Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

PRGreg

Problem z sygnaturą. FABRIKS MARKE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Czy ktokolwiek słyszał o zegarach Abris Marke? Jest na A..o. Przekopałem linki do sygnatur i nic. Wiem tylko ze na sygnaturze jest ludzik z włócznią przypominający powiedzmy wikinga w hełmie opierającego sie o owalną tarczę zegara. Pod spodem napis Abris Marke. Tyle się dowiedziłem od Pana Mariusza bo ostrego zdjęcia przedstawiającego owego ludzika niestetety nie mam z wiadomych powodów związanych z aparatem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99,9 % chodzi o napis Fabrik Marke. Widziałem raz na żywo taką sygnaturę....i chyba w jakiejś książce domniemanie co do wytwórcy. Sprawdzę wieczorem.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki. A ja na własną rękę poszukam "Fabrik Marke". Zegar jest interesujacy i ma ładna klasyczna nieudziwniona skrzynię. Byłoby miło gdyby sie mieścił w moim że tak sie wyrażę "targecie". Pan Mariusz mówił iz to 1870-1880 i wydaje mi sie że może mieć rację. Podobne skrzynie robił wtedy i Becker i Endler i Resch nawet (piszę o tych zegarach których marki w miare oczywiście dobrze znam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-22303-0-49225400-1331628476.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem tylko ze na sygnaturze jest ludzik z włócznią przypominający powiedzmy wikinga w hełmie opierającego sie o owalną tarczę zegara.

Znalazłem tylko takiego ludzika:

http://www.klokkendokter.com/stempels/images/perival1.jpg

i taki opis marki:

http://www.clockswatches.com/foreign/showpage.php?em=1135

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem tylko takiego ludzika:

http://www.klokkendo...es/perival1.jpg

i taki opis marki:

http://www.clockswat...age.php?em=1135

Jest tylko jeden problem...zegar nijak nie wygląda na produkt z lat 1934 - 1937:

0e134d426fe5e19c.jpg

415872aba2385dfc.jpg

A tutaj rzeczona sygnatura....:(

a7fc6d67cd86fba7.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na "zdjęcie" :( tej sygnatury mogę tylko tyle powiedzieć iż rzeczona owalna tarcza o ktąra opiera sie ten ludzik z włócznią jest po prawej stronie. Tyle udało mi się odczytać. Szukałem w necie ale bez rezultatu. No to mamy zegar widmo z sygnaturą i numerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po aukcji. Jestem zaskoczony tak niską ceną w sumie sygnowanego i numerowanego zegara dwuwagowego z sekudnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po aukcji. Jestem zaskoczony tak niską ceną w sumie sygnowanego i numerowanego zegara dwuwagowego z sekudnikiem.

Cena to 1041

Ale czy napewno tanio?

Jesli doliczysz transport juz masz 1100 i teraz sie zaczyna:

- odnowienie skrzynki - politura i brakujace listwy+ szyszki, jesli nie zrobisz sam to minimum 500 PLN

- zegarmistrz - w zaleznosci od zakresu prac regulacja lub remont - 50-300 PLN - chyba ze zrobisz sam.

Czyli jestesmy minimum na 1650PLN - za sygnowany zegar nieznanej marki z dosc przecietna/ tradycyjna( moja ocena ) buda.

Teraz nie wydaje sie juz tak tanio.

Ten sam zegar - gdyby nie byl sygnowany pewnie poszedlby za max 800.

Moze osoby ktore licytowaly wiedzialy co to za sygnatura i brakowalo im do kolekcji takiej wlasnie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się ze cena była atrakcyjna, jednak późniejsze wydatki - przykładowo sam zegarmistrz to minimum 200zł co zwiększa całkowity koszt, ale i tak uważam że było warto pokusić się o wygranie tej aukcji. Niestety zegar nie zawiśnie na mojej ścianie, jak zwykle o błysk szprychy nie wyszło. Z góry gratuluje nabywcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by było mieć zdjęcia tego mechnizmu dla celów edukacyjnych chociażby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne to firma która wypuściła na rynek kilkanaście tysiączków, a potem można domniemywać że szybko upadła albo jakaś fuzja z kimś???- to tylko przypuszczenia, nigdy nie natknąłem się na wzmianki o ABRIS MARKE, to pewnie coś na wzór Schutz Marke - znak zastrzeżony?? (choć skrzynie podobną - jeśli nie taką samą widziałem chyba jakiś czas temu w żyłkowcu BECKERA) To prawda że dla celów edukacyjnych przydało by się uwiecznić chociażby sygnaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem ta sygnature i wyglada tak:

post-27585-0-48956000-1331825827.jpg

By ulan65 at 2011-03-07

ABRIKS - Ale niestety nie moge znalezsc nic o firmie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chciałbyś mieć albo pracować w firmie która nazywa się Znak Andlowy (ewentualnie Znak Abryczny) ???

Wystepowanie: Merkurego, kaduceusza, tarczy zegarowej wygląda na ulubiony zestaw Schlenker - Kienzle.

3709d71cc111d03bmed.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chciałbyś mieć albo pracować w firmie która nazywa się Znak Andlowy (ewentualnie Znak Abryczny) ???

Nazwa firmy w ktorej pracuje tez jest dziwna - ale jak placa to trzeba szanowac ;)

Celowo nie dodalem pierwszej litery - jako ze jej nie widac - aby tez dodatkowo nie sugerowac.

F abriks Marke - jest najbardziej oczywiste. Ale pod tym tez nie znalazlem.

Temat ciagle otwarty, a Tarant jest jak zwykle wyprzedza o krok ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może z logo zrezygnowano z powodu błędów w sztancy. Pierwszy - to zjedzone F i to S. A drugi ? No może to nie błąd , ale poważne odstępstwo...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze czy wiesz, co to za sygnatura? Nie mam punktu zaczepienia, ponieważ 1/3 jest nie czytelna.

post-23969-0-10048400-1362648464.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może być Adam?

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2013-03-07.jpg

Poprawili matrycę :)

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2013-03-07.jpg

Poprawili matrycę :)

Dzięki bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mechanizm w październiku 2012 poszedł na zatoce za konkretne pieniądze. Przepraszam za jakość załączonych obrazów.

Pytanie do znających j. niemiecki: Jaka jest różnica między formą FABRIK i FABRIKS ?

post-44092-0-20289500-1362650269_thumb.jpg

post-44092-0-11408300-1362650279_thumb.jpg

post-44092-0-91669900-1362650287_thumb.jpg

post-44092-0-63787400-1362650304_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była już tutaj taka. Tropy prowadzą do Kienzle, ale pewnego potwierdzenia nie ma. .

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/49703-abris/#entry547048

Nie sądzę żeby to było Kienzle. Ramię wychwytu wiedeńskie, lata jakieś 70 XIX w, kotwica kuta, no i bardzo niskie numery. Adam pokazał nr 2479, jest jeszcze nr 1309 i ja mam 1371. Kierowałbym się bardziej na Austrię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ze "Fabriks" było wówczas poprawne. Zdrowy kit ten werk z Ebaya...ramka biedermeier, godzinowa wskazówka Junghans.

Nie sądzę żeby to było Kienzle. Ramię wychwytu wiedeńskie, lata jakieś 70 XIX w, kotwica kuta, no i bardzo niskie numery. Adam pokazał nr 2479, jest jeszcze nr 1309 i ja mam 1371. Kierowałbym się bardziej na Austrię.

Ale Kienzle ostrzyło sobie pazury na Austrię - zakład w Komotau otworzyli w 1888 roku. Może to być początek tamtejszej produkcji albo produkt kierowany na ten rynek jeszcze wcześniej.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie mocowanie mechanizmu było "modne" w Monarchii Austro-Węgierskiej. Firm podejrzanych kilka.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.