erzlot 298 #1 Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) MOD. Wyciąłem ten temat z roczniaków. Śliczny, i cóż za dziwne wahadło! Gratuluję i zazdroszczę.Kiedyś napisałem, że pokażę moją zbieraninę zegarów. Może mi się uda załączyć tyle fotekMam 18 sztuk, tylko 2 się zmieściły. . Edytowane 5 Grudnia 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #2 Napisano 5 Grudnia 2013 Ciekawe zegary.Pokazuj pozostałe pisząc kolejny post.Np tytułując: foto lub kolejne . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #3 Napisano 5 Grudnia 2013 Śliczny, i cóż za dziwne wahadło! Gratuluję i zazdroszczę.Kiedyś napisałem, że pokażę moją zbieraninę zegarów. Może mi się uda załączyć tyle fotekMam 18 sztuk, tylko 2 się zmieściły. .IMG_1461.JPGIMG_1476.JPGMożna na Allegro dokupić np.środek tarczy taki sam jak Twoja soczewka wahadła lub odwrotnie wahadło takie same jak Twój środek tarczy i wtedy będzie OK. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #4 Napisano 5 Grudnia 2013 Sorry, nie powinienem tych fotek dac w roczniakach.Ale by się zrehabilitować dam inną fotkę z tego tematu. Ale to tylko głupi żart-te na tej fotce to nie moje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #5 Napisano 5 Grudnia 2013 Mechanizm jest MAUTHE (FMS) , środek jest z GB, na razie (2 lata) nie udało mi się dopasować. Przegrałem na ebay.de już 3 aukcje gdzie był komplet tarcza i wahadło od FMS.Będę szukał dalej..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #6 Napisano 5 Grudnia 2013 następne: Za duże pliki, za mało miejsca.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #7 Napisano 5 Grudnia 2013 Koniecznie pokaż mechanizm, wieszak, wahadło tego chodzika z pierwszego postu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8 Napisano 5 Grudnia 2013 Wskazówki jak u Gebr. Jung 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #9 Napisano 5 Grudnia 2013 następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #10 Napisano 5 Grudnia 2013 Niestety wszystkie zdjęcia mi odrzuca ze względu na wielkość pliku. Jak inni forumowicze to robią, że mieszczą w poście kilka zdjęć o bdb jakości? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #11 Napisano 5 Grudnia 2013 Używają programów umożliwiających zmniejszanie zdjęć - np. VSO Image Resizer czy bardziej skomplikowanych jak PaintNet (te są darmowe). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #12 Napisano 5 Grudnia 2013 Używają programów umożliwiających zmniejszanie zdjęć - np. VSO Image Resizer czy bardziej skomplikowanych jak PaintNet (te są darmowe).A czy nie możnaby zmodyfikować forum i dodać taki automat zmniejszający wielkość pliku? Tak zrobiło kilka miesięcy temu allegro - wcześniej tam też były kłopoty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #13 Napisano 5 Grudnia 2013 Dzisiaj ? Nie ma się co wysilać. Huragan nadciągnie i wszystko rozpirzy... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #14 Napisano 5 Grudnia 2013 Dzisiaj ? Nie ma się co wysilać. Huragan nadciągnie i wszystko rozpirzy...Widzę, że Kolega też meteopata i nie może spać.Wyczaiłem co z moim roczniakiem GB nie tak, że nie potrafiłem go wyregulować po zmianie włosa. Obluzowało się mocowanie trzpienia na osi wychwytu i dlatego widełkisobie a wychwyt sobie. Chyba moja wina, coś spieprzyłem przy manipulacjach. Brak wprawy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #15 Napisano 6 Grudnia 2013 MOD. Wyciąłem ten temat z roczniaków. Śliczny, i cóż za dziwne wahadło! Gratuluję i zazdroszczę.Kiedyś napisałem, że pokażę moją zbieraninę zegarów. Może mi się uda załączyć tyle fotekMam 18 sztuk, tylko 2 się zmieściły. .IMG_1461.JPGIMG_1476.JPGMam prośbę gorącą: ten dolny zegar chciałbym bardzo zobaczyć. Mechanizm, podkład tarczy (proszę o średnicę tarczy wewnętrznej i zewnętrznej), zbliżenie wychylnika i soczewki wahadła, widok mocowania na plecach bez mechanizmu. Oczywiście numer. No i ciężar wagi .Proszę! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #16 Napisano 6 Grudnia 2013 Mam prośbę gorącą: ten dolny zegar chciałbym bardzo zobaczyć. Mechanizm, podkład tarczy (proszę o średnicę tarczy wewnętrznej i zewnętrznej), zbliżenie wychylnika i soczewki wahadła, widok mocowania na plecach bez mechanizmu. Oczywiście numer. No i ciężar wagi .Proszę!Rozumiem że chodzi o wiedeńczyka/chodzika -ok, zrobię to, ale wpierw muszę jakoś przebrnąć przez 15 innych i pomniejszać rozmiar zdjęć. Trochę cierpliwości fibo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #17 Napisano 6 Grudnia 2013 Mam prośbę gorącą: ten dolny zegar chciałbym bardzo zobaczyć. Mechanizm, podkład tarczy (proszę o średnicę tarczy wewnętrznej i zewnętrznej), zbliżenie wychylnika i soczewki wahadła, widok mocowania na plecach bez mechanizmu. Oczywiście numer. No i ciężar wagi .Proszę! następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #18 Napisano 6 Grudnia 2013 następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #19 Napisano 6 Grudnia 2013 Uff, to już koniec mojej zbieraniny. Nie przywiązuję większej wagi do mechanizmów (przepraszam wszystkich zegarowych purystów), ale bardziej do kształtów - a szczególnie z żoną lubimy secesję. Stąd taka postać naszej zbieraniny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #20 Napisano 6 Grudnia 2013 Rozumiem że chodzi o wiedeńczyka/chodzika -ok, zrobię to, ale wpierw muszę jakoś przebrnąć przez 15 innych i pomniejszać rozmiar zdjęć. Trochę cierpliwości fibo.Dziękuję, będę czekał z niecierpliwością . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #21 Napisano 7 Grudnia 2013 Koniecznie pokaż mechanizm, wieszak, wahadło tego chodzika z pierwszego postu. Dziękuję, będę czekał z niecierpliwością .No to proszę uprzejmie: średnica zewn. tarczy (z pierścieniem) 195 mm, średn. wewnętrznej tarczy 100mm, średnica soczewki 130mm, masa obciąźnika 1248 g,nr mechanizmu 9610. Fotki: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #22 Napisano 7 Grudnia 2013 Dziękuję Ci bardzo. Śliczny Jung! Ja troszkę je usiłuję rozpoznać i ten typ mechanizmu, z początkowego okresu mam. Mój numer- 3358. Tylko skrzynia bardzo prosta. Jak trochę się obrobię, to w temacie Junga pokażę swoje. Przedziwna firma: zrobili mało zegarów i działali króciutko, a przekonstruowali mechanizmy, tarcze, skrzynie mieli od prawa do lewa... Śliczny zegar masz. Powiedz, czy Twoim zdaniem skrzynia jest w komplecie z mechanizmem? Na zdjęciach nie widzę żadnych dodatkowych dziur... I jeszcze pytanie- czy plecy są od środka mazerowane? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #23 Napisano 7 Grudnia 2013 Ja mam nr - 9714, takie samo mocowanie mechanizmu. Gdzie kupiles zegar? Moj pochodzil z Anglii. Styl skrzyni Filip - Rakietoplan. Skopiowalem zdjecie z wahadlem, moze sie kiedys takie/podobne trafi. Warto by przekopiowac zdjecia do tematu o GJ. Naprawde ladna skrzynia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #24 Napisano 7 Grudnia 2013 Mam trzy wahadła oryginalne do nich i charakterystyczna jest ta grubaśna śruba regulacyjna u dołu. Na początku myślałem, że to partyzantka...Natomiast kształt okucia otworu na trzpień się zmieniał: we wczesnych był tak ładnie podcinany i wyoblany , w późniejszych jest prostokątny. I ten trzpień bardzo chudziutki. W normalnym okuciu lata, więc wycięcie jest wąskie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #25 Napisano 7 Grudnia 2013 Miło mi, że zegar się podoba. Podejrzewałem , że to Junghans albo Gebr. Resch, ale nie jestem znawcą.Kupiłem go z Niemiec kilka lat temu na aukcji od komornika. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach