Burns 5058 #26 Napisano 13 Kwietnia 2012 Seiko robi błąd, że ma taki rozrzut cenowy zegarków, bo ciężko określić w jakiego klienta celuje. Człowiek którego stać na wydanie 11k na zegarek, raczej nie będzie chciał nosić zegarka marki, na którą może sobie pozwolić byle Kowalski z warzywniaka, sięgnie po luksusową markę, nawet jeśli mechanicznie będzie gorzej wykonana. Seiko powinno się określić czy robią zegarki luksusowe czy ekonomiczne, bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.mi takie postępowanie Seiko w ogóle nie przeszkadzaza to twoje podejście, bardzo razi mnie po oczach - może przez to, że jestem uczulony na sowo prestiż w podtekściez jednej strony rozumiem kreowanie czegośa że oni zaczęli od podstaw to tylko in + jak widzisz tego modelu nie nosi każdy Kowalski bo większości żal d*pę ściska 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #27 Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja nie pisałem o sobie, tylko o tym co uważam, że myślą inni, a wiedz że społeczeństwo nie ogranicza się tylko do użytkowników tego forum i ludzi którzy znają się na zegarkach, albo mają jakiekolwiek o nich pojęcie jest niewielu. Słowo którego tak nie lubisz jest motorem napędzającym ludzką próżność, a ta wpisana jest w genotyp każdego człowieka, choćby nie wiem jak tego słowa nie lubił. Można się przed tym bronić, ale w głębi serca każdy chce mieć coś lepszego niż inni. Nasze podejście do zegarków jest inne niż większości ludzi, my patrzymy na nie jak na dzieła sztuki, ale ten przysłowiowy Kowalski patrzy na nie już na dwa inne sposoby, pierwszy to użytkowy, a drugi właśnie prestiżowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #28 Napisano 13 Kwietnia 2012 trudno na tym forum jak i w terenie znaleźć coś bardziej oklepanego niż Omega POi to właśnie Seiko za 700zł może być bardziej unikatowe od niejmoże to kwestia braku dystrybucji Seiko w naszym kraju, albo inna mentalność ludzi w Japonii dla których przygotowane zostały takie linie jak Prospex, Brightz, Ananta i wiele innych u nas niedostępnych ale to nie ten dział więc koniec OT 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henieks 2 #29 Napisano 17 Kwietnia 2012 Nikt Shoguna u mnie nie kupił.Myślę, że zegarek poniekąd z góry został skazany na porażkę. Jedynym rozsądnym wytłumaczeniem wydaje się zapchanie dziury w ofercie między SUMO a MM. Drugim powodem było być może to, że Seiko nie miało mechanicznego divera w tytanie w ofercie. A szkoda. Myślę, że gdyby różnica w cenie do sumo wynosiła nie 90 a 30%, zegarek miałby szansę zaistnieć. Lestaf, sorry, ale zgadzam się z Burnsem. Swatch kwestię pozycjonowania załatwia markami. I to dopiero jest porażka. Powoduje to "z automatu" uwalenie wielu fajnych marek, dla przykładu niech będzie Longines czy Union Glasshütte. Tutaj - musisz się pochylić nad każdym modelem, aby go ocenić. Seiko rozgrywa to całkiem inaczej - wiele elementów stylistycznych z linii GS czy Ananta zaszczepia się do SARBów czy "5 sport". Jednak, wracając do Shoguna - pewnym "problemem" dla niego jest samo SUMO (ale zlepek słów) - bo jak byśmy oceniali Shoguna, gdyby SUMO nie było? A tak - SUMO jest jak tańszy proszek - nie widac różnicy. Jeśli szukałbym tańszej alternatywy dla MM, a wyżej na półce niż SUMO - siegnąłbym po SAGQ001. Werk ten sam, co MM, niższa cena, fajny design. I jeszcze jedno. Moje odczucia co do SUMO są dokładnie odwrotne. Ten zegarek nie podoba mi się na bransolecie. Na pasku - zdecydowanie lepiej. Powstałe "dziury" na uszach - własnie podkreślają jego piękną konstrukcję - tarczy położonej na dwóch w łuk wygiętych ramionach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #30 Napisano 17 Kwietnia 2012 A miałes w ręku ten zegarek, czy chciałeś sprowadzać jak ktoś by się zainteresiował? