Hendrix89 0 #26 Napisano 25 Grudnia 2011 Mój robi +15-20, ale mam go na ręce codziennie po kilka godzin. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lutek 0 #27 Napisano 3 Stycznia 2012 Mój BM również robi +/- 20 sekund na dobę (raczej minus). W zupełności mi to wystarcza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blake 4 #28 Napisano 6 Stycznia 2012 Hej, nie chciałem zakładać nowego wątku, chciałem się zapytać ile może kosztować u zegramistrza przegląd monstera (czyszczenie, konserwacja i smarowanie). I po jakim czasie użytkowania wy zanosicie swoje monstery na przegląd? Ja myślę, że jeśli nie będę widział żadnych problemów zaniosę go po 3 latach ciągłej eksploatacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #29 Napisano 6 Stycznia 2012 Mam zegarek na tym samym mechanizmie......ma juz 5 lat....zanioslem go kiedys do zegarmistrza i zapytal tylko czy trzyma czas czy robi rowne odchylki......powiedzial zeby sie pokazal za 2-3 lata 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blake 4 #30 Napisano 6 Stycznia 2012 Czyli póki nie zauważę czegoś niepokojącego, nie muszę się wybierać do zegarmistrza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #31 Napisano 6 Stycznia 2012 Zacytuje co mi powiedzial " nie ma takiej potrzeby zeby go otwierac" Pewnie sie zna lepiej niz ja wiec mu zaufalem 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #32 Napisano 6 Stycznia 2012 Nie Monster a zwykla "5" ale mechanika ta sama 7S26B robi na plus od 8 do 12s/24h w zaleznosci od tego czasu noszenia, czym dluzej nosze tym lapie mniej sekund na plusik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz G7900 2 #33 Napisano 6 Stycznia 2012 Moje Seiko 5 robi od +12 do +15 sekund na dobę,więc jest ok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #34 Napisano 6 Stycznia 2012 Powiem Wam ze zachorowalem na Monstera, ale mam niestety drobny nadgarstek 17cm w obwodzie, moglby mi ktos powiedziec ile tak dokladnie wazy ten zegarek z bransoleta?? 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz G7900 2 #35 Napisano 6 Stycznia 2012 z tego co wiem około 190g 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #36 Napisano 6 Stycznia 2012 w morde kopanego jeza to bedzie troche przyciezkawy 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blake 4 #37 Napisano 6 Stycznia 2012 Zdejmiesz ogniw kilka z bransolety i będzie git Kurcze ja się zastanawiam czy monster właśnie nie jest za mały na mój nadgarstek (19cm), zastanawiam się nad Orisem Divers ze średnicą 47mm albo 49mm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #38 Napisano 6 Stycznia 2012 albo gumkie weź.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #39 Napisano 7 Stycznia 2012 nie wiem czy sie nie przestraszy moja dziewczyna jak zobaczy mojego monstera w gumce 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konrado77 176 #40 Napisano 7 Stycznia 2012 ja mam w nadgarstku 19,5 i jest ok. musiałem tylko sciągnąć jedno ogniwo z bransolety.dasiek, bież śmiało, będzie git. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blake 4 #41 Napisano 15 Stycznia 2012 Wracając do tematu powiem, że trafił mi się bardzo udany monster, mam go już około miesiąca i ciągle trzyma normę +4 sekundy na dobę, od Taktica zaczerpnąłem pomysł i szukam jeszcze opcji jakby go odkładać na noc, żeby robił parę sekund na minusie, żeby jak najmniej używać koronki do korekty czasu. Na razie zauważyłem chyba najlepiej chyba jest deklem do góry. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #42 Napisano 15 Stycznia 2012 a ja zastanawiam się co lepsze zegarek robiący +4czy -4 i na chwilę obecną wybieram opcję nr 2 wydaje mi się, że łatwiej raz na tydzień podkręcić go o 1min niż cofać do tyłua co do sytuacji to już jak kto woli czy być min przed czasem czy jednak min po poza tym +4s na ręku, pewnie da jakieś +14s na maszynce u zegarmistrzano nic - ale szukaj pozycji spowalniającej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bsk 2 #43 Napisano 15 Stycznia 2012 czyli w ogolnym rachunku wolisz byc zawsze (a moze bardziej) z tylu 0 czasem cos "cyka" a czasem cos "pika" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #44 Napisano 15 Stycznia 2012 ostatni będą pierwszymi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bsk 2 #45 Napisano 15 Stycznia 2012 zabobon liczy sie terazniejszosc /sry za offtop/ 0 czasem cos "cyka" a czasem cos "pika" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #46 Napisano 16 Stycznia 2012 a teraz poważnie...może to śmiesznie brzmi, ale miałem już różne zegarki(zwłaszcza Seiko), które podczas ciągłego użytkowania robiąc te kilka "S" na dobę np w przedziale 2tyg czy miesiąca potrafiły dojść do 1min góra 2min a inne odwrotnie - spóźniać się o ten sam przedział czasowy ja oczywiście nie lubię spóźniać się i zawsze wychodząc na tramwaj, zebranie w pracy obieram "odpowiedni zapas" czasu.jednak w wielu tych sytuacjach okazało się, że jestem z za dużym zapasem, a czasem nawet ktoś zwrócił mi uwagę, że jeszcze nie czas (np zaczynać zebranie)zawsze występowało to w zegarkach spieszących się czego nie miałem z późniącymi i jakoś łatwiej było mi wziąć poprawkę na zegarek późniący się (min. Monster) niż ten, który nadrabiał - może przez to, że historia to dziedzina nauki a przyszłość fantastyki doskonale rozumiem, że na zdrowy rozsądek łatwiej być przed czasem na przystanku niż spóźnić się na tramwaj i czekać 10/15min na następny a może po prostu lepiej dodaję, niż odejmuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bryku2 1 #47 Napisano 16 Stycznia 2012 Witajcie .Od razu na wstępie przeproszę za " wtręt "Jak tak czytam o tych Waszych problemach to mi Was zwyczajnie żal.Kupiłem na Allegro "zciachanego" Seiko na mechaniźmie 8F32 za 144 zł .Ten zegarek jak noszę na ręku / a nie odłoże na parapet / ma dokładność wręcz atomową .Po 12 dniach od dokładnego ustawienia odchyłka wynosi 0 s !!!!!!!!!!!!!.I po co się tak mozolić .Raz jeszcze przepraszam za dygresję .Tez jestem fanen Seiko. To jest kwarc, mechanizm z serii F, czyli najdokładniejsze kwarce Seiko z gwarantowaną dokładnością chodu +/- 10 sec / rok! Nie porównywujmy do automatów Gratulujęposzczęściło Ci się pozdr. 0 It's not Your musicIt's not Your clothesIt's not Your favourite colourIt's Your watch that tells most about who You are!--------------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blake 4 #48 Napisano 16 Stycznia 2012 a ja zastanawiam się co lepsze zegarek robiący +4czy -4 i na chwilę obecną wybieram opcję nr 2 Ja tam wolę tę pierwszą opcję, do pracy dojeżdżam busem, jakbym się spóźnił musiałbym szybko cisnąć samochodem. A tak zawsze jestem przed czasem Chciałem tutaj kupić na forumowy bazarku zegarek jeden, ale dowiedziałem się że robi -30 sekund na dobę i mnie odrzuciło, wolę +30 sekund. A najlepiej to 0 sekund na dobę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acetabular 3 #49 Napisano 20 Stycznia 2012 Witam! moj OM ma 2 lata i robil na poczatku ok. 3-6 sek. na plus. teraz jest gorzej, ustabilizowal sie na poziomie 15-18sek. na dobe na plus. Mam Zenita kieszonkowego,ktory ma sto lat i robi 6sek na dobe na plus. Brawo Zenith!! A w Monsterze wystarcza mi to co jest. Pozdro! Michał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzezik 0 #50 Napisano 24 Stycznia 2012 Nie chcę nikogo załamywać, bo nie o to chodzi. Jestem człowiekiem starszej daty , który sobie ceni punktualność, szczerość i prawdomówność i dane słowo.( ... i nie jestem szpanerem - coś ostatnio o tym czytałem ). Kupując 3 lata temu Seiko OM w życiu bym nie pomyślał że to będzie tak dokładny zegarek. Codziennie chód tego zegarka jest sprawdzany ( o 6 rano ), wiem na co go stać ( ostatnio nawet pisałem o tym na Shoutbox-sie )- zawsze w nocy leżakuje na koronce ) - ale też monitoruję dłuższe okresy. Po prostu zapisuję kiedy wskazówka sekundnika jest na zero, i za jakiś czas sprawdzam. Mój OM przez ostatnie 18 dni zrobił różnicę 30 sekund ( in minus ), czyli dzienna odchyłka wynosi - minus 1,66666666 sekund/dobę. Jak się mają do tego różne szwajcarskie giganty - sami oceńcie. Sam tu się zapisałem na Forum, bo ( tak mi się wydawało ) ,że szwajcarski zegarek jest najlepszy, ale teraz już tak nie myślę. Stworzyłem nawet pewną teorię zawierającą się w 4 punktach: 1.zegarek musi być szwajcarski2.samochód musi być niemiecki3.perfumy muszą być francuskie4.żona musi być PolkąPo bardzo wielu latach doświadczalnych w tej materii, jedynym stałym punktem tej teorii jest punk 3. Myślę , a nawet jestem pewien że inne podlegają małym ( lub większym ) modyfikacją.Nadmienię ze zegarek kupiłem w polski sklepie internetowym ( ze zrozumiałych względów nie będę wymieniał jego nazwy ) - ale warto było - najdokładniejszy mój zegarek mechaniczny.Osobiście wolę żeby zegarki bez stop-sekundy, czy to japońskie, czy te na Unitasach 6497 ( czy w Paneraju 111, tez nie na stop-sekundy ? ) się późniły, zawsze dużą wskazówkę łatwiej posunąć do przodu , niż robić bardzo niebezpieczną dla mechanizmu tzw. kontrę koronką.Pozdrawiam. P.S.W "Zegarkach z dalekiego orientu " przy 9061 odpowiedzi, nikt z działu "prawdziwych szwajcarów" tu nie zajrzy i znowu cały mój wysiłek (że zwróciłem uwagę że japońskie zegarki , nie są wcale gorsze od szwajcarskich zegarków ) weźmie w łeb, ach co za pech 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach