Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ponury_Żniwiarz

certina czy ponad dwa razy tańszy orient?

Rekomendowane odpowiedzi

Z tych tanszych to pomysl nad SKX-em to juz powoli klasyka a w razie czego bardzo szybko sprzedawalny. Big Mako to fajny zegar ale raz duzy, dla mnie ma ciup za duzo efektu blin-bling :)

Hmm ... jeszcze sie nie spotkałem aby Big Mako zarzucać ze podchodzi pod "blin bling " , ani nie jest za duży w tych czasach a już "bicia po po oczach blaskiem złota i kamieni szlachetnych " tym bardziej w tym zegarku nie widać. Oczywiście jest to kwestia gustu i każdy moze mieć swoje zdanie. Jak dla mnie na nurka to ma normalny wygląd oraz akceptowalną wielkość .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy ma inne zdanie/gust dla mnie nurek to taki "troche" stonowany zegarek a Big Mako przez swoje ogromne polerowany indeksy wielkie polerowane wskazowki a jak ma jeszcze niebieska tarcze (szlif sloneczny) to swieci sie ja psu jajca :) troszke tych odblaskow swiatla za duzo. W malym mako juz tego tak nie widac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy ma inne zdanie/gust dla mnie nurek to taki "troche" stonowany zegarek a Big Mako przez swoje ogromne polerowany indeksy wielkie polerowane wskazowki a jak ma jeszcze niebieska tarcze (szlif sloneczny) to swieci sie ja psu jajca :) troszke tych odblaskow swiatla za duzo. W malym mako juz tego tak nie widac.

BIG Mako i Seiko Bling :)

post-410-0-30830500-1386968682_thumb.jpg

post-410-0-55528500-1386968706_thumb.jpg

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina to świetna marka. Orient to również świetna marka, jednak Certina ma prestige bo jest CH a Orient ma (prestige?) bo jest JP

Ludzie którzy zobaczą na Twojej ręce Certinę pomyślą  - wow szwajcar. Ludzie którzy zobaczą na Twojej ręce Orienta prawdopodobnie nic nie pomyślą. Chyba że będą to tak zwani wtajemniczeni - oni powiedzą witam w klubie......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina to świetna marka. Orient to również świetna marka, jednak Certina ma prestige bo jest CH a Orient ma (prestige?) bo jest JP

Ludzie którzy zobaczą na Twojej ręce Certinę pomyślą  - wow szwajcar. Ludzie którzy zobaczą na Twojej ręce Orienta prawdopodobnie nic nie pomyślą. Chyba że będą to tak zwani wtajemniczeni - oni powiedzą witam w klubie......

To naprawdę chodzi o to co ludzie powiedzą a nie o to co Tobie się podoba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To naprawdę chodzi o to co ludzie powiedzą a nie o to co Tobie się podoba?

Ma się podobać przede wszystkim sobie ale dobrze jest jak podoba się też ludziom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak Certina ma prestige bo jest CH a Orient ma (prestige?) bo jest JP

To było stwierdzenie czy pytanie? bo jeśli stwierdzenie to moim zdaniem nie możemy mówić o jakimkolwiek prestiżu w zegarkach za 2k.czy w przypadku orienta trochę mniej,obie marki to dobrze wykonane zegarki z tym że Certina ma napis Swiss made,szafir itp i za to płacisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie (którzy nie znają się lub nie interesują zegarkami) zobaczą na Twojej ręce np:Orisa pomyślą-co to jest?-Ludzie którzy zobaczą na Twojej ręce Certinę,Tissota pomyślą wow-szwajcar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nuraskow tych drozszych to dla mnie Certina poznej Lonzin Hydro potem Bond i na koncu PO. A z tanszych male Mako a poznej SKX

To poważne "ograniczenie" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie (którzy nie znają się lub nie interesują zegarkami) zobaczą na Twojej ręce np:Orisa pomyślą-co to jest?-Ludzie którzy zobaczą na Twojej ręce Certinę,Tissota pomyślą wow-szwajcar

Dokładnie, świadomość zegarkowa w naszym kraju jest na tak żenującym poziomie, że z góry trzeba by odrzucić lwią część ciekawych zegarków, tylko ze względu na słabą rozpoznawalność marki.

Edit: dla rozjaśnienia sytuacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze myslalem, ze zegarki kupuje sie dla siebie, a nie zeby swiecic po oczach. To jest wypadkowa gustu, potrzeb i mozliwosci finansowych.

"Do or do not. There is no try" - Master Yoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, świadomość zegarkowa w naszym kraju jest na tak żenującym poziomie, że z góry trzeba odrzucić lwią część ciekawych zegarków, tylko ze względu na słabą rozpoznawalność marki.

Nie jest dobrze jezeli tak robisz .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto napisał, że tak robię? To był komentarz do sposobu rozumowania.
Zdanie innych ma u mnie bardzo małe znaczenie odnośnie wyboru zegarka. Nie będę pisał dobitnie gdzie je mam. ;) Zresztą po paru latach zauważam, jak zmienia się gust i wymagania, które są coraz większe i większość zegarków staje się nudna. Naprawdę ciężko mi ostatnio znaleźć coś z "czynnikiem wow". Dochodzi też oczywiście ograniczenie budżetowe. Dla posiadaczy kilku czy też kilkunastu zegarków opinia innych naprawdę nie ma już większego znaczania (oczywiście są i wyjątki chociażby wśród najpopularniejszych userów na naszym forum ;)), nie muszą nikomu już imponować. Ale trzeba też zrozumieć w pewnym stopniu ludzi, którzy kupują np. pierwszy droższy zegarek i chcą posiadać zegarek znanej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po długim zastanawianiu sie kupiłem jednak Certine. Zegarek jest świetnie wykonany nie ma żadnych niedoróbek tak jak w przypadku orienta który miał luźny bezel. Jedyne minusy które tak naprawde za tą cenę nie są minusami to brak ceramicznego bezla, sztyfty w bransolecie zamiast śrubek do skracania, oraz ETA w wersji standard (mogła by być chociaż elabore) ale jesli sie chce mieć takie rzeczy w zegarku to trzeba wiecej niestety zapłacić. Narazie ciekawi mnie jakie mój zegarek bedzie mieć odchyłki czasu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratulacje i niech sie dobrze nosi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.