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bohush 1 #31 Napisano 17 Kwietnia 2012 A miałes w ręku ten zegarek, czy chciałeś sprowadzać jak ktoś by się zainteresiował? Kiedyś na WUS czytałem o nim i wyszło tak, że Sumo daleko ma do Shoguna, zwłaszcza wykonaniem i że zegarek wart swej ceny. W Europie rzekomo do pomacania jest w Seiko France w Paryżu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ricardo216 104 #32 Napisano 17 Kwietnia 2012 Jeśli szukałbym tańszej alternatywy dla MM, a wyżej na półce niż SUMO - siegnąłbym po SAGQ001.A co on ma do nich??? Oprócz tego, że ma ten sam mechanizm co MM, to nic więcej nie ma wspólnego z tymi Seikaczami, więc jaka to alternatywa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henieks 2 #33 Napisano 17 Kwietnia 2012 Nie, nie miałem tego zegarka. Zgadzam się z Tobą. To fajny zegarek, ale jakoś źle się wpasował w rynek. Trafia w lukę. Dla "Kowalskiego" - za drogi, dla znających temat - za słaby werk, dla freaków - za normalny. Dla alergików??? Wąski rynek. Jeśli jednak spojrzeć na to racjonalnie - jeśli szukasz porządnego, klasycznego a przy tym lekkiego divera - jest to bardzo przyzwoity zakup. No, ale - z drugiej strony- szału nie ma. Jego wygląd nie wyrywa z butów, nie nakręca umysłu natrętnym "Muszę go mieć!" Marine Master ma swój czar. A Shogun - nie bardzo. To trochę jak VW Phaeton. Super auto, ale niewielu go kupiło. Jeśli chodzi o SAGQ001. - Ricardo, świadom dość istotnych różnic, wiem, że dla wielu ludzi jest to alternatywa do MarineMastera. Podobnie, jak Explorer dla Suba i Aqua Terra dla Planet Ocean. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość EPPL #34 Napisano 17 Kwietnia 2012 No bo ani designem, ani mechanizmem, ani jakością wykonania lepszą od SUMO się nie wyróżnia. Tylko ceną się wyróżnia ale to raczej in minus. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #35 Napisano 17 Kwietnia 2012 Moim zdaniem Sumo jest za duże 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość EPPL #36 Napisano 17 Kwietnia 2012 Jeśli chodzi o SAGQ001. - Ricardo, świadom dość istotnych różnic, wiem, że dla wielu ludzi jest to alternatywa do MarineMastera. Podobnie, jak Explorer dla Suba i Aqua Terra dla Planet Ocean. Ale jeżeli ktoś szuka divera, to SAGQ001 raczej nie będzie alternatywą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #37 Napisano 17 Kwietnia 2012 Dokładnie, ten SAGQ001 ma do Sumo tyle co owczarek do schabowego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #38 Napisano 17 Kwietnia 2012 SAGQ001 to wydatek 8kShogun to wydatek 4kSumo to wydatek 2kjak widać Seiko, ma wszystko dobrze wypozycjonowane i jedno nie jest alternatywą dla drugiegoskończmy już te porównania bo zrobi się koktajl również uważam, że warto tyle zapłacić za Shoguna (nie jest to mało - pewnie dla większości z nas), ale nie jest to też góra pieniędzy przykładając do tego azjatyckiego Orienta czy EU np Orisana pewno znajdą się lepsze lub gorsze przykłady, ale nie o to chodzipozostaje nam jeszcze rozgryźć dlaczego w tych przejściowych modelach typu Nowy Alpinist, Sarb047, czy Shogun, oraz wielu innych, Seiko wykorzystuje elementy z innych zegarków?jakby nie było zegarki te przykuwają oko!czy jak to niektórzy określają - czyszczą sobie magazyny, wdrożenie nowych jest zbyt kosztowneczy jednak chcą zachować jakąś ciągłość kolekcji i podkreślić je elementami wspólnymiuważam, że w każdym powyższym stwierdzeniu jest odrobina prawdynp jeżeli w Shogun wskazówka ma bazę od Monstera to i tak nie jest to już ta sama wskazówka co w Monsterjest wykonana z większą dbałościąi tak chyba funkcjonują fabryki, że nie każde jej ogniwo spełnia zachcianki drugiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henieks 2 #39 Napisano 17 Kwietnia 2012 Dokładnie, ten SAGQ001 ma do Sumo tyle co owczarek do schabowegoNo i tu trafiłeś. Jak wiesz, na Wschodzie oba te przysmaki łykają w czasie lunchu. Mam jednak argument nie do przebicia. SAGQ001 zwyczajnie mi sie podoba. A co powiecie na SAGQ007? Yummi! Toż to marynowana jagnięcinka w pikantnym sosie. Ale ta alternatywa MM raczej nie należy do tańszych.No, ale wracając do Titanooo-San, czyli Shoguna.Nie jest to krwisty stek. Raczej schab ze śliwkami. A wracając do kolegi Burnsa, Wplatanie elementów, to genialny marketing, moim zdaniem. Kupujesz sobie zegarek za 30.000 jenów, ale wskazówka np. wygląda jak z zegarka za 200.000 jenów. Ruch w drugą stronę też nie musi oznaczac czegoś złego. W końcu - najbardziej lubimy te piosenki, które już znamy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #40 Napisano 17 Kwietnia 2012 wygląda bardzo podobnie do skz325 za przedziału 1200-1500a schab ze śliwką na beskidzkich szlakach smakuje czasami tak, że steki wymiękają 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #41 Napisano 17 Kwietnia 2012 A co powiecie na SAGQ007? Gdyby ta narośl na szczycie bezela miała jakieś praktyczne zastosowanie, na przykład strzelałaby laserem, albo ułatwiała podróże w czasie, to bym się nad nim zastanowił, a tak, uważam ze jest równie brzydki co wspomniany skz325 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #42 Napisano 17 Kwietnia 2012 Gdyby ta narośl na szczycie bezela miała jakieś praktyczne zastosowanie, na przykład strzelałaby laserem, albo ułatwiała podróże w czasie, to bym się nad nim zastanowił, a tak, uważam ze jest równie brzydki co wspomniany skz325 stąd skz325 potocznie nazywany jest StarGate bo umożliwia podróże w czasie po uprzednim oświetleniu sylwetki światłem laserowym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henieks 2 #43 Napisano 17 Kwietnia 2012 Gdyby ta narośl na szczycie bezela miała jakieś praktyczne zastosowanie, na przykład strzelałaby laserem, albo ułatwiała podróże w czasie, to bym się nad nim zastanowił, a tak, uważam ze jest równie brzydki co wspomniany skz325 A mi się ten nurek podoba. I SKZ325 też. Szczerze mówiąc - to bardziej mi się podoba SKZ325 niż SUMO, choc sama koperta jest do sumo podobna. Gdyby miał inny werk... Narośl, o ile laser nie został zaimplementowany, służy do drapania sie po nosie. Mogłaby też służyc jako kamerka przy nawiązaniu łączności z Centralą. Zupełnie serio zastanawiam się, czy to umożliwia obrót bezela jednym palcem? Podejrzewam, że ta narośl związana jest z tym właśnie, że sam bezel jest dość skromnej grubości, aby nim wygodnie kręcić w miłe zimowe wieczory w syberyjskiej tajdze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #44 Napisano 17 Kwietnia 2012 Podejrzewam, że ta narośl związana jest z tym właśnie, że sam bezel jest dość skromnej grubości, aby nim wygodnie kręcić w miłe zimowe wieczory w syberyjskiej tajdze.dokładnie tak jak piszesz, ale coś za coś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 44390 #45 Napisano 24 Sierpnia 2012 Moim zdaniem Sumo jest za dużeNa papierze tak. Ale dzięki kopercie tak wyprofilowanej leży super. Jest tak specyficznie "podcięta". Wg mnie jest wygodniejszy od Monster. Ale może dla tego że noszę zegarki na prawej ręce. A mam nadgarstek około 17. A wracając do tematu nie widziałem Shoguna na zywo. Koperta ma ładny kształt. Tarcza, bransoleta i wskazówki sa ładne. Przypominaja te z Monstera ale widać, że materiał i wykonanie jest drastycznie inne. Reasumując gdyby nie tytan i cena by był naprawdę wart uwagi. Wg mnie oczywiście. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ras232 104 #46 Napisano 24 Sierpnia 2012 Szkoda, że u nas niedostępny... również zainteresowałem się tym modelem, ale wydać tyle kasy żeby się przekonać czy naprawdę taki zacny znalazłem kiedyś na WUS zdjęcia z modem i naprawdę ktoś zrobił wg mnie dobrą robotę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #47 Napisano 28 Sierpnia 2012 jest jakiś odważny go kupić ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4806 #48 Napisano 19 Grudnia 2015 Odkopuję.Seiko Prospex SBDC007 Diver Titanium AutomaticDane z internetu (http://www.shoppinginjapan.net/sbdc029)Specifications:· 23 Jewels with manual and automatic winding function· Seiko 6R15 movement· Titanium case & bracelet with the scratch proof finish (Diamond-Shield)· come with Extra rubber strap· Hardlex crystal· Lumibrite· +25/-15 sec per day accuracy· 200m Water resistant· Anti-magnetic· 50 Hours power reserve· Diameter 44 mm without crown· Thickness 13.3 mm· Weight 105g· Screw-down crown https://youtu.be/_LRrvE1ZfzoShogun to zegarek znakomicie wykonany, mam porównanie z Sumo, SKX007 i powiem tak. Widać za co się płaci. Pod względem wykonania jest to poziom zbliżony do Sumo, ale ma kilka ciekawych smaczków (podobnych do sarb045 ), dodatkowo wygląda cały czas jak nowy, po prostu się nie rysuje. Jest bardzo wygodny, ale muszę przyznać, że początkowo nie byłem przekonany, ponieważ inaczej się go czuje na nadgarstku. Na pewno jeszcze spróbuję na pasku i myślę, że dopiero wtedy będzie superlekki. Na razie robiłem tylko przymiarki Co do wygody noszenia napiszę tak: skx na bransolecie jest bardzo wygodny (głownie dzięki bransolecie), wygoda noszenia shoguna jest bardzo porównywalna, jednak ponieważ sam zegarek jest stosunkowo lekki (gdzieś widziałem pomiar, że zegarek waży prawi tyle samo co jego bransoleta) nie przesuwa się na nadgarstku, nie przeważa bransolety. Jak się bierze do ręki skx, to zegarek jest zdecydowanie cięższy od bransolety, przy shogunie nie ma tego efektu. Po jednym dniu noszenia, a mam go około 2 tygodni, jest to najwygodniejszy zegarek jaki kiedykolwiek miałem (ale nie miałem nigdy drogich szwajcarów , miałem głównie seiko i orienty i stare ruski, ale to inna kategoria ). Warto też wspomnieć, że bransoleta się zwęża przy zapięciu, co też wpływa pozytywnie na wygodę noszenia, tak jak np. przy seiko sportura. Jeżeli chodzi o wygląd tytanu, to ma bardzo fajny kolor, nie od razu można się zorientować, że jest tytanowy. Jak dla mnie, jako typowego faceta mającego kłopot z odróżnianiem kolorów ten tytan wygląda bardzo stalowo. Z Sumo się pożegnałem, a miałem dwa podejścia do tego zegarka. Najpierw miałem wersję czarną, potem niebieską. O ile niebieska była bardzo dobrze wyregulowana, to czarny spieszył około 20 sekund. Shogun robi około -4 sekundy na dobę... jeszcze nie kombinowałem z różnym położeniem na noc, bo i po co? Zresztą przy takich odchyłkach przestałem sprawdzać jego chód Gdzieś kiedyś przeczytałem w jakiejś recenzji francuskojęzycznej: "Czy kupiłbym go znowu? Nie, ponieważ przestałem nosić inne nurki" i to jest kwintesencja opisu tego zegarka. Cena wyższa niż Sumo, ale moim zdaniem warto, mimo że również nurek, to jednak ma inny trochę charakter, w stosunku do Sumo wydaje mi się taki bardzo proporcjonalny.Natomiast nie wiem czy nie pożegnam się z skxem, chociaż bardzo go lubię, zobaczę jeszcze. Jakieś minusy Shoguna? To chyba tylko to, że jest to zegarek stosunkowo duży i stosunkowo gruby i nie jest tak przyklejony do nadgarstka jak Sumo, Sportura. Pod względem wyprofilowania koperty Sportura leży jak przyklejona (moim zdaniem lepiej niż Sumo i jest cieńsza, ale to kwarc), przy Shogunie zupełnie nie ma takiego wrażenia. Mocniej odstaje, ale dzięki temu koronka nie wbija się w nadgarstek. SKX 007 też nie jest przyklejony, ale z kolei sprawia wrażenie mniejszego. Niektórzy piszą, że wskazówki są takie jak w Monsterze... Cóż kształt owszem, ale myślę, że dokładniejsze wykonanie. Ja akurat uwielbiam wskazówki w monsterze, więc dla mnie to zaleta.Ogólnie rzecz biorąc, jeśli ktoś szuka tego jedynego zegarka i może nim być nurek, Shogun wydaje się dobrym wyborem, choć jak niektórzy twierdzą relacja jakość-cena jest lepsza przy Sumo… Kilka moich fotek, nie są najlepsze, ale w necie jest sporo wystarczy wpisać w google 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zooropa156 415 #49 Napisano 19 Grudnia 2015 Już gdzieś to przeczytałem:))) jestem zdecydowanie na TAK...no może po za ceną. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4806 #50 Napisano 19 Grudnia 2015 Dokładnie Miałem kilka zapytań odnośnie Shoguna i uznałem, że chyba napiszę w temacie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach