PRGreg 31 #1 Napisano 18 Października 2010 Witam wszystkich,Czy ktokolwiek słyszał o zegarach Abris Marke? Jest na A..o. Przekopałem linki do sygnatur i nic. Wiem tylko ze na sygnaturze jest ludzik z włócznią przypominający powiedzmy wikinga w hełmie opierającego sie o owalną tarczę zegara. Pod spodem napis Abris Marke. Tyle się dowiedziłem od Pana Mariusza bo ostrego zdjęcia przedstawiającego owego ludzika niestetety nie mam z wiadomych powodów związanych z aparatem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 18 Października 2010 Na 99,9 % chodzi o napis Fabrik Marke. Widziałem raz na żywo taką sygnaturę....i chyba w jakiejś książce domniemanie co do wytwórcy. Sprawdzę wieczorem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #3 Napisano 18 Października 2010 Wielkie dzięki. A ja na własną rękę poszukam "Fabrik Marke". Zegar jest interesujacy i ma ładna klasyczna nieudziwniona skrzynię. Byłoby miło gdyby sie mieścił w moim że tak sie wyrażę "targecie". Pan Mariusz mówił iz to 1870-1880 i wydaje mi sie że może mieć rację. Podobne skrzynie robił wtedy i Becker i Endler i Resch nawet (piszę o tych zegarach których marki w miare oczywiście dobrze znam). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 119 #4 Napisano 18 Października 2010 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #5 Napisano 19 Października 2010 Wiem tylko ze na sygnaturze jest ludzik z włócznią przypominający powiedzmy wikinga w hełmie opierającego sie o owalną tarczę zegara. Znalazłem tylko takiego ludzika:http://www.klokkendokter.com/stempels/images/perival1.jpg i taki opis marki: http://www.clockswatches.com/foreign/showpage.php?em=1135 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 19 Października 2010 Znalazłem tylko takiego ludzika:http://www.klokkendo...es/perival1.jpg i taki opis marki: http://www.clockswat...age.php?em=1135 Jest tylko jeden problem...zegar nijak nie wygląda na produkt z lat 1934 - 1937: A tutaj rzeczona sygnatura.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #7 Napisano 19 Października 2010 Patrząc na "zdjęcie" tej sygnatury mogę tylko tyle powiedzieć iż rzeczona owalna tarcza o ktąra opiera sie ten ludzik z włócznią jest po prawej stronie. Tyle udało mi się odczytać. Szukałem w necie ale bez rezultatu. No to mamy zegar widmo z sygnaturą i numerem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #8 Napisano 25 Października 2010 No i po aukcji. Jestem zaskoczony tak niską ceną w sumie sygnowanego i numerowanego zegara dwuwagowego z sekudnikiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #9 Napisano 25 Października 2010 No i po aukcji. Jestem zaskoczony tak niską ceną w sumie sygnowanego i numerowanego zegara dwuwagowego z sekudnikiem.Cena to 1041Ale czy napewno tanio?Jesli doliczysz transport juz masz 1100 i teraz sie zaczyna:- odnowienie skrzynki - politura i brakujace listwy+ szyszki, jesli nie zrobisz sam to minimum 500 PLN- zegarmistrz - w zaleznosci od zakresu prac regulacja lub remont - 50-300 PLN - chyba ze zrobisz sam.Czyli jestesmy minimum na 1650PLN - za sygnowany zegar nieznanej marki z dosc przecietna/ tradycyjna( moja ocena ) buda.Teraz nie wydaje sie juz tak tanio. Ten sam zegar - gdyby nie byl sygnowany pewnie poszedlby za max 800. Moze osoby ktore licytowaly wiedzialy co to za sygnatura i brakowalo im do kolekcji takiej wlasnie...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #10 Napisano 25 Października 2010 Zgodzę się ze cena była atrakcyjna, jednak późniejsze wydatki - przykładowo sam zegarmistrz to minimum 200zł co zwiększa całkowity koszt, ale i tak uważam że było warto pokusić się o wygranie tej aukcji. Niestety zegar nie zawiśnie na mojej ścianie, jak zwykle o błysk szprychy nie wyszło. Z góry gratuluje nabywcy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #11 Napisano 25 Października 2010 Dobrze by było mieć zdjęcia tego mechnizmu dla celów edukacyjnych chociażby. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #12 Napisano 25 Października 2010 Zapewne to firma która wypuściła na rynek kilkanaście tysiączków, a potem można domniemywać że szybko upadła albo jakaś fuzja z kimś???- to tylko przypuszczenia, nigdy nie natknąłem się na wzmianki o ABRIS MARKE, to pewnie coś na wzór Schutz Marke - znak zastrzeżony?? (choć skrzynie podobną - jeśli nie taką samą widziałem chyba jakiś czas temu w żyłkowcu BECKERA) To prawda że dla celów edukacyjnych przydało by się uwiecznić chociażby sygnaturę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #13 Napisano 7 Marca 2011 Znalazlem ta sygnature i wyglada tak:By ulan65 at 2011-03-07 ABRIKS - Ale niestety nie moge znalezsc nic o firmie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 7 Marca 2011 A chciałbyś mieć albo pracować w firmie która nazywa się Znak Andlowy (ewentualnie Znak Abryczny) ??? Wystepowanie: Merkurego, kaduceusza, tarczy zegarowej wygląda na ulubiony zestaw Schlenker - Kienzle. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #15 Napisano 7 Marca 2011 A chciałbyś mieć albo pracować w firmie która nazywa się Znak Andlowy (ewentualnie Znak Abryczny) ??? Nazwa firmy w ktorej pracuje tez jest dziwna - ale jak placa to trzeba szanowac Celowo nie dodalem pierwszej litery - jako ze jej nie widac - aby tez dodatkowo nie sugerowac.F abriks Marke - jest najbardziej oczywiste. Ale pod tym tez nie znalazlem. Temat ciagle otwarty, a Tarant jest jak zwykle wyprzedza o krok ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #16 Napisano 7 Marca 2011 Być może z logo zrezygnowano z powodu błędów w sztancy. Pierwszy - to zjedzone F i to S. A drugi ? No może to nie błąd , ale poważne odstępstwo... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #17 Napisano 7 Marca 2013 Piotrze czy wiesz, co to za sygnatura? Nie mam punktu zaczepienia, ponieważ 1/3 jest nie czytelna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #18 Napisano 7 Marca 2013 A może być Adam? 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #19 Napisano 7 Marca 2013 Była już tutaj taka. Tropy prowadzą do Kienzle, ale pewnego potwierdzenia nie ma. .http://zegarkiclub.pl/forum/topic/49703-abris/#entry547048 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #20 Napisano 7 Marca 2013 Poprawili matrycę 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #21 Napisano 7 Marca 2013 Poprawili matrycę Dzięki bardzo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trex 0 #22 Napisano 7 Marca 2013 Taki mechanizm w październiku 2012 poszedł na zatoce za konkretne pieniądze. Przepraszam za jakość załączonych obrazów.Pytanie do znających j. niemiecki: Jaka jest różnica między formą FABRIK i FABRIKS ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #23 Napisano 7 Marca 2013 Była już tutaj taka. Tropy prowadzą do Kienzle, ale pewnego potwierdzenia nie ma. .http://zegarkiclub.pl/forum/topic/49703-abris/#entry547048 Nie sądzę żeby to było Kienzle. Ramię wychwytu wiedeńskie, lata jakieś 70 XIX w, kotwica kuta, no i bardzo niskie numery. Adam pokazał nr 2479, jest jeszcze nr 1309 i ja mam 1371. Kierowałbym się bardziej na Austrię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #24 Napisano 7 Marca 2013 Wydaje mi się ze "Fabriks" było wówczas poprawne. Zdrowy kit ten werk z Ebaya...ramka biedermeier, godzinowa wskazówka Junghans. Nie sądzę żeby to było Kienzle. Ramię wychwytu wiedeńskie, lata jakieś 70 XIX w, kotwica kuta, no i bardzo niskie numery. Adam pokazał nr 2479, jest jeszcze nr 1309 i ja mam 1371. Kierowałbym się bardziej na Austrię.Ale Kienzle ostrzyło sobie pazury na Austrię - zakład w Komotau otworzyli w 1888 roku. Może to być początek tamtejszej produkcji albo produkt kierowany na ten rynek jeszcze wcześniej. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #25 Napisano 7 Marca 2013 Takie mocowanie mechanizmu było "modne" w Monarchii Austro-Węgierskiej. Firm podejrzanych kilka. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach