Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WMK

Wakacje

Rekomendowane odpowiedzi

Chorwacja - makarska riwiera - czysto i pięknie, Dubrovnik wart obejrzenia.

Bułgaria - Ravda - nie tak czysto i pięknie, za to tanio i sympatycznie - tuż za rogiem piękny Nessebar.

W Sharm w Egipcie - tak sobie, brudno, pełno podrób, w zasadzie niewiele ciekawego poza wodą..

A tak przejazdem gdzie bylem krótko ale zwiedzałem to polecam Jerozolimę, Palestynę i Bośnię.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie BARCELONA godna polecenie, bylem w wielu eupejskich miastach i tam podobalo mi sie najbardziej. Ulatwieniem sa napewno tanie loty. Niestety nie bylem w tym parku bo dopiero z pol roku temu sie o nim dowiedzialem. Mozesz cos wiecej napisac, gdzie sie warto zatrzymac, jakie ceny, czy jest np aquapark?Jak dojechac z Barsy.

Ps. jak lubisz wesole miasteczka - polecam chyba najlepsze w jakim bylem - zlokalizowane na Florydzie - min Bush Gardens, Sea World, Disney - W Y P A S, jak sie ktos wybiera to moge podpowiedziec gdzie sie zatrzymac, jakie bilety sie oplaca, bo parki do tanich nie naleza - ale warte swojej ceny.

Byłem 2x Hiszpanii. Mieszkaliśmy w Santa Sutanna-pomiędzy Malgrad a Pineda De Mar. Wszędzie jeździliśmy busem. Do PortAventura musisz kierować się z Barcelony na Tarragonę. Jakieś 120 km na południe. Na miejscu jest Aquapark i hotel-nie korzystaliśmy. Wtedy za wejście do parku 2dorosłe+1 dziecko płaciłem 100 euro na cały dzień. My jednak na co dzień korzystaliśmy z Aquaparku Water Word w Lloret de mar. Jest jednym z największych parków wodnych w Europie! Niedaleko znajduje się Delfinarium, w którym jest fajny pokaz z papugami;-) Troszkę dalej na północ urokliwe miasteczko Tossa De Mar-warto pojechać i pospacerować wąskimi uliczkami. Na północ od Barcelony znajduje się wykuty w skałach klasztor benedyktynów Montserrat-warto pojechać! W Barcelonie zestaw obowiązkowy to: deptak Las Ramblas, Świątynia Pokutna Świętej Rodziny czyli La Sagrada Familia. Czy warto wchodzić do środka i wjechać na górę? moim zdaniem nie. Lepiej pojechać do Ogrodów Gaudiego i z stamtąd podziwiać panoramę Barcelony. Warto też zobaczyć kolumnę Kolumba, która znajduje się przy porcie. A jak już tam będziesz to koniecznie należy zobaczyć akwarium, które znajduje się w porcie. A wieczorem należy pojechać na Żydowskie Wzgórze Montju?c gdzie znajduje się Palac National i stadion olimpijski. U stóp Pałacu znajduje się fontanna i każdego wieczora zgromadzeni w okolicach La Font m?gica mogą podziwiać trwające 15 minut widowisko wody, światła i dźwięku.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem - Czarnogóra i zatoka Kotorska ze świetną restauracją w starym młynie ( Stari Mlin ) nad samą wodą , starówki miast Budva i Kotor i ruiny miasta Stari Bar , wyspa Świętego Stefana - warto . Stolicę -odradzam , coś jakby np Radom czy Stalowa Wola ( nie ublizając mieszkańcom tych miast )

Sardynia i Korsyka ( Bonifacio -przepiękne!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chorwacja - makarska riwiera - czysto i pięknie, Dubrovnik wart obejrzenia.

Potwierdzam i dodam, że warto pojechać do Trogiru-urokliwe miasteczko.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam dla lubiących zwiedzać, nie patrząc jedynie od strony morza i plaż:

Chorwacja - cała, od Dalmacji po Istrię (zabytki rzymskie, weneckie, itd.), klimat, ludzie, żarcie.

Grecja - wiadomo, kolebka starożytności + sensowne ceny w miarę, no jedzenie, wino, takie tam...

Kreta - piękna wyspa, ale wiosną gdy jest jeszcze zielono, góry 2000 m npm prosto z morza, zabytki, przyroda (wąwóz Samaria), prawdziwa Grecja na południu wyspy (Ierapetra, Festos, Matala, koktail kultur - Chania i Retymnon),

Krym - warunki hotelowe coraz lepsze, mimo komunistycznej wielkiej płyty psującej widoki jest kupę fajnej przyrody i zabytków, do tego fajny klimat, jedzenie.

Włochy - super Toskania, ale i Sycylia jako zupełny kontrast.

No i Polska, nie ma co wymieniać, bo uwielbiam polskie morze mimo niedogodności pogodowych, Bieszczady były już, ale kupę fajnych miast i ciekawych miejsc.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarnogórę również mogę polecić ...

i jeszcze Islandia:

iceseiko6sz5.jpg:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Także polecam Maroko samochodem. Gory niesamowite, miasteczka. Wogóle zwiedzanie na własną rękę to świetna sprawa, można dużo więcej zobaczeć i zawsze wypadnie cos niespodziewanego :blink:, jesto co wspominać. Zwykła Kreta zwiedzana na własna reke staje sie ciekawym miejscem. Nie jezdze z biur, ale co kto lubi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogóle zwiedzanie na własną rękę to świetna sprawa, można dużo więcej zobaczeć i zawsze wypadnie cos niespodziewanego :blink:, jesto co wspominać. Zwykła Kreta zwiedzana na własna reke staje sie ciekawym miejscem.

