunda z przeciwwagą też jest fajnym pomysłem.

Kurcze, równocześnie powstają 3 interesujące projekty na forum, cholera wie na którym się skupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztery.

Stenek jeszcze. :)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może by rezerwę zrobić z trzech małych kwadratów. Pusty, pół na pół i pełny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztery.

Stenek jeszcze. :)

O Stenku wiem, miałem go na myśli, razem z Chronos-Artem i tym bauhausem. To Davosy nie liczę, uważam, że cena niewspółmierna do czegokolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze bakteria chrono. Czyli pięć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przymierzam i sekunda + data robi już bałagan, ale rodzielone - oba mi się podobają. Data jednak zdecydowanie w prostokąciebauhaus_vrat1.jpgbauhaus_vrat2.jpg

Dlatego, ze ten zegarek ma byc do bólu prosty. Trzeba bedzie na cos sie zdecydować. IMO, rezerwa chodu jest najsłabsza częścią, bo najtrudniejsza do zaprojektowania. To błąd, ze projekt poszedł w tym kierunku. Gdyby nie było rezerwy chodu, mielibyśmy prosty wybór: sekundnik albo data, a tak trudno zdecydować, co jest lepsze. Dlatego chyba trzeba podjąć decyzje, co jest gorsze. Według mnie, gorzej wyglada sekundnik, niż data.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracujemy z johnem.doe nad kolejnymi grafikami właśnie. znaczy się ja tylko marudzę :P John przelewa na grafiki.

Chyba doszliśmy do najlepszego rozwiązania rezerwy chodu :-) , Jest bardziej technicznie, bauhausowo a nie modowo jak w dotychczasowych grafikach.

Moim zdaniem sekundnik w zegarku z rezerwą nie jest konieczny !!! Ponieważ po rezerwie i położeniu wskazówki rezerwy widzimy czy zegarek pracuje czy stoi. Zgadzam się, że wolę okno daty niż wskazówkę sekundy, i zgadzam się że obie te opcje wprowadzają za dużo chaosu. Ja bym wybrał datę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czekamy na tą nową rezerwę chodu.

Nie myślałeś żeby zmienić wskazówki i wskaźnik rezerwy na takie z tego z tego modelu?

post-47356-0-41719400-1383774407_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak juz będziecie mieli nowe grafiki i raczej nikt nie bedzie juz podrzucał nowych pomysłów, to trzeba bedzie zrobic ankietę. Jeśli możecie, to zróbcie z samym sekundnikiem, sama data i łącznie. Wszyscy będziemy mogli przekonać sie, jak to wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło nam takie coś:

Zmieniona koronka ( tamta była Nomosowa ), przedłużona wskazówka minutowa oraz wskazówka rezerwy, zmniejszone indeksy 11 i 1 , nowa podziałka rezerwy

usc1.jpg

lwkk.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga opcja ale z białym polem i czarną cyfrą daty i bedzie super. W sumie juz jest super!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza opcja z białą tarczą jest ekstra, ale czerwony akcent w rezerwie chodu chyba nie był niczym złym. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.