Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

corten

G-Shock 5600

Rekomendowane odpowiedzi

1)Nie

2)Nie

Ponieważ jesteśmy przy Casio GW-M5600 więc i przy "mechanizmie" 3063.

Są dwa stany Power Save (dalej PS).

PS I - wejście w ten stan po 60-70 min w ciemności. Wszystkie funkcje zegarka włączone z wyjątkiem wyświetlacza. Wyświetlacz nie jest wyłączony całkowicie - miga indykator PS.

PS II - wejście w ten stan po 6-7 dniach w ciemności. Wyłączony beeper, podświetlenie, odbiór sygnały synchronizującego. Wyświetlacz nie jest wyłączony całkowicie - "świeci" indykator PS.

Nawet gdy zegarek będzie w ciemności, to nie wejdzie w stan PS pomiędzy 6 a.m. a 9:59 p.m. Natomiast gdy zegarek jest w trybie PS przed 6 a.m. to w tym trybie pozostanie.

Zegarek nie przejdzie w tryb PS jeśli będzie w trybie stopera lub timera.

Trzymam swojego M5600 w pudełku od kilku tygodni. Zajrzałem tam przed chwilą zasłaniając światło - ekran wygaszony, wyświetla tylko literki PS.

Idę poczytać instrukcję.

[Po powrocie]

Przyznaję rację WHB, dobrze kolega napisał. Tak właśnie jest.

Co więcej, doczytałem "w tym miejscu" także pierwszą lepszą instrukcję do wskazówkowego Casio z ToughSolarem, też jest ten limit godzin "odpalenia PS". Jak to człowiek się może douczyć :blink:

Dzięki WHB.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc!

Dobry post ze spostrzezeniami z uzytkowania zegarka. Mam 2 pytania:

1. Piszesz, ze zegarek przechodzi w stan uspienia miedzy 23-6 - czy mozna te godziny przestawic lub wlaczyc recznie stan uspienia?

2. Piszesz, ze wystarczy poruszyc zegarkiem aby sie "obudzil" - czyli w czasie snu funkcja power saving nic nie daje bo przeciez ruszam sie przez sen?

Mozesz to wyjasnic?

W powyższym postach jest to szczegółowo wyjaśnione, więc jeśli włączysz power save to zadziała między 23-6, nie da się przestawić godzin, można wyłączyć oszczędzanie wówczas zegarek będzie cały czas wyświetlał czas. Co do przypadkowego obudzenia to poprzez ruch ręką możesz obudzić ale po 6 rano(chociaż nie jestem tego pewien), co więcej nie jest tak że funkcja power save wyłącza miedzy 23-6, czasem jeśli dłużej sobie pośpisz a w pokoju jest ciemno to zegarek nie wybudza się o 6 rano, pozostaje w trybie uśpienia.

Funkcja power save nie wpływa na synchronizację z zegarem atomowym. Zegarek- o ile masz zasięg i włączoną funkcję automatycznej synchronizacji czasu -będzie się aktualizował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W powyższym postach jest to szczegółowo wyjaśnione, więc jeśli włączysz power save to zadziała między 23-6, nie da się przestawić godzin, można wyłączyć oszczędzanie wówczas zegarek będzie cały czas wyświetlał czas. Co do przypadkowego obudzenia to poprzez ruch ręką możesz obudzić ale po 6 rano(chociaż nie jestem tego pewien), co więcej nie jest tak że funkcja power save wyłącza miedzy 23-6, czasem jeśli dłużej sobie pośpisz a w pokoju jest ciemno to zegarek nie wybudza się o 6 rano, pozostaje w trybie uśpienia.

Funkcja power save nie wpływa na synchronizację z zegarem atomowym. Zegarek- o ile masz zasięg i włączoną funkcję automatycznej synchronizacji czasu -będzie się aktualizował.

Przecież napisałem wyraźnie:

- po pierwsze między 22:00 a 6:00

- po drugie synchronizacja jest nieaktywna w "głębszym" PS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za wyjasnienia, zwlaszcza whb!

Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wylaczenie PS poprzez ruch reka wystepuje tylko w zegarkach ktore maja czujnik polozenia, czyli np. automatyczne podswietlenie od ruchu reka. Wtedy zegarek wie ze sie poruszyl. Inaczej nie wiedzialby ze byl ruch. Nie przychodzi mi do glowy teraz model z TS a bez auto podswietlenia, ale pewnie taki by sie gdzies znalazl. Czyli jak masz Tough Solar i chcesz zeby wylaczal power save po ruchu zegarkiem, to musi miec czujnik, czyli np. automatyczne podswietlenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mayo

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Mayo a w którym mieśćie mieszkasz i co myślisz o wyświtlaczu ?

tzn ja mam zegarek na lewej ręce ale mam wrażenie że na prawej ręce jest bardziej widoczny czas.No chyba że w Gw5000 jest taki śmieszny wyświetlacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mayo

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakiś 5600 z funkcja Databank?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma.

Jest G-7600 i 2110 albo Gw200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, są jeszcze g-2900 i g-2300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Szanowne Grono.

Przyszła i na mnie pora w zakupie G.Shock Wybrałem M5600 ale tu moje pytanie...

Panowie czy spotkał się ktoś z Was kiedyś z takim oznaczeniem zegarka jak GW-M5600 76A jest taki aktualnie do kupienia

E-Bey M5600 76A

Czy 76A to Podmodel tak jak 1CR, lub 1ER ??

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam, również interesuje mnie ten model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę :-)

AD 1. Czy wiecie Panowie gdzie można kupić w atrakcyjnej cenie GW-M5600?

W TT chodza po 540, na allegro od calineczek czy ezegarkowych o 100 taniej tylko nie udzielaja oni gwarancji realizowanej w Zibi. Któs w ogóle u nich coś napprawiał? Może być jakiś sklep internetowy, Amazon.co.uk niestety nie wysyła tego modelu do Polski za darmo. Ebay?

AD 2. Czy do modelu CASIO - GLS-5600L-1ER można zamontować taki pasek jak w GLX-ach (nie taki skórzany)

AD 3. Co myślicie o GLS-5600KL-6 czy GRX-5600B-2 oba mają "negative displays".

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę :-)

AD 1. Czy wiecie Panowie gdzie można kupić w atrakcyjnej cenie GW-M5600?

W TT chodza po 540, na allegro od calineczek czy ezegarkowych o 100 taniej tylko nie udzielaja oni gwarancji realizowanej w Zibi. Któs w ogóle u nich coś napprawiał? Może być jakiś sklep internetowy, Amazon.co.uk niestety nie wysyła tego modelu do Polski za darmo. Ebay?

AD 2. Czy do modelu CASIO - GLS-5600L-1ER można zamontować taki pasek jak w GLX-ach (nie taki skórzany)

AD 3. Co myślicie o GLS-5600KL-6 czy GRX-5600B-2 oba mają "negative displays".

pozdrawiam

Ja kupiłem GW-M5600-1ER na Allegro za prawie 170 zł, ale wylicytowany bez gwarancji. Można ewentualnie szukać na eBayu w USA, ja tym systemem niedawno nabyłem GW-5600J za jakieś 250 zł (z przesyłką i kosztami cła). Podejrzewam, że taniej niż to, co się akurat znajduje na Allegro w Polsce nie będzie.

Tu jest jeden za 360 zł:

http://allegro.pl/nowy-zegarek-casio-g-shock-gw-m5600-1er-i1759412739.html

Co do paska, to powinien się dać zamontować bez problemu. Z tego co się orientuję, chyba tylko GW-5600J potrzebuje innego paska specjalnie dla siebie, bo ma inną konstrukcję koperty. Ten GLX ma tylko założone adaptery do paska skórzanego, poza tym powinien do niego podejść każdy pasek do 5600-tek (z wyjątkiem 5600J).

CASIO: DW-6600, DW-6900, GW-M5600-1ER, DW-5600E, DW-5400, GW-5600J, DW-270, DW-9005, DW-003X-3T, MDV-106-1AV | TIMEX: Iron. T70381, Exped. T44921, Iron. T77701, T2N560 Chrono, Exped. T49261, Exped. T49101, Exped. T49451, Iron. 746-DE (klasyczny), T24471, Iron. T51292 | WOSTOK: nieznany model, 17 kam. | MEISTER ANKER Quarz, lotnik | POLJOT: automat, mech. 2616.2H, 23 kam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki!

Facey niby pisze, że ZIBI uznaje tą gwarancję z UK co chyba nie jest prawdą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, nie wypowiem się. Musiałby ktoś, kto się zna na tych procedurach w ZIBI. Ja w sumie wszystkie swoje G-Shocki (nowe) kupowałem z dala od tej firmy :rolleyes:

CASIO: DW-6600, DW-6900, GW-M5600-1ER, DW-5600E, DW-5400, GW-5600J, DW-270, DW-9005, DW-003X-3T, MDV-106-1AV | TIMEX: Iron. T70381, Exped. T44921, Iron. T77701, T2N560 Chrono, Exped. T49261, Exped. T49101, Exped. T49451, Iron. 746-DE (klasyczny), T24471, Iron. T51292 | WOSTOK: nieznany model, 17 kam. | MEISTER ANKER Quarz, lotnik | POLJOT: automat, mech. 2616.2H, 23 kam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calineczki nie polecam. Znam go dobrze, bo i juz casio sie za niego wzielo za dzialania na szkode casio. Nie daje gwarancji wiarygodnych, albo podrabia te z zibi ktore potem nie sa honorowane. Z instrukcjami roznie. Oczywiscie towar z lezakowanych magazynow z azji badz usa.

zdecydowanie polecam innych sprzedajacych, a na allegro jest ich sporo.