Wlasnie tak jest Zawsze samemu miejsca nawet najbardziej "oklepane" sa super. Mam znajoma ktora sama przez 6 tygodni jezdziła po Egipcie. Wrazenia najwyzszych lotow i ona nigdy nie powie ze Egipt jest nie ciekawy i oklepany. Niestety podroze trzeba dzielic bo samodzielnie da sie pojechac jak ma sie minimum 10 dni wolnego czasu - własnie ze wzgledu na nieoczekiwane zdarzenia i wszystkie poszukiwania noclegow i przejazdow. W krajach azjatyckich jest roznie ale np w Chinach samodzielne podrozowanie to udreka. Nigdzie po za wybrzeżem nie ma angielskich napisow, napisow mozna sie nauczyc w innym jezyku o ile sa w naszym alfabecie...... i nikt nie mowi w innym jezyku niz chinski....... Tam warto skorzystac z pomocy tubylca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

islandia tez jest na mojej liscie ale musze jeszcze przekonac druga połowe ze tam gdzie jest zimno tez moze byc fajnie :-) Predzej jednak wybiore sie na Spitzbergen :-) jak juz bedzie zaklepany kierunek: północ

Czarnogórę również mogę polecić ...

i jeszcze Islandia:

iceseiko6sz5.jpg:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-23173-0-18697700-1331336703.jpg

post-23173-0-00292100-1331336687.jpg

post-23173-0-30537100-1331336688.jpg

post-23173-0-96733000-1331336689.jpg

post-23173-0-50356900-1331336691.jpg

post-23173-0-02094000-1331336693.jpg

post-23173-0-96824400-1331336694.jpg

post-23173-0-64345800-1331336696.jpg

post-23173-0-34295900-1331336698.jpg

post-23173-0-69791800-1331336699.jpg

post-23173-0-05287700-1331336702.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, te zdjęcia to jakaś masakra :) odechciało mi się dalszej nauki, nic tylko pogratulować!

Ze swojej strony mogę polecić:

Chorwacja- Hvar, przepiękna lawendowa wyspa

Austria- Wiedeń

Szwajcaria- Schaffhausen :) i Zurich

Peru- Machu Picchu, miasto Cuzco, Nazca, Lima- różnie, jednak dla mnie niekoniecznie...

Turcja- jeden z najfajniejszych wypoczynków niedaleko Antalya, dodatkowo super wypad na wspaniałe tarasy Pamukkale

Praga- ogólnie wspaniałe miasto ze świetną, klimatyczną knajpą Wojaka Szwejka B)

Wietnam- nie tak komercyjny jak również polecana przeze mnie Tajlandia, zupełnie odmienny, chyba jednak bardziej ciekawy i piękniejszy. Szczególnie polecam dla tych co niekoniecznie muszą plażować.

Hong-Kong- ktoś wspomniał, że to miasto trzeba odwiedzić...

Bangkok- "one night in bangkok"- jest co robić i trzy noce, jednak więcej- nie bardzo, warto pojechać dalej...

Ryn- nasze polskie mazury- wspaniałe miejsce, szczególnie polecane dla żeglarzy. Ja jednak byłem na lądzie i się nie nudziłem. Warto zobaczyć piękny, pokrzyżacki zamek i nie tylko.

Ustroń- wspaniała miejscowość warta uwagi głównie w zimie, ale nawet w lato jest tam co robić.

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno Bornholm, blisko i ciekawie, ale tylko na rowerze, świetne trasy, raj w porównaniu z Polską, samochodem to już nie to. Poza tym bardzo mili i sympatyczni ludzie. No i to 0.8 promila dozwolone robi wrażenie B) A Duńczycy to nie abstynenci, oj nie.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Meksyk - Mayan Riviera czyli okolice Playa del Carmen i Tulum . Nie ma sie gdzie nudzic .Wrocilem dwa tygodnie temu ,tym razem poplynelismy na Isla de Muheres na nurkowanie a i dzieciaki poplywaly sobie troche z delfinami.

Bylem na Mayan Riviera kilka razy i zawsze bylo super . Tylko prosze omijac miesiace od konca wrzesnia do poczatkow grudnia

Irek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wróciłem z wyspy Kos i z czystym sumieniem mogę polecić Hotel Mitsis Blue Domes*****

http://www.mitsishotels.com/Hotels/blue-domes/welcome_1180.htm

Przepiękny hotel oddany do użytku w maju tego roku. Bardzo wysoki standard, przepiękne pokoje, mnóstwo basenów, restauracje tematyczne m.in. sushi, grecka, turecka, niemiecka włoska, burgery, lody. Z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie ;)

W standardzie ultra allinclusive czyli zagraniczne alkohole i napoje butelkowane.

Jeżeli ktoś lubi byczyć się na plaży to polecam to miejsce ;)

Kilka moich fotek:

dsc00847sk.jpg

dsc00848z.jpg

dsc00850.jpg

dsc00856p.jpg

dsc00859a.jpg

dsc00863xr.jpg

dsc00873.jpg

dsc00874uj.jpg

dsc01036z.jpg

dsc01039m.jpg

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.