Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

skapande

Wakacje

Rekomendowane odpowiedzi

Napiszmy może kilka słów o naszych wakacyjnych planach ;) Sam jeszcze nie mam, ale może mnie ktoś zainspiruje swoimi. Czasem warto skorzystać z gotowca, żeby się nie rozczarować. Może polecacie jakieś piękne miejsca w kraju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To proste - Mazury. ;)

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z najpiękniejszych zakątków Naszego kraju-Kotlina Kłodzka i wypad do Skalnego Miasta w Czechach.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, wakacje...

Dla mnie skończyły się kilka dni temu :)

Co prawda nie w Polsce, ale jeśli ktoś lubi połączyć słodkie leniuchowanie, sporo słońca, zimny browarek od 10.00 na skinienie i dreszczyk emocji na kilkudziesięciometrowych zjeżdżalniach wodnych to polecam jeden z największych chyba Aqua Parków w Egipcie:

post-23930-0-29696300-1331577833.jpg

post-23930-0-32663900-1331577835.jpg

I przy okazji, zdjęcie z cyklu "Samuraj na wakacjach" (Ten na ręce, oczywiście):

post-23930-0-69140300-1331577837.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w naszym kraju moim zeszłorocznym odkryciem był Szlak Krutyni. Biwakowaliśmy w PTTK Babięta, świetne miejsce na wypady Babięcką Strugą na pobliskie jeziora i szlaki rzeczne z szczególnym wskazaniem na Babant - istna "amazonia" :)

Gdybym miał w tym roku wybrać się na wczasy samochodem to ruszyłbym do Czarno Góry, piękny kraj gdzie polecam zobaczyć rzekę Tarę (super rafting), most na Tarze (ten z Komandosów...), góry Durmitoru (bazując w Żabljaku), potem Lovcien, Kotor, Budva i dalej do Dubrovnika i po drodze jeszcze Plitvice :) Taki był plan, a wyląduje za 2 tyźnie w Turcji, gdzie jak to mówią czasem człek musi się poolinkluziwować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z najpiękniejszych zakątków Naszego kraju-Kotlina Kłodzka i wypad do Skalnego Miasta w Czechach.

Popieram!

Ogólnie jestem tzw "dziwnym człowiekiem", bo "przymus" wakacyjnych wyjazdów bardziej mnie irytuje, niż cieszy, co powoduje okresowy wzrost napięć na linii :)

Nie to, ze nie lubię podróży. Przeciwnie - lubię poznawać ciekawe zakątki Polski i świata. Poznawać nowych ludzi. Zobaczyć na własne oczy perełki architektury, czy sztuki (obie dziedziny są mi bliskie). A poleżeć na ciepłym piachu z zimnym piwem (nigdy odwrotnie) też lubię. Natomiast irytuje mnie "przymus" odpoczynku. Bo wszyscy jadą. Bo wszyscy zwiedzają. Bo muszę. Bo trzeba. Wejść, zobaczyć, przepłynąć, spróbować, kupić... No i koniecznie sfotografować, a potem szybciutko na nk, czy inne takie...

Korki, tłok, dzikie tłumy, komercja, zdzierstwo.. - ufff, wróciliśmy.. No to teraz mozna normalnie odpocząć czytając książki, słuchając muzyki i rozmawiając z ludźmi, z którymi chce się gadać... Następne szczęśliwe wakacje dopiero za rok. Jak to dobrze :)

Dlatego popieram Kolegę Rafała vel Ruskiego. Okolice Kotliny Kłodzkiej są przepiękne. Mam tam rodzinę, więc okolice poznałem dobrze. Naprawdę warto zobaczyć. Cudowne okolice. Ciekawe miejsca. No i nie ma tego oszołomstwa, które dominuje w "kurortach". Tego blichtru, szpanu, tłoku, spędu utracjuszy. Naprawdę można tam wypocząć. Moim zdaniem najlepiej robiąc sobie takie pobliskie wycieczki - Duszniki, Polanica, Kudowa, Walim, Złoty Stok, Wambierzyce, malutkie urokliwe miejsca z wypadem w przepiekne góry.

Prawie tak ładnie, jak w moim Świętokrzyskim :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duszniki, Polanica, Kudowa, Walim, Złoty Stok, Wambierzyce, malutkie urokliwe miejsca z wypadem w przepiekne góry.

