Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xylog

Nie pasuje mi opisywanie rezerwy liczbami. Uważam, że skoro ma być minimalistycznie, to taki opis jest zbędny. I zgadzam się, że będą technicznie trudne do uzyskania tak cienkie opisy.

W ramach czystości projektu rezygnowałbym raczej z daty niż z sekundnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeee :) Tylko nie róbmy nic kolorowego na tarczy.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strix - przyznam Ci się, że też nie jestem zwolennikiem datownika w kształcie koła. Dlatego prosiłem QV o render z datownikiem w kształcie trapezu, żeby naocznie porównać go do datownika w kształcie prostokąta.

Na bieżąco robie sobie dodatkowe warstwy na projekcie z różnymi pomysłami jakie tu widziałem. Mam też datownik w postaci babki piaskowej... (wiem uporczywie deprecjonuję ten pomysł ;P)

Z prostokąta każdy sobie trapez zrobi, odwrotnie się nie da więc krakowskim targiem może prostokąt i elegancki nożyk do tapet w komplecie? ;)

babka.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem pasek na brązowy, bo ja na bank na taki go włożę.

Data okrągła, i trochę inny dzień miesiąca. Okrągłe okienko bardziej mi pasuje do kształtu rezerwy, jest wg mnie bardziej spójnie.

Koronka jest też o połowę cieńsza.

lynj.jpg

Wąska koronka i okrągłe okno dat naprawdę ok. Zwłaszcza argument o tym, ze koło koresponduje z rezerwa chodu mnie przekonuje.

Aaa, QV, faktycznie naniosłem kontrolnie schemat mechanizmu, pozycja daty się zgadza, mój błąd. Przy okazji, fajnie to wygląda :)))

4ad9.jpg

To moze tak zostawić? ;) bedzie technicznie do bólu :D

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki kształt datownika mi się naprawdę podoba. Jest to coś rzadko spotykanego i będzie wyróżnikiem tego minimalistycznego zegarka :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...elegancki nożyk do tapet w komplecie? ;)

O, o, i czerwony marker do zrobienia akcentów.

A może po prostu dwie tarcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 tarcze i tak będą. Zegarków będzie 300sztuk. 150 z inną tarczą, nie limitowanych ( numerowanych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV - może pora żeby john.doe zaprezentował grafikę z sekundnikiem?
Propozycja Dmn na mnie zrobiła olbrzymie wrażenie i teraz będę grzecznie prosił o ten sekundnik w grafice centralnej.
Może to pomoże obiektywnie ocenić taki projekt.
No chyba, że znakiem firmowym Vratislavia Conceptum ma być brak sekundnika? :D

Edit

Jeszcze jeden argument za sekundnikiem - ten mechanizm daje częstotliwość 28800 a to sprawia że sekunda pięknie "płynie"

Dużo fajniej to wygląda niż przy częstotliwości 21600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Panowie, okrągła data dobrze wygląda z pojedynczą cyfrą, z dwucyfrową liczbą jest zdecydowanie gorzej, ledwo mieści się ona w otworze. Więc o takim pomyśle trzeba zapomnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, okrągła data dobrze wygląda z pojedynczą cyfrą, z dwucyfrową liczbą jest zdecydowanie gorzej, ledwo mieści się ona w otworze. Więc o takim pomyśle trzeba zapomnieć.

Ja uważam przeciwnie i będę głosował za okrągłą datą. Trapez to dopiero porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Kamil, znajdź jakąś okrągłą datę, która wygląda przyzwoicie.

To wynika z wielkości pierścienia z numerami, odległościami między nimi.

Okrąg z datą powinien być opisany na prostokącię/trapezie i istnieje niebezpieczeństwo że po bokach będą pojawiały się kolejne/poprzednie numery.

Albo otwór będzie mniejszy i wtedy dwucyfrowy numer będzie wyglądał jak wciśnięty na siłę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Edit

Jeszcze jeden argument za sekundnikiem - ten mechanizm daje częstotliwość 28800 a to sprawia że sekunda pięknie "płynie"

Dużo fajniej to wygląda niż przy częstotliwości 21600

Przemawia do mnie ten argument.

A co do okrągłej daty, QV zauważył w którymś momencie, że przy okręgu istnieje ryzyko, że będą widoczne fragmenty sąsiadujących cyfr. Ja jestem za kółkiem, ale może warto to sprawdzić i ewentualnie wykluczyć opcję, jeśli i tak nie da się jej dobrze zrobić. Patrzyłem jak wyjdą 3 połączone ze sobą kółka pokazujące 3 sąsiednie daty, ale nie podejmuję się wklejenia tej opcji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli technicznie bedzie to nieuzasadnione, to oczywiście masz racje. Natomiast, koło, według mnie, lepiej wyglada. To wyłącznie kwestia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą żeby było bardziej minimalistycznie... nie warto usunąć "numerację" rezerwy chodu i po prostu dodać tylko 2 napisy "min" i "max" ? Albo nawet tylko jeden "min" i już. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą żeby było bardziej minimalistycznie... nie warto usunąć "numerację" rezerwy chodu i po prostu dodać tylko 2 napisy "min" i "max" ? Albo nawet tylko jeden "min" i już.

Bardzo dobry pomysł IMO!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil, znajdź jakąś okrągłą datę, która wygląda przyzwoicie.

To wynika z wielkości pierścienia z numerami, odległościami między nimi.

Okrąg z datą powinien być opisany na prostokącię/trapezie i istnieje niebezpieczeństwo że po bokach będą pojawiały się kolejne/poprzednie numery.

Albo otwór będzie mniejszy i wtedy dwucyfrowy numer będzie wyglądał jak wciśnięty na siłę.

Nie widząc rysunku tarczy kalendarza trudno na 100% powiedzieć.

Gdybyśmy mogli zrobić swoją tarczę to indeksy liczbowe zrobilibyśmy mniejsze i z większymi odstępami, okienko mogłoby być wtedy pewnie jeszcze ciut mniejsze, a dla wyglądu tarczy wyszłoby to na +.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sugerował przynajmniej jedną konkretną wartość na wskaźniku rezerwy zostawić. Takie 'max' nic nie mówi, nie wiemy czy zostało nam 40h rezerwy, czy 80. Moim zdaniem jakaś wartość musi być, żeby mieć punkt odniesienia, ale z drugiej strony to nie jest coś o co możnaby kruszyć kopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samo min na rezerwie to b. dobry pomysł!

Indeksy nakładane.

I też chciałbym sekundnik, ale jak wyjdzie bez to płaczu nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samo min na rezerwie to b. dobry pomysł!

Indeksy nakładane.

I też chciałbym sekundnik, ale jak wyjdzie bez to płaczu nie będzie.

Oj będzie płacz i zgrzytanie zębów...  :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekundnik moze fajnie ozywiac zegar, to fakt.

Co do skali na rezerwie to opcja bez napisow z cienka kreseczka bylaby najlepsza.

Data okragla sie swietnie komponuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o rezerwę - to najbardziej mnie jednak przekonuje taki uśmiech - jak w początkowych projektach, od cienkiej do grubszej kreseczki, byle bez koloru... I wtedy żadnych kropeczek, kreseczek, liczb itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy chce coś innego :-) Niestety wszystkich się nie da pomysłów zrealizować. Uważam, że obecna podziałka rezerwy jest bardzo dobra, każda inna nie będzie ani trochę lepsza, będzie po prostu inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

QV, a ten pomysł da się zrealizować? Ten, tzn taki drobny napis. Czy nie trzeba będzie go grubszego zrobić? To chyba popsuje ten pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy jestem jak by się prezentowała niebieska tarcza ze słoneczkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.