Przepraszam za tak głebokie odświerzenie tematu, ale będąc na kupnie nowego G znowu przewertowałem ten wątek. Ale do rzeczy - od Calineczki kupiłem w marcu 2007 roku Mudmana i ten niby leżakowany produkt do dzisiaj działa na orginalnej baterii :) To daje troche do myślenia o jakości oferowanych na Allegro zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ????

Calineczki nie polecam. Znam go dobrze, bo i juz casio sie za niego wzielo za dzialania na szkode casio. Nie daje gwarancji wiarygodnych, albo podrabia te z zibi ktore potem nie sa honorowane. Z instrukcjami roznie. Oczywiscie towar z lezakowanych magazynow z azji badz usa.

zdecydowanie polecam innych sprzedajacych, a na allegro jest ich sporo.

Za Daymon-Trade tez Casio mialo sie wziasc za lamanie praw autorskich, mamy rok 2011 prawie 2012 a sprzedawcy swietnie prosperuja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

orientuje się ktoś może dlaczego jest obecnie problem z zakupem GW-M5600 w rozsądnych pieniądzach - poza Zibi.

Zacząłem jakiś miesiąc temu przymierzać się do zakupu tego zegarka i z dnia ma dzień jest ich coraz mniej na rynku.

Na zagranicznych stronach też coraz ciężej?

Czyżby koniec produkcji tego modelu? Czy ze względu na kurs walut nie opłaca się go ściągać mniejszym importerom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model chyba bardziej jest popularny w USA. Moje dwa - GW-5600J oraz Gw-M5600-1ER przywędrowały do mnie z USA (z tym, że ten drugi był licytowany w Polsce, ale sprzedawca sprowadził do jako powystawowy z USA).

Być może przyczyną jest wysoka cena, jaką tutaj musieliby gwizdać sprzedawcy i przez to boją się, że Polacy nie chcieliby tego kupować?

Teraz właśnie widzę, że na Allegro nawet są tylko GW-M5600-1ER za 599 (!) zł... to już bardziej się opłaca nawet Risemana poszukać, straszne :)

Jeszcze jakiś czas temu u innych sprzedawców (spoza Zibi) były w okolicach 400 zł.

Nie wiem z czego to wynika, niestety, ale powiem Ci, że np. GW-5600J opłaciło mi się bardziej ściągnąć z USA, z eBaya, wyniosło mnie to razem z przesyłką i cłem ok. 250 zł (w Polsce chodził na Allegro po 350-399 zł). Może warto poszukać też GW-M5600 na eBayu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,

jeden ze sprzedawców na allegro który miał go za około 400 zł powinien go mieć na początku marca. Cena pewnie będzie zależna od kursu walut, na szczęście Złoty się umacnia.

Z GW-5600J problem że waveceptor nie działa, a dla bajerów chcę mieć GW-M5600.

Wiadomo cena w/w zegarka z kosmosu przy założeniu że akumulator nie wiadomo ile lat wytrzyma (koszt z 10 razy więcej od baterii), a punktualność np mojego DW-5600E to -2 s/m-c.

Mimo że produkt wyraźnie dla konesera to jak zaobserwowałem sprzedaje się dobrze w Polsce.

U mnie w Time Trend na półce jest GW-M5600 za 665 zł do negocjacji:D

Blatio jak możesz podeślij mi na PW sklep gdzie kupiłeś swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,

jeden ze sprzedawców na allegro który miał go za około 400 zł powinien go mieć na początku marca. Cena pewnie będzie zależna od kursu walut, na szczęście Złoty się umacnia.

Z GW-5600J problem że waveceptor nie działa, a dla bajerów chcę mieć GW-M5600.

Wiadomo cena w/w zegarka z kosmosu przy założeniu że akumulator nie wiadomo ile lat wytrzyma (koszt z 10 razy więcej od baterii), a punktualność np mojego DW-5600E to -2 s/m-c.

Mimo że produkt wyraźnie dla konesera to jak zaobserwowałem sprzedaje się dobrze w Polsce.

U mnie w Time Trend na półce jest GW-M5600 za 665 zł do negocjacji:D

Blatio jak możesz podeślij mi na PW sklep gdzie kupiłeś swoje.

Link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.