Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Co do projektu Dmn, to rzeczywiście sekundnik nie wyglada zle, ale czy my dostaniemy tak cienkie wskazowki?

Dlaczego mielibyśmy nie dostać? Rozumując w ten sposób moglibyśmy nie dostać mechanizmów, kopert, szkieł itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie do tego ostatniego projektu dorsucić cieniutki sekundnik ale w innym kolorze, niebieski, czarny, czerwony, żeby chociaz jeden akcent przyciągał uwagę :)

Ale tarcza ładniejsza ta ciemniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnia wizualizacja - dla mnie bomba :) - dla mnie ten zegarek powinien być bez wskazówki sekundowej - wprowadza za dużo "chaosu"

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka sekundowa, zdecydowanie będzie zaśmiecać tarczę.

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego mielibyśmy nie dostać? Rozumując w ten sposób moglibyśmy nie dostać mechanizmów, kopert, szkieł itd.

Z podobnych względów, dla których nie dostaliśmy takich, jak projektowalismy w budżetowym chrono. Bo nie :P Trzeba było korzystać z dostępnych, a tym samym zmieniać projekt. O ile tam wyszło niezle, o tyle martwię sie, ze jeśli nie udałoby sie dostać tak cienkiego sekundnika, to grubszy wszystko popsuje. Niezależnie, wciąż uważam, ze bez sekudnika lepiej.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś nowy model? :P

:) uwielbiam jak słownik na telefonie wie lepiej. C'

Attractive naturalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że zgodnie z ankietą - powinna być i rezerwa i data a co do sekundnika wydaje mi się konieczny. Jeśli nie znajdzie się odpowiadający nam komplet wskazówek, to może wtedy się martwić a póki co poszukać?

Sekundnik moim zdaniem nic nie zaśmieca a oprócz tego zegarek z sekundnikiem wygląda b.dobrze. 

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150 osób to się tu znajdzie w parę godzin - boję się, żebym tematu z rezerwacjami numerów nie przegapił  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że zgodnie z ankietą - powinna być i rezerwa i data a co do sekundnika wydaje mi się konieczny. Jeśli nie znajdzie się odpowiadający nam komplet wskazówek, to może wtedy się martwić a póki co poszukać?

Sekundnik moim zdaniem nic nie zaśmieca a oprócz tego zegarek z sekundnikiem wygląda b.dobrze. 

+milionpińcet.

Sekundnik tchnie życie w ten zegarek.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie zastanawiam jak wogóle można powiedzieć patrząc na projekt Damiana że sekundnikiem coś zasmieca czy że wprowadza "chaos"???

Ten sam zegarek oglądamy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie może nie być wskazówki godzinowej, ale sekundnik musi być  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jestem za sekundnikiem. I o ilość osób mimo równoległych projektów też się nie martwię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Wyszło nam takie coś:

Zmieniona koronka ( tamta była Nomosowa ), przedłużona wskazówka minutowa oraz wskazówka rezerwy, zmniejszone indeksy 11 i 1 , nowa podziałka rezerwy

usc1.jpg

lwkk.jpg

Kilka uwag:

1. Wskaźnik rezerwy chodu wyszedł nawet ładniejszy niż ten, o którym pisałem w poście #103.

Dalej jednak uważam, że znak zamiast liczby 40 pozwala na pełniejszą interpretację koncepcji projektowanego zegarka, który, mam nadzieję, nie będzie tylko kolejnym forumowym projektem, ale będzie coś sobą symbolizował.

Znak nieskończoności na tarczy zegarka można zinterpretować np. w ten sposób, że osoba nosząca taki zegarek przynajmniej próbuje zmagać się z ideą czasu, a być może, że nawet próbuje ją intelektualnie przełamać.

Czyli zegarek jako symbol "Nowej refutacji czasu" :) - to tytuł jednego z esejów J.L. Borgesa zamieszczonych w tomiku "Poszukiwania", w którym autor w ciekawy sposób próbuje rozprawić się z ideą czasu. Szczerze polecam, ponieważ po tej lekturze już inaczej spogląda się na wskaźniki upływu czasu na tarczy zegarków. :)

2. Sekundnik musi być.

Uważam, że nie znajdzie się wystarczająca ilość chętnych na projekt tarczy bez sekundnika. Natomiast srebrny, włosowaty sekundnik w niczym nie będzie przeszkadzać.