Na początek najbardziej krzywa wieża w Polsce w Ząbkowicach Śląskich(Frankenstein)po drodze Kłodzko ze swoją Twierdzą i podziemiami. A cha fajna Twierdza znajduje się w Srebrnej Górze. Polecam zwiedzanie Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie. A i warto wyskoczyć do Osówki i obejrzeć podziemny system korytarzy i hal wybudowany podczas II Wojny Światowej przez więźniów z całego świata. Z resztą tak jak napisał chronofil tam naprawdę można w spokoju odpocząć.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kotlina Kłodzka :) ciekawa propozycja. Byłaby odmiana po corocznym pobycie na Kaszubach które też są bardzo dobrym miejscem do wypoczynku, bez tego całego zgiełku ,szpanu i blichtru jak napisał Chronofil. Mowa oczywiście o rzadko odwiedzanych gospodarstwach agroturystycznych. Jak ktoś lubi łowić ryby, spacerować po lasach, to polecam okolice Kościerzyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś lubi łowić ryby, spacerować po lasach, to polecam okolice Kościerzyny.

Ach, wiem byłem tam kilkanaście lat temu. Fajne górki. Świetny skansen. A jeżeli wybrałbyś się w Kotlinę to polecam smażonego pstrąga na drodze od Ścinawki Górnej do Radkowa. Palce lizać. Mniam :) Cholera głodny się zrobiłem a tu pora spać :)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek najbardziej krzywa wieża w Polsce w Ząbkowicach Śląskich(Frankenstein)po drodze Kłodzko ze swoją Twierdzą i podziemiami. A cha fajna Twierdza znajduje się w Srebrnej Górze. Polecam zwiedzanie Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie. A i warto wyskoczyć do Osówki i obejrzeć podziemny system korytarzy i hal wybudowany podczas II Wojny Światowej przez więźniów z całego świata. Z resztą tak jak napisał chronofil tam naprawdę można w spokoju odpocząć.

Znam i popieram!

I jeszcze polecam ten Walim - zaj..e bunkry. Cały niezwykły system - niewiarygodne, ile trzeba się tam bylo napracować! No i do dzisiaj nie wiadomo, co tam mozna znaleźć :) A nawet, jesli się nic nie znajdzie, to zaraz Rzeczka z miłymi pensjonatami. Piwo zimne i niedrogie. Ludzie mili. Jak się komu nie chce na piechotę dymać, to sobie w góry wjedzie, zatrzyma w zatoczce... Piekności :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach, wiem byłem tam kilkanaście lat temu. Fajne górki. Świetny skansen. A jeżeli wybrałbyś się w Kotlinę to polecam smażonego pstrąga na drodze od Ścinawki Górnej do Radkowa. Palce lizać. Mniam :) Cholera głodny się zrobiłem a tu pora spać :)

Chyba się wybiorę,tylko potrzebne jeszcze konsultacje z domownikami. Chociaż po naszych weekendowych pobytach na Wawrzkowiznie, możesz znać ten ośrodek około godzinki z minutami drogi od Sieradza, będzie to jak wycieczka zagraniczna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dzięki za szereg sugestii na wyjazdy, jestem w te wakacje uwięziony w mieście (staż pn-pt, a narzeczona uczy się do egzaminu na aplikacje) i właśnie zastanawiałem się nad tym gdzie można by się wyrwać na weekendy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dzięki za szereg sugestii na wyjazdy, jestem w te wakacje uwięziony w mieście (staż pn-pt, a narzeczona uczy się do egzaminu na aplikacje) i właśnie zastanawiałem się nad tym gdzie można by się wyrwać na weekendy ;]

Narzeczone należy bezwzwzglednie odwodzić od takich planów, jak nauka :)

Do dzisiaj pamietam, jak to z kolegą odwiedliśmy jego narzeczona od nauki. Nawet nie wiedzieliśmy, ze jedna kobita jest w stanie wypić tyle tokaju....

Do dzisiaj jest nam wdzieczna za to odwiedzenie, a dzisiaj to bardzo powazna Pani Doktor, która nawet google pozycjonuje w jej dziedzinie bardzo wysoko :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) a wyląduje za 2 tyźnie w Turcji gdzie jak to mówią czasem człek musi się poolinkluziwować :)

Ja się będę na Kos we wrześniu linkluziwował :) a poza tym każdy weekend pod Krakowem na spacerkach po lasach (choć najbliższy w Krakowie na 100% spędzę, będzie VII Małopolski Piknik Lotniczy :)

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tylko w Polsce rolleyes.gif , a ostatnio odrestaurowana, na prawdę ładny widok, ze szczytu również smile.gif ,

z resztą cała kotlina faktycznie piękna, choć ja odpalam standardowo na Baltyk smile.gif .

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio, jestes z Wilkowa?

zegarkiclub.pl Driver Error

There appears to be an error with the database.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż po naszych weekendowych pobytach na Wawrzkowiznie, możesz znać ten ośrodek około godzinki z minutami drogi od Sieradza

To chyba jest blisko Bełchatowa. Jeżeli zdecydujesz się na Kotlinę Kłodzką to mogę zrobić Tobie rozpiskę miejsc, które warto zobaczyć.

Chronofil zapomnieniliśmy dodać, że w zestaw obowiązkowy wchodzą Błędne Skały i Strzeliniec Wielki.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki był plan, a wyląduje za 2 tyźnie w Turcji gdzie jak to mówią czasem człek musi się poolinkluziwować :)

Ja od jakiegoś czasu jak się wkurzyłem, że cały urlop nie miałem poody to zacząłem sie właśnie allinkluzować i nie narzekam. Pieniądze takie same jak nad naszym morzem, a jest pewna pogoda ciepłe morze no i zawsze coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jest blisko Bełchatowa. Jeżeli zdecydujesz się na Kotlinę Kłodzką to mogę zrobić Tobie rozpiskę miejsc, które warto zobaczyć.

Chronofil zapomnieniliśmy dodać, że w zestaw obowiązkowy wchodzą Błędne Skały i Strzeliniec Wielki.

Dość blisko Bełchatowa.Przez Ciebie i Chronofila to siedziałem do 3 w nocy i szukałem info o kotlinie i Ząbkowicach :) Jest tego dość dużo,trudno jest wybrać z tego wszystkiego co jest ciekawsze a co mniej do zwiedzania, więc chętnie skorzystam z propozycji zrobienia rozpiski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro jadę do Torunia na 4 dni-organizujemy wystawę bonsai. Po powrocie nakreślę co i gdzie warto zobaczyć. Napisz jeszcze na jak długo się wybierasz.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro jadę do Torunia na 4 dni-organizujemy wystawę bonsai. Po powrocie nakreślę co i gdzie warto zobaczyć. Napisz jeszcze na jak długo się wybierasz.

Tydzień to max. Wyjazd dopiero około połowy lipca, więc trochę czasu jeszcze jest. Dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Pierwszym etapem podróży powinna być krzywa wieża w Ząbkowicach Śląskich. Następnie można pojechać do Srebrnej Góry i zobaczyć Fort Donjon, następnie Kłodzko a w nim Twierdza i podziemia. Jak już jesteście zmęczeni to udać się na kwaterę.

Dzień drugi. Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie, następnie jeżeli lubicie pochodzić po górkach to można wejść na Śnieżnik Kłodzki. Polecam też niedaleko położony Wodospad Wilczki(Międzygórze).

Dzień trzeci. I tu ważna jest kolejność. Najpierw należy udać do Błędnych Skał a następnie zdobyć Szczeliniec Wielki. Jak już będziecie na górze to nie zawracajcie tylko idźcie za schronisko gdzie znajduje się kasa i można dalej kontynuować spacer po górach(wspaniałe widoki) . Wyjdziecie na ten sam parking. Jeżeli jest czas i chęci to polecam udać się do Czermnej(Kaplica Czaszek) a następnie do Wambierzyc gdzie znajduje się Bazylika NMP i ruchoma szopka.

Dzień czwarty. Wypad za granicę. Teplickie Skały i Adrszpaskie Skały w Czechach czyli Skalne miasto. Polecam też spacer dookoła wyrobiska po byłej piaskowni zalanego wodą.

Dzień piąty lub dzień powrotu. Otwarta kopalnia węgla w Nowej Rudzie następnie Sztolnie w Osówce i po drodze do domu polecam wstąpić do Zamku Książ(zaraz za Wałbrzychem).

Generalnie wszystkie miasteczka w Kotlinie są urokliwe i wszędzie można coś ciekawego zobaczyć. Ja dałem taką pigułkę-zestaw obowiązkowy. Mam nadzieję, że pomogłem.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam i popieram!

I jeszcze polecam ten Walim - zaj..e bunkry.

W Walimiu jest jeszcze jedna słynna rzecz-kostka walimska,kultowe miejsce dla fanów RSMP (Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski) :) Kotlina Kłodzka jest też urokliwa właśnie ze względu na świetne malownicze odcinki,a przejeżdżane w lecie samochodem bez dachu to po prostu poezja :)

Dla niebędących w temacie przykładowy link,więcej na YT

http://www.youtube.com/watch?v=kWdFIR3Ps6Y

To tak jeszcze dodając do tego co KK napisali koledzy Ruski i Chronofil,naprawdę warto się wybrać w te rejony jeśli ktoś nie był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zobaczyć całość projektu "Riese", ale można: Rzeczkę, Osówkę i Włodarz, pozostałe nie są udostępnione do zwiedzania i mogą być niebezpieczne. Trochę informacji co to było Riese

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.