A jeżeli będzie zaprojektowany bez przeciwwagi, to na pierwszy rzut oka nie będzie nawet zauważalny na szarej tarczy ze szlifem słoneczkowym.

Już choćby z tych przyczyn powinniśmy pozostać przy zwycięskim w ankiecie szarym kolorze tarczy.

3. Indeksy godzinowe mogłyby być trochę krótsze - takie jak na 11-12-1.

Różna długość indeksów dekoncentruje wzrok osoby patrzącej na tarczę zegarka.

4.Datownik. Jeżeli ma zostać, to niech będzie "katedralny" (trapez równoramienny) a nie prostokątny. Jest rzadziej spotykany. Do tego białe cyfry na czarnym tle. Wówczas zegarek lepiej będzie się komponować z czarnym lub ciemnobrązowym paskiem.

5. Uwaga adresowana do QV - już nie chcę renderów o które prosiłem w poście #103, ale proszę o rendery uwzględniające moje uwagi z pkt 1-4.

Marcin zacznij słuchać w trochę większym stopniu głosów forumowiczów, bo to jest demokratyczny projekt forumowy..... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin zacznij słuchać w trochę większym stopniu głosów forumowiczów, bo to jest demokratyczny projekt forumowy..... ;)

Moim zdaniem oba powyższe projekty (jasny, ciemny) są spójne, mają bardzo czystą formę i są wizualnie "skończone". Można robić dalej coś nowego uwzględniającego pojedyncze sugestie, albo robić głosowanie. Co do sekundy - z ankiety widać, że wygrywa wersja z datą i rezerwą bez sekundnika.

Wszelkie udziwnienia okna datownika - koło, trapez są jak dla mnie nieporozumieniem i zaburzą niepotrzebnie klasyczny, minimalistyczny styl tego projektu.

s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy widzi co chce :D

Ja optuję za wersją z sekundnikiem.

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieniutki sekundnik będzie super,  bo tak to tylko "martwy" zegarek dostaniemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Strix - z ankiety nie widać, że wygrywa wersja bez sekundnika, ponieważ nie było pytania o sekundnik.

Głosowanie w zakresie komplikacja/mechanizm było efektem wcześniej rozważanych mechanizmów, które mogłyby zostać wykorzystane w projekcie.

Jak widać z ankiety wygrał mechanizm Miyoty 9130, który posiada sekundnik. Osoby czytające uważnie obydwa wątki dotyczące projektowanego zegarka w bauhausowym stylu wiedziały o tym, że głosując w ankiecie na opcję z rezerwą chodu na 12 i datownikiem na 6, głosują za zastosowaniem właśnie tego mechanizmu. I w oparciu mechanizm 9130 zostały przygotowane rendery.

Z ankiety wynika również, że na 100% wygrała tarcza "lekko ciemniejsza srebrna, wpadająca w szary (szlif słoneczkowy)".

To są fakty.

Nie pisz o udziwnieniach okna datownika, bo każda z przedstawionych figur geometrycznych:prostokąt, koło i trapez równoramienny jak najbardziej pasują do minimalistycznego bauhausowego stylu zegarka i samej idei bauhausu..

Po prostu pisz co Ci się podoba, a co nie i nie używaj deprecjonujących pomysły innych forumowiczów określeń typu "wszelkie udziwnienia", "są (..) nieporozumieniem".

Jeśli autentycznie zależy Ci na minimalistycznym stylu, to powinieneś wybrać wersję z okrągłym oknem datownika. Koło to przecież najdoskonalszy z klasycznych kształtów. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieniutki sekundnik jak włos to rzeczywiście dobre wyjście z opresji ale boję się czy producentowi uda sie taki wyprodukować/znaleźć z dostępnych na rynku i czy przy zakładaniu nie będzie się krzywił. Tam nawet oddech zegarmistrza może go skrzywić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieniutki sekundnik będzie super,  bo tak to tylko "martwy" zegarek dostaniemy.

Powiem, tak, jeśli dało by się wsadzić polerowaną sekundę cienką jak włos, a w każdym razie znacząco cieńszą niż wskazówki to mogło by być ciekawie.

Boję się jednak, że standardowo dostępna sekunda będzie za gruba i wówczas zabałagani tarcze wraz z datą już zbyt mocno jak dla mnie.

s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

QV - za włosowaty sekundnik jeśli trzeba, to warto zapłacić więcej ;)
Prędzej, czy później sekundnik będzie na pewno do dostania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jesteśmy w stanie uzyskać tak drobniutki nadruk skali rezerwy chodu? Na ekranie kompa fajnie ta skala wygląda, ale boję się jak w produkcji wyjdzie taka czcionka UltraLight, QV możesz rozwiać wątpliwość?

Poza tym, robimy skalę do 40, a Miyota podaje rezerwę "more than 40 hours", to w takim razie gdzie na skali wyjdzie to "more"? ;) Na modelach prezentujących tą linię mechanizmów citizen unika robienia skali numerycznej, poza jednym, ale grafika zbyt mała by dojrzeć co tam popisali.. Junkers zrobił skalę "5,15,25,35" i unika pokazywania 40, myślę, że z tego właśnie powodu. Ma dzięki temu tez miejsce na ładny czerwony akcent na pozycji "0".

.

Troszkę mnie też rażą 3 różne kroje/grubości czcionki, czarne okienko daty uwidacznia tą różnicę, opcja pierwsza biała tarcza i białe okienko daty wydają się czystsze.

U nas najważniejszym akcentem powinna być rezerwa chodu, a w drugiej opcji na pierwszy plan wychodzi data.

Okienko daty białe będzie bardziej uniwersalne.

A czerwony drobny akcent byłby fajny:

bauhaus_angle_white.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze wątpię w dostępność sekundnika jak włos, w starych zegarkach załatwiano to często kolorem,bez sekundnika też jest ładnie taki ma skandynawski klimat ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strix - z ankiety nie widać, że wygrywa wersja bez sekundnika, ponieważ nie było pytania o sekundnik.

Fakt - spojrzałem tylko na najdłuższe słupki wyników. Zatem do powyższych 2 wer. kolorystycznych można dodać kolejne dwie z cieniutkim sekundnikiem centralnym ;)

Jeśli autentycznie zależy Ci na minimalistycznym stylu, to powinieneś wybrać wersję z okrągłym oknem datownika. Koło to przecież najdoskonalszy z klasycznych kształtów. :)

Tak, ale zdecydowanie nie w przypadku okienek datowników w zegarkach naręcznych ;)

Pozdrawiam

s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Strix - przyznam Ci się, że też nie jestem zwolennikiem datownika w kształcie koła. Dlatego prosiłem QV o render z datownikiem w kształcie trapezu, żeby naocznie porównać go do datownika w kształcie prostokąta.

Poza tym, robimy skalę do 40, a Miyota podaje rezerwę "more than 40 hours", to w takim razie gdzie na skali wyjdzie to "more"? ;)

(...)

A czerwony drobny akcent byłby fajny:

(...)

To może 0 kreski ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem pasek na brązowy, bo ja na bank na taki go włożę.

Data okrągła, i trochę inny dzień miesiąca. Okrągłe okienko bardziej mi pasuje do kształtu rezerwy, jest wg mnie bardziej spójnie.

Koronka jest też o połowę cieńsza.

lynj.jpg

ntvy.jpg

I na koniec moja próba z wczoraj z inną skalą rezerwy i innym bardziej szarobrązowym odcieniem tarczy, wrzucam, żeby projekt nie był tylko do szuflady ;)

ox8f.jpg

Aaa, QV, faktycznie naniosłem kontrolnie schemat mechanizmu, pozycja daty się zgadza, mój błąd. Przy okazji, fajnie to wygląda :)))

4ad9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.